Är whisky ett bra antiseptisk medel? Praktiska campingidéer

I slutet av min vandringstur på West Highland Way i Skottland träffade jag en resegrupp från Irland. Under natten hade vi det trevligt tillsammans och lärde känna varandras kulturer lite bättre. De tog med sig whisky på sin resa, och när de hörde att jag är läkarstudent frågade de mig, ”är whisky ett bra antiseptisk medel?” Jag visste att alkohol kunde döda bakterier genom denaturering, även om jag inte visste hur effektivt det skulle vara när man använder whisky – det var då jag började forska.

Ja, whisky är ett bra antiseptiskt medel eftersom det har en tillräcklig koncentration av alkohol som kan skada de flesta av bakteriernas membran och få dem att sluta fungera.

För att bevisa min poäng kommer jag här att presentera tre olika artiklar som visar det från olika vinklar – skrivna av Cecil Adams, Annals of Microbiology och David Blair, MD

Senare kommer jag att utveckla deras forskning och presentera resultaten för dig. Jag ska också visa dig exakt hur alkohol dödar bakterier och hur vodka också kan fungera.

För att få ett bättre perspektiv, låt mig förklara skillnaderna mellan antiseptiska och desinfektionsmedel – termer som du förmodligen har hört i din egen forskning.

Cecil Adams svar

Idag är antiseptiska medel mycket vanliga, vilket gör whisky till ett relativt ”primitivt” val. Att hitta en anständig studie gjord i modern tid var därför en utmanande uppgift; ändå lyckades jag hitta en intressant experiment från 2011.

Cecil Adams, pseudonym författare till The Straight Dopesvarade på en fråga om det ämnet i en artikel han kallade Kan sprit användas som ett akut antiseptiskt medel?.

I den odlade han bakterier odlade från kroppen av hans assistent, Una, som inte har badat på två dagar och har blandat sig med boskap utanför. Under sitt experiment tog Adams prover från fyra fuktiga områden på Unas kropp: baksidan av knät, buken, fotsulan och ljumsken.

Han tvättade sedan områdena med vatten, rött vin (12 %), blandad scotch (40 %) och Everclear (95 %) och tittade på drinkarnas effekt på koloniernas tillväxt.

Ytorna som tvättats med whisky visade en 50%-ig minskning i bakteriestorlek och -mängd.

Everclear hade störst inverkan med en minskning på 75 % – kom dock ihåg att alkoholkoncentrationen är mer än dubbelt så hög som whisky.

Av sina slutsatser sammanfattar Cecil: ”Whisky, det antiseptiska medlet för sårade cowboys på den ensamma prärien, är ganska effektivt. Låt oss sluta prata om urbana legender, läkarutbildningens know-it-alls – detta är ett faktum på landsbygden.

Annaler av mikrobiologi

Annaler av mikrobiologi är officiella tidning för universitetet i Milano och hade publicerat ett flertal artiklar inom området mikrobiologi.

När jag hittade en artikel om vårt ämne från den här tidningen var jag mycket tacksam, särskilt eftersom informationen den ger är tillförlitlig.

I sin studie samlade forskarna in slumpmässiga isbitar från bostadsområden, restauranger och industrianläggningar och kontrollerade förekomsten av bakterier.

Naturligtvis skilde sig isbitarna åt i sin typ av bakteriekolonier och sina egenskaper, eftersom de samlades in från olika platser.

Ändå gav konduktörerna oss ett spännande fynd: När alkoholhaltiga drycker tillsattes isbitarna minskade antalet bakterier avsevärt.

De har inte nämnt den exakta andelen, även om de har sagt detta:…resultaten visade en konsekvent minskning av bakterierisken på grund av alkohol, CO2, pH och antibakteriella ingredienser av vodka, whisky, martini, persikote, tonicvatten och cola.

  9 nödvändiga flugor för öringflugfiske för nybörjare

Whisky som antiseptisk förband under operation

Kommer du ihåg när jag sa att moderna studier om användningen av whisky är svåra att få tag på? Jo, under förra seklet var det lite annorlunda.

Att applicera whisky var tydligen en del av kirurgers praxis att desinficera sår efter operation. På min forskning stötte jag på en intressant artikel, skriven av David Blair, MD 1980.

I sina skrifter beskriver David tre fallstudier där han använde whisky som ett antiseptiskt medel – alla skador involverade handflatorna. Blair hade följt sina patienter och märkt att såren var fria från infektion och ingen flytning utvecklades.

Det fanns fler fall där han använde whisky, de flesta av dem vid behandling av trycksår ​​(vilket var mycket vanligt på den tiden). Återigen hade Blair sett fantastiska resultat och färre smittsamma komplikationer.

Hur tillförlitlig är den här artikeln? Det är svårt att säga, speciellt eftersom det inte finns en jämförelsegrupp som inte har behandlats med whisky. Ändå är detta ett av de tydliga exemplen som visar att whisky kan ha en positiv antiseptisk effekt.

Hur dödar man bakterier med whisky?

Så du är ute och har kul med dina vänner när du tyvärr blir skadad. Om du har tagit med dig whisky på vägen så indikerar de tre artiklarna ovan att du bör utnyttja detta för att desinficera ditt sår.

För att vara säker på att du gör det korrekt har jag samlat instruktionerna som David Blair, MD gav i föregående artikel

  • Tvätta såret med en betydande mängd whisky för att säkerställa att du tar bort skräp och blodproppar.
  • Stoppa blödningen med stygn; om du har en med en medicinsk praxis och anestesi är det viktigt att du använder det eftersom blödningen skulle tvätta bort whiskyn så snart du tar på den. Om du inte har något av dessa, komprimera såret med ett sterilt bandage tills blödningen har upphört.
  • Blötlägg ytterligare ett rent bandage med whisky och applicera på såret. Se till att trasan inte är för blöt eller för torr – för mycket vätska skulle sakta ner läkningsprocessen.
  • Lämna bandaget som det är i tre dagar – ändra det inte vid denna tidpunkt; byt sedan ström varje dag (eller varannan dag – beroende på förhållandena). De nya dressingarna ska även innehålla whisky – återigen, inte för torrt och inte för blött.

Hur dödar alkohol bakterier och virus?

Alkohol dödar bakterier genom denaturering – en process genom vilken proteiner eller nukleinsyror förlorar sin struktur. Det speciella med alkohol är att det drar till sig både fett och väte.

Den kvaliteten är unik eftersom de två har väldigt olika egenskaper och andra kemikalier brukar bara fästa vid en av dem.

Jo, just den egenskapen tillåter etanolmolekyler att binda till bakteriemembranet och förstöra det (lagren innehåller både fett och vatten).

När alkoholen skadar dess membran är det bara en tidsfråga innan bakterierna dödas, eftersom proteinerna inom sig naturligt läcker ut och patogenen förlorar sin funktionalitet.

Virus har ett annat membran som kallas viralt hölje. Det skiljer sig från membranen hos värdar/bakterier och är svårare att förstöra. alkohol kan också skada dem.

Hur många procent alkohol dödar bakterier?

För att svara på denna fråga måste vi klargöra skillnaden mellan bakteriedödande och bakteriostatiska medel.

  Hur man mäter draglängden i bågskytte

När du applicerar alkohol på ett sår kan en av två saker hända: du kan förhindra att de befintliga patogenerna fortsätter att växa, eller så kan du döda dem helt.

När du förbjuder ytterligare tillväxt använder du faktiskt ett bakteriostatiskt medel. Tvärtom, när du eliminerar föroreningen har du nytta av ett bakteriedödande ämne.

Vid låga koncentrationer, som i öl, kan du inte döda bakterier, även om du kan stoppa dem från att växa.

Det kan vara till din fördel om du vill köpa lite tid innan du får mer professionell hjälp.

Alkohol blir bakteriedödande vid högre koncentrationer – mellan 60 och 90 % (som finns i laboratorier och sjukhus).

Whisky skiljer sig i alkoholhalt; några av dem kommer dock att kunna döda bakterier (särskilt de starka).

Vad är skillnaden mellan antiseptika och desinfektionsmedel?

När du läser om olika sätt att rengöra saker och ta bort föroreningar på internet är chansen stor att du kommer över de två termerna. Antiseptika och desinfektionsmedel kan framkalla samma associationer, även om de skiljer sig åt på ett antal sätt.

Vad som städas

Antiseptika riktar sig mot levande organismer – människor och djur. Så länge rengöringsmedlet tar bort bakterier som finns på/i levande saker kallas det antiseptisk.

Å andra sidan, om du tänker rengöra oorganiska föremål som områden runt ditt hem, använd desinficerande rengöringsmedel.

Inverkan på människokroppen

Detta kan också härledas från den tidigare skillnaden mellan antiseptika och desinfektionsmedel.

Eftersom den förra huvudsakligen handlar om levande organismer har den en hälsosam och positiv inverkan på människokroppen. Å andra sidan kan desinfektionsmedel skada oss, varför vi blir tillsagda att använda det med visst skydd.

För en bättre förståelse har jag gett dig en sammanfattningstabell från Quora som erbjuder några andra skillnader mellan de två:

Kan man använda sprit för att rengöra ett sår?

I grund och botten, det som dödar bakterier är alkoholen i dina drycker – varför det är naturligt att anta att starksprit kan göra detsamma. Informationen om just den drycken är begränsad, så en tillförlitlig, beprövad dom är svår att få fram.

Ändå känner jag att man inte ska använda sockerhaltiga sprit för att rengöra sina sår – och jag utgår från den första artikeln jag nämnde i det här inlägget.

Bland Cecil Adams slutsatser sa han att de områden som behandlats med vin blev ännu värre: ”Vintvättning resulterade i de största och mest rikliga kolonierna, ännu mer än i råprovet.”

Det fick mig att tänka: vad var den stora skillnaden och varför var vin sämre än whisky? Jag har inte forskat på det, även om jag kan anta att sockret den innehåller och den relativt låga alkoholhalten var huvudfaktorerna.

Det är därför jag inte skulle använda likörer för att rengöra sår – speciellt eftersom de innehåller en stor mängd näring som kan konsumeras av bakterier.

Vad sägs om vodka som antiseptisk?

Återigen har forskningen varit begränsad, även om många bloggare föredrar användningen av vodka som ett antiseptiskt medel. Vodka har vanligtvis en hög alkoholhalt – runt 40%.

Därför kan den i vissa fall fungera som en bakteriedödande och döda bakterier och hindra den från att växa ytterligare.

I en rekommendation stod det till och med att du även kunde använda vodka som desinfektionsmedel, till exempel för att städa ditt hus. För att göra detta kan du göra en hemmagjord spray själv enligt beskrivningen i Denna artikel.

  Hur man gör den perfekta snöbollen

Vodka har också en relativt lägre sockerhalt (jämfört med likör eller vin), och även de rena varianterna absolut ingen. Därför tror jag att just den drycken inte skulle bidra till bakteriell överväxt som vinet gjorde i Cecils experiment.

Är alkohol ett bra antiseptisk medel?

Det har bevisats i årtionden att alkohol är ett utmärkt antiseptiskt medel – folk använde det trots att de inte var bekanta med dess verkningsmekanism.

Ändå kan den förlora sin effekt om du överdriver och använder den felaktigt. Den kritiska faktorn här är mängden alkohol du konsumerar, vilket också kan relateras till dess koncentration.

Att använda 100 % alkohol kan ge dig sämre resultat än att använda 70 % alkohol tenderar att koagulera utanför bakteriemembranet.

När det händer låter de täta, bundna molekylerna inte etanolen tränga längre in i lagren av patogener och du får en minskad effekt.

Samma sak händer om du använder en överdriven mängd – som förklaras i den senaste artikeln som jag nämnde av David Blair.

Dessutom har vissa bakterier och virus ett mer motståndskraftigt membran, och alkohol skulle inte hjälpa mycket i dessa fall.

Andra desinfektionstekniker för camping?

Om du går på camping – den enda väsentliga metoden du behöver veta är att koka vatten för att döda bakterier, virus och protozoer.

Vatten är en begränsad resurs när du tillbringar din tid utomhus, särskilt på längre äventyr. Det är därför jag råder dig att lära dig hur du förvandlar vatten från opålitliga källor till en hälsosam förbrukningsvara.

För att göra detta föreslår jag att du läser min artikel om frågan:Hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier?Jag samlade lite användbar information där och visade det rätta sättet att rena vatten så att du kan dricka det säkert när du är på språng.

Dessutom har jag samlat några andra vattenreningstekniker där, så att du kan välja den som passar dig bäst.

Slutsatser

Om du har tagit med whisky på ditt vandrings-/campingäventyr och blivit skadad i processen bör du dra nytta av det, eftersom det är ett ganska bra antiseptisk medel.

Se först till att ta bort det koagulerade blodet och smutsen – du kan använda själva drycken för det ändamålet. Blötlägg sedan ett bandage med alkoholdrycken och applicera det på ditt sår i 3-4 dagar utan att byta det.

Om du råkar ha med dig vin och sprit skulle jag inte försöka rengöra mitt sår med dem, eftersom sockret i dem kan påskynda tillväxten av bakterier.

Alkohol dödar bakterier genom proteindenaturering; när etanolen bryter ner sitt membran läcker det inre innehållet ut och patogenen dör.

Det är dock inte fallet med lågkoncentrationsdrycker som öl, eftersom alkoholen i detta fall bara skulle stoppa bakterierna från att föröka sig (även om det skulle kunna vara en rimlig brygga till vidare professionell behandling).

Använd inte heller koncentrationer högre än 70 % eller en stor mängd vätskor, eftersom etanolen skulle stelna och förlora sin effekt.

Jag hoppas att min artikel hjälpte dig att hantera ditt problem. Om du har några nya insikter om det ämnet, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!