Är vandringskängor nödvändiga?

kvinna vandrare går på skogsstig

När du planerar en vandringsresa finns det några saker att planera och ta med dig. En av de saker du bör planera att bära eller ta med dig på en vandringstur är skor. Men är vandringskängor nödvändiga?

Vandringsstövlar är nödvändiga att ha på sig när man vandrar i semi-ojämn terräng. De är dock inte nödvändiga om vägen är halvplan. Vandringsstövlar har tjocka sulor som är gjorda för att öka greppet och är gjorda för att användas ofta. Många väljer att inte bära vandringskängor när de vandrar.

Läs vidare för att lära dig mer om vandringskängor, för- och nackdelar, och vilka skor du kan bära istället för vandringskängor när du vandrar.

Är vandringskängor nödvändiga?

Vandringsstövlar är bara nödvändiga när du vandrar om du går på en relativt grov stig. Annars är de inte nödvändiga och du kan bära andra skor du redan äger eller föredrar att bära över vandringskängor. Realistiskt sett är det upp till dig och dina personliga preferenser vilken typ av skor du bär på en vandring och om du bär vandringskängor eller inte.

Enligt en Big 5 Sporting Goods-anställd slutar vandringskängor högre på din fotled än vanliga sneakers och har tjocka sulor. På grund av de tjocka sulorna slits dina vandringskängor mindre snabbt än vissa andra typer av skor.

I allmänhet är vandringskängor inte nödvändiga om du inte går på vandring ofta och ofta vandrar på lätta stigar snarare än svårnavigerade stigar.

Vandringsstövlar vs vandringskängor

Bild av ett par vandringskängor som ligger i gräset framför ett vackert bergslandskap i Pyrenéerna.

Även om de har liknande namn, är vandringskängor och vandringskängor inte samma typ av skor. Vandringsstövlar ser ut som en blandning av vandringskängor och sneakers medan vandringskängor är lätta att skilja från andra skor.

Vandringsstövlar och vandringskängor är både slitstarka, har tjockare sulor än många andra typer av skor, ökar greppet och är gjorda för att bäras på en vandring. Vandringsstövlar är lättare än vandringskängor och stannar även lägre på fotleden. Många tycker att vandringskängor är mer bekväma än vandringskängor och köper därför vandringskängor istället för vandringskängor, speciellt eftersom många av fördelarna med vandringskängor även finns i vandringskängor. (Källa)

Men vilken ska du köpa: vandringskängor eller vandringskängor? Det varierar beroende på var du planerar att vandra och hur ofta du vandrar. Om du vandrar i ett högt område med massor av stenar och planerar att korsa en bäck eller flod, använd vandringskängor istället för vandringskängor. Även om du vandrar när det är kallt, det är snö, eller när det regnar mycket på eller intill leden, använd vandringskängor. (Källa)

Vandringskängor är dock ofta billigare än vandringskängor, så om du planerar att vandra bara några gånger på sommaren, men ändå vill köpa vandringskängor med tjock profil för att få mer grepp, köp vandringskängor istället för vandringskängor. sedan vandringskängor.

Även om du går på vandring ofta, men stigen är lätt att gå och du inte stöter på många stenar, floder, höga höjder eller branta sluttningar, är vandringskängor det perfekta paret skor att köpa.

  Fungerar isfiske på natten?

Både vandringskängor och vandringskängor finns i de flesta friluftsbutiker, sportbutiker och online. Innan du köper ett par vandringskängor eller kängor, prova dem och kontrollera att de sitter som de ska. Om du bär någon av de olika typerna av skor när du vandrar och de inte passar, eller om du använder dem när de inte är inbrutna, kommer du sannolikt att få blåsor på fötterna, vilket aldrig är kul, särskilt när du är på en rundvandring.

För- och nackdelar med vandringskängor

Tyvärr är vandringskängor inte perfekta, så innan du köper ett par, läs för- och nackdelarna med vandringskängor nedan.

Fördelar

Vandringsskor håller mycket längre än många andra typer av skor. Vanligtvis håller vandringskängor cirka 800 miles, vilket tar de flesta människor minst ett år att gå medan de vandrar, även om det varierar beroende på person och de stigar de vanligtvis vandrar.

Vandringsstövlar är extremt slitstarka, så de håller länge, speciellt om du inte använder dem ofta. Vandringsstövlar tillverkas ofta av samma eller liknande material som vandringskängor, som är kända för sin hållbarhet.

Vandringsstövlar kostar vanligtvis mellan $20 och $60, även om vissa högkvalitativa vandringskängor kan kosta mycket mer. Detta är mycket billigare än de flesta vandringskängor eftersom de ofta kostar mellan $100 och $300, så även om du inte kommer att få alla fördelar med vandringskängor när du har på dig vandringskängor, kommer du att spara lite pengar. Det kan dock vara svårt för dig att motivera att köpa ett par vandringskängor om du inte går på vandring ofta.

Vandringsstövlar är mycket lättare än vandringskängor, så du slits inte lika snabbt som om du hade på dig vandringskängor. Även om vandringskängor är lättare än vandringskängor, får du de flesta fördelarna med vandringskängor utan att behöva ta itu med vikten.

Vandringsstövlar går ofta högre på ankeln än sneakers, men går inte lika högt som vandringskängor, så din fotled förblir extremt flexibel och du kan få lite fotledsstöd. Vandringsstövlar är en bra övergångssko om du försöker stärka dina anklar, och om du har svaga anklar bör du bära skor med fotledsstöd så att du kan stärka musklerna.

nackdelar

Högkvalitativa vandringskängor kan kosta mellan $90 och $250, vilket många människor inte vill betala för ett par skor, särskilt om de inte kommer att ha dem ofta.

Vandringsstövlar är lättare än vandringskängor, men de är tyngre än andra typer av skor. Även löparskor och sneakers väger vanligtvis mindre än ett par vandringskängor.

Vissa vandringskängor har inte fotledsstöd, vilket gör dem väldigt lika traditionella sneakers. Om du vill eller behöver ha skor som stödjer dina anklar under vandring är det synd, eftersom många vandringskängor inte ger dig det stöd du behöver. Lyckligtvis är det lätt att avgöra var vandringskängor kommer att falla på din fotled när du provar dem eller tittar på en bild av dem på nätet.

  Kan du göra en snögubbe i puderig snö

Eftersom vandringskängor inte blir lika höga på anklarna som vandringskängor gör, kan stenar och vatten komma in relativt lätt. Att få en sten i skon på en vandring är aldrig kul, och att gå i blöta skor och strumpor kan leda till blåsor och andra fotrelaterade problem.

Många vandringskängor är inte heller vattentäta som vandringskängor ofta är. Om du vill göra dem vattentäta måste du köpa en produkt för att göra dem så.

Vandringsstövlar är mindre mångsidiga än vandringskängor. Vandringsstövlar är bra för nästan alla typer av vandring, medan ibland kan det vara svårt att navigera på en tuff stig i vandringskängor.

När vandringskängor väl har slitits ut tillräckligt är de praktiskt taget oanvändbara. Som tur är brukar vandringskängor ta ett tag att slita om du inte köper ett par vandringskängor av låg kvalitet.

Alternativa skor att bära när du går

Uppsättning av olika skor på vit bakgrund, vektorillustration

Även om vandringskängor är bra, ibland vandrar du inte ofta och känner inte för att köpa dem, har inte tid att köpa ett par till din nästa vandringsresa, eller hittar inte ett par som passar bra men du har fortfarande behov av skor att bära på din vandring.

Om du inte har ett par vandringskängor att bära istället för vandringskängor, kan du bära sneakers, trailrunners, löparskor, Doc Martens eller vanliga stövlar. Undvik att bära sandaler om du inte korsar en flod eller bäck och inte vill få dina vanliga vandringskängor blöta. Lägg sandalerna i ryggsäcken när du inte aktivt bär dem.

Du kan också ha på dig snökängor när du vandrar. Men många snökängor gör dina fötter extremt svettiga, vilket snabbt kan bli obekväma och orsaka blåsor.

Sneakers är en av de mest populära typerna av skor att ha på sig när man går, eftersom många redan har dem hemma. bäras under andra förhållanden än att gå.

Om du ska ut på en vandring med platt terräng och bara några få ojämna fläckar så fungerar sneakers alldeles utmärkt. Vissa tycker till och med att de fungerar bättre än vandringskängor, även om det kan bero på att de köpt ett par vandringskängor av låg kvalitet. (Källa)

Innan du tar på dig ett par vandringskängor på en vandringsresa, bryt in dem först. Om du inte gör det kommer du att drabbas av hela vandringen och du kommer hem med många blåsor. För att bryta in dem är det bara att bära dem när du springer ärenden eller går ut i några dagar. Du kan också bära dem runt om i huset om du inte har något emot att få smuts överallt.

  Hur länge håller ett husbilstak? (Tabell över olika takstilar)

Bästa vandringskängorna

Nedan är några av de bästa vandringskängorna på marknaden.

Columbia Newton Ridge Plus vandringskängor för kvinnor

De Columbia Newton Ridge Plus vandringskängor för kvinnor har 4,6 stjärnor och kostar $ 110. Du behöver aldrig knyta om snören under din promenad eftersom den har flexibla skosnören som passar din fot så att de sitter kvar utan din inblandning. Dessa vandringskängor finns i 7 olika färger och är vattentäta. De håller länge, även vid regelbunden användning, eftersom de är gjorda av Columbia, ett välkänt sportklädesmärke också känt för kvaliteten på sina produkter.

Dessa vandringskängor är vadderade för att hålla dig bekväm när du vandrar och är gjorda av ett lätt material som förhindrar att dina fötter svettas för mycket.

IVO Trail Sko för kvinnor

De IVO Trail Sko för kvinnor är också tillverkad av Columbia. De har 4,6 stjärnor och kostar $90, vilket kan tyckas dyrt, men priset är rätt för kvaliteten på dessa skor. Dessa skor är gjorda för att se ut som vanliga sneakers, även om de är gjorda för att bära när du går, så du kan bära dem när du vill. Tyvärr är dessa skor inte vattentäta.

Merrell Moab 2 Ventilator vandringskängor

De Merrell Moab 2 Ventilator vandringskängor kostar $110 och får 4,5 stjärnor av konsumenterna. De är gjorda av slitstark mocka och mesh för att hålla dina fötter från att svettas för mycket, och de har tillräckligt med kudde för att hålla dig bekväm när du vandrar.

Salomon X Ultra 3 Low GTX vandringskängor

De Salomon X Ultra 3 Low GTX vandringskängor får 4,1 stjärnor av konsumenterna och kostar $150, vilket är ganska dyrt för ett par vandringskängor. Däremot kommer de sannolikt att hålla länge, så priset kommer förmodligen att vara värt det. De finns i två olika färger och är gjorda för att forma sig efter dina fötter och hålla dem för att öka greppet.

Dessa skor har förbättrat hälstöd och har tillräckligt med kudde för att hålla dina fötter från att göra ont under en lång promenad. Två typer av gummi används på sulorna på dessa skor för att säkerställa att du inte halkar, även om du har lite grepp.

I allmänhet är vandringskängor nödvändiga om du ska ut på en måttlig vandring. Men om du inte går på vandring ofta eller inte vill köpa vandringskängor, kan du helt enkelt bära sneakers, löparskor, vandringskängor eller någon annan typ av sko som är hållbar och inte exponerar mycket av dina fötter till yttre element. I slutändan är det upp till dig om du väljer att bära vandringskängor när du vandrar.