Är torktumlare nödvändiga? 3 enkla alternativ

Det finns en mängd olika anledningar till att du kan överväga att hoppa över torktumlare, från att hjälpa dina kläder att hålla längre till att undvika potentiell hudirritation. Men kan du ens göra det eller är torkdukar nödvändiga?

Torkarlakan behövs inte. Torkarlakan ger vissa fördelar, såsom minskad statisk elektricitet och tillsatta dofter. Torkarlakan är dock inte nödvändiga och kan ha nackdelar. Alternativ till torkdukar inkluderar torkkulor och gör-det-själv-medel.

Om du är som jag började du förmodligen använda torktumlare när du först lärde dig att tvätta. Sedan dess har jag slutat använda torkdukar helt och hållet och nu använder vi torkkulor istället. Fortsätt läsa för att se om det är meningsfullt för dig att tappa torktumlaren.

Är torktumlare nödvändiga?

Som jag nämnde tidigare, torktumlare är inte nödvändigt för din tvätt.

Många människor gillar inte hur deras tvätt känns eller luktar utan att använda torktumlare, men inget katastrofalt kommer att hända om du inte använder torktumlare i din tvätt. Men vissa människor kommer inte att använda torktumlare av olika anledningar.

Men innan vi går in på allt detta behöver vi lite bakgrundsinformation. Så låt oss prata om vad torkark är.

Vad är torktumlare?

Torkarlakan är tunna, fyrkantiga bitar av polyestertyg som är inbäddade i ett sköljmedelsmaterial. De har vanligtvis en behaglig doft, som lavendel eller en våräng.

Det primära syftet med torkdukar är att förhindra den oundvikliga uppbyggnaden av statisk elektricitet till tyget under hela torkningsprocessen och att få dina kläder att lukta gott.

På grund av den subtila vaxbeläggningen på lakanen hjälper de också till att minska tygrynkor när de slänger och torktumlar i torktumlaren. Färre rynkor och statisk elektricitet gör också att kläderna blir mjukare och mindre klängiga mot huden.

Av dessa skäl känner många att torktumlare är något de inte kan leva utan. Men, tfördelarna med torkdukar kan uppnås med andra metoder, vi pratar om det senare. Låt oss först prata om anledningar till varför du kanske eller inte vill använda torktumlare.

Se även  Hur man lossar en tät bult utan verktyg

Fördelar/nackdelar med att använda torktumlare

När du funderar på något, eller funderar på att göra en förändring, finns det inget som en bra lista över för- och nackdelar. Så här är en kort för torktumlare:

Fördelar med torktumlare

Mjuka upp tyget

Torkarlakan mjukar upp kläderna genom att belägga dina kläder med sköljmedel i torktumlaren. Denna metod för att mjukgöra kläder är extremt effektiv.

Minska statisk klamring

En av de främsta anledningarna till att folk vill använda torktumlare är att minska den irriterande statiska vidhäftningen. Men hur gör de det?

Kort sagt, det beror på att torktumlare är gjorda av polyester.

Att ha en annan typ av tyg, till exempel polyester, i torktumlaren med sina kläder är en av de saker som minskar statisk vidhäftning. Några av kemikalierna på torktumlare hjälper också till med statisk vidhäftning.

Färsk doft

Låt oss vara ärliga, inget är bättre än en varm, fräscht doftande tvätt. Det gör att du bara vill begrava dig i den.

Torkarlakan har dofter i beläggningen på arket som släpper i torktumlaren när arket blir uppvärmt.

Du kanske kan tänka på några fler, men det här är de stora. Låt oss nu titta på nackdelarna.

Nackdelar med torktumlare

Innehåller kemikalier

Som vi fick veta när vi pratade om hur torktumlare fungerade, torktumlare är belagda med kemikalier som frigörs när arket värms upp. Dessa kemikalier gör kläderna mjukare och släpper ut dofter.

Dock, dessa kemikalier kan irritera vissa hälsotillstånd som övre luftvägsproblem eller irritera känslig hud som är nästa på vår lista över nackdelar.

Hudirritation

Som jag nyss nämnde, kemikalierna i torktumlare kan irritera personer med känslig hud eller andra hudproblem som i allvarliga fall kan orsaka hudutslag.

Om du eller någon i ditt hushåll har känslig hud eller reagerar på torktumlare, så är det nu ett utmärkt tillfälle att utforska några alternativ till torktumlare.

Se även  Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Minskar absorptionsförmågan hos tyger

Eftersom torktumlaren mjukgör tyger genom att belägga dem med sköljmedel, hoppa över torkduken när du torkar handdukar eller mikrofiberdukar.

Beläggningen kan ge handdukar en hal, fet finish vilket gör att de inte torkar så bra som de borde. Uppenbarligen är detta inte idealiskt eftersom en handduks primära syfte är att absorbera fukt.

Minskar ett tygs sugförmåga

På samma sätt som de motverkar en handduks uppsugningsförmåga, kan torktumlare påverka atletiska kläder negativt.

Atletiska kläder är skräddarsydda för att transportera bort fukt från kroppen, så att utsätta dem för den feta beläggningen på ett torkduk försvagar deras svetttransporterande förmåga. Detsamma kan också sägas om blöjor eller annat som är tänkt att absorbera.

Med dessa för- och nackdelar i åtanke, låt oss diskutera några alternativ till torktumlare så att du kan bestämma om torktumlare fortfarande är ett bra alternativ för dig.

Alternativ till torktumlare

Det finns flera alternativ till torktumlare som utför liknande funktioner. Du kan använda dem alla separat beroende på vilka fördelar du letar efter, eller så kan du använda dem alla tillsammans och få ALLA fördelar.

Här är en snabb sammanfattning av alternativ att överväga.

Vinäger

Beroende på tvättstorleken, tillsätt ungefär 1/4 till en 1/2 kopp vinäger i en fuktig tvättlapp och placera den sedan i torktumlaren med dina kläder.

Att lägga till vinäger i din torktumlare kommer att göra två saker för dig.

Först kommer vinäger att bryta ner och ta bort tvättmedelsrester och hårt vattenmineraler från dina kläder, vilket hjälper till att mjuka upp dem.

För det andra är vinäger en deodorizer och kommer att se till att dina kläder inte luktar gammal svett.

Detta är ett snabbt och billigt sätt att få några av fördelarna med torktumlare utan de andra nackdelarna som är förknippade med dem. Se bara till att du tillsätt inte för mycket vinäger eller så kan dina kläder sluta lukta så!

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

Torktumlare bollar

Jag har använt torkkulor ett bra tag och de är ett bra alternativ till torktumlare men vad är de?

Ulltorkbollar är tovade ullbollar som studsar runt inuti din torktumlare tillsammans med dina kläder.

De mjukar upp kläder, minskar torktiden, minskar statisk elektricitet och kan till och med lägga till dofter. Dessa är bara några av dem fördelarna med torkkulor men det är verkligen inte en all inclusive lista.

Om du är listig kan du till och med gör din egen!

Aluminiumfolie

Ta ungefär ett ark aluminiumfolie, skrynkla ihop det till en boll och lägg det sedan i torktumlaren innan torkcykeln börjar.

Denna bunt av aluminium kommer att minska statisk elektricitet genom att samla upp all statisk elektricitet och sedan ladda ur den när den träffar sidan av torktumlaren. För bästa resultat, lägg till två eller tre av bollarna.

Oroa dig dock inte, det kommer inte att skada din torktumlare alls, din torktumlare får bara ett snabbt stöt av statisk elektricitet precis som du skulle göra om du gnuggade fötterna på mattan.

Om inget av dessa alternativ är vad du letar efter, du kan också lufttorka dina kläder på en klädstreck, torkställning, eller bara hängt i badrummet om du har begränsat med utrymme.

Slutsats

Lakan med torktumlare är bekväma och kan ge en mängd olika fördelar för din tvätt. Torkarlakan är dock inte nödvändiga och inget katastrofalt kommer att hända om du inte lägger till torkark.

Torkarlakan mjukar upp tyger, minskar statisk elektricitet och gör att dina kläder luktar fräscht. Men de kan också minska uppsugningsförmågan och uppsugning av tyger, samt orsaka hudirritation från kemikalierna i dem.

Om du inte vill använda torkark längre kan du lägga till vinäger, använda torkkulor av ull, lägga till en boll av aluminiumfolie eller använda alla tre.

Nu, med din nyfunna kunskap, lägg till en liten uppgradering till ditt liv!

Lämna en kommentar