Är Timberland Boots bra för promenader?

Timberlands är en av de mest ikoniska arbetskängorna på marknaden. De är kända för sin signaturgula arbetsstövel som har funnits sedan 1970-talet, men de har ett brett utbud av stövelstilar. Timberlands har blivit ganska populärt med åren, men är Timberlands bra för vandring?

Vissa säger att alla Timberland-stövlar är lämpliga för promenader, men det är inte alltid fallet. Faktum är att många modeller, inklusive Classic 6 Inch Boot, är alldeles för tunga för att användas av vandrare. Timberland säljer traditionella vandringskängor, men de flesta av deras ikoniska stilar är för skrymmande för att vandra i. Du kan komma undan med det på korta promenader, men den extra vikten kommer att trötta ut dig på långa promenader.

Tyvärr finns det inget enkelt ja eller nej svar på frågan om du ska vandra i Timberlands eller inte. Det beror på vilken modell du väljer. Det är stor skillnad mellan de ikoniska gula 6-tums Timberlands och deras kortare lätta vandringskängor. Dina fötter/ben kommer så småningom att vänja sig vid den extra vikten av deras stora stövlar, men det finns mycket bättre alternativ på marknaden.

Är Timberlands bra för promenader eller inte?

Det finns inget tydligt svar på frågan om Timberlands är bra för vandring. De har ett brett utbud av stövlar, så det beror på vilken stil du pratar om. Men låt oss göra ett antagande för ett ögonblick. De allra flesta människor som hänvisar till ”Timberlands” talar om sin ikoniska 6-tums gula arbetsstövel.

Om du pratar om deras klassiska 6″ gula stövel är svaret förmodligen nej. Det är en fantastisk känga, men de är inte gjorda för att gå långa sträckor. Att gå några mil i gula Timberlands kanske inte är en stor grej, men dina ben slits snabbt på långa promenader.

Min storlek 12 Timberlands väger drygt 4 pund för paret. Jämför det med mina traditionella vandringskängor (Merrell Moab 2 fan) väger drygt 2 pund och löpare (Altra Lone Peak 6) vid 1 pund 5 oz.

De är mycket lättare än den ikoniska gula stöveln och mycket bättre för att gå långa sträckor. Kom ihåg talesättet ”ett pund från dina fötter är lika med fem från din rygg”. Det är inte helt korrekt, men att raka av vikten från dina vandringskängor gör en enorm skillnad på långa vandringar.

Du kommer så småningom att vänja dig vid att gå i Timberlands, men det finns mycket bekvämare alternativ. Timberland har ett brett utbud av traditionella vandringskängor. De är mycket lättare än den ikoniska gula stöveln och mycket bättre för att gå långa sträckor.

Kan du vandra i Timberlands?

Kan du vandra i Timberlands?

Du kan vandra i några Timberlands, men jag skulle inte rekommendera det. Timberlands ger mycket grepp och är tillräckligt robusta för promenader, men de är mycket tyngre än traditionella promenadstövlar/kängor. Det extra fotledsstödet på en hög arbetsstövel är trevligt, men det är inte värt den extra vikten.

De är dubbelt så tunga som nästan alla andra promenadskor och när man går långa sträckor vill man gå ner så mycket i vikt som möjligt. Du kommer så småningom att bli starkare och bygga upp dina vandrares ben (aka trail ben), men du kommer att vara mycket mer bekväm i en lättare känga.

Vad är Hikers Legs (även kallade Trail Legs)?

Det finns ett annat stort problem som de flesta förbiser när de tänker på att vandra i Timberlands. De är 100% vattentäta, vilket låter som en bra sak, men de flesta vandrare gillar inte att gå i vattentäta skor. Dina fötter blir löjligt svettiga och tar en evighet att torka (jag förklarar nedan).

  Varför har vandringskängor röda snören? Vandringsstövlar med röda snören förklaras

Att byta till ett par traditionella vandringskängor eller stiglöpare skulle vara en mycket bättre idé. Viktminskningen av dina fötter kommer att göra skillnad på natt och dag. Att bära extra vikt på fötterna kommer att ta en enorm vägtull på din kropp under en lång promenad. Inte bara kommer du att känna skillnad i dina ben/fötter, hela din kropp kommer att må bättre av att bära lätta promenadstövlar.

Om du redan äger ett par Timberlands och inte har råd med vanliga vandringskängor finns det ett annat alternativ. Du kan gå i vilket par traditionella atletiska/löparskor som helst. De kommer att vara mycket bekvämare än att vandra i Timberlands och du behöver sällan det extra fotledsstödet från en traditionell känga. Den enda gången du behöver oroa dig för fotledsskador är när du vandrar i teknisk stenig terräng eller när du riskerar att halka i lera, blött gräs, is etc.


Problem med att bära Timberlands som vandringskänga

1) Timberlands förvandlades till en fashionabel känga

Problemet med Timberlands är att de har flyttat in i kategorin mode framför funktion. De marknadsförs som arbetsstövlar, men de flesta tänker på dem som ”modellstövlar”. Timberlands är inte lika hållbara som kvalitetsarbetsstövlar och de är inte lätta och andas som prestationsstövlar.

De påminner mig om ordspråket ”man av alla, herre över ingen”. Timberlands är tillräckligt bra på allt, men de är bäst på allt. Det enda undantaget skulle vara från en mycket specifik nostalgisk modesynpunkt.

Medan några Timberlands kan fungera på korta promenader, börjar problemen byggas snabbt på långa promenader. De har inte hållbarheten eller prestanda som moderna vandringskängor. Timberlands kan hantera korta vandringar, men planera inte att bära dem på en flerdagars ryggsäckstur till mitten av ingenstans.

2) Läder är ett föråldrat material. Moderna stövlar går mot lätta plaster som andas

Skinnstövlar har funnits sedan stenåldern. Jag skulle inte säga att läder är ett dåligt material att använda i stövlar/skor, men traditionella vandringskängor använder moderna material som Gore-Tex och andningsbara, vattentäta syntetmaterial. Du får det mesta av vattentätningen av läder utan ventilationsproblemen.

Timberlands ser ut och fungerar precis som de gjorde för 50 år sedan. Det är en ikonisk stil, men det har nästan inte skett några designförändringar sedan de först kom ut på marknaden 1973. Deras stövlar är fortfarande populära för nostalgi, men det är mycket lättare att gå i en modern stövel.

Erfarna vandrare förstår vikten av att välja en lätt och smidig sko. Att avlasta dina fötter kommer att göra stor skillnad på en lång promenad. Att byta till lätta, flexibla vandringskängor är som att ta bort 10 pund från din ryggsäck.

Timberland introducerade vandringskängor i sitt sortiment

Timberlands introducerade vandringskängor i sitt sortiment.

Timberlands kommer inte ens i närheten av prestanda hos en modern vandringskänga. Timberland förstår problemen med sina stövlar och de försöker expandera till moderna stilar. De kommer aldrig helt att ge upp sin ikoniska stil, men de har börjat erbjuda moderna vandringskängor.

Timberland vandringskängor är inte vad jag skulle anse som dåliga, men de kommer till ett konstigt pris. De är dyrare än vandringskängor för nybörjare, men de är inte lika hållbara som kvalitets vandringskängor. En nybörjarmodell Salomon, Skickligeller Merrell Stöveln överträffar alla Timberlands vandringskängor till ett jämförbart pris.

  Hur man mörkar ett tält

3) Tyngre än ”riktiga” vandringskängor

Med över 4 pund för paret är Timberlands dubbelt så tung som alla andra vandringskängor jag har ägt. Den extra vikten leder till många problem. Du kommer att gå i en mycket långsammare takt, dina ben/fötter kommer att bli ömma och de kommer att vara mycket mindre bekväma på långa promenader.

4) Mindre hållbara än högkvalitativa vandringskängor

Timberlands är inte designade för att gå långa mil. Det är snygga arbetsstövlar, men de håller inte som de flesta andra arbetsskor från kända märken. De kan hålla ut ett tag på en arbetsplats, men de kommer att falla sönder när du lägger fler mil på leden.

5) Timberlands att vara vattentät är inte alltid bra

Att Timberlands är vattentätt är inte alltid bra för vandring

De flesta ser att Timberlands är vattentäta och tycker att det är bra. Det kan vara sant i vissa situationer, men de flesta vandrare tål inte att gå i vattentäta stövlar. Det går förmodligen emot allt du någonsin hört om vandringskängor, men anledningen är enkel.

Kom ihåg att vattentätning fungerar åt båda hållen. Vattentäta stövlar är bra på att hålla fukt ute, men de är lika bra på att hålla kvar svett. I slutet av en lång promenad är dina fötter helt genomblöta.

Och om det verkligen finns risk för att dina skor blir genomblöta, kommer vatten ändå att hitta ett sätt att komma in. Vattentäta stövlar tar en evighet att torka av sig själva. Om de blir blöta någon gång under din promenad kommer de att vara genomblöta resten av dagen (vanligtvis mycket längre).

Den enda gången vattentätning är vettig är när du vandrar i kallt väder eller gör korta mil i våta förhållanden. Vattentäthet är inte ett problem när det är kallt eller när dina fötter inte har tillräckligt med tid att svettas. Med ett par bra merinoullstrumpor (min favorit) det kommer faktiskt att göra dina fötter varmare genom att fånga kroppsvärmen i svett.

6) Andningssvårigheter, långa torktider och fler blåsor

Dina fötter svettas som galningar i Timberlands. Det finns inga ventilationspaneler och vattentätheten håller svetten kvar i stövlarna. Vattentätning kan verka bra till en början, men det gör dina stövlar svårtorkade. Blir du blöt tidigt på vandringen kommer de att vara blöta resten av dagen.

När du går i Timberlands blir dina strumpor helt genomblöta av svett. Jag kan nästan garantera att du kommer att stöta på blåsor på långa promenader. bär merinoullstrumpor (Jag gillar Smartwool) och användning av krämer för att förhindra blåsor (Att resa sig) kommer att hjälpa, men det är svårt att kompensera för bristen på ventilation.

7) Mindre bekväm och svår att bryta sig in

Timberlands kommer aldrig att vara bekvämt att gå i. Dina muskler kommer att stärkas för att klara av den extra vikten, men den styva ”överdelen” av läder kommer inte att böjas som en vanlig vandringskänga. De är inte hemska att gå i, men det finns bekvämare alternativ till ett lägre pris.

Timberlands är tekniskt sett arbetsstövlar, så de är mycket styvare än traditionella vandringskängor. Man kan bryta in sulorna, men det styva lädret ”Upper” blir nästan omöjligt att bryta in. Det kommer att förbättra en del, men det kommer aldrig att vara så bekvämt som vandringskängor.

  Hur man kopplar en campingspis till en 20 punds propantank

Det finns några fördelar med att vandra i Timberlands

Nu när jag har listat alla problem med att vandra i Timberlands är det inte helt fel. Även om den gula stöveln de är kända för inte är det bästa alternativet, finns det några bra saker att säga om den. Jag skulle inte vilja gå långa promenader, men du borde inte ha några problem med korta dagsturer.

1) Tillräckligt bra för korta och lätta promenader

Timberlands är inte de bästa vandringskängorna, men du kommer förmodligen inte ha några problem att bära dem på korta och enkla vandringar. Jag skulle inte bära dem för en 10 mils vandring genom svår terräng, men de är bra för en 3 mils vandring på en välskött stig. De är inte perfekta, men de är bättre än att förstöra dina fritidsskor med lera och smuts.

Det största problemet med att försöka vandra i Timberland vandringskängor är att de inte håller med tiden. De är designade för att skydda dina fötter och vrister på en arbetsplats, inte för långa promenader. Missförstå mig inte, ett par Timberlands är tillräckligt hållbara för de flesta vandrare, men de klarar inte milen av en seriös vandrare. Sömmarna börjar lossna och blir ett allvarligt problem med längre mil.

2) Mångsidigt par vardagliga promenadskor

Det finns en anledning till varför så många människor älskar Timberland Boots. De ser inte ut som de flesta andra arbetskängor jag äger och de har en cool, moderiktig look. Att bära ett par Timberlands ger en touch av färgkontrast som du inte får med andra stövlar. Antingen älskar folk dem eller hatar dem, men jag har fått fler kommentarer om min Timberlands än någon annan känga i min garderob.

Du kan bära Timberlands för en mängd olika aktiviteter som inte kräver allvarlig rörlighet. De är tåliga nog att bära som en arbetsstövel, fungerar som ett modeplagg runt om i stan och de är tillräckligt hållbara för avslappnade promenader. Om du behöver skyddet av en slitstark läderkänga på korta vandringar fungerar de utmärkt, men de håller inte på långa ryggsäcksturer eller långa vandringar.

3) Ökat fotledsstöd och utmärkt grepp

Timberlands är mycket större än de flesta par promenad-/vandringskängor. Att ha 2-3 tum extra höjd på din yttersula hjälper verkligen till att förbättra fotledsstödet. De är också styvare än de flesta vandringskängor, vilket gör dem ännu bättre ur denna synvinkel.

Det är inte så stor skillnad mellan slitbanemönstret på mina Timberlands och ”riktiga” vandringskängor. Timberlands kanske inte är gjorda för vandring, men de ger utmärkt grepp på leden. De fungerar bra i lera, vått gräs och andra hala förhållanden.

4) Överkomligt pris

Timberlands är en prisvärd vandringssko.

Timberlands är inte vad jag skulle kalla billiga, men de är billigare än ett par kvalitets vandringskängor. De faller närmare priset på vandringskängor på ingångsnivå. Billiga vandringskängor håller inte lika länge som Timberlands, men de kommer att vara mycket bekvämare.

De är tåliga nog att bäras som arbetsstövlar, presterar bra på banan och är väldigt populära ur modesynpunkt. Timberland gör ett anständigt par arbetsstövlar, men de presterar inte lika bra som traditionella vandringskängor.