Att välja rätt rapellrep

Du lär dig att rappellera men måste nu fatta beslutet om att välja rätt rappellrep. Detta är ett viktigt val där det är viktigt att förstå alla specifika detaljer om vad ett fantastiskt rappellrep ger. Det finns mycket att tänka på när man väljer ett rappellrep och hur det kommer att prestera under själva rappellen. Avsikten med den här artikeln är att förstå skillnaderna mellan ett dynamiskt och statiskt rep och vilket som är bäst för din specifika aktivitet.

Statiska rep

Tänk på att försöka rappella med ett stretchigt dynamiskt rep. Det skulle vara frustrerande, speciellt att försöka ta sig upp. Snacka om tre steg framåt och två steg tillbaka. De mycket mindre elastiska och flexibla statiska repen har många användningsområden, bland annat att arbeta på höjden (tänk på att tvätta fönster i höghus), räddningsarbete, grottforskning och det roligaste och min favorit, rappelling. Statiska rep är flätade rep. De är sammansatta av en kärna och ett hölje. Kärnan har till syfte att stödja vikten och består av individuella trådar. Slidan tjänar till att hålla ihop trådarna och skydda kärnan från slitage.

Innan jag går in på alla de tekniska delarna av ett rep och hur man väljer ett rep bland alla rep där ute och hur man vet vilken som fungerar bäst för dig, låt mig berätta om ett rep som jag har blivit imponerad av. The Singing Rock R44 NFPA Static Rope. Det är ett fantastiskt rep med stor hållbarhet. Jag kan verkligen inte säga tillräckligt bra saker om det här repet. När det gäller diametern föredrar jag 10,5 mm. Den har stor friktion och glider fint genom mina rappellenheter. Jag känner aldrig att jag glider in i alla fall och den har väldigt lite studs. Jag ska vara ärlig, ibland på de där längre rappelerna, och efter några användningar är det bara en liten studs, men du måste vara uppmärksam för att lägga märke till. Lite studs är att vänta. Du kommer att märka en liten studs med de flesta statiska rep när du fortsätter att använda dem. Det andra jag verkligen älskar med det här repet är att det står emot alla missbruksrep som går igenom. Höljet är tätt så det håller emot skavsår mot stenar. Detta rep ska ha en bra lång livslängd, om det sköts på rätt sätt (se min artikel om hur du sköter dina rep). Det är ett rejält rep som jag skulle rekommendera vilken dag som helst till en nybörjare eller avancerad rappeller.

Sjungande Rock Static Rope

Dynamiska rep

Dynamiska rep är designade för bergsklättring. De har viss elasticitet och sträcker sig upp till 40% av sin ursprungliga längd. De är designade för att fånga dig i ett fall, så de behöver den elasticiteten. Statiska rep bör inte sträcka sig mer än 10 % av sin ursprungliga längd, men det bör inte falla för mycket vid rappellering. Dynamiska rep är gjorda för att absorbera en del av slaget vid ett fall, för att skydda din kropp. Föreställ dig att du faller med ett statiskt rep där för att fånga dig. Även om du inte kommer att slå i marken, skulle din kropp fortfarande absorbera allt slaget från ditt fall och du kan befinna dig i en mycket farlig, om inte dödlig situation, beroende på längden på ditt fall. Använd aldrig ett statiskt rep för att klättra i berg. Använd alltid ett dynamiskt rep som följer de standarder som ställts upp av The Union Internationale des Associations d’Alpinisme (UIAA.) UIAA är de internationella bergsklättrings- och klättringsförbunden som sätter alla säkerhetsstandarder som klätterutrustning måste följa.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Många har frågat om man kan rappella med ett dynamiskt rep. Jo det kan du. (Se min artikel här.) Om du letar efter ett dynamiskt rep, låt mig föreslå Black Diamond 9,9 mm dynamiskt klätterrep (tillgänglig på amazon.)

Diameter och längd

Du kommer att ha några val när du ska välja rep. Statiska linor har en minsta diameter på 8,5 mm (allt mindre än 8 mm anses vara en lina. Se ”Snören” nedan.) och en maximal diameter på 16 mm. I allmänhet gäller att ju tjockare repet är, desto starkare är det. Repet som jag har hittat är Singing Rock R44 NFPA Static Rope 11,2 mm x 200 fot. Den finns i 10,5 mm och 11 mm diametrar. Detta rep, i båda diametrarna, är mycket hållbart och håller bra och kommer någonstans mellan 150-600 fot. Standardlängden på ett rappellrep är 200 fot eller 60 meter. Du måste bestämma längden som ska användas baserat på längden på din rappel.

Styrka

Dessa rep är avsedda att hålla människor. I allmänhet, om du köper ett 10,5 eller 11 mm rep, kommer det att hålla dig och skydda dig medan du är i luften. När du handlar rep kommer du att se styrka eller styrka (inte att förväxla med linans vikt). 11 mm Singing Rock-rep har en styrka på 34,7 kN. Vid första anblicken betyder det ingenting. Som nybörjare kände jag att repet bara borde märkas med en generell viktkapacitet. För att bryta ner det åt dig står kN för kilo Newton. Ett kilo Newton är lika med cirka 225 pund. För att vara ännu mer specifik har 11 mm rep har en säker lastkapacitet på 263 pund och en minsta brotthållfasthet på 3150 pund, med en styrka på 34,7 kN, bör repet tåla 7 800 pund kraft. Minsta brotthållfasthet är den minsta mängd kraft som krävs för att bryta repet. Den minsta brotthållfastheten kallas också för draghållfasthet eller brotthållfasthet.

  Hur länge håller en sammansatt båge?

Sladdar

Sladdar är produkter som ser ut som ett tunt rep, och designade på samma sätt, men sladdar klassificeras som 8 mm eller mindre i diameter. Sladdar är inte till för att skydda klättrare från fall. Dessa används för ändamål som Prusik-selarna. Sladdar har liten kapacitet och kan inte absorbera mycket energi eller hålla mycket vikt. En 8 mm sladd kan bara bära cirka 145 pund.

Etiketterna

Varje rep du köper bör komma med en liten etikett lindad runt änden. Om det inte är märkt eller felmärkt från det du tror att du köpt, returnera repet och byt ut det mot ett rep som är korrekt märkt. Du vill vara säker på vad du köper och använder för att säkerställa en säker rappel. Etiketterna är täckta med mycket information på ett mycket litet område. Låt oss gå igenom vad alla symboler är på etiketterna.

Först bör du se ett A eller ett B på statiska rep. A är ett rep med hög prestanda och B är ett rep med lägre prestanda.

Statiska rep kommer att ha en 1:a med en cirkel runt den. Det betyder att det är ett enda rep. När du klättrar kommer du att se symboler som ½ för halvrep och en venndiagramsymbol för tvillingrep. Du behöver bara ett enda statiskt rep för rappellsyften.

CE är en symbol för efterlevnad. Det är en försäkran om att repet överensstämmer med europeiska säkerhetsstandarder. Vanligtvis finns det ett nummer efter CE-symbolen för att identifiera det ackrediterade testlaboratoriet.

Därefter ska du se en cirkel med en i mittberget och bokstäverna UIAA. Denna symbol betyder att repet har klarat även stränga säkerhetskrav som fastställts av UIAA.

Om repet inte redan har klarat tillräckligt med säkerhetskrav bör du se bokstäverna ”EN” följt av ett tresiffrigt nummer. Detta definierar återigen säkerhetskrav och procedurer i Europa för att testa rep. Repen märkta med symbolen överensstämmer med givna säkerhetsföreskrifter.

  Kan du göra en snögubbe i isig snö?

Slutligen kommer du också att se längden och styrkan på repet på etiketten. Styrka kommer att vara ett nummer följt av kN (kilo Newton).

Det sjungande stenrepet jag rekommenderar uppfyller alla ovanstående säkerhetskrav och har även godkänts av National Fire Protection Association för räddningsändamål.

När ska du kassera ditt rep

Oavsett hur länge ditt rep har använts, bör du alltid ta tillbaka ditt rep om:

  • Det har kommit i kontakt med kemikalier, särskilt syra.
  • Slidan har blivit skadad och kärnan är synlig.
  • Slidan har slitits och blivit sliten.
  • Skidan börjar glida.
  • Repet har blivit styvt, har fördjupningar, har hårda eller svaga fläckar.
  • Repet har varit utsatt för tunga belastningar och hårda fall.
  • Repet har blivit smutsigt och du kan inte längre tvätta det helt rent.
  • Repet har fått solskador, värmeskador eller har skadats av skavsår eller friktion.
  • Slutligen har den rekommenderade livslängden som anges i bruksanvisningen gått ut.

Det är viktigt att notera livslängden oavsett användning. Återigen, läs min artikel om hur du tar hand om ditt rep för att få ut det mesta av ditt repliv.

Ofta gnuggas rep upp mot grova stenar och kan slita ner slidan snabbt. Om du vet att du kommer att vara i ett område med grova stenar, gör investeringen i ett repskydd. Jag rekommenderar dem starkt för att skydda dina rep för att få ut så mycket som möjligt av dem. Petzl Protec repskydd. Dess mycket hållbara PVC-plast med kardborreband för att göra det snabbt och enkelt att vira runt repet. Ditt rep kommer att tacka dig.

Slutsats

Det finns så många rep att välja mellan med olika specifikationer och användningsområden för varje reptyp. Det kan vara överväldigande att bara titta på dem. Jag har upptäckt att Singing Rock 10,5 mm Statiskt rep att vara ett bra, hållbart rep, som kan användas om och om igen. Detta statiska rep kommer att ge alla nybörjare eller mellanliggande rappeller specifikt vad som eftersträvas för att utföra en säker nedstigning i en rappel. I slutet av dag det är viktigt att du inte förhastar ditt val. Ta dig tid att fundera över dina specifika avsikter med ditt rappellrep och undersök vad som passar just dig.