Att hitta säkert vatten att dricka utomhus: en guide

Ung kvinna dricksvatten från utomhus ström med händerna

Om du är en ivrig vandrare, husbil, bergsklättrare eller terrängfyrhjuling vet du förmodligen att det är viktigt att alltid ha gott om säkert dricksvatten med dig. Så, vad gör du när du får slut på vatten på flaska?

Att hitta säkert dricksvatten utomhus handlar om förberedelser. Packa vatten på flaska så mycket som möjligt, samt rengöringsverktyg för att desinficera naturligt vatten. Koka, filtrera eller behandla vattnet kemiskt för att befria det från farliga, sjukdomsframkallande bakterier. Drick aldrig stillastående vatten.

Att hålla sig hydrerad är ett av de bästa sätten att se till att tiden för att njuta av naturen är trevlig och säker. Om du får slut på vatten du packat, här är en guide om hur du hittar mer och hur du renar det ordentligt.

Var självförsörjande

Att vara förberedd är det bästa sättet att vara säker. Det gäller alla utomhusaktiviteter, speciellt när det gäller att ha dricksvatten till hands. Enligt De nationella akademierna för vetenskap, teknik och medicinmän bör dricka cirka 3,7 liter vatten per dag och kvinnor cirka 2,7 liter. Små barn behöver minst cirka 8 uns vatten gånger deras ålder, så en 3-åring skulle behöva minst 24 uns vatten om dagen, en 5-åring skulle behöva minst 40 uns, och så vidare. När du vet detta, planera därefter för mängden vatten du behöver för alla människor i ditt sällskap, oavsett utomhusaktivitet.

Innan ditt utomhusäventyr ens börjar, fyll din ryggsäck eller kylare med återanvändbara vattenflaskor. Som en enklare tumregel: ta den med dig 1-2 flaskor vatten per person för varje timme du planerar att spendera utomhus, speciellt om vädret är varmt och/eller torrt. Det är också en bra idé att packa extra vattenflaskor ifall du stöter på någon som riskerar att drabbas av värmeslag eller uttorkning.

Om du är en erfaren äventyrare och vill ha händerna fria för aktiviteten (dvs cykling) en CamelBak kan vara värt investeringen. Dessa ryggsäckar är speciellt utformade för att bära 50-85 oz vatten och har ett rör över axeln som gör att du kan ta vanliga drinkar utan att behöva sluta.

Om du planerar att campa, fyll i minst en kylare helt med färskvatten. Använd en kylare med en utmatningspip för dryck så att du kan fylla på vattenflaskor. Detta sparar utrymme, eftersom du behöver många vattenflaskor för en längre vistelse utomhus, och det minskar även plastavfallet.

Om du redan är ute och har slut på vattnet, är retroaktiv förberedelse verkligen inte ett alternativ. Så låt oss prata om vad mer du behöver veta och vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Undvik riskzonerna

Pojke öser vatten från sjön, torka och global uppvärmning.

När du letar efter säkert vatten att dricka utomhus, undvik områden där vattnet är farligt att dricka. Vissa vattendrag föder upp farliga bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar. Undvik alltid att dricka vatten från följande områden:

  • Fortfarande dammar – Även om ytan är klar, är stillastående dammar hem för alla möjliga föroreningar som kan göra dig sjuk.
  • Campingområden – Drick aldrig vatten nedströms från en allmän campingplats. Även om det finns toaletter och regler för sophantering betyder det inte att alla uppträder ansvarsfullt. Vattnet kan med stor sannolikhet vara förorenat med urin eller avföring.
  • Gruvområden – Vattenförsörjningen runt gruvområden, eller till och med områden där gruvdrift en gång ägde rum, kommer sannolikt att vara full av lösa sediment och farliga kemikalier. Dessa typer av mineraler är inte hälsosamma att få i sig.
  • Städer utan avlopp – Vissa småstäder i närheten av campingplatser eller på landsbygden saknar avlopp, vilket gör att närliggande naturligt vatten med stor sannolikhet är förorenat.
  • Doftande vatten – Även om vattnet är fritt rinnande och klart, drick det aldrig om det luktar ovanligt. Det kan tyda på att ett djur har dött uppströms och att floden bär bakterier från slaktkroppen eller att pH-nivån inte är människovänlig.
  Hur mycket vind kan min husbilsmarkis ta?

Kontrollera alltid utseendet och placeringen av en vattenkälla och använd sunt förnuft för att bedöma faktorer som kan påverka vattenkvaliteten. Tänk efter innan du dricker. Även flodvatten, källvatten eller källvatten kan orsaka sjukdom om de lämnas obehandlade; det här är inte värt det riskoavsett hur törstig du är.

Känn till riskerna

Alla dessa varningar kan låta som paranoia, men när du väl känner till riskerna med orent vatten kommer du att förstå varför rening är så viktigt. Vattenburna organismer som Cryptosporidium, Giardia och E. coli kan orsaka en rad eländiga symtom, inklusive illamående, kräkningar, darrningar, magsmärtor och diarré. Andra kemikalier i vatten kan orsaka långvariga sjukdomar som är allvarligare, såsom njurskador, leversvikt, skador på nervsystemet och fosterskador. Gravida kvinnor, äldre och små barn löper särskilt stor risk att få dessa symtom från obehandlat vatten.

De vanligaste källorna till farliga protozoer är fekalt avfall från människor och djur. För att eliminera risken för exponering, gräv alltid mänskligt avfall minst 8 tum djupt i marken och minst 200 fot från sjöar, floder och andra naturliga vattendrag. Detta hjälper till att förebygga farliga kemikalier från att sippra genom jorden och in i vattenförsörjningen. Tvätta eller desinficera alltid händerna innan du hanterar mat eller mat, och speciellt efter toalettbesök. Att hålla bakterier borta från dina händer är ett proaktivt sätt att hålla bakterier borta från ditt vatten.

Om möjligt, drick vatten från ett reglerat system som kontrolleras av folkhälsobestämmelser. Även om lokala invånare är vana vid att dricka från en naturlig vattenförsörjning, betyder det inte att du kan dricka från det på ett säkert sätt. Som en utomstående besökare är din kropp inte van vid till vattnet som lokalbefolkningen kan dricka, och ditt immunförsvar kommer inte att kunna bearbeta det utan att ha någon form av reaktion. För att vara smart och säker, hitta en volym av rörligt vatten och gör någon av följande vattendesinfektions-/reningsmetoder.

  Kajakfiske tips och tricks

Använd en desinfektionsmetod

kokande vatten i en kastrull på spisen

De fyra primära metoder för desinficering och rening av vatten är kokning, kemisk behandling, ultraviolett ljus och filtrering. Var och en av dessa metoder är utformade för att döda farliga bakterier och ta bort skadliga mineraler från vattnet, och varje metod har verifierats av CDC som en beprövad metod för behandling av säkert vatten.

Kokande

Kokande vatten är kanske det äldsta och mest välkända sättet att göra det säkert att dricka. Det är ett effektivt sätt att eliminera de flesta mikrobiella föroreningar som bakterier, virus och protozoer. Denna vattendesinfektionsmetod är också populär eftersom den är den enklaste; allt du behöver är en enkel lägereld och några rena behållare.

Om du ska campa eller backpacka, ta med en gryta som du kan använda över elden för att få vattnet att koka upp. Koka upp vattnet och låt det koka i minst en minut, eller tre minuter om du är på en höjd över 5 000 fot. Ta bort vattnet från värmen och låt det svalna naturligt. När vattnet har svalnat helt, häll det i rena behållare och fäst dem ordentligt med lock eller lock. Vattnet är inte helt fritt från bakterier, men bakterierna är döda.

Nu när bakterierna har dödats är vattnet med största sannolikhet säkert att dricka. Om vattenkällan är förorenad med gifter som arsenik eller bly, gör kokning det inte säkert att dricka. Därför är det, som tidigare nämnt, viktigt att få ditt vatten från en säker källa.

Vissa människor har märkt att vatten, när det renas genom att koka det, kan smaka väldigt intetsägande. För att förbättra smaken, tillsätt en nypa salt per liter vatten. Häll vattnet fram och tillbaka mellan behållarna för att blanda tills saltet löser sig.

Kemisk behandling

De flesta större friluftsbutiker och leverantörer har surfplattor som kan användas till kemisk vattenbehandling. Dessa tabletter består huvudsakligen av klor och jod. Dessa tabletter kommer i flaskor och har ett utgångsdatum, så se till att du kontrollerar verifierade produkter inom den tidsram som de är i kraft.

Att behandla vatten med kemiska tabletter handlar om hur klart vattnet är, vattnets temperatur och vattnets pH-värde. Om det uppsamlade vattnet är särskilt grumligt, sila det genom en trasa före behandling. Detta kommer att hjälpa till att separera några av de partiklar som är skadliga om de sväljs.

Följ anvisningarna på tablettflaskans etikett och tillsätt kemikalien till vattnet i rätt proportioner. (Här skulle det vara bra att ha en mätkopp eller annan behållare med ett klart mått av vätska.) Rör ner kemikalien i vattnet för att hjälpa till att lösa upp den och för att behandla lockets insida också. Låt vattnet sitta i minst 30 minuter efter att kemikalien har lösts upp.

  Landar luftballonger på rätt plats?

Om vattnet är kallt blir kemisk behandling inte alls lika effektiv. Studier har visat att i vatten som är 50°F eller kallare, mindre än 90% av bakterierna eliminerades. Värm ditt vatten i solen eller över en eld före kemisk behandling för att se till att det åtminstone är tillräckligt varmt för att reagera med tabletterna. Det fungerar bäst när vattnet är 20°C eller varmare.

Om du tar jod, tänk på att vissa personer är allergiska mot jod. Det är inte heller säkert för kvinnor som är gravida att få i sig jodbehandlat vatten, så om någon medlem i ditt sällskap är gravid, förbered en alternativ vattenreningsmedel.

Du kan också rena vatten med några droppar bleka, vid nödsituation. I det här fallet är det viktigt att förhållandet mellan blekmedel och vatten är helt korrekt. Använd en droppare och blekmedel som har förvarats i rumstemperatur i mindre än ett år. Blekmedel kan innehålla 6 % eller 8,25 % natriumhypoklorit. Se detaljerna på flaskan och denna tabell för EPA:s rekommenderade mängd, baserat på procentandelen i blekmedlet:

mängd vatten Mängd 6% blekmedel Mängd 8,25 % blekmedel
1 liter/liter 2 droppar 2 droppar
1 liter 8 droppar 6 droppar
2 liter 16 droppar (1/4 tesked) 12 droppar (1/8 tesked)
4 liter 1/3 tsk 1/4 tsk
8 liter 2/3 tsk 1/2 tsk
EPO

Ultraviolett ljus

Ultraviolett ljus används i steriliseringsmetoder för sjukhusutrustning och annat professionellt material. Strålning från UV-ljus dödar mikroorganismer, vilket är anledningen till att vissa vattenfiltreringsprodukter är designade för att använda den. A Hydro-Photon Steri Pen är en batteridriven UV-vattenrenare som dödar protozoer, bakterier och virus. Det bör också noteras att även om UV-ljuset är säkert att använda under vatten, kan det vara farligt för dina ögon och hud om det tänds utanför vattnet. Genom att använda en liten mängd UV-ljus låter detta verktyg dig desinficera vatten på bara en minut. Men eftersom UV-ljus inte kan döda större partiklar, är denna metod inte effektiv på grumligt eller missfärgat vatten. Det är där filtrering kommer in.

Filtrering

Vatten filter uppfanns för att pumpa vatten genom ett mikroskopiskt urval av filter och filtrera bort organismer av en viss storlek. Vissa filter är utformade för att ta bort silt och små mineraler från vatten, medan andra annonseras som klargörare och kan säkert ta bort mikroskopiska organismer. Det är viktigt att veta skillnaden mellan vad produkten kan och vilken typ av vatten du vill använda den till. Och även om filterenheter och sugrör kan vara spännande, se till att du fortfarande får det renaste vattnet du kan hitta. Smutsigt vatten kommer att täppa till ditt filter och göra det oanvändbart på mycket kortare tid än vid normal, samvetsgrann användning.

Var man kan få hjälp

Om allt annat misslyckas, eller om du fortfarande har frågor och vill vara helt säker på dina alternativ innan du gör ett fatalt misstag, vänligen kontakta avdelningen Hälsa och mänskliga tjänster och fråga efter vattenenheten. Du kan också fråga en proffs på en lokal leverantör av camping- eller friluftsutrustning, såväl som alla medlemmar i din familj lokal Miljöhälsorådet.