Att ha på sig Vandring i 10-gradersväder

Att vandra i kallt väder, även så kallt som 10 grader, kan, med rätt klädsel och förberedelser, inte bara vara genomförbart utan till och med roligt.

För att vandra i 10 grader behöver du ullstrumpor, långa underkläder upptill och nedtill, fodrade byxor, två isolerande lager, en vindtät ytterjacka, en varm mössa och vantar.

Det finns ett talesätt i Norge och det lyder ungefär så här: ”Det finns inget som heter dåligt väder, bara olämpliga kläder.” Eftersom ordspråket är norskt, då vet du att de pratar om en sak – kallt!

Även om vandring i temperaturer långt under fryspunkten kanske inte är för alla, finns det ingen anledning till att du inte kan gå ut och njuta av dagen, även i det kallaste vädret. Nyckeln är att klä sig i lager som är vettigt och hålla sig i rörelse för att hålla sig varm!

Klä dig för 10-gradersväder under vandring

Det finns massor av saker att göra för att förbereda sig för vandring i kallt väder, jag ska gå igenom klädensemblen först och sedan kommer jag till lite tips om hur man vandrar i kylan.

Basskiktet

Med utgångspunkt från det innersta lagret, även kallat baslagret, finns det ett par saker att tänka på. Att välja rätt material för ditt baslager kan vara svårt. Konventionell visdom säger nuförtiden att bomull bör undvikas till varje pris.

Från min egen erfarenhet, såväl som från vad jag forskat i studier som den här. Om du är aktivdå spelar det mindre roll om ditt baslager är ull, polyester eller bomull.

Om du bara står eller sitter runt kan ett syntet- eller ullunderlag göra stor skillnad.

Om du planerar att stanna på toppen av en kulle eller någonstans så, du kanske vill skippa bomullen. Om du vandrar bara för träning och planerar att bara stanna när du kommer tillbaka till din bil eller hus, så spelar det ingen roll så mycket.

Det andra är att ha ett baslager för din övre halva såväl som din nedre halva. Långkalsonger, långkalsonger, fackkostym, vad du än vill kalla det, du behöver det!

jag-bär-underdel-termika-och-baslager-top
Bär termobottnar med mitt baslager överdel samt ett fånigt ansikte. Ett helkroppsbaslager är viktigt!

Den nedre halvan – Byxorna

Vikten av att ha fötterna varma och rostiga kan inte överskattas. Det bästa systemet är att ha två lager strumpor – först ett tunt, icke-bomullsskikt, sedan ett tjockare ullskikt. Strumporna ska vara höga.

Det första tunna lagret av strumpa är menat för att hålla dina fötter torra (därav är ett fukttransporterande material mycket viktigt) och undvika friktion. Blöta strumpor = mer friktion + mer elände.

Att välja dina skor kan vara svårt. Om du vandrar ett par mil på slät mark (väletablerade stigar) och om det finns snö och snön inte är tillräckligt djup för att gå upp i skorna, så kommer vandringsskor att fungera bra.

Om du vandrar i den typen av snö som är tillräckligt djup för att vada igenom eller täcka toppen av dina skor, kanske du vill gå med ett par helsnöskor med damasker, men de kommer att sakta ner dig något.

Eftersom det är långt under fryspunkten kommer snön att hålla sig väldigt torr, vilket är bra. Det värsta som kan hända är att dina fötter blir blöta.

Vad du ska göra om du inte har snöskor

Om du inte har snökängor men vill hålla dina fötter torra kan du göra det här hacket som jag använde i vintras för att vandra och springa runt i snö:

  Behöver pontonbåtar bottenfärg?
jag-bär-strumpor-med-en-plastpåse-försedd-av-ett-ett-par-strumpor
Ett par strumpor ligger under en matkasse av plast följt av ett annat par strumpor

Jag tog på mig ett par strumpor följt av en plastpåse, följt av ytterligare ett par strumpor. Denna plastpåse fungerade som en vattenbarriär för att förhindra att snö smälter från min kroppsvärme och sipprar in i mina strumpor. Även om mitt understa lager strumpor blev blött av min svett, höll mina fötter varma.

Jag kommer att säga att detta inte är den mest bekväma situationen och mina tår klagade över att de var trånga på grund av de 3 lager de hade på sig (mina skor räknas inte med).

Med den här inställningen kunde jag gå ut i flera centimeter snö vid cirka 9 grader Fahrenheit i en hel timme utan problem.

Om du planerar en flera timmar lång vandring i den snöiga vildmarken skulle jag investera i några isolerade snöskor.

Vad du ska ta med vid nödfall kalla fötter

Vissa människor väljer att lägga till små kemiska varmare paket i sina stövlar. Jag föreslår att ta med några, men spara dem bara om det behövs. Du kan sluta med fötterna för varma och svettiga, och det är inte heller kul. För att inte tala om blöta fötter kan vara mycket dåligt om du har fastnat någonstans där du inte planerat att stanna.

Den nedre halvan – Byxorna

De långkalsonger kommer att göra underverk för att hålla dina ben varma, men det yttre lagret är lika viktigt. Som ditt yttre lager för dina byxor, du bör inte bära något absorberande material. Det betyder jeans, träningsbyxor eller till och med vanliga vandringsbyxor. Alla dessa typer av byxor absorberar vatten och det är inte det du vill ha. Du kan bära dessa typer av byxor under ett vattentätt skal utan problem.

Istället bör du hitta byxor som är vindtäta, och om möjligt, vattentäta. Ett par tjocka skidbyxor är inte nödvändigt om det inte blåser riktigt, bara ett par bra vindtäta vandringsbyxor eller till och med löparbyxor, och om de har lite foder i sig desto bättre.

Enligt mig fungerar isolerande byxor i mellanlager riktigt bra och hjälper till att hålla dig varm under dessa förhållanden. Om dina vandringsbyxor/löparbyxor inte har foder, så skulle jag bära träningsbyxor eller annan typ av byxor som skulle fungera som ett isolerande lager under det vindtäta/vattentäta skalet.

jag-bär-vindtäta-löparbyxor
Det här är mina vindtäta löparbyxor

Allt detta för att säga, om du ska vandra i djup snö upp till knäna, då behöver du snöbyxor. Snöbyxor är isolerade och de är vattentäta, vilket är ett absolut måste under dessa typer av förhållanden.

Den övre halvan – mellanskiktet (isolerande skikt)

Över ditt baslager av långärmade långkalsonger behöver du ett varmt, isolerande lager som en ylletröja eller en fleece. En tjock skjorta av flanelltyp kan också vara bra eftersom du kan stoppa in den, och det gör att kall luft inte kommer upp och under.

Mitt favorit mellanlager är min fleece som jag fick från Old Navy för cirka 10 år sedan.

Mitt mellanlager och min oförmåga att raka mig varje dag

Mellanskiktsmaterialet är mindre viktigt så länge det är tillräckligt tjockt för att isolera din kropp. Ju tjockare desto mer isolering. En t-shirt eller liknande räcker inte för att vara ett mellanlager i kallt väder.

  Hur väljer du rätt campingplats för Van Camping?

Dessutom har den här jackan en halschoke-funktion som är obekväm men för mig är en av mina favoritegenskaper. Det är viktigt att hålla halsen varm, så om du inte har en jacka som gör detta måste du använda en halsduk, balaclava eller det allt populärare vältränad (Amazon).

Den övre halvan – Jackan

Efter det tjocka lagret behöver du helst en jacka som har antingen ett inre dunlager eller något annat isolerande lager. Men om du är tillräckligt isolerad med ditt mellanskikt är detta mindre problem.

Men viktigast av allt ditt jackan måste ha ett vindtätt ytterskal. En huva gör en enorm skillnad för att hålla huvudet och ansiktet varmt, men det kan minska din synlighet.

jag-bär-min-columbia-regnjacka-står-i-ett-snöfält
Min Columbia Rain Jacket var MVP den dagen. (Det var ungefär 9 grader Fahrenheit den morgonen)

Min Columbia regnjacka (se min rekommenderade utrustningssida för att lära dig mer om den) tillsammans med min fleece som jag visade tidigare i det här inlägget samt min pålitliga blå hatt fungerade extremt bra för att hålla mig varm den morgonen.

Den översta halvan – en hatt (eller två)

Den kanske viktigaste utrustningen är en varm mössa. Kroppsvärmen försvinner uppåt på ett sätt, och ett hattlöst huvud blir väldigt kallt väldigt snabbt. Ytterligare ett lager under din huvudhatt, till exempel en balaclava är bra att ha eftersom du kan använda den för att täcka ansiktet. En halsduk är en bra idé men valfri för vandring eftersom den ger mycket bulk och kan komma i vägen.

selfie-av-steve-står-på-toppen-av-en-backe-medan-han-har-på-snöjacka-en-hatt-och-balaclava-och-solglasögon
Det här fotot är av min vän, Steve, som hjälpte till att skriva den här artikeln. Det är ungefär 0 grader Fahrenheit på den här bilden!

Jag har upptäckt att under dessa förhållanden kan värmen inte underskattas. Nyligen försökte jag sova i 18 grader Fahrenheit väder i mitt tält och jag upptäckte att den mest eländiga delen av min kropp var mitt ansikte eftersom jag inte hade ett ansiktsskydd.

Hur som helst, under vandring är en ansiktsskydd en bra idé. Till och med ett par solglasögon kan göra stor skillnad när det gäller att blockera luftflödet för att förhindra de där kalla rinnande ögonen.

Den översta halvan – Vantar (ja vantar)

Du kanske tror att eftersom du spenderade över 100 dollar på dina handskar att de kommer att vara bra nog för den allvarliga förkylningen. Dom är inte. Om du ska vara ute i mer än en timme, och temperaturen är 10 grader eller lägre, är vantar det enda sättet att gå.

Vantar håller ihop fingrarna vilket tillför värme. Nackdelen är att du inte har någon fingerfärdighet och du kan inte göra något med dem på, men det är ett litet pris att betala för varma händer. Kemiska varmare paket är ett alternativ för dina händer också.

Fler tips för vandring i kylan

Så du är väl rustad och redo att ge dig ut genom dörren in i kylan – här är några saker att tänka på och hålla dig vandra oavsett väder.

Håll dig hydrerad

Alla vet att dricka mycket vatten i varmt väder, men det är inte annorlunda för kallt väder. Du kanske inte svettas lika mycket, men din kropp behöver fortfarande fylla på vätska.

Några tips:

  • Undvik hydreringsutrustning för sommarvandring som Camelbacks. Röret kommer bara att frysa.
  • Använd en vattenflaska istället, och kanske till och med en isolerad termos för att förhindra att vattnet fryser. Det kan också göra det trevligare att dricka om vattnet inte är superkallt.
  • Om du är på en lång vandring måste du hålla vattnet på kroppen för att hålla det varmt.
  Hur ofta ska jag rotera mina Rollerblade-hjul?

Håll snö borta

Försök att inte låta snön komma intill din kropp, särskilt inte inuti dina stövlar. Din kroppsvärme kommer att smälta snön och då har du blöta strumpor och fötter. Om du ramlar, borsta bort så mycket snö du kan.

Av denna anledning bör det yttre skalet vara vattentätt och inte vara tyger som ull för det yttersta lagret. Snö fastnar bara i ull som kardborre. Med andra yttre skal glider snön bara av.

Titta på dagsljuset

Dagens ljusa timmar blir korta på vintern, så kom ihåg att planera därefter. Börja tidigare på dagen, och ha en plan för när du ska sluta och gå hem för att sitta vid brasan. Packa alltid en pannlampa eller ficklampa ifall det inte går som planerat.

Trail villkor

Kall väderlek kan ge bra spårförhållanden eller eländiga spårförhållanden. Testa snön du går på. Är det fast? Kommer det att hålla din vikt? Är det nerpackat? Om svaret är ja på dessa frågor, då är det en bra dag att vandra.

Om svaret är nej, och du hittar dig själv efter att håla (varje steg du sjunker ner i snön flera centimeter eller till och med mer) och kämpar för varje steg, kanske du vill prova en annan dag, eller kanske hålla din vandring väldigt kort. Att vandra i djup snö kan vara ett fantastiskt träningspass, men det är bara något du bör göra när du kan komma tillbaka till icke-djup snö utan större ansträngning.

Hur är det med snöskor?

Snöskor är bra att ha, men det är de egentligen bara användbar för ny, djup snö. Om du är på en fullsatt stig behöver du dem inte, och du kanske upptäcker att de bara saktar ner dig. Om du vill utforska off-trail, då är ett par snöskor (eller skidor) den enda vägen att gå.

Ha så kul!

Snö och kyla får en dålig rapp, men sanningen är att om du är förberedd kan det vara väldigt roligt att vara där ute i ett vinterlandskap. Det kan vara fantastiskt vackert, och det finns så många saker att se och upptäcka som bara visar sig under de kallare månaderna – iskristaller, djurspår, frusna vattenfall och frusen dimma som ömtåligt flockar träden. Vintern kan vara lugn och fridfull – en fin kontrast till sommarens hektiska tempo och buller. Njut av det!

Kommunikation – Berätta för någon vart du är på väg

I värsta fall – du är själv, det är kallt, det är riktigt kallt, det börjar bli mörkt och du har lyckats skada dig själv i ett fall. Du kollar din mobiltelefon. Antingen har du glömt att ladda den tillräckligt mycket, eller så har kylan helt enkelt dödat batteriet, och nu kommer det åt dig! Inte bra.

Det är kallt. Det är vinter. Bråka inte. Se till att någon vet var du är och när du planerar att vara tillbaka. Det är old school. Det är lågteknologiskt. Det är enkelt. Det fungerar. Och du får vandra igen en annan dag!