Är toaletttankar utbytbara?

Toalettack är något du kan hitta i alla hem. De är integrerade delar utan vilka våra toaletter inte skulle kunna fungera. Eftersom toaletttankar är så normaliserade undrar eller försöker folk sällan ta reda på mer om dem. I deras ögon är alla tankar universella och därmed utbytbara.

Detta antagande kunde dock inte vara längre från sanningen. Toaletttankar skiljer sig faktiskt åt i flera aspekter. Fortsätt läsa för att ta reda på vad dessa aspekter är.

Byte av din toaletttank

De flesta med tvådelade toalettset byter bara ut en av delarna (tanken eller skålen) när något går sönder eller slutar fungera. De vill vanligtvis inte köpa båda, eftersom det skulle bli dyrare. I sådana fall börjar de leta efter en reservdel som kan passa den andra.

För det mesta är det toaletttanken som går sönder. Det händer främst på grund av vattentryck eller olyckor. Men tankar kan också gå sönder på grund av ålder och slitage. Tyvärr tror de flesta att de kan köpa vilken typ av tank som helst och montera den på sina toalettskålar. Hur bra och effektivt det än skulle vara är det omöjligt.

Faktum är att tankar skiljer sig åt i storlek, typ, bultstorlekar och så vidare. Olika märken kan också ha olika mått och typer som andra inte har.

Typer av toaletttankar

Typen av toaletttank är den viktigaste skillnaden du måste vara uppmärksam på när du köper en ny tank. När det gäller standardtoaletter finns det tre generella typer. Vilken typ av tank du behöver beror på denna specifika toaletttyp:

Dubbelspolande toalett

I en toalett med dubbelspolning är spolmekanismen och knappen placerade på toppen av tanken. Knappen är uppdelad i två delar, och dessa delar styr hur mycket vatten du använder för att spola toaletten.

Så en av dem använder mer vatten, medan den andra använder mindre. Du väljer vilken du ska använda utifrån dina behov för tillfället. Denna mekanism hjälper dig förhindra igensättning och spara pengar på din vattenräkning varje månad.

Om du har en toalettskål som är kompatibel med en dubbelspolningstank bör du leta efter en sådan i affären. Att be de anställda om hjälp är alltid en bra idé, eftersom de har mycket mer kunskap och erfarenhet och kommer att kunna hjälpa till.

Se även  Hur målar man en gammal ljusströmbrytare?

Gravity Toalett

Gravity toaletter är överlägset vanligast i bostadshus runt om i världen. Namnet på dessa tankar berättar allt du behöver veta om dem: de arbetar med hjälp av gravitationskraften istället för en viss mekanism.

Genom att trycka på en knapp eller dra i lyftkedjan släpper du ut vattnet från tanken. Tyngdkraften gör att vattnet går ner i skålen direkt, och din toalett spolar utan ansträngning. Vattnet går sedan in i avloppssystemet tack vare gravitationen också, och processen är klar.

Dessa toaletter är de enklaste att fixa, eftersom de inte har några specifika delar eller mekanismer som kan vara utmanande att hitta och byta ut. Men de går långsamt ur bruk eftersom folk föredrar de två andra typerna. Den främsta orsaken till det är det faktum att gravitationstoaletter täpps till lättare.

Tryckassisterad toalett

Denna typ av toalett är ganska lik gravity flush toaletter. Men istället för att använda gravitation för att underlätta vattenflödet, använder dessa toaletter tryck. Tryckstödda toaletter har en speciell mekanism i tanken som trycker ner vattnet. Du släpper vanligtvis denna mekanism genom att trycka på en knapp på tanklocket.

När det gäller rengöringseffektivitet kan dessa toaletter vara det bästa valet du kan göra. Spolningen är ganska noggrann och förhindrar igensättning i de flesta fall.

Ingen standardstorlek

Storleken på en toaletttank består av dess längd, bredd och djup. Du mäter längden från kanten av tanken upp till locket. Måtten på en ny tank kanske inkluderar locket, vilket du kan kontrollera med de anställda i butiken.

Om locket inte ingår kan du räkna ut måtten ändå genom att lägga till en till två tum, vilket är hur mycket locket tar upp. Du kan mäta bredd och djup på liknande sätt, och allt du behöver är lite måttband.

Mätning är avgörande när du köper en ny tank, eftersom du kan ta dina mått till butiken och leta efter en exakt eller liknande modell. Att göra det är särskilt viktigt om du har ett litet utrymme att arbeta med och inte kan använda vilken tank som helst.

Lyckligtvis tänker tillverkare på sådana fall också. Det är därför du kan hitta tankar i nästan alla storlekar. Om du tittar på olika märken och gör tillräckligt med research, kommer ett utan tvekan att passa dig bra.

Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Om du hade gjort din tank och din toalettskål speciellt för dig på grund av unika krav, kan det vara svårt att hitta en ersättare i butik. I så fall föreslår vi att du går till samma person eller företag som byggde din första toalett. De kommer att veta exakt vad de ska göra, och du kommer att få en ny tank på nolltid.

Priset

En av de primära skillnaderna när det kommer till toaletttankar är deras pris. Priset varierar beroende på typ av toalett och dess storlek. Ju större toaletttanken är, desto dyrare blir den.

När det kommer till tanktyp är saker och ting lite mer komplicerade. Tyngdkraftstyper är vanligtvis de billigaste. Deras pris är vettigt om man tänker på att de inte har några mekanismer som styr vattnet. De är därmed lättare att använda och tillverka, vilket gör dem mer prisvärda.

Å andra sidan är tryckassisterade och dubbelspolande toaletter något dyrare. Tankar med dubbelmekanism är ofta de dyraste, eftersom deras produktion är lite mer komplex. Tryckassisterade tankar ligger någonstans i mitten när det kommer till priset.

Olika tillverkare

Ett vanligt misstag många gör är att försöka montera en toaletttank och toalettskål från två olika tillverkare. De tycker att det är motiverat att göra det om skålen och tanken till synes passar varandra.

Detta antagande är emellertid falskt. Faktum är att även om alla rör, skruvar och bultar matchar, kanske din tank och skål fortfarande inte passar bra. Tanken kan läcka eller vara vinglig. Det är såklart farligt och något man bör ta tag i direkt när det händer.

Så om du har en toalett i två delar och bara vill byta ut din tank, är det rätt att leta efter en tillverkad av samma företag. Om du gör det ökar dina chanser att faktiskt hitta exakt samma tank som den du vill byta ut.

Om din modell är äldre och inte längre finns i butik bör du fortfarande leta efter samma märke. De ändrar inte sin produktionsprocess ofta eller för mycket. Således kan även deras nyare modeller kanske passa din toalettskål snyggt utan några läckor eller vinglighet.

Se även  Går glödlampor ut? Vad är deras hållbarhet?

Tyvärr kan inte ens samma märke alltid ha exakt det du letar efter. Ditt toalettset kan vara alldeles för gammalt, och de moderna kommer inte att kunna ersätta det. I fall som dessa måste du förmodligen få båda bitarna samtidigt, trots att bara en av dem gick sönder.

Även om det är dyrare att ersätta båda, är det det enda valet i vissa fall. Dessutom kommer din skål att vara lika gammal som den trasiga tanken, vilket innebär att den också kan gå sönder när som helst. Du måste betala mer, men du kommer att få en ny toalett och njuta av dess fördelar i många år framöver.

Design för toaletttankar

Naturligtvis är det viktigt att nämna att toaletttankar skiljer sig markant i design, material och färg. Förr var tankar ganska enkla: vita och med en enkel rektangulär form.

Idag kan tankar dock komma i en mängd olika former och färger. Du kan anpassa dem för att passa ditt badrum och smaka helt. De flesta butiker erbjuder dig ett brett utbud av färger. Från enkel vit över mjuka pasteller och livfulla färger till helt svarta tankar – du kommer att kunna välja vad du gillar mest.

Förutom färger erbjuder vissa märken även tankar med illustrationer eller flera färger kombinerade. Därför måste du göra omfattande efterforskningar och hitta den kombination av tank och skål du gillar bäst.

Så, är toaletttankar utbytbara?

Det korta svaret på vår fråga är: nej, toaletttankar är definitivt inte utbytbara. Men det finns ett längre svar också. Toaletttankar skiljer sig åt i olika aspekter.

Du måste vara uppmärksam på toaletttanktyperna och utrymmet du har att arbeta med när det gäller din tanks storlek. Dessutom bör du konsultera din budget och se hur mycket du är villig att spendera på en ny tank. Slutligen måste du bestämma dig för den design du vill att din tank ska ha. Gör allt detta, och att byta ut din gamla och trasiga toaletttank kommer att vara en pjäs.

Relaterad: Har alla toalettstolar samma form och storlek?

Lämna en kommentar