Att välja den bästa sidan för din sovsäcksdragkedja

Om du ska campa med en sovsäck för första gången eller om du har använt sovsäckar tidigare och undrar varför det ens spelar någon roll, då har du kommit rätt.

Många kommer att säga till dig att det inte spelar någon roll vilken sida din dragkedja sitter på, men det kanske inte är fallet.

Dragkedjan på din sovsäck ska sitta på den sida som är mest vettig. Om du inte sover på ett litet utrymme är detta normalt den andra sidan av din dominerande hand. Om du till exempel är högerhänt bör du ha dragkedjan på vänster sida. Detta gör det generellt sett lättare att använda högerhanden för att dra upp eller lossa sovsäcken.

Det kan dock finnas tillfällen där du behöver ta hänsyn till din omgivning för att fatta detta beslut, men du kan vanligtvis justera din väska så att din dominerande hand fortfarande kan användas.

Se till att kolla in den klickbara innehållsförteckningen för att hitta situationer som kan påverka vilken sida din dragkedja sitter på.

Varför har du sovsäcksdragkedjan mittemot din dominerande hand?

Detta är helt enkelt det mest praktiska sättet för de flesta. Vanligtvis är det lättare att bara sträcka sig över framsidan av kroppen för att dra dragkedjan upp eller ner.

Om dragkedjan är på samma sida som din dominerande hand är det lite svårare för de flesta att dra dragkedjan rakt upp eller ner. Detta beror på den ovanliga hållningen och vridningsrörelsen du måste göra på ett litet utrymme.

Tänk på din miljö.

Detta är viktigt i trånga sovplatser som ett litet 1-personstält. Du vill se till att blixtlåset är på den sida med mest utrymme. Detta är helt enkelt för att göra det lättare att använda dragkedjan. Att ha dragkedjan mot något kan göra det svårare att använda.

  Är alla husbilar diesel?

Fundera i vissa fall om du ska gå in i tältfötterna först eller huvudet först och fundera på vad som är bäst för dig. Detta kan också spela en roll för att placera din sovsäck så att sippern är på en sida som har mer plats. Detta är viktigt eftersom riktningen du går in i ditt tält avgör riktningen på din sovsäck.

Om du inte bryr dig på vilken sida dragkedjan är på kan du enkelt orientera din sovsäck så att den matchar antingen fötterna först eller huvudet först in i tältet.

Dragkedja vid användning av bivvy-väska.

Om du inte vet vad en bivvy-säck är, är en bivvy-säck (förkortning för bivvy-sack) ett väderbeständigt överdrag som ofta används av bergsbestigare för att hålla elementen borta från en sovsäck. En bivvypåse kan också komma väl till pass om du sover ute i en sovsäck.

Varför bör du överväga dragkedja när du använder en bivvy-väska? Det handlar egentligen bara om att hålla allt på samma sida och göra livet enklare. Vad jag menar med detta är att du vill behålla den sovande dragkedjan på samma sida som dragkedjan till bivyn. Detta gör det mycket lättare att extrahera båda.

Sovsäck med dragkedja för sidoslipers.

Det gör att du lättare kan öppna och stänga din sovsäck. Du vill ha dragkedjan på samma sida som du sover på. Sover du till exempel på höger sida vill du ha en dragkedja på höger sida.

Anledningen till detta är att om du ligger på höger sida och har en höger dragkedja, kommer dragkedjan att sitta på framsidan istället för på ryggen. Detta gör det också lättare att packa upp det du inte ligger på med din lediga hand.

  Håller lägereldar borta björnar?

Tänk på ingångspunkten för ditt skydd.

En annan sak du kanske vill överväga är ingången till tältet. För inträde fram eller bak, är det en fråga om att överväga riktningen du kommer in i, som diskuterats ovan. Vissa tält har dock sidoingång och du kommer förmodligen att vilja behålla din sovsäcksdragkedja på samma sida som tältingången. Detta för att göra det lättare att inte bara öppna tältingången från din sovsäck, utan eftersom du går in i din sovsäck från dragkedjan blir det mycket enklare så här.

Vid montering av två sovsäckar.

Det spelar egentligen ingen roll för det här. Du drar helt enkelt upp dragkedjan på båda väskorna och radar upp dem så att de inre fodren på varje rygg är vänd mot varandra. Rikta in blixtlåsen och dra ihop dem.

Spelar det verkligen någon roll vilken sida min sovsäcksdragkedja sitter på?

Ärligt talat, det spelar ingen roll. Det står inte skrivet någonstans i lagen på vilken sida din dragkedja ska sitta. Det är bara en fråga om bekvämlighet, så se till att din dragkedja sitter på den sida som fungerar bäst för dig.

Fler artiklar du kommer att älska.

Kan ormar komma in i ett tält? (och hur man håller dem utanför)

Är dunsovsäckar bättre än syntetmaterial?

Hur du håller din sovsäck torr när du campar eller vandrar

Hur du förvarar din sovsäck på rätt sätt (så att den håller i flera år)