Är vått klätterrep säkert att använda?

Klättraren övervinner en utmanande klättringsrutt. En flicka klättrar på en sten. Kvinna som ägnar sig åt extrema sporter. Extrem hobby.

Om din klätterutrustning blir blöt kan det vara jobbigt att torka ut den igen. Måste du verkligen gå igenom processen att torka ditt rep, eller är det säkert att använda det ändå?

Ett vått klätterrep är inte säkert att använda. Våta rep förlorar mycket av sina elastiska egenskaper, har mindre styrka och är mycket hala och svårare för en belay att hålla. För att torka ett vått rep, låt det lufttorka med så mycket exponerad yta som möjligt.

Det finns några olika faror med att klättra i ett vått rep som du bör vara medveten om. Du måste också känna till rätt metod för att torka ett vått klätterrep och hålla dina klätterrep torra.

Faror med ett blött klätterrep

Ett blött klätterrep kanske inte verkar vara ett stort problem. Hur hindrar vattnet att repet fångar dig när du faller? Tvärtom, ett blött klätterrep har några inneboende faror till det, vilket gör det till en dålig idé att använda ett vått klätterrep.

Klätterrep är inte supertöjbara som bungee-snören, men de har elastiska egenskaper. När du faller sträcker sig repet för att absorbera slaget. Detta sätter mindre kraft på repets enorma styrka. Ett vått rep är dock långsträckt. Detta minskar de elastiska egenskaperna med cirka 30 %.

Om du använder ett vått rep när du klättrar, kommer fall att ha en mycket större inverkan på repet. Repet blir inte lika starkt utan dess elastiska egenskaper. Den klarar inte så mycket kraft. Mängden slag du kommer att utsätta för repet när du faller beror på din vikt och avståndet du faller, så repet kommer inte nödvändigtvis att gå sönder. Det är dock bättre att vara säker och se till att ditt rep kan påverka så mycket som möjligt. Dessutom kan den upprepade stöten försvaga repet till dess bristningspunkt.

  Vad är "Jigging" i fiske?

Ett annat problem med våta linor är att de är mycket hala än vanliga linor. Detta kanske inte verkar viktigt eftersom du inte håller i repet. Säkringsanordningen håller dock fast i repet. Enheten kan inte hålla ett halt rep lika lätt och kan halka, vilket gör att du faller till marken. Om repet är fruset på sina ställen blir det svårare för repet att passera genom belayen. Oönskat slack kan byggas upp och du kan sluta falla längre, vilket ökar repets påverkan och ökar risken för allvarliga skador.

Använd inte vått rep för bergsklättring. Det kan lösa sig, men du ska inte ta den risken. Se till att all din utrustning är i gott skick, och även vatten kan göra att repet inte fungerar. Att torka ditt rep innan du klättrar kommer förmodligen att rädda ditt liv.

Hur man torkar ett blött klätterrep

Manlig bergsbestigare på utmanande rutt på klippa i grotta vid solnedgången

Så nu måste du torka ditt klätterrep innan du använder den, vilket är lättare sagt än gjort. Klätterrep måste torkas ordentligt så att de inte skadas, vilket ofta kan ta lång tid.

När du torkar klätterrep, utsätt det inte för en värmekälla, inte ens för solen. Värme kan förstöra repets fibrer med tiden, så att torka det med värme under en längre tid kommer att skada det. Torktumla någonstans svalt och i skuggan.

Se till att platsen där du lägger repet har mycket luftflöde. Repet torkar mindre snabbt om det inte är bra cirkulation i rummet. Testa att öppna ett fönster eller slå på en fläkt. Det torkar mycket snabbare och mer effektivt.

  Kan du göra en snöboll i pulversnö?

Se till att exponera så mycket av repets yta som möjligt. När repet rullas ihop avdunstar vattnet där mindre snabbt. Försök inte lägga repet på sig själv. Om möjligt, sträck ut repet helt; detta hjälper den att torka snabbast.

Även om du inte ska använda klätterrepet snart efter att det blivit blött, bör du ändå låta det torka så snart som möjligt. Mögel kan skada klätterrep, så du bör låta repet torka innan du lägger det i väskan.

Hur du håller dina klätterrep torra

Det är bäst att håll ditt klätterrep torrt så mycket som möjligt. På så sätt slipper du torka ut den annars riskerar du att den skadas av mögel.

Försök att förvara ditt rep i en påse eller insvept i en presenning. Detta skyddar den från vatten, men också från snö, smuts och annat skräp. Bär även runt repet så här ifall det kommer en regnskur.

Förvara repet någonstans där det inte kan bli blött. Förvara den inomhus, någonstans svalt och torrt. Se till att du inte förvarar den i solen eller på någon annan varm plats.

Att klättra i regnet har många faror, men en av anledningarna till att du bör klättra i regnet är att repet blir blött. När det börjar regna, gå ner till marken, packa ihop repet och gå därifrån.

Om du verkligen är orolig för att ditt rep ska bli blött kan du få en torrt behandlat rep. Det är rep som har belagts och behandlats så att fibrerna inte absorberar vatten lika lätt som vanliga klätterrep. De är fortfarande farliga att använda när de är våta, och med tiden kommer de att börja absorbera vatten. De kommer dock att torka snabbare och bli mindre skadade.

  Kan Tiny Homes användas för kommersiella kontorsutrymmen?

Att upprepa, använd inte ett vått klätterrep! Håll dina klätterrep torra eller torka dem noggrant innan du använder dem. Torka dem inte i sol eller värme och förvara dem inte när de är våta. Ta väl hand om ditt klätterrep; det är det enda som hindrar dig från att falla död medan du klättrar.