Att äta brända marshmallows är inte säkert (typ)

Att rosta marshmallows runt en mysig lägereld med vänner och familj skapar många fina minnen som kan vårdas hela livet. Som alla som har gjort det här tidigare vet har alla preferenser när det kommer till sina marshmallows – vissa gillar marshmallows som knappt är rostade, och vissa föredrar att de är helt brända.

Men under de senaste åren har det funnits en viss oro för att förkolningen av dessa läckra sockerrutor kan vara skadlig för hälsan.

Även om det inte är hälsosamt att äta marshmallows är det fortfarande bra att äta dem med måtta, åtminstone när de serveras enkla. Men är det säkert att äta brända marshmallows? Idag ska vi besvara den frågan och eventuellt hjälpa dig att hitta ett säkrare sätt att njuta av ditt favorit mellanmål vid lägerelden.

Långsiktiga säkerhetsproblem: Cancer

Det vanligaste problemet med att äta rostad eller bränd mat är att det i många fall kan öka risken för att utveckla cancer. Bara detta uttalande är tillräckligt för att få någon att få panik, men det ger dig inte hela bilden av säkerheten med att äta specifik förkolnad mat.

Risken för att utveckla cancer kan faktiskt öka när du bränner vissa livsmedel, men är detta en anledning till allvarlig oro? Låt oss diskutera.

Maillard-reaktionen och akrylamid

I vissa fall kommer stekning eller bränning av mat att göra att den blir brun och bildar en gyllene skorpa. Detta inträffar särskilt när man bränner mat med hög stärkelse, såsom potatis, även om det har förknippats med andra livsmedel. Detta kallas Maillard-reaktionen.

Maillard-reaktionen frigör en kemisk förening som kallas akrylamid, som är svagt förknippad med en ökad risk för cancer. Akrylamid har märkts som ”troligen cancerframkallande” av International Agency for Research on Cancer.

Denna kemikalie frigörs när glukos reagerar på aminosyran asparagin. Reaktionen uppstår när maten är brun eller bränd.

  Måste husbilar stanna vid vägningsstationer?

Marshmallows innehåller både glukos och asparagin, men det garanterar inte en ökad risk för cancer. En snabb titt på några fakta om akrylamid visar att det som ofta har överdrivits av media inte är anledning till oro.

Fakta om kopplingar mellan akrylamid och cancer

Även om maten innehåller akrylamid vid förbränning, garanterar det inte att du löper en mycket högre risk att utveckla cancer. Medan forskning fortfarande pågår i detta ämne, har flera viktiga upptäckter gjorts som kan dämpa din rädsla.

  • Akrylamid har inte specifikt kopplats till cancerrisk hos människor. De studier gjort på ämnet har använt råttor och möss uteslutande i sina tester. Även om kemikalien visade sig orsaka cancer hos dessa djur, bör det noteras att doserna de fick var mycket högre än vad en normal person skulle utsättas för.
  • Din risk för cancer av konsumtion av akrylamid ökar bara markant om du konsumerar mycket mer än normalt. Även om du ofta äter mat som innehåller denna kemiska förening, bör du äta mer än 100 gånger så mycket att vara på den nivå som anses osannolik för ens möss att utveckla tumörer.
  • Nyligen har butiksägare i Kalifornien blivit tillsagda att inte märka akrylamid som en cancerframkallande kemikalie i kaffe. Risken inte anses betydande nog kan vara ett bekymmer för konsumenterna, enligt California Office of Environmental Health Hazard Assessment. (OEHHA)

Långsiktiga hälsorisker med att äta brända marshmallows

Cancer är inte det enda att oroa sig för om du funderar på att äta brända marshmallows. Det finns några långsiktiga hälsoproblem, men även dessa beror på din individuella situation.

Som de flesta vet är marshmallows till stor del gjorda av socker. Att konsumera för mycket socker för ofta kan leda till fetma, diabetes, karies och till och med cancer. Dessa åkommor orsakar flera problem på egen hand.

  Behöver du en luftmadrass för camping?

Nyckeln är dock att äta dessa mellanmål med måtta. Att äta marshmallows, även brända sådana, är inte dåligt i sig. Det blir ett problem om man inte vet när man ska sluta.

Kort sagt, påverkar det din hälsa negativt på lång sikt att äta brända marshmallows? Bara om du tillåter det. För det mesta kan du kontrollera eventuella negativa effekter.

Kortsiktiga hälsorisker med att äta brända marshmallows

Den långsiktiga negativa effekten av att äta brända marshmallows är låg, men din risk är högre på kort sikt. Återigen, detta kan kontrolleras så länge du övar sunt förnuft och säkerhet.

Den största risken du tar när du äter brända marshmallows är att bränna dig. Om du inte låter godbiten svalna först, kan du bränna munnen eller fingrarna. Om det upphettade gooet inuti droppar på ditt knä kan du få en mindre brännskada där det föll.

Om du har diabetes och inte kan kontrollera din konsumtion riskerar du att ditt blodsocker stiger och drabbas av konsekvenserna.

Säkra sätt att äta marshmallows

Om du fortfarande är för rädd för risken för cancer av att äta brända marshmallows eller inte vet hur du säkert ska äta dem runt lägerelden, har du tur. Det finns säkra sätt att njuta av denna goda goding samtidigt som du minskar risken för skada!

  • Ät dem lätt rostade

Istället för att direkt bränna marshmallows, rosta dem över elden i några sekunder när de börjar få färg. Detta kommer fortfarande att producera en liten mängd akrylamid. Om din oro är cancer kan du undvika det. För människor som bara inte kan vänta med att äta dem är detta ett sätt att njuta av marshmallows utan att vänta på att de ska svalna.

  • Ät dem kalla

Undvika akrylamid helt och hållet? Rosta inte marshmallows alls. Du kan äta dem som de är och fortfarande njuta av dem, även om dina s’mores kan vara svårare att äta. Det är inget fel med att äta marshmallows direkt ur påsen.

  • Ta med marshmallowfluff istället
  Hur man lär sig knutar och verkligen kommer ihåg dem

Vill du göra s’mores utan att rosta marshmallows? Du kan köpa färdigt marshmallowfluff i nästan vilken mataffär som helst. Nu kan du sprida skiten på grahams kex för enklare konsumtion utan eld.

  • Vänta tills de svalnat

Om du bara är orolig för värmen behöver du bara vänta. Efter att du bränt din marshmallow kommer klatten inuti att vara väldigt varm ett tag. Även om utsidan kan vara sval och krispig, är insidan betydligt varmare. Ge det 15-20 sekunder och din lilla sockerpuff ska vara säker att äta.

Lägg genast på en tallrik eller grahamskex

Ofta resulterar brinnande marshmallows i en sliskig röra som faller av din pinne om du inte omedelbart stoppar den i munnen. Som vi diskuterade kan detta leda till brännskador och blåsor som bäst undviks om du kan hjälpa det.

Om du hamnar i denna klibbiga situation, skjut helt enkelt (släckt) malva på en tallrik eller grahamskex för enkel hantering tills den är tillräckligt kall att ätas.

Att äta brända marshmallows är i allmänhet säkert och gott. Dina hälsorisker är låga så länge du är försiktig och äter dem med måtta. Skäm bort dig själv på din campingresa om du kan; det här är din semester och du förtjänar att njuta av den!

Fler artiklar du kommer att älska

Ta reda på vilka stekpannor du kan använda på en lägereld och hur du använder dem

Att hålla maten kall när du campar (råd till The Works)

Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld? (För- och nackdelar, amerikanskt gjutjärn)

Varför ryker min lägereld? (och hur man minskar röken)