Att köra i ett åskväder: Säkerhetstips, statistik, myter

Att köra bil i ett åskväder kan vara skrämmande – det är svårt att veta vad man ska göra med regn, blixtar och kraftiga vindar som kommer mot dig från himlen. Vad ska du göra?

Det bästa du kan göra när ett kraftigt åskväder slår till när du kör är att hitta ett säkert ställe att köra av vägen bort från andra förare och från poolande vatten. Regn är den farligaste delen av åskvädret, men det är viktigt att också vidta försiktighetsåtgärder mot blixtnedslag och vind.

Hur vet du att du är säker från andra förare? Vilka försiktighetsåtgärder kan du vidta mot blixtnedslag och vind? Fortsätt läsa så lär du dig vad du behöver veta så att du kan vara säker i ett åskväder.

Kör En Bil Säkert I Ett Åskväder

Jag bor i Texas. En sak jag älskar med det här tillståndet är de stora åskväder som rullar fram ibland. Dessa åskväder dumpar vatten så tjockt att du ibland inte kan se mer än 20 fot. Och så är det de stora åskslagen och blixtarna.

Att se ett åskväder är roligt… när du inte kör i det. Mitt område är också särskilt känsligt för översvämningarvilket är när vattnet svämmar över vägarna och floderna extremt snabbt (inom några timmar efter att det har börjat regna).

Det finns massor av saker du kan göra för att hålla dig säkrare när du kör i åskväder, så låt oss komma till dem.

Blixtsäkerhet för körning i åskväder

En vanlig missuppfattning om blixtnedslag är att du löper störst risk att bli det slog till av blixten. Sanningen är att blixten är så kraftfull att om du är i närheten av ett nedslag är du fortfarande i stor fara. Det här diagrammet handlar om att bli slagen som en person, men begreppen överförs fortfarande till att köra i åskväder. (Om du undrar över vad du ska göra om du fastnar i ett åskväder och du befinner dig utanför din bil, kolla in min artikel här.)

Det är mer sannolikt att du blir skjuten av blixten indirekt än indirekt.

Så även om blixten slår ner i ett närliggande träd när du är i din bil, kan du fortfarande bli zappad.

Den säkraste platsen att vara i ett åskväder är inuti en sluten (och rörlig) byggnad, borta från alla inventarier eller apparater.

Om du kör på en bilresa och du drabbas av ett åskväder, Nästa säkraste plats är inuti din bil (såvida du inte kör en rag-top cabriolet)

Vad du ska göra för att skydda dig från blixtnedslag i din bil:

  1. Dra över bilen säkert. Se till att parkera någonstans så långt bort från andra bilar som möjligt – undvik att parkera i en kurva där det finns en chans att en annan förare kan köra av vägen och träffa dig.
  2. Stäng av motorn
  3. Slå på dina nödljus
  4. Undvik att vidröra ratten och pelaren samt fönstren eller dörrarna.
  5. Vänta tills stormen har passerat innan du börjar igen.
  6. Gå inte utanför ditt fordon. Din bil är den säkraste platsen att vara på.
  Ska jag ta bort mina RV-batterier för vintern? (+ Tips för underhåll och förvaring)

Varför är din bil en säker plats att vara på?

Bilar är i huvudsak metallburar. Om blixten slår ner i din bil eller i närheten kommer elektriciteten att passera genom dina däck (förlåt, gummit gör inte så mycket med så mycket elektricitet) och kommer att spridas inuti din bilram. Det är därför det är viktigt att inte röra någon del av bilen som är ansluten till bilramen. Detta fenomen kallas för Faraday Cage-effekten.

Varför måste jag stanna?

Varför inte fortsätta köra? Tja, en anledning som du kanske inte har tänkt på är att moderna bilar i grunden är datorer (det är därför det är så dyrt att reparera dem nuförtiden). Ett blixtnedslag kan zap all din bils elektronik, vilket gör den helt oanvändbar.

Om din bil kommer att göras oanvändbar är det bäst om det händer när du inte rusar nerför motorvägen i 65 MPH.

Regnsäkerhet

Den mest riskfyllda delen av att köra i ett åskväder är inte blixten utan regnet. Regn (eller snö) ökar risken för dödsolyckor med 34 %.

Kolla in denna data:

”[…] vi finner att den totala risken för en dödsolycka ökar med cirka 34 % under [rain or snow].”

Bulletin från American Meterological Society (länk)

Detta betyder inte att om det regnar har du 1/3 chans att råka ut för en krasch, bara att din risk ökar MYCKET.

I själva verket, under kraftigt regn, fann samma studie att ”risken för en dödsolycka under tunga [rain or snow] visade sig vara mer än dubbelt så mycket […] risk”.

Om det är något du behöver veta om att hålla dig säker i ett åskväder, är det att lära sig att antingen undvika att köra i kraftigt regn eller att köra mycket försiktigt.

När du kör i regnet har du två stora bekymmer: förlust av grepp och förlust av sikt.

Dragning

När vägarna är blöta tappar dina däck en del kontakt med vägen och får istället kontakt med vattnet.

Vad detta betyder är att ditt fordon inte kan snabba upp eller sakta ner lika effektivt – dina däck kommer sannolikt att snurra ut. Detta är verkligen vanligt att se vid stoppljus när folk plötsligt trycker på gasen.

Nyckeln till att behålla dragkraften i regn är att försiktiga övergångshastigheter. Om du trycker lätt på bromsen och trycker lätt på gasen kan dina däck hålla kontakten med vägen och din bil glider inte lika lätt.

Förlust av synlighet

Förutom förlusten av grepp, när regnet öser ner på din vindruta, är det mycket svårare att se – av några anledningar.

Först: När det regnar är det mycket fuktigare, vilket kan få dina fönster att imma –så du litar på din defroster (och att du kan hitta den exakta inställningen och temperaturen för att imma din vindruta och bakruta.) Om din vindruta är smutsig på insidan och den är fuktig kan detta göra att vattendroppar samlas och paras ihop med dammet på insidan av din vindruta vilket gör en otäck lysa skarpt.

  Kan du sätta ett tält i torktumlaren?

Det här händer mig hela tiden. ? Jag tycker att jag ska putsa vindrutan.

Andra: regnet i sig kan vara tillräckligt tungt att det är svårt att se. Om dina vindrutetorkare inte är i perfekt skick gör detta det ännu värre. Låt oss säga att det ösregnar och din förares vindrutetorkare inte gör en bra tätning med vindrutan eftersom den är sliten – det betyder att vattnet på din vindruta kommer att blockera din sikt.

Om det regnar kraftigt är det absolut bästa du kan göra att dra iväg i ett område som inte kommer att översvämmas (inte på botten av en bukt eller en kanal), och vänta ut det. Det är oerhört viktigt att ha varningsblinkers tända och se till att du inte parkerar precis bakom ett träd eller kröker på vägen där andra bilar inte kan se dig och kan träffa dig i regnet med dålig sikt.

Översvämningssäkerhet

Under ett åskväder kan regn komma ner i timmar och det kan hälla mycket vatten på kort tid. Vissa områden i världen är utsatta för snabba översvämningar.

Om en del av vägen är täckt av vatten, är en riktigt stor frestelse att försöka korsa den i din bil. Detta kan vara extremt farligt – om vattnet är precis tillräckligt djupt kommer dina hjul inte att kunna röra marken och du och din bil kan fastna i översvämningen.

Den här personen borde inte ha provat det

Jag erkänner, jag har visat en stor brist på tålamod och försökt gå över, i alla fall – det är frestande att göra när du ser andra förare göra detsamma.

Det rätta att göra är att vänta ut stormen och vänta på att vattnet ska dra sig tillbaka eller hitta en annan väg runt översvämningen.

Vindsäkerhet

En lätt missad fara med åskväder är hård vind. Alla åskväder har inte samma vindnivå, men vissa åskväder kan ha vindbyar på upp till 100 miles per timme. (Källa: weather.gov). Det här är vindar som kan göra skador på tornadonivå.

Weather.gov klassificerar starka vindar som ihållande vindar över 40 mph och varnar faktiskt förare att inte köra om det inte är absolut nödvändigt.

Vind är mycket farligare för fordon med högre profil (skåpbilar, lastbilar, stora stadsjeepar) etc. Jag vet att jag har upplevt oväntade svängningar under körning i kraftiga vindförhållanden. Detta gäller särskilt om du är van vid att köra sedaner där du känner vinden mycket mindre.

Du måste se till du är redo för ditt fordon att dra oväntat i en riktning när som helst.

Bästa att göra när du kör i åskväder

Jag ville upprepa lite vad jag har pratat om i den här artikeln – mest för att jag vet hur svårt det är att sluta köra och köra. Det är verkligen lätt att försöka ta sig igenom det (särskilt om du är sen med något). En sak att tänka på är det i ett åskväder står du potentiellt inför tre faror samtidigt, vind, blixtar och regn.

  6 idéer för att lysa upp din campingplats

Det är ingen skam att dra över till en säker plats och vänta ut åskvädret – det kan faktiskt rädda ditt liv.

Är det vanligt att bli träffad av blixten i en bil?

Av dödsfallen analyserade på Weather.gov (källa), 5 % av dödsfallen berodde på personer som cyklade, motorcyklar och terränghjulingar. I huvudsak fordon som var öppna i luften och inte en sluten metallbur.

Ingen av uppgifterna visade att blixt var orsaken till döden i bilolyckor.

Det betyder inte att du är helt säker i din bil, det kan också betyda att det är svårt att bevisa vad som hände för dessa bilolyckor (de måste till exempel veta skillnaden mellan ett blixtnedslag och distraherad körning). Men det visar att det inte fanns tillräckligt med data för att lista dödsfall från att köra i ett slutet fordon.

Så det kan vara vanligare än vi tror, ​​men bilar kan absorbera stöten och vi skulle aldrig veta det.

Annan studie som analyserade dödsorsaken för dödsfall vid blixtnedslag i Turkiet och täckte data från januari 1930 till juni 2014 visade att det fanns två instanser där blixten slog ner och orsakade en bilolycka. Med hjälp av siffrorna i denna studie, för dem som dödats av blixten, utgjorde de som drabbades av en bilkrock endast 0,5 % av alla dödsfall. (5 av 895).

Blixtmyter

Blixtnedslag är en del av våra vanliga liv, men det finns fortfarande många myter om det som inte förstås väl.

  • Gummitäck skyddar dig från blixtnedslag: Med mängden elektricitet i en blixt kommer dina däck fortfarande att leda elektricitet – det som håller dig säker är Faraday-bureffekten från metallburen på din bilram.
  • Golf är den farligaste aktiviteten när det blir blixt: Det visar sig att fotboll är den farligaste sporten, men den absolut farligaste aktiviteten/sporten är fiske/båtsegling. Faktum är att från 2006-2019, 35 % av aktiviteterna där människor dog av ett blixtnedslag var vattenrelaterade (källa)
  • Tält fungerar som blixtstång: Om inte ditt tält var väldigt högt och spetsigt, är det inte troligt att det kommer att dra till sig ett blixtnedslag såvida det inte är på ett öppet fält utan andra högre föremål runt. För mer information om hur du håller dig säker när du campar, se till och kolla in vår artikel här om ämnet)
  • Om jag är inne är jag säker från blixten: Denna data från weather.gov (länkad ovan) visade att 16 % av dödsfallen i blixtnedslag från 2006-2019 kom från dagliga aktiviteter, och några av dessa var mycket vardagliga saker som att ”sänka persiennerna på ett fönster, prata i en trådbunden telefon […]”, etc. Det är viktigt att vara försiktig även i ditt hus och undvika kontaktprylar som är inkopplade i och från fönster eller VVS.