Är ultralätt backpacking värt det?

är ultralätt backpacking värt det omslagsfoto

Spendera lite tid på att titta på ryggsäcksutrustning, forum eller konton på sociala medier, och du kommer säkerligen att stöta på den termen några gånger. Men vad är ultralätt backpacking och är det värt att sträcka sig efter? Det är vad den här artikeln försöker ta reda på.

Vad är Ultralight Backpacking?

Ultralätt backpacking har en väldigt enkel definition: det är samma sak som backpacking, men med målet att ha lägsta möjliga basvikt. Det finns flera fördelar med detta, men de kan alla sammanfattas med att ultralätt backpacking ska göra backpacking roligare och minimalistiskt, samt främja en mer intim kontakt med naturen.

Hur går du till ”Ultralight”?

Ultralätt ryggsäcksutrustning

Om du tror att den ultralätta backpacking-filosofin är något för dig behöver du bara köpa lite ny utrustning och bestämma vilken utrustning du äger, vilken du inte har och vilken utrustning som kan reduceras till det väsentliga för att spara vikt. . Grunderna i ryggsäcken gäller på samma sätt för ultralätta; du behöver egentligen inte lära dig något nytt än att titta på vikten.

I den verkliga världen liknar det att gå ultralätt ofta en serie beslut, som:

  • Köp ett nytt tält som är ett helt kilo lättare än ditt nuvarande tält
  • Skär den nedre halvan av ditt liggunderlag så att du bara bär halva vikten och för att du egentligen bara behöver isoleringen och kudden på överkroppen när du sover.
  • Använd ett presenningstält med en vandringsstav för att få din utrustning att arbeta dubbelt så hårt
  • Bär bara en liten ultralätt backpacking spis istället för ett komplett matlagningssystem
  • Att göra val baserat på vikt, inte komfort
  • Blir besatt av att gå ner i vikt till den grad att du rakar din tandborste för att spara några uns.

Vilken ytvikt anses vara ultralätt?

två vandrare i ett snöigt bergsområde

Om hela poängen med ultralätt backpacking är att få ner basvikten så mycket som möjligt, finns det någon form av viktstång du måste komma under för att anses vara ultralätt?

Typ – det finns inget bestämt antal pund eller pund som förvandlar dig från en vanlig, tråkig backpacker till en ultralätt i ett svep. Som sagt, de flesta skulle hålla med om att någonstans mellan 15 och 20 pund är punkten där du officiellt har blivit ultralätt.

Naturligtvis kan den ultralätta barriären för dig vara lägre än 15 om du är kortare och lättare som person, och kanske över 20 pund om du är exceptionellt lång eller tung. I allmänhet hör jag dock 15 pund oftast.

Många ultralätta backpackers tycker att till och med 15 pund är för tungt, och pressar deras basvikter lägre och lägre, med målvikter på 10 pund eller ännu lägre. Om du vill bli imponerad av hur lågt folk kan gå, kolla in subreddit för ultralätt backpacking. Den är full av människor som delar utrustning, ger råd och bråkar om vem som är mest löjligt engagerad i filosofin och vem som är en posör. Om du verkligen vill lära dig att gå ultralätt på en djup nivå, är det det bästa stället att göra det.

Vilka är fördelarna med att bli ultralätt?

Ultralätt backpacker i bergen

Varför är ultralätt backpacking så populärt? Är det bara väldigt roligt för dessa människor att tappa förståndet över en minskning på 50 gram, eller finns det ett mål som gör ultralätt backpacking värt besväret?

Låt oss ta en titt på fördelarna med att vara en ultralätt backpacking-junkie:

Gå fortare

Om du bär mindre vikt kan du röra dig mycket snabbare. Backpacking är inte alltid en ansträngande fysisk utmaning, men det är något de flesta av oss älskar och vi söker ofta efter svåra, givande stigar.

  Min (underbara) erfarenhet av Amtrak kundtjänst

Skulle du hellre ha en basvikt på 28 pounds eller 18 pounds på en 60 mils resa spridd över 4 dagar, med 12 500 fots höjdökning? Valet är tydligt: ​​när du täcker en sådan sträcka vill du inte att något ska bromsa dig. Och det finns en annan fördel före resan: ju lägre startvikt du har, desto lättare blir det att träna för en backpackerresa!

Gå på

Du kan gå snabbare utan att tyngas av onödiga föremål, och du kan även gå längre. Att dra ihop flera dagar på mer än 12 miles är mycket lättare när du förbränner mindre energi. Och det är mycket lättare att njuta av sevärdheterna på din ryggsäckstur om du inte väser eller vässar i slutet av dagen. Solnedgångar är otroliga; de är ännu mer otroliga när du inte är utmattad!

Ät mer (eller mindre)

För mig är den största fördelen med att tappa ett kilo från min basvikt att det betyder att jag kan ta med mig ett extra kilo mat. Ibland handlar det inte om att ha lägst vikt möjligt – det handlar om att ha bäst vikt möjlig. Ju mindre vikt du bär i form av utrustning, desto mer kan du bära i form av mat, vatten och till och med lyx.

Baksidan av det myntet är att du också kan minska ditt behov av mat och vatten genom att bära mindre vikt. Visst, att tappa 2 pund kommer inte att göra så stor skillnad på din dagliga kaloriförbränning, men det betyder att ditt bränsle- och hydreringsbehov kommer att minska. Ju mindre du har på dig, desto mindre bränner du, desto mindre svettas du och desto lättare är det att fylla på dig själv.

Skydda dina leder

Om du inte har dåliga knän är du förmodligen i minoritet av amerikaner; förekomsten av knäsmärta hos vuxna i USA ökade med 65 % under de senaste 20 åren, och det har bara blivit värre. Vi har dåliga leder, man! Varför skulle vi inte vilja göra allt för att göra det lättare för våra knän, höfter och vrister?

Rå kopplingar till naturen

Ju mindre du bär med dig, desto mindre tar du avstånd från naturen – det är filosofin. Ultralätta backpackers tror att det är något fel med att släpa med sig ett kokset i gjutjärn, bärbar avfuktare, iPad med timmar av nedladdade filmer, en mobil hotspot, 5 olika jackor för alla möjliga temperaturkombinationer, en uppvärmd filt och ett tält för 4 personer i den djupa vildmarken .

Känns bara lite funky, eller hur? Det är förstås ett extremt exempel, men det är en stor del av vad det ultralätta backpacking-etoset är emot. Ultralätta backpackers kan alla bli höga och mäktiga över hur cool deras utrustning är, men den underliggande önskan är att bli av med allt du inte behöverså att du kan få kontakt med naturen. Det är lite råare, lite mer besvärligt och lite mer verklig.

Känn dig cool

Detta är en fördel som inte alla håller med om eller vill, men låt oss inte låtsas att det inte känns rätt, åtminstone i ditt huvud, att tro att du är lite överlägsen någon annan. Vi gör det alla – vilket är exakt varför ”namnmärke” är en sak – och det är inget fel med att hålla det under kontroll och hålla käften om det. Ibland känns det bara skönt att veta att du köpt rätt saker, av rätt anledning, och ”jag är åtminstone inte den där killen!”

  Besöka Rocky Mountain National Park i maj: Bra idé?

Det är lite kaxigt, lite arrogant, allt det där – men så länge du håller käften och inte riktigt tror att du är lagligen överlägsen är det också ofarligt. Så varsågod, var lite stolt över din superchica ultralätta utrustning, se bara inte ner på någon annan.

Är ultralätt backpacking dyrt?

Åh ja. Om du vill komma hela vägen in i den ultralätta livsstilen kommer det att kosta dig något. Ultralätta tält kan kosta uppemot $600, och ultralätta ryggsäckar kostar ofta $50-100 mer än sina ”standard” motsvarigheter. Detsamma gäller för ultralätta sovsystem, köksredskap och bestick och kläder.

I en värld av ryggsäcksutrustning finns det ett starkt samband mellan vikt och pengar. Färre gram är lika med fler dollar, praktiskt taget varje gång.

Att spendera pengar är naturligtvis inte det enda sättet att uppnå en lägre basvikt. Men tyvärr är det oftast det mest effektiva när det gäller faktiska viktbesparingar. Så om du verkligen vill gå ultralätt, säger vi inte att du ska bryta banken, utan vi säger att du är redo att spendera mer än du annars skulle göra.

Är det värt att gå ultralätt?

vandrare med ryggsäckar och promenadkäppar

Detta är den verkliga frågan för de flesta människor: är alla dessa ansträngningar och utgifter verkligen värt det? De människor som redan är ultralätta backpackers kommer vanligtvis att säga ”ja”, men hur är det med oss ​​andra?

Personligen säger jag nej, ultralätt backpacking är verkligen inte värt det – inte om det blir en distraktion eller en ekonomisk börda. Det är värt att gå ner några kilon för att förbättra din backpackerupplevelse, men bara om det faktiskt kommer att förbättra din upplevelse.

Jag hoppas att de tusentals ultralätta backpackers där ute kommer att bekräfta att gå ultralätt förbättrar deras upplevelse. Men det finns en fara i någon form av dogmatisk inställning till något, till och med något så ofarligt som backpacking. Ju mer du bryr dig om reglerna, desto mindre ser du skogen för träden.

Vad jag säger är detta: ultralätt backpacking är bra, men bara om du inte går vilse i det. Jag är säker på att de flesta inte går vilse i det, men jag tycker synd om dem som gör det.

Och bortsett från det, den verkliga anledningen till att jag inte är en ultralätt backpacker? Jag har inte råd! Om du är som jag och dina budget-/tidsbegränsningar helt enkelt inte tillåter den typen av engagemang, oroa dig inte. Det är inget fel med att bära mer än tekniskt ”borde” – inget fel med det alls. Alla försöker bara njuta av naturen på sitt eget sätt. Om det är ultralätt, bra för dig (och jag är lite avundsjuk); om det är tvärtom är det också bra!

4 sätt att dramatiskt minska din packvikt

Gör din egen första hjälpen-låda

Första hjälpen-kit är en viktig del av din utrustningschecklista, men de är vanligtvis inte optimerade för lätthet. Du kan spara upp till ett halvt pund i vissa fall genom att sätta ihop din egen första hjälpen-låda. REI har en bra guide om ämnet, och det går in mycket i detalj om vad du bör överväga att lägga till din hemgjorda första hjälpen-kit.

Ta en lättare sovsäck

Sovsäcken du väljer är en stor bestämningsfaktor för din totala njutning av en backpackerresa, inte bara din förmåga att kalla dig ”ultra-light”. Det är ett viktigt val att göra, och om viktbesparing är viktigt för dig, var försiktig med ditt val av sovsäck.

  Ryggsäcksfärdigheter: vad du behöver veta för en ryggsäcksresa

Ibland kan en så enkel skillnad som att välja mellan äkta gåsdun eller en uppskattning av syntetdun spara mer än ett halvt pund. Ett halvt pund kanske inte verkar så mycket, men det är en stor sak när du försöker gå från 16 pund till mindre än 12!

Gå pank med ditt tält

hyperlite bergsutrustningstält

Om det finns ett område där du kan spendera mycket pengar och energi när det kommer till ultralätt backpacking så är det ditt tält. Tält är den tyngsta delen av dina Big 3-ryggsäcksföremål, och de kostar en fin slant om du vill att de ska vara lätta. Tält från ultralätta företag som t.ex Hyperlite Mountain Gear kostar över $800 och kommer inte ens med ett fotavtryck (det är en extra $200, förresten)!

Låter det löjligt för dig? Det gör det för mig, men Hyperlite är ändå ett fenomenalt företag; de gör helt enkelt inte redskap med mig i åtanke. Det tältet på 800 $ väger bara 1,17 pund, en otroligt låg siffra för ett tält, speciellt ett så rymligt och robust som det. (För referens väger mitt backpacking-tält över 6 pund!)

Poängen är att om du verkligen vill spara stora mängder av din basvikt, köp ett dyrt ultralätt tält.

Uppgradera din backpackergarderob

Kläderna på din kropp anses vara ”sliten vikt”, men kläderna i din ryggsäck räknas. Det betyder jackor, reservkläder, nattkläder, handskar och mer. Allt du inte bär konstant under dagen är en del av din basvikt och kläder kan vara tunga.

Ett sätt att minska detta är att helt enkelt ta med mindre kläder; du behöver egentligen inte mer än en jacka, och den hoodien du älskar kanske bara måste stanna hemma. Varje klädesplagg du inte bär är vikt du inte bär upp och ner för bergen, och avvägningen är ofta värt det.

Men om du verkligen vill gå ner i vikt hjälper det mycket att köpa bättre och lättare kläder. Det är till exempel stor skillnad på underplagg i merinoull och underplagg i bomull. Dessutom kommer en dunjacka att väga mycket mindre än en hoodie, och den kommer att ge mycket mer värme.

FAQ

Vilken vikt anses vara ultralätt?

I de flesta fall är 15 pund siffran att se på som gränsen mellan standardbasvikt och en ultralätt basvikt. Vissa människor bör sätta ett lägre mål, andra bör sätta ett högre mål, beroende på vilken typ av kropp de har.

Är ultralätta ryggsäckar bekväma?

De flesta, men inte alla, ultralätta ryggsäckar lägger lika mycket ansträngning och uppmärksamhet på komfort som ”normala” ryggsäckar. Du ska känna dig perfekt bekväm med en ryggsäck som passar dig, ultralätt eller inte.

Hur mycket ska big 3 väga när man backpackar?

Dina ”Big 3” föremål – ryggsäck, skydd och sovsystemet ska vara lätt, och kombinera inte för att väga mer än 20 pund. De flesta backpackers bör se till att deras 3 stora föremål väger mellan 3 och 6 pund vardera; inom det intervallet finns det mycket utrymme för olika kroppsstorlekar och ryggsäckspreferenser.

Hur lätt är ett ultralätt tält?

Varje tält som väger mindre än 3 pund anses vara ultralätt. De bästa ultralätta tälten väger mindre än 3 pund, men de är ovärderliga. Så mindre än 3 pund är en bra siffra att leta efter i ett ultralätt backpacking-tält.

Finns det några bra böcker om ultralätt backpacking?

De bästa böckerna om ultralätt backpacking är vad de flesta säger att de är Upplyst! från Don Ladigin och Ultralätta ryggsäcksspetsar av Mike Cleland.