Är vandringsstavstält robusta?

När jag först tittade på tält med stavar för vandring var jag verkligen orolig för hur de skulle hålla sig i blåsigt/regnigt väder. Jag hade svårt att tro att ett tält skulle hålla utan traditionella stolpar. Trekking stångtält minskar packvikten avsevärt, men offrar du strukturell integritet? Hur robusta är tält med vandringsstavar? Jag har blivit positivt överraskad med mitt vandringsstavstält efter att ha använt det ett tag och vant mig vid det.

De flesta dragstångstält i pyramidstil är robustare än vanliga fristående 3-säsongstält. När du väl har hittat rätt sätt att sätta upp dem kommer ett vandringsstavstält att klara vind, regn, hagel, snöslask och lätt snöfall. Se bara till att tältet har ett golv vid dåligt väder då det kommer regn/snö under sidorna.

Du måste verkligen träna på att sätta upp ett tält med vandringsstavar för att vara stadig. Att lära sig det rätta sättet att slå upp tältet och se till att dina insatser är på rätt plats är 99 % av striden. Om dina insatser är för långt ifrån varandra kommer sidorna att kollapsa och orsaka allvarliga strukturella problem.

Är vandringsstavstält robusta?

Ja, de flesta tält med stolpar är robusta, men du måste komma på rätt sätt att sätta upp dem. De flesta tältraser är resultatet av ett felaktigt uppsatt tält. Stånglinorna är inte tillräckligt spända, vandringsstavarna är för långt ifrån varandra, stavhöjden är fel eller tältpinnar har ramlat ut. Trekkingstavar är robustare än ett konventionellt fristående tält när du väl har räknat ut alla dessa vanliga fallgropar.

 • Så här drar du åt dina killrep: Varje vandringsstavstält är olika, så du måste experimentera lite med draglinorna. Vanligtvis måste man följa tältets linjer. Börja vid den yttre bakkanten och kör rakt med tältets baksida, lyft upp tältet och förläng huvudlinan för att hålla spänningen, och avsluta med att räta de främre hörnen med framkanten.
 • Stånghöjd: Justera höjden på din vandringsstav för att skapa spänning i tältets väggar. En kort stång kommer inte att ha tillräckligt med spänning på sidoväggarna och en hög stång kommer att kasta av sig hörnet av tältet. Se hur tältväggarna sträcker sig och försök få en perfekt triangel.
 • Dra ut tältpinnar: Se till att marken är tillräckligt fast för att hålla stolparna. MSR Groundhog tältstänger är de överlägset bästa insatserna på marknaden eftersom de har ett stadigt grepp i nästan alla jordtyper. De enda gångerna man kan få problem är steniga ytor och sandig jord.

Öva på att sätta upp tältet för att bestämma höjden

Du behöver verkligen öva och ta reda på hur du får den perfekta platsen för ditt tält med stavar för vandring. Med en dålig stigningsvinkel kommer ditt tält att svaja i vinden och eventuellt kollapsa. Oroa dig inte! Det tar inte lång tid att lista ut allt. Det tog cirka 20 minuter att plocka fram mitt tält och nu tar det mindre än 5 minuter att sätta upp.

När jag sätter upp mitt tält med vandringsstavar behandlar jag det precis som alla andra tält. Att hitta rätt camping gör stor skillnad. Leta efter en plan yta med jord som är tillräckligt mjuk för att slå in tältpinnar, men tillräckligt hård för att hålla dem.

  Är löparskor bra för landsvägslöpning?

Jag gillar att ha några insatser i fickan innan jag letar efter en plats att slå läger på. När du har hittat en plats, testa jorden genom att trycka in en påle. Det bör finnas minst 20 pund dragkraft på pinnarna när du ska dra ut den. Så om det är lätt att dra ut dem bör du hitta en annan plats.

Följande video bör hjälpa dig att hitta rätt sätt att sätta upp ditt tält. Jag ger en kort beskrivning av videon nedan för mer information.

 1. Börja med stängd dragkedja: När du har hittat en lämplig plats är det dags att sätta upp tältet. Jag har tyckt att det är lättare att få den perfekta platsen genom att börja med tältet med dragkedja. Du kan få bättre spänning på hörnen.
 2. Ställ in de bakre hörnen: Ditt första steg är att sätta ut de 2 bakre hörnen. Det borde finnas någon form av killpunkt på baksidan av ditt tält. Dra ut pekaren ut och ge dig själv några centimeter av repet i andra änden så att det finns tillräckligt med utrymme att ta tag i det. Dra ut linorna så att de är parallella med tältets baksida och säkra. Upprepa processen på andra sidan av tältets baksida. Försök att få de två killlinjepunkterna så raka som möjligt på ryggen. Vänta tills tältet har satts upp för att säkra framsidan.
 3. Ta med vandringsstaven in i tältet: När ryggen är uppställd kan du gå till framsidan av tältet, sätta in vandringsstaven och fortsätta därifrån. Hur många vandringsstavar du behöver beror på tältet, så kontrollera tillverkarens instruktioner.
 4. Ta reda på käppens höjd: Genom att läsa instruktionerna får du också en uppfattning om hur hög vandringsstaven ska vara i tältet. Detta hjälper verkligen till att förenkla installationsprocessen eftersom det finns mindre att experimentera med. Börja med vad de föreslår. Du kan behöva höja eller sänka stången något efter att ha satt upp den för att få rätt lutningsvinkel. Jag tog en sharpie och gjorde några märken på min stolpe så jag får rätt varje gång.
 5. Placera vandringsstaven i hållarflikarna: De flesta vandringsstavstält har någon form av ficka i toppen av tältet att föra in staven i. Väskan är förstärkt så att du kan lämna metallpiggarna på plats utan att skada tältet.
 6. Lyft upp tältet: Sätt upp tältet och från denna punkt bör du kunna se formen på tältet du försöker nå. Detta är det viktigaste steget för att försöka få den perfekta tonhöjden. Justera vandringsstavarna så att du får så mycket spänning som möjligt på tältets väggar. Försök att få den bakre triangeln så tät som möjligt.
 7. Anpassa din Peak Guyline: När du har bestämt rätt höjd för vandringsstaven är det dags att justera den övre linjen. Lyft din stav och använd stavrepet för att hålla spänningen på staven. Dra ut linan och ställ ner den där tältet börjar hålla det hårt. För flerpoligt tält, upprepa detta steg på den andra stolpen efter att du fått upp en av sidorna. Du kan behöva ta in dina pinnar lite om sidoväggarna verkar lösa.
 8. Ställ in vestibulen: Alla tält med stolpar är olika, men vid det här laget gillar jag att modifiera vestibulen. Konstigt formade tält som hexpeaks kan kräva att några fler draglinor justeras. Dra bara ut vestibulen och använd klämman för att dra åt den. Det behöver inte vara perfekt, men det ska hålla sin form.
 9. Sätt in fronten: Nu när tältet står för sig själv är det dags att sätta ut de 2 främre hörnen. Börja vid en av sidorna och försök fälla linorna som naturligt kommer ut ur tältet. Leta efter 45-graders vinklar för att skapa en perfekt triangel för ökad stabilitet.
 10. Sök efter andra Guyout-punkter: De flesta tält har fästpunkter på baksidan av tältet för att stabilisera tältväggarna. Jag rekommenderar att du kör din lina i 90 graders vinkel från baksidan av tältet och fäster den på en annan käpp eller stång. Detta drar tyget utåt, drar åt det och skapar extra utrymme i tältet. Att köra den här linjen rakt ner till golvet kommer att göra sidorna starkare, men det blir inte lika tätt.
  Kan en sovsäck vara för varm?

Så ser ditt tält perfekt ut utan skavanker? Självklart inte! Det är omöjligt att slå upp ett tält med den perfekta platsen. Det kommer alltid att finnas mindre defekter med vinklar och linlängd, men ditt tält bör vara strukturellt sunt om du har följt den här guiden.

Vissa vandringsstavstält är dåligt designade

De flesta vandringsstavstält är välgjorda, men det finns några duds på marknaden. Leta efter beprövade mönster du ser från varje tillverkare och läs många recensioner innan du väljer ett tält. Recensioner som nämner lösa sidoväggar är döda giveaways när det kommer till tältdesign.

Ett väldesignat tält bör ha raka sidoväggar med tätt tyg. Det är såklart bara om du vet hur du sätter upp tältet ordentligt.

Välj tältpinnar av hög kvalitet

Dina tältpinnar är värdelösa om de inte stannar i marken. Det är en enorm skillnad i kvalitet mellan de billiga stålstänger som följer med de flesta tält och premiumalternativ. En typisk stålpåle har cirka 7 pund hållkraft i de flesta situationer. Dessutom väger de cirka 4 oz vardera.

En väldesignad V- eller Y-stav som MSR Groundhog har ett hålltryck på 20-30 lbs. Så om 5 pålar är i marken skulle det ta 100-150 pund kraft för att rycka upp tältet. Det är möjligt i en orkan, men högst osannolikt i en normal storm. Jag har upplevt 60 mph vindbyar och hade inga strukturella problem. Vandringsstavarna går sönder innan stavarna drar ut.

Vad händer om min vandringsstav går sönder?

Detta är den överlägset största oro de flesta människor har med vandringsstavstält. Vad händer om din käpp går sönder under en promenad? Låt oss först och främst påpeka hur osannolikt det är att en käpp går sönder/böjer sig. Jag har tagit hundratals promenader i mitt liv och bara brutit en käpp en gång. Det hände bara för att jag tappade fotfästet när jag klättrade över stenar och stolpen fastnade mellan två stenblock.

Det är givetvis möjligt att bryta en käpp, men högst osannolikt. Kan man slå upp ett tält med en trasig stång? Med ett enpoligt tält är detta inga problem alls. Använd bara den andra stången för att sätta upp tältet och en stång för ryggspänningslinjen. Med ett flerstolpt tält måste du hitta rätt höjd med hjälp av en av stängerna och använda en stång för att ställa den stången på samma höjd. Det kan ta dig ytterligare 5 minuter att hitta en pinne du kan använda, så det är inte så illa.

  Vad är Hikers Legs aka Trail Legs?

Hitta rätt plats för ditt tält

Att hitta rätt plats att slå upp ditt tält är avgörande. Du kan inte bara hitta den perfekta utsikten och sätta upp tältet var du vill. Tältets strukturella integritet beror på spänningen i dina linor. Leta efter en plats med fast mark som är precis tillräckligt mjuk för att driva in din insats.

Det är verkligen en balansgång där underlaget måste vara tillräckligt mjukt för att köra in stolpar, men tillräckligt hårt för att hålla dem. MSR Groundhog kommer att göra det lättare att hitta lämplig jord. De böjer sig inte när du bryter in dem och de håller på nästan alla typer av underlag (förutom sand/snö).

När du har hittat rätt jordfläck måste du bestämma tältets orientering. Jag rekommenderar att du tar några minuter för att bestämma vindriktningen. Det enklaste sättet att bestämma vindens riktning är att tända en tändsticka eller tändare och observera lågans/rökens riktning. Vinden trycker bort lågan/röken och talar om för dig om vindriktningen.

Sätt upp ditt tält så att det vetter mot vinden. Peka den lägsta och smalaste delen av tältet mot vinden och försök ställa upp det i vinkel så att vinden sprider sig jämnt över tältet. Om du sätter upp det mot vinden kommer ditt tält att förvandlas till ett gigantiskt vindsegel och väggarna kommer att kollapsa. Detta kan lindras genom att spänna dina rep och justera deras vinkel, men det är alltid bättre att börja med rätt tältposition.

Det är svårt att sätta upp dem på hård stenig mark

Att sätta upp ett tält med vandringsstavar kan vara en utmaning på hård stenig mark. Ett tält med vandringsstavar är värdelöst utan ordentlig linspänning. Det finns sätt att kringgå detta genom att dra fördel av din miljö.

Jag gillar att leta efter trädgrenar att använda som extra slaglinor. Använd grenarna för att täcka tältet nästan som en hängmatta. Ett rep som löper från varje hörn av tältet bör förhindra kollaps, men du måste fortfarande spänna sidorna så att väggarna inte svänger i vinden.

Använd en kombination av stora och små stenar för att binda av dina killrep. Linda linan runt den lilla stenen och sätt den på plats. Ta en större sten och placera den mellan tältet och den mindre stenen. Tänk på det en sekund. En typisk Y- eller V-stav som MSR Groundhog har 20 lbs av hålltryck och en stål/aluminium-stake har 15 lbs. Så du måste hitta en sten som väger minst 15 pund (20-30 är att föredra).