Är vandringskängor bra för snö? Min slutgiltiga dom

Min erfarenhet av vandringskängor, i all slags terräng, ledde mig till den uppenbara frågan: är vandringskängor bra för snö? Jag gick mycket i snön, särskilt i norra Europa, och fick reda på vilka fodral som passade för stövlar och vilka som inte var det.

Ja, vandringskängor är bra för att gå i snön – främst på grund av deras fotledsstöd, grepp och slitbanedesign – som alla kombineras för att förhindra halka. Dessutom, till skillnad från snökängor, presterar de bättre på långa promenader eftersom de är mer hållbara och ger mer stöd.

Men på korta promenader, där snön är ganska tjock, kan snökängor tjäna dig bättre. Det beror främst på deras förmåga att fördela kroppsvikten jämnt, vilket hindrar dig från att sjunka.

Endast stöd

En anmärkningsvärd skillnad mellan vandringskängor och andra skor är deras fotledsstöd. Den främsta anledningen till att tillverkarna fokuserar på det avsnittet är att fotleder är benägna att få olika typer av skador och smärta.

Olika typer av terräng inkluderar stenar, kullar, droppar och sluttningar som ökar risken för att halka och vrida fotleden.

Tanken bakom fotledsstöd är att förbereda dig för all slags terräng under alla fyra årstider – personligen kan jag inte minnas hur många gånger jag nästan stukat fotleden på en vandring.

Som tur var hade det aldrig hänt mig, men det kunde snart avsluta mitt äventyr. På vintern, särskilt när det är snö, är det ofta mycket halt.

Av den anledningen är fotledsstöd en viktig ingrediens som dina skor måste ha vid snövandring.

Du bör dock komma ihåg att för mycket stöd kan hamna hos dig vandringskängor som gör ont i anklarna.

Snowboots kan vara bra för att förhindra att halka; men de skulle inte skydda dig så bra om det redan hade hänt.

Rätt dragkraft

Så vad är dragkraft och varför är det så viktigt? Tja, dragkraft är den viktigaste faktorn som gör att dina skor kan justera kontaktlappen.

Låt oss säga att du går uppför en sluttning som också innehåller alla typer av stenar längs vägen. Om dina stövlar trycker på marken under, kommer de inte att hålla formen helt.

Våra ögon kan inte märka detta, men gummit på yttersulan formar sig efter formen på det vi trampar på. Det i sin tur skulle möjliggöra ett bättre grepp och vända dig promenadskor mindre hala.

Det är den främsta anledningen till att plastyttersulor är halare – plast kan inte anpassa sig till den underliggande ytan lika lätt som gummi. När man går i snön är den dragkraften viktigare än någonsin.

Medan våt jord och rötter ofta är hala, kan saker och ting bli mycket värre när de är täckta av is. Det är ett ämne för en helt annan artikel; men det vet du säkert av erfarenhet.

Nu missförstå mig inte – snökängor har oftast en yttersula i gummi också.

Ändå är den inte så tjock som en vandringssko. Ju tjockare gummi, desto bättre grepp och grepp.

Slitbana design för bättre grepp

Tillverkarna av vandringskängor har lagt mycket kraft på att tillhandahålla den perfekta yttersuladesignen.

  3 sätt att göra en sele av webbing

Det beror främst på att yttersulan är den enda delen som skulle avgöra om du kan gå långa sträckor utan att uppleva smärta eller falla.

Jag har redan nämnt några faktorer relaterade till yttersulans design ovan: dragkraft och fotledsstöd.

En annan ingrediens, inte mindre viktig, är slitbanans design. Om du inte är bekant med termen så är det bara spåren och spikarna på skons yttersula.

Bra slitbanedesign är tänkt att ge bra grepp, precis som dragkraft gör.

Faktum är att om du går i naturen, eller till och med på en stadsgata – marken under är vanligtvis inte platt eller slät – innehåller den ofta små stenar och gupp.

Det är där slitbanan kommer till handling. Till exempel fastnar dessa stötar i dessa tidigare nämnda spår, vilket ger dig ett bättre ”klibbigt” grepp.

Det skulle också vara därför ett byggnadsgolv är halt än gångvägar – det finns inga gupp att hålla i.

Utifrån samma logik som nämnts tidigare är bra grepp ännu viktigare när det kommer till snö som är naturligt halt.

Tillräcklig vattenbeständighet

Jag säger inte att andra skorprodukter inte är vattentäta, men vandringskängor ger tillräcklig vattentålighet när det kommer till snö.

Även om vattentålighet är en viktig egenskap i våta förhållanden, är det ännu viktigare när man går på snö.

Det finns en vanlig missuppfattning att snö inte blir blöt kängor lika mycket som vatten. Det finns faktiskt en god chans att så är fallet, och i vissa fall ännu mer än med flytande vatten.

Det beror bara på att vattenmolekyler fastnar på dina stövlar längre när de är frusna. Om du till exempel går i vattenpölar blir dina skor blöta; vattenmolekyler kan dock avdunsta omedelbart.

Tvärtom, om den är fryst tar processen mycket längre tid eftersom isen måste smälta först.

När du tänker på is som en massa är det logiskt att det undre lagret, som rör dina stövlar, värms upp snabbare än det översta lagret.

Det beror helt enkelt på att kroppsvärmen förs vidare. När det underliggande lagret börjar smälta har det ingenstans att avdunsta eftersom det översta lagret fortfarande är fruset.

I så fall skulle vattenmolekyler försöka absorberas istället. Därför är det mycket viktigt att dina skor är vattentäta, speciellt när du går i snö.

Tja, vandringskängor kan vara imponerande vattentåliga, speciellt om de kommer med Gore-Tex teknologi.

Det är ett annat ämne för en hel artikel, så tänk på att Gore-Tex är det bästa sättet att hålla dina skor vattentäta och samtidigt behålla andningsförmågan.

Rätt val för långa promenader

Det råder ingen tvekan om att om du planerar en lång promenad, som sannolikt kommer att innehålla snö, bör du följa med lätta vandringskängor.

De flesta av mina promenader har gjorts med detta, och jag är mycket tacksam för det.

Jag säger inte att vandringskängor helt skulle förhindra skador – det blir blåsor eller i värsta fall stressfrakturer. Ändå skulle svårighetsgraden av detta vara mycket lägre med användning av lämpliga skor, såsom stövlar.

Ändå är det inte så att snökängor är värdelösa, jag har personligen provat dessa också – de presterar dock inte bra när man vandrar långa sträckor.

  Ska jag använda min gamla fiskelina? När ska man byta ut det?

Jag började känna mina fötter skava mot innersulan bara några minuter efter att jag började gå.

Det beror främst på att snökängor inte har det stöd och den ombonade känslan som ett par stövlar har.

I händelse av att du är villig att gå runt på stan lite, kanske snöskor eller skulle tjäna dig väl. Men på en lång vandring eller till och med på campingplatser rekommenderar jag starkt att välja vandringskängor.

Skulle inte smälta snö i din bil

Jag minns min resa till Schweiz när jag hyrde en bil och körde hela vägen från söder till norr. Ändå körde jag inte bil under hela resan – jag tog promenader i rekommenderade områden längs vägen.

Under den resan ville jag inte bli för seriös med skor, för det verkade för dyrt och onödigt på den tiden.

Istället bestämde jag mig för att köpa några snökängor jag hade hemma. De små promenaderna jag har varit på har generellt sett varit okej då jag inte kommer ihåg och blåser.

Men som sagt, promenaderna var korta och inte så allvarliga.

Ändå minns jag att min bil blev blöt regelbundet ett tag efter att jag klev in. Det var bara för att stövlarna jag hade samlat massor av snö på smälte i min bil under körning.

Vandringsskor är inte så höga och skulle därför inte få lika mycket snö i din bil.

Jag säger inte att det är den sista faktorn för att göra en bedömning, men om du funderar på att använda en bil, tänk på detta.

Hur gör man vandringskängor mer vattentäta?

Som sagt – ett Gore-Tex-membran är vägen att gå när det kommer till vattentålighet.

Flerskiktsstrukturen var avsedd att ge både ventilation och vattenavstötning – för att säkerställa att båda sidorna förblir torra.

Om dina stövlar har ett Gore-Tex-membran är allt du behöver göra innan du tar av dem att rengöra dem väl.

Ändå finns det andra typer av mönster, såsom fullnarvsläder eller ”rått” läder. I så fall finns det sätt för att förbättra vattenbeständigheten, främst genom att använda vax.

Se först till att du rengör dina stövlar väl med en mjuk borste så att ingen smuts blir kvar. Applicera sedan, när det är torrt, endast ett tunt lager vax, till exempel med en mjuk handduk.

Vilka strumpor har du på dig i snön?

Det finns två huvudsakliga överväganden när du väljer strumpor när det kommer till snö. Först måste du inse att dina fötter kommer att bli blöta.

Oavsett hur vattentåliga dina skor är, kommer snö ibland att hamna på vägen. För det andra, att gå med blöta strumpor ökar risken för blåsor och infektioner.

Av dessa två anledningar rekommenderar jag att du köper ett par tjocka yllestrumpor. Dessa skulle vara perfekta eftersom de ger den bästa värmeisoleringen som skulle tjäna dig i våta, kalla förhållanden.

Dessutom skulle deras fulla funktion hålla dina fötter fixerade, vilket minskar sannolikheten för att du gnuggar innersulan, vilket i sin tur skulle orsaka blåsor.

  Vart ska man gå på isfiske i Maine

När föredras snöskor?

Snowboots är utmärkta, jag har personligen använt dem många gånger. De är dock inte lämpliga för alla typer av promenader.

Som tidigare nämnts är långa vandringar, kanske på flera dagar, ett stort no-no för snökängor.

Dessutom, om terrängen är knepig och innehåller mycket backar, stenar eller våta rötter, håll dig till stövlar för bättre grepp.

Tvärtom – korta promenader, som att gå på stadens gator, där det kan vara djup snö – är bättre för snökängor.

Den enda fördelen med dessa stövlar är att de hindrar dem från att sjunka ner i djupa snöhögar.

Det beror främst på den jämna viktfördelningen de erbjuder, till skillnad från vanliga vandringskängor.

Vilken typ av snö ska man tänka på?

I allmänhet finns det tre typer av snö på din väg.

Den första skulle vara den prickiga typen, där man kan hitta snö här och där; men det mesta av leden är bara smuts. Med denna typ kommer du förmodligen att klara dig bra med vandringskängor och du behöver inte ens ta hänsyn till snöskor eller snöskor.

Den andra skulle vara nysnö som täcker hela marken, men inte staplad. Den här skulle vara lite halt, så om leden inte är för lång rekommenderar jag att du tar på dig snöskor.

Den tredje typen, som också är den allvarligaste, är packad snö. Den här är djup, så vandringskängor kommer inte att göra dig någon nytta. I så fall råder jag dig att köpa bergsklättringsstövlar, som är styvare och lämpar sig för djup snö. Men om du går med på detta bör du också i förväg se till att de är vattentäta.

Kan jag använda båda?

Absolut ja, och ärligt talat – det var dit jag var på väg genom hela artikeln. Både vandringskängor och snökängor har sina egna fördelar. Kombinationen av de två är dock den mest idealiska.

Genom att göra detta kan du njuta av fotledsstödet, greppet och greppet som vandringskängorna har samtidigt som du behåller förmågan att gå utan att sjunka ner i den djupa snön.

Ändå bör du i förväg se till att snökängorna är tillräckligt breda, eftersom de blir det yttersta lagret.

Om det är för smalt, kan bära båda orsaka allvarliga obehag följt av allvarliga fotled/tåsmärta.

Slutsatser

Från min personliga erfarenhet passar vandringskängor bra med snö. Eftersom det finns en betydande risk att halka är deras grepp, fotledsstöd och slitbanedesign enorma fördelar.

Ändå är det viktigt att välja ett par som är tillräckligt vattentåliga – kanske är ett Gore-Tex-membran det bästa valet.

Jämfört med snökängor klarar sig vandringskängor bättre när det kommer till långa, svåra vandringar eftersom de är mer hållbara och ger mer stöd.

Om dina stövlar inte har Gore-Tex-teknik kan du förbättra deras vattenbeständighet genom att applicera ett tunt lager vax när de har torkat och rengjorts.

Snöskor gör sig tvärtom bättre när det kommer till korta promenader i djup snö då de hindrar dig från att sjunka.

Ändå kan du njuta av båda världarna – genom att bära dina vandringskängor i snön.