Är vandringsstrumpor värda det?

Det verkar förmodligen löjligt att köpa ett par vandringsstrumpor för $20 när du kan köpa vanliga bomullsstrumpor för $1. Även om jag inte anser mig vara rik, har jag några par vandringsstrumpor i min garderob. Är vandringsstrumpor värda det eller kan jag komma undan med att bära ett par vanliga strumpor?

Ja, vandringsstrumpor är värda de extra pengarna. Vandringsstrumpor i merinoull erbjuder extra isolering, fukttransporterande egenskaper, dämpning, förebyggande av blåsor och extra hållbarhet. De håller dina fötter varma på vintern och svala på sommaren. Dessutom är de designade för att hålla dina fötter bekväma, även när de är våta.

Det tog mig mycket att övertyga att köpa mitt första par dyra strumpor. Ett par snygga merinoullsstrumpor (min favorit) är guld värda. Nuförtiden går jag inte långa promenader utan min Smart ull eller Jävligt tufft strumpor. Om du fortfarande inte är säker på om du vill spendera pengarna, här är allt du behöver veta om vandringsstrumpor.

Bästa vandringsstrumpor för pengarna

Låt mig snabbt granska några av mina favoritmärken för vandringsstrumpor eftersom jag kommer att referera till dem i resten av den här artikeln. Vandringsstrumpor är bara värda att köpa om du spenderar de extra pengarna på merinoull. Billiga syntetiska strumpor blir svettiga, håller inte länge och orsakar sannolikt blåsor.

Här är några av mina favorit vandringsstrumpor i merinoull. Tänk på att du kan ha merinoullsstrumpor både sommar och vinter. Merinoull är svalt på sommaren och varmt på vintern.

 1. Smartwool strumpor (På Amazon): Numera håller jag mig nästan alltid till Smartwool vandringsstrumpor. De är de absolut bekvämaste strumpor jag äger. Ett par Smartwool strumpor håller tio år vid regelbunden användning.
 2. DarnTough strumpor (På Amazon): DarnTough strumpor använder en merinoullsblandning som gör dem mer hållbara än Smartwool. Dessa är garanterade livet ut, men de är inte lika bekväma som 100 % merinoull. Personligen skulle jag satsa på Smartwool Socks om du inte planerar en lång, flerveckors ryggsäcksresa.
 3. REI Co-op (endast i butik): Du kan vanligtvis hitta ett par REI Co-Op strumpor som flyter runt i röjningssektionen i butiker. Detta är en merinoullsblandning som liknar Darn Tough, men de är några dollar billigare (ingen livstidsgaranti). De är definitivt värda att plocka fram om du kan hitta rabatterade par i butiken. Förra gången jag gick in plockade jag upp 4 par för $3 styck.

Är vandringsstrumpor värda det? Defenitivt Ja!

Om du står på staketet, hoppa över det! De kan vara dyra, men du kommer definitivt att älska merinoull vandringsstrumpor. Du kan inte ens jämföra dem med traditionella strumpor. Det är som att jämföra en Rolls Royce med en Honda Civic. Båda tar dig dit, men den ena är så mycket lyxigare än den andra.

  Hur tjock ska en liggunderlag vara för camping?

Så varför är vandringsstrumpor så mycket bättre? Allt beror på vad de är gjorda av. Vandringsstrumpor är vanligtvis gjorda av merinoull. Det här är inte den repiga gamla ullen din mormor använde för att sticka tröjor. Modern merinoull är 1 steg bort från kashmir och mycket mer hållbar. Det är löjligt bekvämt för priset!

Här är några av de viktigaste fördelarna med merinoullsstrumpor. Jag kommer att diskutera var och en av dem i detalj nedan

 • Bekväm när det är blött: Du kommer förmodligen inte att tro mig först, men ullstrumpor håller sig bekväma när de är blöta. Därför består den stereotypa sjömansoutfiten av en ulltröja. Ull kan absorbera upp till 30 % av sin vikt i vatten innan den börjar bli blöt. Det är mycket svett innan du börjar känna dig obekväm.
 • Varmt på vintern: Ull är den absoluta kungen när det kommer till vinterisolering. Även de dyraste bomull/syntetstrumpor bleknar i jämförelse med ett par billiga yllestrumpor.
 • Svalt på sommaren: Det här är den som överraskar de flesta. Du skulle inte tänka på ull som ett sommarplagg, men det håller dig verkligen sval och torr på sommaren.
 • Fuktavledande: Merinoull är både temperaturreglerande och fuktavledande. Du kan ha samma par strumpor året runt, oavsett väder.
 • Inga fler blåsor: Ullstrumpor minskar friktion, fukt och lägger till vaddering. Det spelar ingen roll hur långt du går. Du får inga blåsor med vandringsstrumpor av merinoull.
 • Extrem hållbarhet: Jag satte mina ullstrumpor genom det ultimata fälttestet. De bärs runt i lägret utan skor på, har vandrat över 15 mil i dagar och gjort gud vet vad mer. Ett par vandringsstrumpor på $20 borde hålla ett decennium.
 • Luktbeständig: Ull är både andas och har antimikrobiella egenskaper. Båda faktorerna kommer avsevärt att minska svett och lukt.
 • mycket mjuk: Modern merinoull kliar inte alls. Jag skulle säga att det är ett steg ner från kashmir med extra hållbarhet.
 • lättvikt: Merinoull är lätt jämfört med strumpor i bomull/syntet. Som en extra bonus kan du bära samma par strumpor flera dagar i rad och spara vikt.
 • Sträcker sig eller sjunker inte: Merinoull har extremt slitstarka fibrer som inte ska töjas eller sjunka. Ullens naturliga elasticitet kommer att riva eller återgå till sin ursprungliga form. Det finns inget däremellan.
 • Lätt att tvätta: Det här är inte din mormors ull. Merinoull har inga speciella tvättråd. Mina strumpor passar perfekt till alla mina andra kläder. Jag gillar att hänga dem torra för att förhindra att de krymper, men jag har lagt dem genom torktumlaren utan problem.
 • Miljövänlig: merinoull är 100 % hållbar eftersom du inte skadar fåren under skördeprocessen. De odlar automatiskt en ny päls varje år och det skadar inte fåren.
  Kan vandringskängor användas för löpning?

Det är bara några av fördelarna med merinoull. När du väl byter kan jag nästan garantera att du aldrig kommer att byta tillbaka.

Kostnaden är den enda nackdelen med ullstrumpor

Jag tänker inte ljuga. Vandringsstrumpor i merinoull kan bli väldigt dyra. Ingen gillar att betala $20 för ett par strumpor, men det är väl värt det. Även på rea betalar du fortfarande över $ 10. Jag har upptäckt att det är liten skillnad i pris mellan ullstrumpor utan namn och premiummärkta ullstrumpor.

Jag går alltid med båda Smart ull eller Jävligt tuffa vandringsstrumpor. Du kan ibland hitta REI-Coop på rea i deras butiker, men det är hit och miss. jag upptäckte att Smartwool strumpor tenderar att vara mycket bekvämare och Jävligt tufft verkar hålla formen bättre.

Vad sägs om strumpor i bomull och syntet?

Jag skulle aldrig gå tillbaka till traditionell bomull eller syntetiska strumpor efter att ha bytt till merinoull. De kan vara bra för en kort 1-2 timmars promenad, men längre promenader ger dig blåsor. Dessutom blir dina fötter svettiga, beskurna och luktar illa.

Du kommer definitivt inte att ångra att du spenderade de extra pengarna på strumpor i merinoull. De är bara mycket bekvämare än traditionella strumpor. Jag kommer in på de finare detaljerna om du fortsätter att läsa nedan.

Bekväm när den är blöt

Ull kan absorbera upp till 30 % av sin vikt i vatten utan att kännas blöt. På så sätt kan dina strumpor absorbera mycket svett, regn, snö etc. och du är fortfarande bekväm. Lägg därtill ullens fukttransporterande egenskaper så har du den perfekta strumpan för långa promenader.

Som en extra bonus producerar ull värme när den absorberar fukt. När du går från en varm miljö till kylan kommer ullen att absorbera den omgivande fukten och värma upp dig. Det omvända händer när du går in i en varm miljö. Det är därför ull håller dig varm på vintern och sval på sommaren. Det är den perfekta strumpan för hela säsongen.

Inga fler blåsor

Tänk på alla gånger du har haft blåsor under hela ditt liv. De orsakas vanligtvis av en kombination av överdriven friktion, brist på stoppning och fuktproblem. Merinoullstrumpor löser alla dessa tre problem.

Jag brukade få blåsor i början av varje backpackingsäsong. Mina fötter skulle svullna, bli blåsor och jag skulle vara olycklig på min första resa. Efter ett tag skulle mina fötter vänja sig vid den extra körsträckan och jag skulle vara bra resten av året.

Blåsor är ett minne blott nu när jag har gått över till merinoullstrumpor. De är löjligt bekväma tack vare den extra dämpningen och fukthanteringen. Jag köpte mitt första par Smartwool strumpor över 10 år sedan och jag har inte haft några blåsor sedan dess.

  Kan ved vara för torr?

Varmt på vintern och svalt på sommaren

Du kan bära samma par vandringsstrumpor i merinoull året runt. Det spelar ingen roll vilken temperatur det är ute. Merinoull håller sig sval på sommaren och varm på vintern. Dessa är de perfekta sockorna, med extra fukttransporterande egenskaper och komfort i vått tillstånd.

Ull håller dina fötter torra, oavsett väder. Du kunde stå i vatten upp till midjan och sockorna skulle fortfarande vara bekväma. De kan vara blöta ett tag, men du får inga blåsor och ömma fötter.

Lukta inte

Luktar dina fötter efter en lång dag av promenader? Det betyder förmodligen att du har på dig fel strumpor (förmodligen bomull). Lukten är en kombination av din svett, mögel och bakterietillväxt. Å andra sidan kan du ha samma par vandringsstrumpor i merinoull dagar i sträck.

Ull har antimikrobiella egenskaper som bekämpar illaluktande bakterier. Tänk på hur ett får lever sitt liv. Ullen täcks av regn/snö, lera, bajs, urin. Alla möjliga otäcka saker! Ull

Hållbarhet

Mina föräldrar har köpt mig ett par Smartwool strumpor varje jul de senaste 10 åren. Det har nästan blivit en familjetradition vid det här laget och det är allt jag verkligen behöver. Jag bär dem flera dagar i veckan och jag har fortfarande varje par.

Den genomsnittliga personen kommer aldrig att gå igenom ett par merinoullstrumpor. Jag bär min varje dag på gymmet, på banan och runt huset. Alla ser nästan lika bra ut som den dagen jag fick dem.

Dämpning

Har du någonsin rört ett får? De är extremt flashiga! Du trycker ner ullen och den studsar genast upp igen. Den har en grad av elasticitet som inte kan matchas med syntetiska blandningar.

Det får du också med ullstrumpor. Fibrerna har en enkel elasticitet som gör ullstrumpor riktigt väl vadderade. Detta hjälper till att lindra trycket på dina leder och minskar avsevärt risken för blåsor.

Kan gå dagar mellan tvättarna

Tack vare ullens antimikrobiella egenskaper kan du bära samma par vandringsstrumpor flera dagar i rad utan att tvätta dem. Detta kan spara några pund av bagagevikt på långa ryggsäcksresor. Själv tycker jag om att ta med ett par extra strumpor så att jag kan handtvätta dem

Merinoull kliar inte

Det här är inte samma sorts kliande ull som du växte upp med. Modern merinoull är extremt mjuk och kliar inte alls. Merino är extremt hållbar och ett steg ner från kashmirs bekvämlighet. Modern ull kan verkligen inte jämföras med de gamla kliande prylarna min mormor hade.