Är vatten fortfarande säkert att dricka?

Stående vatten är fult och irriterande, men är det verkligen farligt för din hälsa? Frågar du om problem med att dricka stillastående vatten eller letar du efter rinnande vatten? Är vatten fortfarande säkert att dricka?

Stillastående vatten är en grogrund för bakterier, virus, svampar, insekter och ohyra och kan vara mycket farligt att dricka. De flesta av farorna med stående vatten elimineras med ett vattenfilter eller en renare, men det är alltid bättre att leta efter rinnande vatten. Rinnande vatten har många av samma problem, så det behöver fortfarande filtreras/renas, men det är mindre troligt att du stöter på farliga föroreningar.

Det är aldrig en bra idé att dricka från stillastående vatten. De är inte bara obehagliga att titta på, utan det kan också orsaka allvarliga hälsoproblem. I resten av detta inlägg kommer jag att förklara varför stående vatten är farligt och förklara hur man renar/filtrerar det i en inlandssituation.

Vad är stillastående vatten?

Vattenstagnation uppstår när vattnet slutar rinna. Det är en stor miljöfara och kan leda till farliga konsekvenser om du dricker det. Stående vatten är fyllt med bakterier, svampar, virus, insekter och ohyra.

Det finns många olika källor till stående vatten. Du kan ha stagnation av vattenkroppar i träsk, sjöar, dammar, laguner, floder, etc., stagnation av yt- och grundvatten från senaste översvämningar och stagnation av instängt vatten där vatten är fångat i mänskliga artefakter (hinkar, burkar, planteringskärl) och naturliga behållare (ihåliga trädstammar, lövslidor, steniga substrat).

Alla dessa källor är den perfekta grogrunden för farliga föroreningar. Generellt gäller att ju längre vattnet stannar, desto farligare blir det. En kopp vatten kvar på bordet kan säkert drickas i flera dagar, men efter en månad skulle du inte vilja dricka det längre.

Rinnande vatten är säkrare än stillastående vatten, men förstå att alla inre vattenkällor måste filtreras/renas före konsumtion. En rinnande bäck eller flod kommer inte att innehålla så många föroreningar, men du kan fortfarande bli sjuk av att dricka den. Du bör alltid använda ett vattenfilter eller en renare när du dricker vatten i avlägsna vildmarkssituationer.

Backpacking vattenfilter som Sawyer Mini eller Sawyer Pinch är billiga och filtrerar bort 99,99 % av skadliga bakterier, protozoer, sediment, cystor och mikroplaster. Rinnande vatten kan vara säkrare att dricka än stillastående vatten, men det är alltid bättre att vara försiktig när du campar i avlägsna områden.

Kan man bli sjuk av stående vatten?

Kan stillastående vatten göra dig sjuk

Stående vatten är fult och irriterande, men kan det faktiskt göra dig sjuk? Svaret är ett rungande ”JA”! Låt oss titta på några anledningar till varför drickande fortfarande kan vara farligt för din hälsa.

Att dricka stillastående vatten är farligt för din hälsa av fem huvudorsaker: bakterier, virus, svampar, insekter och ohyra. Det är inte bara farligt för människors hälsa, det kan också vara farligt för dina husdjur. Om du har stående vatten runt ditt hem bör du alltid försöka eliminera källan.

 1. bakterie: Stillastående vatten är den perfekta grogrunden för bakterier. Vissa typer av bakterier är relativt säkra, men andra kan vara extremt farliga. Att dricka stillastående vatten kan göra dig mycket sjuk. Det orsakar en bakteriell influensa som orsakar diarré, illamående, feber och kräkningar och kan leda till extrem uttorkning. Det kan vara ett allvarligt problem i en backcountry-överlevnadssituation.
 2. virus: Virus är inte ett problem i de flesta av USA och Kanada, men stående vatten är en grogrund för virus i underutvecklade länder och överallt utan korrekt avfallshantering (populära campingplatser). Virus är mikroskopiska och mindre än bakterier, så vattenfilter kan inte ta bort virus. Du måste använda en alternativ reningsmetod som kokande vatten, kemiska lösningar (aqua tabs), eller UV-klargörare (Steripen) för att döda virus.
 3. forma: Svampar är som bakterier! Den gillar en fuktig miljö och trivs i stående vatten. Vissa mögelsvampar är säkra, men andra är mycket farliga för din hälsa. Det är bäst att undvika vattenkällor som visar tydliga tecken på mögel.
 4. insekter: Insekter som myggor attraheras av stillastående vatten. De kan inte lägga sina ägg i rinnande vatten, så de söker stillastående vatten för att göra bon. Myggor bär på en mängd olika virus, inklusive West Nile, Zika och malaria. Detta är inte en stor sak när du dricker vatten, men det kan orsaka andra hälsoproblem om du blir biten av det.
 5. Skadedjur: Skadedjur som möss, råttor, possums, skunks, etc. kommer att attraheras av stående vatten. De har ett starkt immunförsvar och är alltid på jakt efter vattenkällor. Om det finns stående vatten, är chansen stor att det har besökts av lokala vilda djur. Skadedjur är inte bara irriterande, de sprider också avfall och bär på sjukdomar som kan äventyra din hälsa.
  Kan björnar lukta genom konserver?

Det är alltid säkrare att använda rinnande vatten som vattenkälla, men det betyder inte att du ska undvika stående vatten helt och hållet. Det finns sätt att filtrera och rena stående vatten om det är den enda vattenkällan som finns tillgänglig i avlägsna campingområden. Låt oss förklara hur man filtrerar och renar stillastående vatten så att det är säkert att dricka.

Vad händer om jag dricker smutsigt vatten?

Om dricksvatten innehåller osäkra halter av föroreningar kan det få allvarliga hälsokonsekvenser. Förorenat vatten kan orsaka diarré, kräkningar, kolera, dysenteri, tyfus och till och med polio. Att dricka förorenat vatten beräknas leda till 485 000 dödsfall i diarré varje år.

Det största problemet i en camping/backpacking miljö är diarré och kräkningar från förorenade vattenkällor. Din kropp stöter ut mer vatten än den kan absorbera, vilket leder till extrem återfuktning. Att dricka förorenat vatten i en backcountry miljö kan vara extremt farligt.

Du kan filtrera eller rena stillastående vatten

Rena stillastående vatten

Jag rekommenderar inte att du letar efter stillastående vattenkällor, men det finns tillfällen då det är allt du kan hitta i avlägsna backcountry-miljöer. Gå med en rinnande vattenkälla om möjligt, men drick från stillastående vatten om det är allt du kan hitta. Se till att använda ett vattenfilter eller annan vattenreningsmetod. Här är några av dina alternativ för vattenfiltrering/rening, börja med de mest populära.

 • Vattenfilter: Vattenfilter är det primära medlet för vattenrening för backpackers och campare. Backpacking vattenfilter tar bort 99,999 % av bakterierna (salmonella, kolera, E Coli, etc., protozoer (giardia, cryptosporidium) och mikroplaster. De tar också bort sediment och alger vilket gör att vattnet smakar bättre. Den enda nackdelen med vattenfilter är att de inte kan döda virus eftersom de är mindre än de flesta filterelement Det finns vattenfilter som kan hantera virus, men de täpps till lätt, vilket ger dig en begränsad livslängd.
 • UV klarare: UV-renare använder ett UV-ljus för att döda allt i vattnet, inklusive virus. Du behöver bara oroa dig för virus i underutvecklade länder med metoder för avfallshantering, runt gårdar och nära populära campingplatser. De Steripen är den enda UV-renaren på marknaden för närvarande. Doppa det bara i vattnet, slå på det så är ditt vatten säkert att dricka på några sekunder. Du kanske fortfarande vill använda filtret för att få ditt vatten att smaka bättre genom att ta bort sediment/alger.
 • Kemisk behandling: Kemiska behandlingsmetoder kommer också att behandla virus, bakterier och protozoer. Kemiska behandlingar som t.ex Aquatabs använd klorblekmedel för att döda allt i vattnet och är mycket effektiva men tar ett tag att använda. Släpp bara tabletten i vattenförsörjningen och vänta minst 30 minuter för att den ska rena ditt vatten. Det är lite av en gissningslek då det kan ta längre tid att fungera beroende på temperaturen.
 • Kokande vatten: Att koka vatten över en spis är ett annat sätt att rena ditt vatten, men den här metoden är knepig i backcountry-situationer. Du måste bära mycket bränsle, vänta 1 minut tills vattnet kokar och låt det sedan svalna till en säker drickstemperatur. Kokt vatten kan smaka platt, så försök att lufta vattnet innan du dricker det.
  Kommer ett rithuvud så småningom att dyka upp?

Filtrera stillastående vatten

Vattenfilter är den överlägset mest populära metoden för vattenrening i USA, Kanada och avlägsna vildmarker där du inte behöver oroa dig för virus. De tar bort 99,999% av bakterier, protozoer, organiska föreningar, svampar, sediment och mikroplaster från inre vattenkällor. Backpacking vattenfilter är prisvärda och du kan städa upp en stor mängd vatten snabbt.

Det finns många olika vattenfilter tillgängliga, men jag föredrar det Sawyer mini vattenfilter. Det är billigt och kan användas i en mängd olika applikationer. Skruva fast den på din vattenflaska, använd den som ett inlinefilter med ett hydratiseringspaket eller sätt upp ett gravitationsfilter för stora grupper. Den kan filtrera upp till 100 000 liter vatten, så den är tillräckligt hållbar för att hålla i vildmarken. Se till att rengöra och skölja filtret regelbundet för att förhindra att sediment och mögel täpps igen.

Det finns också vattenfilter i pumpstil som MSR Minoworks och Katadyn Hiker Pro. Pumpliknande filter är utmärkta för att snabbt filtrera en stor volym vatten, men de är dyra. De gör det lättare att samla vatten i grunda vattenbottnar, men de är skrymmande och mer benägna att gå sönder.

Den enda nackdelen med vattenfilter är att de inte kan döda virus. Virus finns bara i utvecklingsländer utan strikta avfallshanteringsmetoder. Avloppsvatten sipprar in i den lokala vattenförsörjningen och förorenar omgivande områden.

Rening av virus i underutvecklade länder

Det finns några alternativ för att hantera virus i din vattenförsörjning. Du kan koka vatten, använda kemiska behandlingar (aqua tabs), och använd UV-klargörare (Steripen). Att koka vatten kräver mycket bränsle och kemiska behandlingar tar lång tid att fungera, så en UV-klarare är vägen att gå.

De Steripen är den enda UV-renaren jag hört talas om och det i särklass mest populära sättet att döda virus. De använder ett UV-ljus för att döda allt i vattnet, inklusive virus, bakterier, protozoer och andra bakterier som kan göra dig sjuk. Du kommer fortfarande att vilja använda ett vattenfilter för att ta bort smuts, sediment och alger, men utan filter är vattnet säkert att dricka.

Rinnande vatten behöver fortfarande renas

Rinnande vatten måste renas

Rinnande vatten innehåller mindre sannolikt farliga bakterier, protozoer och andra saker som gör dig sjuk, men det behöver fortfarande filtreras eller renas. Du vill inte vara på ett avlägset campingområde och råka fånga något. Det kan vara dödligt, eftersom det kan leda till uttorkning från feber, diarré och kräkningar. Alla vattenkällor i landet bör filtreras eller renas med någon av ovanstående vattenreningsmetoder.

  Kan du bära militära stridsstövlar när du går?

Vattenkällor att undvika

Här är några allmänna regler jag använder när jag letar efter avlägsna vattenkällor. Målet är att hitta den bästa tillgängliga vattenkällan. Det är vanligtvis en strömmande flod eller bäck, men ibland måste du dra nytta av det som finns tillgängligt. Ett vattenfilter och en renare av hög kvalitet gör även de smutsigaste vattenkällorna säkra att dricka.

 1. Pölar och stillastående vatten: Drick inte ur vattenpölar och andra stillastående vattenkällor där det inte finns något in- och utflöde av vatten. Jag har redan diskuterat detta i detalj ovan så jag ska inte tråka ut er, men stående vatten är en grogrund för farliga föroreningar.
 2. Vatten nära byar/städer: Undvik att använda vatten från källor nedströms städer och industriområden. Dessa källor innehåller sannolikt virus och kemiska föroreningar från farligt avrinning. Cuyahoga River (utanför Cleveland) som brinner bör ge dig en bra anledning att undvika avrinning från staden.
 3. Vattenavloppsgård: Detta är särskilt viktigt nära nötkreatur, gris och hästgårdar. Tamdjur utsöndrar farliga bakterier och sjukdomar i sin avföring. Regn sköljer in det i omgivande områden och infekterar lokala vattendrag med sjukdomar.
 4. Tanninvatten: Rött och orange garvvatten är fyllt med tanniner. Detta finns vanligtvis i kraftiga skogsområden när löven börjar falla på hösten. Tanniner förhindrar inte en hälsorisk, men de kommer snabbt att täppa till ditt vattenfilter.
 5. Vattenfall och forsar: Detta vatten är inte speciellt farligt att dricka, men det kommer att finnas mycket sediment i vattnet. Du kan filtrera bort sediment med ett backpackingvattenfilter, men filtret kommer att bli igensatt. Att dricka ur sedimentfyllt vatten kräver mycket backspolning för att rensa filtertäppa.
 6. Grumligt sedimentfyllt vatten: Återigen, detta är ett sedimentproblem och inte särskilt farligt för din hälsa. Sedimentfyllt vatten kommer snabbt att täppa till ditt vattenfilter.

Hur länge är stående vatten bra?

Du kan inte bara rena/filtrera ditt vatten och lämna det där. Det kommer långsamt att börja växa bakterier, mögel, alger och allt annat som orsakade säkerhetsproblem i första hand. Försök att dricka vattnet inom några dagar så att det inte finns tillräckligt med tid för farliga föroreningar att växa.

Så hur länge är stående vatten bra för? Det beror verkligen på hur vattnet lagras och en mängd andra yttre faktorer. Ett öppet glas vatten är säkert att dricka i upp till 3 dagar, medan en förseglad behållare med rent kranvatten har en hållbarhet på 6-12 månader. Renat vatten förseglat i en livsmedelssäker behållare som du köper i en stormarknad kan hålla i mer än 2 år. Allt beror på hur vattnet lagrades och om bakterier infördes eller inte under fyllningen.

Du kan alltid förlänga livslängden på lagrat vatten genom att desinficera det med en flaska blekmedel. Allt du behöver är en 1/4 tesked blekmedel per gallon vatten. Det är alltid säkrare att lägga till lite mer blekmedel än vad som behövs för långtidsförvaring, så en 5-liters vattenflaska behöver 2 teskedar blekmedel och en 55-liters trumma behöver 1/3 kopp blekmedel för att sanera den. Det kommer att starta om klockan och döda allt inuti och ge dig sex månader till med rent vatten.