Är vandringskängor bra i snön?

Vackert vinterlandskap med träd och bergstoppar i Alperna på en solig dag med blå himmel och moln

Att köpa kvalitets vandringskängor kan vara dyrt, så du vill kunna använda dem på flera typer av terräng, inklusive snö. Som sagt, att sätta säkerheten främst är alltid viktigare än att spara pengar. Men är vandringskängor bra i snön?

Vandringsskor är bra i lätt snö och isig terräng. De är dock inte lämpliga för tung eller packad snö, som den typ som finns på en populär vandringsled vintertid efter kraftigt snöfall. Vandrare som planerar att besöka ett sådant område bör investera i snöskor för att undvika skador.

Men vad är skillnaden mellan vandringskängor och snökängor? Och när är det bättre att använda det ena framför det andra?

Kan vandringskängor användas i snön?

Vandringsstövlar är mest användbara när de används under längre perioder i svår terräng. Snö räknas förstås som svår terräng, men faktum är att det finns några egenskaper hos snö som gör vandringskängor mycket mindre användbara än man kan förvänta sig. (Källa)

Den första är att snö bara kan finnas i kylan. Vandringsstövlar är designade för att andas, vilket är viktigt när man vandrar under längre perioder. Det förhindrar att dina fötter blir genomblöta i svett eller blir obehagligt varma. Detta blir dock ett stort ansvar i kalla miljöer.

Vandringsstövlarnas andningsförmåga gör att den kalla luften lätt kommer upp på fötterna, vilket kan göra dem obehagligt kalla om du inte aktivt rör dig. Om dina fötter blir blöta för att dina stövlar inte är vattentäta är kylan dubbelt så dålig.

Detta problem förvärras av vandringskängans bristande isolering. Eftersom de är byggda för att andas och förhindra överhettning, tenderar de att lätt avge värme. Detta är bra i de flesta väderförhållanden, men kan vara dåligt i kalla, våta förhållanden.

Den andra egenskapen med snö som vandringskängor inte lätt kan slå är att den ackumuleras. Till skillnad från regn, som de flesta vandringskängor är designade för, samlas snö inte i pölar eller förfallna avlopp. Istället kan den staplas upp till en höjd av flera fot efter några dagar och lätt överstiga höjden på de vanligaste vandringskängorna. (Källa)

Som ett resultat, i särskilt djup snö, kan skon täckas med snö ovanför toppen, vilket resulterar i att snö kommer in i skon även med mycket väl vattentäta stövlar.

Även om detta kan verka dåligt, kan vandringskängor fungera alldeles utmärkt i många situationer. Om snön inte stiger över stövelkanten, temperaturen bara är i mitten till låga 30s (Fahrenheit), eller snön är begränsad till några små högar på leden, borde vandringskängor vara bra. rustad att hantera situationen.

Men om det är snö ovanför stövelkanten, om temperaturen är minusgrader eller om det är mycket tung snö på leden, kan snökängor vara det bästa valet.

Vandringsstövlar kontra snöskor

Både vandrings- och snökängor är designade med målet att hålla vandrare bekvämt på fötterna. Detta innebär att de måste ha bra grepp och fast fotledsstöd. De är också troligen båda åtminstone något vattentäta, eftersom promenader ofta sker nära vatten. (Källa)

  Vad är skillnaden mellan ett spinnspö och ett baitcastingspö?

Vandringsstövlar är mycket lättare än snöskor. Eftersom snökängor är gjorda för att isolera foten och hålla snö ute även när de är nedsänkta, måste de använda tyngre material som är svårare att sticka hål och kan skapa en slags tätning runt underbenet.

Vandringsstövlar däremot behöver inte täta eller isolera och kan komma undan med att släppa in lite vatten, eftersom de inte är tänkta att sänkas ner ofta. Det betyder att de kan tillverkas av mycket lättare material som andas bättre. (Ättiksgurkace)

Vandringsstövlar finns också i ett större antal olika höjder, för att bättre betjäna personer med olika behov av fotledsstöd. Snowboots tenderar alla att ha samma höjd jämfört med sin skostorlek eftersom deras primära syfte är att hålla människors fötter och underben torra.

Manliga fötter i gula stövlar som går i vintersnö

När ska man använda vandringskängor

Vandringsstövlar kan bäras i de flesta väderförhållanden, men ämnet för den här artikeln är vandring i kallt väder, så vi fokuserar på det. Vandringsskor är byggda med dragkraft och vardagsbruk i åtanke. Detta gör dem idealiska i de flesta förhållanden, även om det finns lite snö och till och med is.

Det är alltid farligt att stå på halt underlag, som en blöt sten eller en isbit, men vandringskängor är till för att minska den faran. Den starka dragkraften de kan få är lika bra som den blir i många situationer, vilket innebär att oavsett förhållandena bör de minska risken att falla tillräckligt.

Vandringsstövlar saknar dock vattentätningen för att hålla snö ute när de är helt nedgrävda i den. Detta innebär att när man går genom snö som är högre än kängans höjd blir det oundvikligt att det kommer in lite snö i stöveln, vilket alla med erfarenhet i minusgrader kan säga, inte är en trevlig situation att vara i. alls. att vara. i.

Men för att sätta vikten av rätt skor i perspektiv ökar blöta fötter i kyla dramatiskt risken för både hypotermi och köldskador, två tillstånd som kan vara dödliga. Även om snöstövlar kan vara mindre bekväma än vandringskängor, är det värt att hålla din kropp säker även på långa vandringar.

En bra tumregel är att om snön utanför är högre än din fot bör du ha snöskor på dig. Om den är kortare går det bra med vandringskängor. Du bör också ha snöskor om fötterna är så kalla att du känner dig obekväm, eftersom det är ett tecken på att du riskerar att drabbas av hypotermi.

Vandringsskor är inte optimala för packad snö. Även om detta kan mildras genom användning av eftermarknadsanordningar utformade för att öka dragkraften, är det viktigt att notera att snöskor är gjorda för att lätt greppa packad snö, vilket gör dem lättare att använda på platser där packad snö påträffas. fara.

  De bästa baslurarna

Vandringsstövlar är också värre när de används i snö utanför etablerade stigar. Vanligtvis är deras tjocka sulor och fantastiska grepp bra för att bryta mark, men i snön är den större chansen att råka kliva in i en snödriva som kommer med att gå av spåren, vilket gör dem mycket mer riskfyllda.

Kan snöskor användas för vandring?

Medan snökängor är nödvändiga för promenader i djup snö, är de i allmänhet dåliga för andra typer av promenader. De tenderar att sakna stödet som gör vandringskängor bra, vilket kan verka som ingen stor grej förrän du har provat att gå cirka tio mil utan det stödet. Denna brist på stöd ökar sannolikheten för stukningar och stammar förutom att det känns allmänt obekvämt.

Snowboots andas inte heller särskilt mycket, vilket kan orsaka överhettning och kraftig svettning i fötterna, vilket kan bli obekvämt. Ett par bra vandringsstrumpor kan göra det här problemet lite mindre irriterande, men inte helt lösa det.

Med detta sagt är det ingen idé att bedöma användbarheten av snöskor utöver dess avsedda syfte. Försök inte använda dem som vandringskängor året runt, men försök inte heller vandra i snön utan dem. De är otroligt användbara verktyg i rätt sammanhang och bör behandlas som sådana.

Vattentäta vandringskängor

Om du planerar att ta dig till snön i vandringskängor, oavsett hur mycket snö du har att göra med, måste du se till att dessa stövlar är vattentäta. Som nämnts tidigare kan blöta fötter i en kall miljö vara mycket farligare än du kan förvänta dig, vilket gör det desto viktigare att hålla dem torra.

Om du har tid att välja ut ett par bra vandringskängor kan det vara ett bra ställe att välja en som är vattentät. Leta efter stövlar gjorda med Gore-Tex, som är nästan det bästa vattentäta materialet som finns. Stövlar behandlade med Gore-Tex ska kunna hålla ute nästan allt vatten.

Som sagt, även Gore-Tex har sina gränser. Om kängan har stora spetshål eller en plös som inte sitter tätt mot stöveln kommer vatten att sippra in när det träffar toppen av stöveln. Det gäller även delar av stöveln av annat material, som lätt kan släppa in vatten om de utsätts för det.

Även om avsaknaden av en topptätning vanligtvis kan åtgärdas genom att stoppa in benen på dina snöbyxor i din stövel, om erfarenheten av din stövel visar att den inte är helt vattentät, ta reda på var de svaga punkterna finns och ansträng dig för att fixa dem, antingen med vattentätningsmedel eller med en tejp som inte skadar skon.

Läder är vanligtvis inte vattentätt, även om det är något vattentåligt. Om dina vandringskängor är gjorda av läder och inte har specialbehandlats för vattentätning, så kan du anta att de inte är vattentäta. De kommer att behöva behandlas.

  Resevagnskostnader: En lista över aktuella priser för populära modeller

Även om det finns gott om bra vattentätande produkter på marknaden, kan de i allmänhet separeras i vax- och fluorpolymervattentätningsprodukter. Medan vaxbaserade produkter bäst används på läder, kan fluorpolymerprodukter vanligtvis användas på vilken känga som helst.

Av de vaxbaserade produkterna, Sno sigill är bäst. Även om det har sina belackare, kommer många att svär vid det. Naturligtvis tar det ganska lång tid att applicera det ugn, men med tillräckligt med planering borde detta inte vara ett hinder. (Källa)

När det gäller fluorpolymer, som kan användas med Gore-Tex eller tygskor, ReviveX och Pennvässare båda kan användas till viss del. Som sagt, med något vattentätt är det omöjligt att förhindra att allt vatten kommer igenom tyg eller läder. Om du spenderar timmar på att trampa genom snön blir du alltid blöt om du inte bär speciella snöskor.

Du kan hitta flera DIY vattentätningstips hemma, som kan sträcka sig från att belägga dina skor med smält ljusvax till att använda vaselin. Var försiktig med att använda dessa metoder på dyra vandringskängor, eftersom du bara behöver smälta sulorna en gång med brinnande vax för att förstöra dina stövlar för alltid, och den begränsade vattentätheten de kan ge är förmodligen inte värt risken.

Fotsäkerhet i kallt väder

Vackert vinterlandskap. Tät fjällskog med höga mörkgröna granar, stig i vit ren djup snö på klar frostig vinterdag.

Vi har pratat mycket om hur viktigt det är att hålla fötterna torra när det är kallt ute, men det finns andra viktiga steg som du alltid bör vidta under aktiviteter i kallt väder för att förhindra köldskador och andra kallt väder.

Vikten av varma strumpor kan knappast överskattas. Medan snöstövlar kan hjälpa dig en del på vägen till att värma fötter med bra isolering, är bra strumpor ett måste om du planerar att bära vandringskängor. Ull är bäst eftersom det kan hålla värmen även när det blir blött.

Som med alla vandringar är det viktigt att förhindra blåsor för att ha kul i kallt väder. Skillnaden är att om det är kallt kanske du inte nödvändigtvis får en chans att ta dig till heta ställen som kan uppstå under normal promenad, eftersom det är riskabelt att ta av sig stövlarna i kylan utan en värmekälla i närheten, som en eld eller en värmedyna.

För att minska risken för blåsor, se till att dina stövlar sitter ordentligt. Detta förhindrar onödig friktion i själva stöveln, vilket ofta kan orsaka blåsor. (Källa)

Om dina stövlar är för stora, överväg att köpa inlägg till dem för att få dem att passa bättre. Dubbla strumpor rekommenderas inte, eftersom två par strumpor ofta kan orsaka friktion mellan de två paren, vilket förnekar användbarheten av att fylla skon.

Förebyggande blåskrämer rekommenderas inte heller i kallt väder, eftersom de kan frysa på foten, vilket gör det inte bara mindre effektivt för att förebygga blåsor, utan också lämnar dina fötter obehagligt kalla.