Att vattentäta och skydda ett tältgolv är avgörande

En vanlig fråga vi får om tält är varför det finns vatten i mitt tält och vad gör jag åt det. De flesta tror att tält är vattentäta, men faktum är att de flesta i bästa fall är vattentäta. Vi har skrivit en allmän artikel med alla anledningar till varför ett tält kan vara blött här.

I den här artikeln kommer vi dock bara att diskutera tältgolv.

Så är tältgolv vattentäta?

Tältgolv är vanligtvis inte vattentäta. Medan de flesta tälttillverkare lägger till ett lager vattentätning i botten, är det vanligtvis matt och håller inte länge. Eftersom botten av tältet utsätts för mest slitage och markfukt är det mycket troligt att det är boven när det kommer till fukt i ett tält.

Vi hjälper dig att skydda ditt tältgolv och förhindra framtida läckor genom tätskikt.

Skydda ditt tältgolv.

Många människor inser inte hur viktigt detta steg är. Tältgolvet är grunden för ditt skydd och ska normalt tåla skräp under tältet, människor som går på det och redskap på det. Ett sätt att hjälpa till att skydda och hålla ditt tältgolv vattentätt är att använda ett skyddande lager som är något större än tältets fotavtryck under golvet.

Vissa tält kommer med en segelliknande skyddsduk som du kan använda under ditt tält för att skydda det från smuts och lägga till en extra termisk barriär mellan dig och marken.

Om ditt tält inte har detta lakan kan du bara använda en kraftig presenning. Detta har samma skyddande egenskaper och hjälper också till att skydda mot fukt från marken som tränger in genom tältets botten.

  Hur man använder ett campingkylskåp på rätt sätt: 9 experttips

Vi har en bra artikel här om hur du använder presenningar under och över ditt tält.

Du kan också hitta tältöverdrag här på Amazon.

Ett annat alternativ är ett vattentätt tyg som canvas. Om du använder något tyg är det absolut nödvändigt att det är rivtåligt och därför rekommenderar vi canvas. Nackdelen är att presenningar vanligtvis är billigare än tung vattentät duk.

Ett knep som jag bara har sett ett fåtal gånger (och nu personligen prövat) är att använda sammankopplade skumkuddar som fotavtryck. Du vet de som ser ut som pusselbitar på kanterna. Du behöver den tunga, men den fungerar riktigt bra. Detta ger inte bara ett snyggt lager mellan ditt tältgolv och marken, utan du får även ett snyggt vadderat golv.

Nackdelen är att om din campingplats inte är nära ditt fordon, måste du bära dessa dynor till din plats och de kan vara tunga att bära över långa sträckor.

För mer läsglädje, här är en artikel om varför du behöver ett fotavtryck under ditt tält.

Ta bort allt skräp du kan innan du sätter upp ditt fotavtryck eller tält.

Jag har gjort mig skyldig till detta, skräp kan inte bara vara obehagligt för att du känner det under ditt tältgolv, utan stenar, pinnar och andra föremål med vassa kanter kan slita sönder ditt tältgolv. En spricka är vanligtvis ganska lätt att identifiera, men smuts kan också leda till mycket små och svåra att hitta hål. Tyvärr kommer vatten att leta sig in även genom mycket små hål.

  Hur mycket kostar det att byta markistyg för husbilar

Inte bara kan smuts orsaka skada, utan organiskt skräp, som gräs och löv, fångar vatten under ditt tält och ju längre vattnet sitter där, desto mer sannolikt är det att hitta in i ett hål.

Vattentäta ett tältgolv

Som vi diskuterade ovan hjälper till att lägga till ett fotavtryck som är vattentätt att förhindra att fukt tränger in från marken genom ditt tältgolv, men om du campar under en regnstorm kanske det inte räcker. Eftersom kraftiga regn kan göra att vatten kommer mellan skyddsskiktet och tältgolvet är det viktigt att själva tältgolvet har ett extra lager tätskikt.

Den enklaste lösningen är att lägga till en vattentät tätning. Även om de flesta tält kommer med ett tätningsmedel på ena sidan, rekommenderar vi starkt att du lägger till ett extra lager vattentätning till detta eftersom de flesta tält inte kommer att vara särskilt vattentäta till en början. Vi rekommenderar också starkt att vattentäta både toppen och botten av ditt tältgolv. Det skadar aldrig att lägga till ett extra lager av skydd.

En av de sprayvattentätare vi har haft stor framgång med är ganska prisvärd och kan hittas på Amazon här.

Vi har här en artikel om vattentätning av hela ditt tält som du kommer att trivas med.

Fler tips för att förhindra att ditt tältgolv läcker.

Detta kan låta självklart, men vi har sett det här förut. Försök alltid att placera ditt tält på hög mark. Detta håller vattnet borta från ditt tält istället för under ditt tält.

Undvik depression, även på höga grunder. du kan lätt förbise detta i gräs eller jord som är full av skräp, men om ditt tält ligger i en grop på marken kommer vatten att tränga in under ditt tält och leda till fuktdränering.

  Är Sprinter Vans värda pengarna?

Se till att marken under ditt tält är fast. Mjuk jord kan leda till depression under ditt tält. Tyngden av din utrustning och bara att gå runt ditt tält komprimerar den mjuka marken och lämnar ett hål eller en fördjupning för vatten att samlas.

Det kan också hjälpa att använda en presenning eller markis över ditt tält. Du kan vinkla en presenning för att rikta regnvatten ovanför ditt tält i en riktning bort från ditt tält. Detta kan avsevärt minska mängden vatten som kommer under ditt tält.

Om du är ny på tältcamping eller har gjort det ett tag, se till att kolla in våra tältcampingartiklar här. Vi har föremål för både tältnykomlingar och rutinerade tältcampare.