Att ha på sig Isfiske för att hålla sig torr och varm

Ingenting skulle förstöra en isfiskeresa som att få fingrarna att frysa, så du måste förbereda dig på rätt sätt. Jag har haft mycket roligt ute under kalla vinterdagar, och nyckeln till det var att klä mig för att hålla mig varm. För att hjälpa dig veta hur du gör det har jag skrivit den här guiden om vad du ska ha på dig.

För att hålla dig varm och torrisfiske bör du bära många lager kläder (underkläder, skjortor, jackor) för att både isolera din kropp och kunna anpassa dig efter växlande temperaturer. Du bör också bära mössor, handskar och stövlar.

Låt mig nu ge dig mer detaljerade råd om att välja vilka kläder du ska ha (och jag pratar inte om mode) och vad du ska leta efter i varje föremål.

Bär lager

Visst, den viktigaste delen av att klä sig för att hålla dig varm och torr är att välja hur du ska täcka åttio procent av din kropp. Du måste hålla din kärna varm.

Som ni vet försöker människokroppen att hålla en något konsekvent temperatur. Att vara i kall luft för länge kan sänka den. Detta kallas hypotermi, och genom att klä sig i lager kan du förhindra det.

Det finns några olika alternativ för skjortor och jackor när du kommer till det, men att bära lager är inte valfritt. Du kommer förmodligen att ångra dig om du ger dig ut på en isfiske utan att göra det.

Att bära lager som du kan ta bort eller lägga till under hela dagen är viktigt eftersom väderförhållandena ofta ändras snabbt. En vinterdag börjar vanligtvis med extremt kalla temperaturer, men om solen skiner hela morgonen kommer den att värmas upp snabbt.

Du vill inte svettas mycket, vilket kan hända om du springer runt på isen och går till olika fiskehål, eller om temperaturen helt enkelt blir ganska varm. Så det är därför det är viktigt att kunna anpassa hur mycket du har på dig.

Strategin för att hålla din kärna varm kommer att vara att bära, för ett bottenskikt, material som håller värmen i din kropp, och sedan ha vattentäta kläder för det yttre lagret.

För detta bottenskikt bör du helt undvika bomull. Bomull är fruktansvärt för att hålla dig torr. Det går bra i normala temperaturer, men ute i kylan blir det ett stort problem. Är du blöt fryser du. Bomull blir blöt av din svett och torkar inte alls snabbt. Undvik det, speciellt för de nedre lagren.

Låt oss först prata om att klä dina ben. Det är en utmärkt idé att bära någon typ av långa termiska underkläder (så länge det inte är bomull). Jag tycker alltid att detta gör stor skillnad i min värme. Utöver det kan du bära ett par fleece- eller ullleggings. Dessa material är utmärkta för att hålla värmen i kroppen.

Om du inte har de sakerna kan du bara ha på dig träningsbyxor, men du kanske tycker att de är besvärliga. Ändå kommer de definitivt att hjälpa dig att hålla dig varm.

Efter det där fina lagret av isolering vill du ha lite täckning ovanpå det. Jag rekommenderar ett par vattentäta overaller. De håller dig torr och skyddar dig från vinden. De erbjuder extra skydd för din övre halva också.

Om du inte vill ha overaller, se till att du bär någon form av vattentäta byxor, som snöbyxor. Vattentät är huvudsaken här. Dina knän är säker på att vara på isen någon gång, och alla byxor som inte är vattentäta kommer att bli blöta när de är det.

  Hur man håller en hockeyklubba

Nu, för att vara ärlig, är det ingen dålig idé att avstå från mitten eller understa lagret för dina ben på dagar då det inte är extremt kallt. Anledningen till det är att det helt enkelt är svårare att ta bort lager på benen än på bålen. Det är ditt val. Se bara till att du kontrollerar prognosen innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Det är alltid säkrare att ha fler kläder tillgängliga än mindre.

Nu till bålen. Nu kommer vi fortfarande att ha ett bottenskikt som hjälper till att isolera dig, men du kommer också att bära en jacka som kommer att göra ett bra jobb med att göra det ovanpå, så det undre lagret behöver inte vara lika tungt som med benen .

Som jag nämnde tidigare ska du aldrig ha en bomullströja som ditt underlager. Du kommer nästan säkert att svettas, och skjortan kommer att bli genomblöt, och sedan i minusgrader kommer du att få problem.

Den goda nyheten är att det idag finns många typer av tyger som är mycket bättre på att hantera fukt. Till exempel finns det polypropen. Den här typen av tyg leder bort fukt, så att du blir fin och torr.

Det kan säkert kännas lite kontraintuitivt att du vill att ett bottenskikt ska vara gjord av så tunt tyg jämfört med en kraftig bomullsskjorta, men tro mig, du måste undvika att fukt byggs upp. Du kommer att ha mycket tjockare material ovanpå det här lagret, så tänk inte på det.

Du vill att det understa lagret ska sitta tätt mot huden för att det ska fungera som bäst.

Nu, för lagret ovanpå det, kommer du att ha ett mellanlager av fleece, ull, etc. Den exakta materialtypen är upp till dig; de hjälper alla till att hålla dig varm.

Detta lager kommer att sitta lösare än det undre lagret.

Syftet med det här lagret är naturligtvis främst för värme, men du kan välja att skaffa något med vindstoppsförmåga också. Anledningen till detta är att om temperaturen blir varm kommer du att tappa ditt översta lager och ditt mellanlager kommer att ligga på toppen. Om det blåser ute blir det väldigt skönt att ha det där extra skyddet mot vinden.

Äntligen, ovanpå, kommer du att ha en jacka. Det här kommer förmodligen att vara det dyraste plagget du kommer att ha på dig när du är isfiske, och det är förmodligen det viktigaste också.

Det finns massor av alternativ att välja mellan, och erbjuder några olika funktioner. Att avgöra vilka jackor som är bäst är ett stort ämne för sig.

De viktigaste egenskaperna du vill ha i vilken jacka du än väljer att skaffa för isfiske är att den är vatten- och vindtät. Det är klokt att se till att det också är ”rivsäkert”, vilket betyder precis vad det låter som: tyget går inte sönder lätt.

Du vill att den ska vara vattentät mestadels i fall du har snö som häller ner över dig. Kanske kan lite vatten stänka på dig när du tar in en fisk, men snö är det största problemet. Du kommer att hålla dig torr med en vattentät jacka, förutsatt att du lyssnat tidigare och fått vattentäta byxor också.

Vindtäthet är ännu viktigare. Vind är helt enkelt svårt att undvika, och om du inte är skyddad mot det kommer det att göra en enorm skillnad i hur varm du känner dig. Jag tycker att kalla temperaturer inte är så obehagliga i sig, men när det blåser gör det ont. Så skaffa en jacka som ger skydd mot vind.

  Behöver jag en spis när jag backpackar?

Nu är andra funktioner hos jackor helt enkelt en fråga om preferenser. Skydd mot väder och vind är ditt största problem, men om du vill få en bra jacka som håller genom åren, undersök dina alternativ noggrant.

Med alla dessa lager kommer både din bål och dina ben att bli väldigt varma. Det är den stora majoriteten av din kropp, så värmen har få platser kvar att fly.

När det blir varmt under dessa vintereftermiddagar (och det gör det ofta) kan du enkelt tappa dina översta lager och känna dig helt bekväm. Håller du dig efter solnedgången? Det kommer att bli kallt igen. Sätt på de översta lagren igen.

Täck din kropp som jag har beskrivit, och du är det mesta av vägen dit i processen att garantera värme och komfort vid isfiske.

Täck ditt huvud

Vänta, det finns fortfarande några platser kvar som är utsatta för kyla. Nämligen hela ditt huvud.

All exponerad hud är en plats där värme kan komma ut. Med kall luft ute vill värmen i din kropp alltid fly och skapa jämvikt. Kläder håller värmen från att komma så långt.

Vi har täckt det mesta av kroppen redan, och du kommer att bli ganska varm med all den täckningen ensam, men med huvudet avtäckt kommer det att bli en stor källa till värmeförlust. Jag vill att du ska vara så varm som möjligt (utan att bli för varm, alltså), så låt oss täcka över huvudet också.

Du kan ha lager här som du gjorde på resten av kroppen. Du kan bära en liner och sedan sätta en hatt ovanpå den. Om du blir för varm tar du bort ett av dessa lager.

Det finns gott om stilar när det kommer till hattar. Du kan förmodligen gissa att en basebollkeps inte kommer att vara för mycket hjälp. Ditt mål är inte lika mycket att skydda dig från solen (även om du bör göra det också) som att hålla ditt huvud från att tappa värme. Så i princip vill du ha något mjukt och fluffigt.

Det är bäst att skaffa en hatt som täcker öronen. Uppriktigt sagt hatar jag känslan av den kalla vinden i mina öron och undrar varför någon skulle välja att lida av den. Håll dem varma!

Om du verkligen vill Allt hud täckt för maximal värme, varför inte bära en skidmask? Du kanske ser ut som en tecknad inbrottstjuv, men du blir varmare.

Dessutom när det kommer till vindskydd kan du ha skaffat en jacka med huva, så luvan hjälper till med det. Den kommer dock inte att vara lika bra på att hålla värmen som en hatt. Kanske ska du ta på dig en hatt och sedan bära huvan ovanpå det. Det låter otroligt varmt.

Nu är det här inte en fråga om värme, men du bör bära solglasögon också. Solen är kraftfull, även på vintern.

Om ditt huvud utsätts för vinterluften kommer du helt enkelt inte att bli så varm som du skulle kunna bli. Så skaffa en hatt och bär den.

Håll dina händer varma

Hittills har vi gjort massor för att skydda oss från kylan. Om jag hade på mig alla dessa saker just nu, skulle jag känna mig oövervinnerlig i vilket kallt väder som helst – om det inte vore för ett problem. Vi har inte lagt något på händerna än.

Ja, händerna är en annan plats där värme lätt kan komma ut om den inte täcks. Känslan av att mina händer gradvis fryser är heller aldrig behaglig. Lösningen, som du förmodligen inser, är att täcka dem.

  Vad du ska bära pulka om du inte har snöbyxor

Du kanske undrar om handskar påverkar din förmåga att isfiska. När allt kommer omkring måste du knyta knutar ibland eller kroka bete, och handskar kan försämra din fingerfärdighet. Om du får tjocka handskar, ibland måste du faktiskt ta av dig handskarna för att få något gjort.

Men alla handskar är inte likadana. Vissa handskar är bättre för svåra uppgifter än andra, så det är bäst att välja ett par som du enkelt kan arbeta med.

Och, tur för dig, skrev jag ett blogginlägg för ett tag sedan som listar några av de bästa handskarna du kan få för isfiske. Det borde hjälpa dig att hitta ett bra par som håller dig varm och skön.

Om du inte verkligen känner behov av att skaffa tjocka handskar, det är smartare att skaffa tunnare handskar så att du slipper behöva ta av dem någonsin. Här är problemet som kan uppstå med tjocka handskar: du upptäcker att du inte kan manövrera fingrarna tillräckligt bra för att utföra en uppgift. Så du tar av dig vantarna. Det tar dock ett tag och dina fingrar blir nu domna. Så du måste byta till den andra handen. Det är verkligen jobbigt.

Det är därför du bör välja ett par tunnare handskar. Jag tror att dina händer i allmänhet kommer att kännas lika varma i dem, och du kommer att kunna bete krokar och göra allt du behöver göra.

Det är verkligen det viktigaste att tänka på när det gäller handskar. Du bör också ta hänsyn till kvaliteten på tillverkningen och hur tuffa handskarna kommer att vara. Det är aldrig kul att få en produkt som inte håller.

Bär stövlar

Nu är våra händer täckta. Men det känns som att vi glömmer något. Åh ja, vi måste ha skor på oss.

Egentligen skojar jag bara. Jag antog att du planerade att bära skor hela tiden. Men du kanske inte har tänkt på vilken sort.

Du bör bära isolerade, vattentäta stövlar.

Sneakers eller andra vardagsskor håller inte värmen särskilt bra eftersom de är dåligt isolerade. Du kommer att vilja ha stövlar som håller dina fötter varma. Fötter skiljer sig inte så mycket från händer, trots allt.

När det kommer till isfiske kommer du sannolikt att stöta på snö och slask, så du måste definitivt undvika stövlar som lätt blir genomblöta. Se till att de du bär är vattentäta.

Storleken du väljer bör vara en storlek större än normalt eftersom det hjälper till att hålla sakerna varma där inne, men få inte stövlar så stora att de är obekväma och skadar dig.

Visst, vad hjälper stövlar om man inte har bra strumpor? Detta är ytterligare en av de tillfällen då du bör undvika bomull. Dina strumpor bör inte bli blöta på grund av att stövlarna är vattentäta, men om de gör det kommer bomull av någon anledning att leda till misär. En blöt bomullsstrumpa torkar inte lätt på sommaren, så jag vill inte tänka på det på vintern.

Skaffa istället ullstrumpor. De ska vara ganska tjocka för maximal komfort. Det är smart att ta med ett extra par ifall något konstigt skulle hända.

Med bra stövlar (och bra strumpor under) som sista steget på denna lista är du äntligen redo för en hård vinter.

Klä dig som jag har beskrivit, och nästan inget kallt väder kommer att hindra dig från att njuta av vintern och fånga all fisk du vill.

Tack vare detta källa för information som jag använde i den här artikeln.