Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

För inte så länge sedan var vandringsstrumpor väldigt annorlunda. Seriösa vandrare bar vanligtvis löst sittande tjocka ullstrumpor som tenderade att bli mer och mer lösa och trasiga, även efter bara några vandringar. Dagens vandringsstrumpor är mycket förbättrade och är en mycket viktig del av alla vandrares utrustningslista.

Vandringsstrumpor är en viktig del av vandringsutrustning. Även om de kostar mycket mer än vanliga strumpor ($20-$25 per par), erbjuder de en passform designad för komfort under vandring, vilket inkluderar dämpning, uppsugningsförmåga, isolering, styrka och kompression.

Det är inte svårt att föreställa sig att, när det gäller komfort, en av de viktigaste sakerna vid vandring är dina fötter. Alla dessa mil och alla dessa steg måste göras på egna ben. Allt du kan göra för att göra dina fötter gladare kommer att göra dig lyckligare. För att parafrasera ett populärt talesätt, ”Om dina fötter inte är glada, är ingen del av dig lycklig!”

Moderna vandringsstrumpor är designade för att hjälpa till på alla sätt de kan. Ja, ett par bra vandringskängor eller vandringsskor är också extremt viktigt, och även de bästa strumpor man kan köpa för pengar kommer inte att kunna kompensera för ett par dåliga skor, men på samma sätt, ett par dåliga strumpor kan vara ett problem även med bra skor.

Vad är vandringsstrumpor exakt?

Vandringsstrumpor är ofta gjorda av ull eller andra fibrer designade för exceptionell isolering och friktionsminskning. Dessutom är vandringsstrumpan speciellt utformad för att fånga in luftfickor för att ge isolering. Vandringsstrumpor har också extra dämpning i hälen och fotkulan.

Vandringsstrumpor har också en åtsittande passform – inte som de gigantiska ullstrumpor som du har på dig i februari runt huset.

Vandringsstrumpor (i den här eran) är aldrig gjorda av bomull utan är antingen gjorda av ull eller någon syntetisk blandning som har samma egenskaper som ullstrumpor.

Vilka är de bästa vandringssockorna?

Jag har personligen inte provat alla vandringsstrumpor där ute, men jag frågade över 140 vandrare om deras preferenser för att bära strumpor och över 30 % rapporterade dessutom att de använder Jävligt tufft strumpor. (se några på Amazon)

Inte bara gav de denna extra information frivilligt men många gormade om strumpor.

Det bästa med Darn Tough strumpor för de flesta var att de var bra på att hålla fötterna blåsfria.

  Kan du sätta en trollingmotor på en pontonbåt (med storlekar)

Detta är en nyckeldesign för vandringsstrumpor – för att minska friktionen så mycket som möjligt.

Jag ville notera att folk ofta bär två par strumpor för att minska friktionen. Faktum är att jag skrev en hel artikel om att bära strumpor – se till att kolla upp det om du är orolig för blåsor på fötterna.

Vad är skillnaden mellan vandringsstrumpor och vanliga strumpor?

Så… $20-$25 för ett enda par strumpor? Det måste finnas en anledning till att folk köper dem. Låt oss ta reda på skillnaderna och varför vandringsstrumpor är helt värda den extra kostnaden.

Dämpning

Vandringsstrumpor ger extra dämpning där det behövs som mest – i boll- och tåområdet samt hälområdet. Detta görs genom att använda en stickad frottéteknik som öglar garnet och ger en tjockare lugg. Tjockleken är något som märks direkt när man först tittar på sockorna. Ibland är de tjockare delarna olika färger vilket gör det desto mer märkbart. Vandringsstrumpor använder också en mycket tät väv som tillför ännu mer dämpning samt styrka till strumpan. I de gammaldags ullstrumpor spreds lösväven lätt isär och hål uppstod snabbt.

Obs: Vissa strumpor har kategorier för hur mycket dämpning de har – allt från ingen dämpning alls (bra för en linerstrumpa) till tjock dämpning (bäst för en lång ryggsäckstur med tung packning).

Vad i hela friden är en linerstrumpa? Tja, du kanske inte inser att att bära mer än ett par strumpor kan rädda dina fötter från blåsor – kolla in min artikel om hur många par strumpor du måste gå på mer seriösa vandringar om du är nyfiken.

Wicking

Bra vandringsstrumpor är gjorda av högkvalitativ merinoull. Det finns andra typer av ull, men merinoull (uppkallad efter fårrasen varifrån den kommer) är både mjuk och tät. Merinoull är ett utmärkt fukttransporterande material. Detta håller dina fötter torra vilket är nyckeln till att undvika blåsor. Bomull gör ett fruktansvärt jobb med att transportera bort fukt och ett utmärkt jobb med att hänga på den. I fuktigt väder, eller om dina fötter svettas, kommer bomullsstrumpor att gnugga och orsaka friktion med huden. Inte långt efter det börjar en blåsa bildas, och inte långt efter det har du inte längre roligt.

Isolering

Ull håller dina fötter torra och det hjälper till att hålla dina fötter varma. Den tjockare högen i nyckelområdena för dämpning hjälper också till att hålla dina fötter varma för de höga bergsvandringarna över kvardröjande snöfält. Även i varmt väder kan ull fortfarande andas och hjälper till att kyla dina fötter något. Om det verkligen är riktigt varmt kommer dina fötter att lida lite oavsett vilka strumpor du har på dig.

  Så här rengör du din campingsäng utan att skada den

Du kan till och med bära strumpor med sandaler och få några av fördelarna med isolering. Även om de flesta anser strumpor med sandaler vara en faux pas, kan det vara ett mycket praktiskt drag. Ja, vissa vandrar i sandaler, vilket kan vara ett alternativ under rätt omständigheter, men det är en annan historia för ett annat blogginlägg.

Styrka

Som du kan se har utformningen av strumpor sammansatta fördelar. Dämpningen och den täta väven ger både isolering och styrka. Jag kan intyga att de verkligen håller länge och tål regelbunden användning och missbruk. Jag hade ett par bra vandringsstrumpor som jag hade på mig nästan varje dag, vandring eller inte, och det tog ungefär tre år innan ett hål dök upp. Jag är inte lätt att imponeras (särskilt av något så till synes intetsägande som ett par strumpor), men jag var vederbörligen och definitivt imponerad!

Vissa märken verkar inte stå emot samma missbruk – till exempel fick jag en stor uppsättning atletiska strumpor från Costco med den kraftiga stoppningen, och även om de är väldigt bekväma har de slitits bort mycket snabbare än mina Wigwam vandringsstrumpor .

Kompression

Vandringsstrumpor har som sagt en tight passform. De har vanligtvis lycra och/eller nylon integrerade i väven för att hjälpa till med elasticiteten och de anpassar sig till din fot och ben ganska bra. Detta hjälper inte bara till att minska friktionen och därmed blåsor utan hjälper också till med blodflödet i dina ben. I allmänhet är vandringsstrumpor inte kompressionsstrumpor av medicinsk kvalitet, men en tight passform hjälper något och kan hålla dina ben från att tröttna så snabbt. Det bör noteras att ankelhöga strumpor eller strumpor i mitten av vaden inte kommer att vara till stor nytta på detta sätt. För att få en verklig fördel av kompression måste strumpan täcka hela eller nästan hela vaden.

  En snabbguide för att torka dina kläder över en lägereld

Kosta

Ja. De är dyra. Du kan köpa ett 12-pack bomullsstrumpor på Walmart för något i stil med $1 till $2 per par, och det är inget fel med det om du bara ska snubbla runt i huset och på gården, eller om du ska på en mycket kort vandring.

I dessa fall kommer alla strumpor du gillar, men om du planerar att ge dig ut på att vandra och ladda upp milen, särskilt när du bär en tung packning, är det viktigt att investera i några par bra vandringsstrumpor. Dessutom, på grund av deras styrka, är det inte så att du kommer att behöva köpa nya hela tiden. Som med allt av hög kvalitet kommer bra strumpor att hålla länge.

Obs: Här är några toppmärken i alfabetisk ordning att leta efter när du söker efter vandringsstrumpor:

  • Bombas
  • Jävligt tufft
  • Gård till fötter
  • Smartwool

Hur man får vandringsstrumpor att hålla ännu längre

Det där paret som jag nämnde tidigare som varade i tre år? Jag bar dem hela tiden. Jag bar dem till jobbet. Jag bar dem för att göra ärenden. Jag bar dem runt huset. Jag bar dem för att gå ut med hunden. Heck, jag bar dem förmodligen sova några gånger. Jag bar dem också på vandringar, både långa och korta, men tänk om jag endast bar dem för vandring – jag skulle förmodligen fortfarande ha dem på mig! Ja, det vittnar om hur bekväma de var, men om du spenderar mycket pengar på vandringsspecifika strumpor kan det vara klokt för dig att spara dem bara för vandring – ungefär som att du sparar dina vandringskängor bara för vandring . På så sätt kan du förmodligen njuta av år och år av vandringar i samma par strumpor.

En sista sak – lägg dem inte i torktumlaren! Ja, jag har redan gjort det här misstaget för dig också. Som med alla ullartiklar är det bästa sättet att torka dem genom att bara lufttorka. Värmen från torktumlaren krymper dem rejält – som den där ylletröjan du en gång lade i torktumlaren och sedan var tvungen att donera den – till en barnbutik!

Strumpor kommer att sträcka ut sig lite, men inte helt. Lufttorkning är det bästa sättet att hålla rätt passform för dina fötter!