Är vandringskängor nödvändiga? Punkter att tänka på

Efter några ingående artiklar jag skrev om vandringskängor började jag fråga mig själv: är vandringskängor nödvändiga? Det störde mig att jag inte var säker på vilken jag skulle rekommendera när det gäller olika typer av terräng eller vandringsleder. Jag har använt vandringskängor för de flesta av mina vandringar. Ändå kände jag att de inte var helt rätt för vissa. Ibland blev mina fötter genomvåta av svett, medan jag andra gånger upplevde hemska saker bara smärta. I vilka scenarier ska man köpa vandringskängor istället för vandringskängor eller trailrunners? Jag hoppas att min artikel åtminstone kan svara på det.

Några dagars forskning gav några svar.

Vandringsstövlar är nödvändiga eftersom de är utmärkta för dagsvandringar, ger utmärkt stöd för fritidsvandrare och kan även användas för trail-running – speciellt eftersom de är lätta, andas och torkar snabbt.

Tvärtemot vad många tror kan de i vissa fall ge ett bättre grepp än stövlar och orsaka mindre ankelvärk.

Lämplig för dagsutflykter

Låt oss säga att du planerar en promenad som inte är alltför lång – kanske bara några dagar, eller kanske till och med en enda.

Då är vandringskängor ett perfekt val. Min tumregel är: går du enkelt ska du också köpa enkelt.

Vandringsstövlar är utmärkta; men de är bättre för långa promenader, som kräver extra uthållighet. Dessutom måste du också ta hänsyn till vandringsterrängens förutsättningar.

Vandringsskor är ett bättre val om leden inte innehåller överväldigande hinder, som att korsa bäckar eller höga steniga sluttningar.

Om din stig anses vara säker och mestadels platt, bör du klara dig bra med vandringskängor.

Snabbtorkande

Vandringsstövlar kan ta en evighet att torka – det är något jag personligen känner till.

Inget är mer obekvämt än att sätta foten i vått, kallt läder när du ska börja din vandringsdag.

Jag har provat alla möjliga tekniker för att torka ut dem – hänga dem från trädgrenar, använda olika typer av handdukar och en gång till och med använda en hotellvärmare.

Till skillnad från dessa torkade mina vandringskängor mycket snabbare. Detta beror främst på deras struktur, med mesh på sidorna.

Dessutom är vandringskängor smala och mindre skrymmande än stövlar, som också kan dra nytta av snabbtorkande.

Varför är snabbtorkning så viktigt? Tja, förutom personlig komfort är det mindre sannolikt att torra skor orsakar blåsor.

Fukt och fortsatt friktion är de två huvudsakliga orsakerna till att blåsor bildas och kan påskynda tillväxten av bakterier och infektioner.

Av den anledningen skulle jag starkt avråda från att gå med våta skor och råda dig att köpa promenadstövlar om så skulle vara fallet.

Väger mindre än stövlar

Det är ganska uppenbart, men det är fortfarande väldigt ofta försummat. Vandringsskor är viktmässigt mellan vandringskängor och träningsskor.

Träningsskor ger inte det stöd, grepp och grepp som vandringskängor ger på leden. Om du menar allvar med att vandra måste du bli lite mer professionell och skaffa några vandringskängor eller kängor.

Ändå, när det kommer till vandring är en viktig faktor skornas vikt. Till skillnad från stövlar har vandringskängor varken ankelkrage eller tjock sula i botten.

Istället för kraftigt läder, som är ett vanligt kännetecken för stövlar, har vandringskängor vanligtvis mesh på sidorna för att upprätthålla ventilationen. Det i sin tur kommer att vara ytterligare en anledning till deras lätta vikt.

  Hur mycket kostar en 2-sits sida vid sida?

Medan vandringskängor väger cirka 3 lbs i genomsnitt, kan vandringskängor väga upp till 1 lb eller ännu mindre. Nu tänker du förmodligen för dig själv, ”det spelar ingen roll egentligen.”

I så fall kanske du hittar en studie gjort av de väpnade styrkorna i USA intressant.

Studien, publicerad 1983, fokuserade på energikostnader och jämförde lätta sportskor med militärstövlar i läder.

Vid alla tre hastigheterna visade studien att syreförbrukningen, som är relaterad till energiförlust, var mycket högre i den stora skogruppen.

Som sagt, det finns några lätta vandringskängor på marknaden. Om du bestämmer dig för att gå med stövlar rekommenderar jag starkt att skaffa en.

Bra för traillöpning

Låt oss inse det: vandringskängor är ett dyrt köp. Jag känner mig lite ledsen när jag köper engångsartiklar.

Även att veta att jag förmodligen skulle använda den igen i framtiden; Jag hatar att mitt köp ligger i min garderobshörna i månader i sträck.

Nåväl, det fina med vandringskängor är att de även lämpar sig för andra aktiviteter, som traillöpning. De är inte lika lätta som tåglöpare, men av min erfarenhet är de bra för den delen.

Hur är det med vandringskängor? De är hemska när det kommer till traillöpning. De är skrymmande, tunga och alldeles för stödjande för den typen av aktivitet, till skillnad från vandringskängor.

Om du redan har tåglöpare och vill köpa den sortens skor som tål vinterförhållanden, skaffa vandringskängor.

Men om du är ny på vandring och inte har lämpliga skor rekommenderar jag att börja med vandringskängor.

Bra stöd för vandrare

Låt oss säga att du planerar att vandra, men du vill inte bli för seriös med det.

Kanske är du på en roadtrip och bara vill ta några stopp för korta vandringar, eller så kanske du vill ha en weekendresa med din familj.

Tja, vandringskängor skulle vara perfekta för denna typ av aktivitet. Vandringsstövlar, å andra sidan, är dyrare och kan vara för stödjande för en avslappnad promenad.

Det extra stödet kan sätta onödigt tryck på dina fötter och du kan sluta med ankelvärk.

Hur är det med traillöpare? Tja, om du har ett par och bara vill göra kausala vandringar utan att campa, kan de göra jobbet.

Ändå tenderar de flesta leder, även avslappnade leder, att passera klippor och sluttningar. I så fall skulle vandringskängor vara mycket bättre då de ger bättre grepp och stötdämpning till skillnad från traillöpare.

Andas utan ankelkrage

En viktig, märkbar skillnad mellan vandringskängor och kängor är ankelkragen. Den funktionen var avsedd att uppfylla olika krav under din promenad.

För det första håller den smuts borta när du går. Vi känner alla till den där irriterande lilla stenen som alltid slinker in – jag kunde inte räkna hur många gånger det har hänt mig.

Dessutom var ankelkragen tänkt att ge din fotled extra stöd. Genom att ha detta blir viktfördelningen lite annorlunda, så en del av trycket går istället över din fotled.

  Vad är en bogserventil på en vattenskoter?

Det här är bra om du planerar en lång vandring med mycket lera och gupp. På korta promenader skulle det vara viktigare än att andas fötterna.

Ankelkragen har dock sina fördelar när det kommer till ventilation – det skulle inte vara till din fördel.

Kräver inget inbrott

Ni som redan har köpt vandringskängor känner säkert till inbrottsfenomenet.

Det är bara den process där dina stövlar anpassar sig individuellt till dina fötter. Så varför bryter vissa skoprodukter in snabbare än andra? Varför kan du omedelbart bära dem bekvämt i vissa fall?

Det skulle främst bero på inlärningskomponenten.

Läder är naturligtvis lite styvt så man får gå runt med det en stund innan det bryter in. Ju mer läder du har i dina skor, desto längre tid tar det att passa dina fötter perfekt.

Vandringsstövlar har, till skillnad från stövlar, oftast mindre läder, eftersom de mestadels är gjorda av mesh och därför är ventilerade. Av den anledningen tar det nästan ingen tid att bryta sig in i en vandringskänga.

Om du är en tålmodig person, och du inte har något emot det problemet för mycket, kan vandringskängor vara något för dig.

För korta vandringar, där inbrott skulle ta en evighet, rekommenderar jag att skaffa ett par vandringskängor.

Om du redan äger ett par vandringskängor och letar efter ett sätt att bryta in dem, kan du ha nytta av följande video.

Möjligen lösningen för ankelvärk

Vandringsstövlar ska vara stödjande – på så sätt kan du känna dig bekväm och självsäker när du vandrar i knepig terräng.

Ändå kan det stödet vara en av många anledningar till att du upplever fotledsvärk under promenader. Ju mer stöd du får, desto mer press kommer dina fötter att utstå.

Det är typiskt för ankelsmärtor som börjar mot slutet av en lång promenaddag.

Om du vet att du tenderar att få ont i fotleden på vandringar kan du överväga att köpa vandringskängor istället, som är mycket rymligare och inte lika tajta som stövlar.

Är vandringskängor hala än stövlar?

För att svara på den frågan måste vi först förstå varför vandringskängor ofta är hala. Den viktigaste faktorn i detta är utformningen av yttersulan på stövlarna.

Spåren under, stegen, är designade för att ge dina skor ett bättre grepp.

Om en vandringskänga har en dålig slitbanedesign är chansen stor att en vandringskänga med en bra sko blir mindre hal.

En annan faktor i ekvationen är gummit i yttersulan.

Medan vandringskängor vanligtvis har ett hårt gummi för stötdämpning, kommer vandringskängor oftast med ett mjukare gummi, som också är mindre halt.

I allmänhet är vandringskängor kända för att ha bättre grepp än skor. Du måste dock överväga varje variabel separat för att jämföra de två.

Vilka är nackdelarna med vandringskängor?

Den största nackdelen med vandringskängor är att de är säsongsbetonade och knappast kan bäras på vintern.

Designen på stövlarna var tänkt att förbereda dem för tuffa förhållanden som djup lera och vattenpölar, vilket inte kan sägas om vandringskängor.

Lyckligtvis börjar de flesta vandrare sin resa på sommaren eller våren. Om du planerar ett vinteräventyr, föreslår jag att du istället överväger vandringskängor.

  Är Kokanee bra att äta?

Dessutom är vandringskängor mindre lämpliga för ett stort handbagage. Det beror på att de har mindre fotledsstöd jämfört med vandringskängor.

Med en tung packning är chansen stor att du kommer att känna lite ömhet eller tryck i slutet av en lång vandringsdag.

Det kan övervinnas genom att använda ett par vandringsstavar, som kan köpas billigt. Dessa säkerställer korrekt viktfördelning med dina armar.

Ett annat fel i vandringskängans del är frånvaron av en ankelkrage, vilket ökar chansen att smuts kommer in.

Även om detta kan vara irriterande och skada din vandringsupplevelse, finns det ett sätt att lösa problemet.

Du bör bara använda stövlar, som är mycket billigare jämfört med stövlar, och kan tjäna dig lika bra.

Om du letar efter fler jämförelsepunkter kan du kanske hitta videon nedan till hjälp.

Hur ska jag välja vandringskängor?

Enligt mig är det bästa sättet att välja vandringskängor att prova dem. Du bör ta hänsyn till ett antal avgörande faktorer.

Först måste du se till att de är lätta – kanske runt 1 pund. Som jag nämnde ovan kan det göra stor skillnad när det kommer till långa promenader.

Kontrollera även att skorna är tillräckligt ventilerade. Gör en snabb observation och leta efter ett nät från sidorna.

Ju bättre dina skor andas, desto mindre sannolikt är det att fukt samlas och blåsor bildas.

Dessutom rekommenderar jag att du kontrollerar yttersulan på skon innan du slutligen gör ett köp.

Se till att det finns bra spår som ger grepp och att gummit är av hög kvalitet – enligt min erfarenhet skulle Vibram vara ett utmärkt val.

Om du vill beställa dina skor online rekommenderar jag inte att prova dem först.

Även om det kan vara billigare att beställa online kan du bli besviken när produkten äntligen kommer.

Det skulle vara ett bättre val om du redan har kollat ​​ditt par och hittat rätt storlek, till exempel i en friluftsbutik.

Slutsatser

Det finns en hel del osäkerhet när det gäller att välja vandringskängor, speciellt om du tvekar mellan dessa och vandringskängor eller traillöpare.

Till skillnad från stövlar tenderar vandringskängor att vara lättare och mer andas, vilket gör dem idealiska för dagsvandringar. De har vanligtvis mesh på sidorna och kan därför torka snabbt i våta förhållanden.

Frånvaron av ankelkrage påverkar vandringskängor på två olika sätt. Å ena sidan ger de mindre fotledsstöd och kommer därför inte att vara lika bra som stövlar när det kommer till att bära tung vikt.

Å andra sidan kan mindre fotledsstöd vara till din fördel när det kommer till fotledsvärk. I motsats till vad som kan tyckas intuitivt, kan fotledsstöd skapa övertryck i fotledsområdet, vilket kan förvärra denna typ av smärta.

När det kommer till att välja vandringskängor rekommenderar jag att du fokuserar på deras vikt, andningsförmåga och yttersulastruktur. Om du köper dem online, se till att du mäter dem i förväg i skoaffären.

Tja, det skulle vara det. Om du har några insikter eller kanske tvekar, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!