Är toaletttankar universella? Få den bästa passformen

Om du behöver byta ut en toaletttank som är sprucken eller skadad kan du stöta på en vanlig fråga: Är toaletttankar universella (dvs standardstorlekar)?

Toaletttankar är inte universella. Toaletttankens storlekar varierar beroende på vilket av de tre spolsystemen du har; dubbelspolning, gravitation och tryckassisterad. I allmänhet är storlekar på toaletttankar universella inom dessa spolsystemkategorier, såvida du inte har en anpassad toalett.

Längre fram i den här artikeln hittar du information som hjälper dig att hitta, köpa och installera en ny toaletttank som passar perfekt för din toalett. Låt oss komma till det!

Är toaletttankar universella?

Kort sagt, toaletttankar är inte universella eftersom det finns tre olika typer av toalettspolsystem som har olika tankar. Men toaletttankar som har samma spolsystem är utbytbara med varandra.

För att verkligen förstå skillnaderna mellan dessa toaletttankar måste vi lära oss om varje typ av spolsystem.

Typer av toaletttankar

För att förstå vilken typ av tank du har måste du först veta vilken typ av toalett du har. Nedan listas de tre toalettvarianter som är tillgängliga för konsumenter. Tanken du behöver kommer att vara specifik för den typ av toalett du äger.

1. Dubbelspolad toalett

I denna typ av toalett, spolmekanismen finns på toppen av tanken i form av två knappar, en för lågt flöde och en för högt flöde. Dessa styr hur mycket vatten som används för att spola toaletten.

Så, om du har en toalett som har två spolalternativ, då se till att du letar efter tankar som är kompatibla med dubbla spoltoaletter när du handlar efter en ersättningstank.

2. Gravity Toalett

Gravity-toaletter är förmodligen den modell av toalett som används mest i hemmen idag, så det finns en ganska god chans att det är den här typen av toalett du har.

Se även  Varför låter min propantank? 6 möjliga orsaker

Gravity-toaletter spolar genom att använda gravitation (därav namnet) för att underlätta förflyttning av vatten från skålen till avloppssystemet.

3. Tryckassisterad toalett

Även om den liknar en gravitationstoalett, skiljer sig den här typen i det en mekanism i tanken trycker ner vattnet i röret i skålen och sedan genom till avloppet.

Att känna till typen av spolsystem på din toalett är ett viktigt steg, men du vill också göra några mätningar för att se till att allt kommer att stämma.

Hur man räknar ut vilken typ av tank du behöver

Det finns två sätt att ta reda på vilken typ av toaletttank du behöver. Du kan hitta ditt märke och serienummer eller så kan du mäta din tank manuellt. Låt oss gå igenom var och en.

Efter varumärke och serienummer

Det första du behöver göra är att ta reda på vilket märke av toalett du har. Du kan hitta detta antingen inuti locket på tanken eller nere precis bakom skålen som nedan:

Efter att du har varumärket, alltså du vill också veta serienumret. Till exempel hittade jag serienumret för min toalett på insidan av toaletttanken här:

Nu när du har märket och serienumret kan du Google det. Om du har en ny modell av toalett kommer du sannolikt att kunna hitta reservdelar online. Men om modellen är gammal eller utgått kan den vara svår att hitta.

Du kan också gå in i en lokal järnaffär eller hemförbättringsbutik och be en medarbetare om hjälp. Om du berättar för dem märkesnamnet och serienumret, kommer de sannolikt att kunna hjälpa dig att hitta rätt ersättningstank.

Manuell mätning av tanken

Om du inte är säker på att du enkelt kommer att kunna hitta en perfekt passande ersättningstank för din toalett eller om du inte kan hitta serienumret, kanske du vill ta några mätningar.

Se även  Läcker vatten från ett kylskåp farligt? Risker och hur man hanterar det!

För att göra detta måste du ta ett måttband, en penna och lite papper.

Du måste mäta följande avstånd:

  • Tankens djup
  • Längden på tanken
  • Tankens bredd

Du vill också ta en snabb mätning av rören och fixturerna. När du handlar en ny tank måste du se till att de rör och fixturer du har passar. Annars måste du byta ut dem också.

Hur är det nu med storlekarna på tankbultarna (och bulthålen)?

Är tankbultstorlekarna standard?

Precis som tankarna varierar, så gör bultar och bulthålsstorlekar.

Liknande toaletter kan dela bult- och hålstorlekar medan en anpassad toalett kan använda unika storlekar.

Men vanligtvisstorleken på en bult är 1/4th tum eller 5/16th tum.

Storleken på bulthålet kommer att matcha storleken på bulten. När du går för att mäta tanken, titta på bultarna. Om de inte är alltför eroderade kan du läsa storleken direkt från markeringarna på bultarna.

Sidanteckning: Om du också tänker byta ut din toalettsits, måste du också överväga storleken på toalettsitsen.

Var kan du köpa din nya tank

När du vet vad du behöver, vart går du för att köpa det? Kolla in några av butikerna nedan.

Om du känner dig obekväm med att handla online, då är en tur till den lokala järn-/hemförbättringsbutiken på sin plats. Om de inte har tanken du behöver kan de förmodligen beställa den åt dig.

Du kan också beställa online för hämtning i butik om den butik du väljer erbjuder den tjänsten. Ett andra alternativ är att handla i butik och få toaletttanken levererad till ditt hem.

Se även  Har alla rökdetektorer batterier?

Om du planerar att flytta toaletttanken (eller en full toalett) själv, så vill du förmodligen också fundera över hur mycket toaletter väger.

Vanliga toalettmärken

När det kommer till märken, vill du vanligtvis bara gå med märket som gjorde resten av toaletten du reparerar.

Men om du vill ha lite extra vägledning om de bästa toalettmärkena på marknaden, här är en kort lista över de ledande tillverkarna.

  • Kohler
  • Amerikansk standard
  • Glacier Bay
  • AquaSource
  • Sterling
  • Till till

Hur installerar du din toaletttank

När du har köpt din toaletttank måste du veta hur du installerar den ordentligt. Det finns en video nedan som går igenom processen med att installera en toaletttank.

https://www.youtube.com/watch?v=7RMEFUEoV7k

Om du hellre vill läsa stegen finns det också en steg-för-steg-guide för hur du installerar en ny toaletttank på Gör Det Själv.com.

Observera att videon ovan inte täcker hur man korrekt tar bort en gammal toaletttank. Men artikeln ovan från DoItYourself.com täcker det ämnet.

Sammanfattningsvis

När du ställer frågan är en toaletttank universell, är det korta svaret nej. Även om de i vissa märken kan vara utbytbara, är den övergripande konsensus att din toaletttank är monterad på din toalettmodell.

När du vill köpa en ny tank måste du lära dig måtten och modellnumret. Detta hjälper dig att hitta rätt utbytes toaletttank.

Och om du tycker att uppgiften att byta ut toaletttanken är mer komplicerad än den tidigare verkade, är det ingen skam att söka professionell hjälp. Ring en rörmokare för att installera din nya toaletttank om du känner att det behövs.

Lämna en kommentar