Är tältvärmare säkra vid camping?

Kalla nätter utan skydd förutom en sovsäck är din minst favoritdel av campingen, och det är därför du funderar på att köpa en tältvärmare. Din kompis har haft goda erfarenheter av en, men du har också läst några skräckhistorier på nätet. Är tältvärmare verkligen säkra?

Ja, tältvärmare är säkra vid camping om du använder en elektrisk, eftersom det är mindre risk för brand och värmaren inte kan producera några kolmonoxidångor. Om du måste använda en tältvärmare med butan eller propan, följ de föreslagna säkerhetstipsen nedan.

Är du fortfarande lite luddig på typerna av tältvärmare? I den här artikeln går vi igenom varje sort. Vi kommer också att rekommendera några av de säkraste värmarna som man kan köpa för pengar. Du vill inte missa det!

Vad är en tältvärmare?

Det är något så orördt och fridfullt med camping under de kallare månaderna. Du kan dricka i den rika, färgglada skönheten i höstlövet och uppleva stillheten på en snöig morgon vid soluppgången. Under dagen, medan du vandrar, fiskar och på annat sätt rör dig, har du inget emot kylan så mycket. Det är när mörkret faller som du börjar huttra. Det är särskilt svårt att sova.

Det är just därför tältvärmare finns. En kallväderscampares bästa vän, en tältvärmare är praktiskt för RVers och resesläpägare som vill förlänga varaktigheten av sin vanliga säsong.

Så vad är en tältvärmare? En tältvärmare, när den är som mest grundläggande, är en värmekälla som kan värma upp ditt tält eller inhägnad så att du kan sova gott.

Tältvärmare finns i alla former, storlekar och stilar. Om du hellre vill ta med en liten handhållen värmare är det ett sådant alternativ. Du kan också släpa runt en som är nästan lika stor som en generator om du behöver värma upp ett stort utrymme. Strömkällan för en tältvärmare varierar också, med tre vanliga källor. Det är butan, propan och elektricitet. Låt oss prata mer om dina alternativ för tältvärmare nu.

Butan tältvärmare

Butan är en flytande gas utan färg. Eftersom det är lättantändligt är det ett utmärkt val för en bränslekälla för tältvärmare. Värmeeffekten från en butanvärmare är mätbar i brittiska termiska enheter eller BTU. Du kan köpa burkar med butan som är tillräckligt små för att de inte ska ta upp värdefullt lagringsutrymme.

De rent brinnande egenskaperna hos butan är definitivt fördelaktiga, och när det brinner producerar butan mindre kolmonoxid. Det betyder dock inte att butan är kolmonoxidfri, så du måste ha en bärbar kolmonoxiddetektor till hands.

Propan tältvärmare

Den andra typen av tältvärmare är propan, som använder flytande petroleumgas eller gasol. Precis som butan har propan ingen färg eller lukt, även om tillverkare ibland lägger till en konstgjord lukt för säkerhets skull.

En tältvärmare med propan kommer att ha tankar fästa som du kan ta bort när du vill fylla på dem. Du kan tända en tändsticka eller utlösa tändningssystemet för att börja bränna propanen. En tältvärmares effekt är mätbar i BTU också, med den genomsnittliga effekten runt 2 500 till 5 000 BTU per timme.

Ja, tältvärmare av propan släpper också ut kolmonoxid, mer än brinnande butan. Det är därför många propanbrännande tältvärmare har en automatisk avstängning om kolmonoxidmängder skulle börja samlas på ett farligt sätt i luften.

  Tigershark Jet Skis: En varumärkesguide med recensioner och tillförlitlighet

Elektriska tältvärmare

Den tredje kraftkällan för tältvärmare är elektricitet. Utan gas behöver du inte oroa dig för kolmonoxidångor. Elektriska tältvärmare är kända för att gå tystare jämfört med både butan- och propanvärmare, vilket är en annan anmärkningsvärd fördel. Istället för att mäta värmeeffekten i BTU, för elvärmare, läser man av effekten i watt. Små elvärmare kan endast drivas på 500 watt och större upp till 1 500 watt.

Det finns en betydande skillnad mellan elektriska och gasdrivna tältvärmare som vi måste diskutera. Det förra kan inte fungera utan en strömkälla, vare sig det är din generator eller en campings elutkoppling. Butan- och propanvärmare kommer att fungera så länge deras värmekälla brinner, ingen extern ström krävs.

Kan du tälta säkert med en tältvärmare?

Det leder oss till frågan, är det säkert att använda en tältvärmare när man campar? Det kan vara, men det finns uppenbara faror. Vi börjar med den allvarligaste av dessa, som är utsläppet av kolmonoxidgas.

Kolmonoxid är färglös, smaklös och luktfri. Alla varelser som är beroende av hemoglobin för att transportera syre – ni vet, som vi människor – kan drabbas av kolmonoxidförgiftning om koncentrationerna av gasen är 35 partiklar per miljon (ppm) eller högre. Om du har kolmonoxidförgiftning kan du uppleva följande symtom:

  • Medvetslöshet
  • Suddig syn
  • Förvirring
  • Oförmåga att andas
  • Kräkningar
  • Illamående
  • Svaghet
  • Lätt huvudvärk

Vad som händer är att istället för att använda syre i de röda blodkropparna, ersätter din kropp det med kolmonoxid. Utan syre skickas till dina organ och vävnader kan döden inträffa. Även om det inte gör det kan du uppleva hjärtkomplikationer och/eller hjärnskador, vars effekter kan vara bestående.

Om du befinner dig i ett slutet utrymme som ett tält med dragkedja eller en husbil, är döden på grund av kolmonoxidförgiftning en ännu större risk. Av den anledningen är det väldigt, väldigt dåligt att bränna en propan- eller butantältvärmare över natten. Butan kan frigöra färre kolmonoxidångor, men som vi sa tidigare betyder det inte att det inte finns någon kolmonoxidperiod.

Elektriska tältvärmare är det absolut säkraste alternativet och en typ av värmare som du tillförlitligt kan använda över natten. Men även elvärmare kan välta om du placerar dina fel. Då blir tältvärmaren en brandrisk. Du måste se till att din värmare har en automatisk avstängningsfunktion så att den inte brinner i timmar och överhettas, vilket återigen gör den till en brandrisk.

Topp 4 säkraste tältvärmare för camping

Oavsett om du campar själv eller med vänner eller familj är säkerheten av största vikt. Här är 4 av de bästa tältvärmarna för säkerheten.

OPOLAR 1500W keramisk rymdvärmare

En favorit bland vintercampare överallt är OPOLAR. Denna Amazon’s Choice elektriska rumsvärmare är gjord av slitstark keramik. Du får ställa in termostaten, växla mellan ett av tre olika lägen. Du kan köra fläkten utan värme under de varmare höst- och vinterdagarna. Det andra läget är låg värme vid 1 000 watt och det tredje läget är hög värme på 1 500 watt.

  Hur man torkar ett klätterrep helt

Med överhettningssäkerhet kan OPOLAR stänga av sig själv när dess inre delar börjar värmas upp så att en brand inte startar. Strukturen på denna tältvärmare är sådan att den är mindre känslig för vältning. Skulle OPOLAR någonsin falla omkull stängs den av omedelbart. Värmaren går på en volym på 50 decibel så den bör inte störa slumret för ännu lättare sliprar.

Mr. Heater MH12B Hunting Buddy Portable Space Heater

En annan mycket välkänd tältvärmare är Mr Heater Jaktkompis, som går på gas. Denna bärbara rumsvärmare har en inbyggd syrebristsensor så att värmaren kan stänga av sig själv innan kolmonoxid fyller luften. Du kan också trösta dig med den oavsiktliga tippfunktionen, som stänger av värmaren direkt om den tippar åt sidan.

Den svängbara regulatorn är justerbar så att du kan avgöra hur kraftfullt de medföljande cylindrarna körs när som helst. Varje cylinder är 1 pund och använder flytande propan; du kan kassera cylindrarna mellan användningarna. Tältvärmarens slang- och filtersystem ansluts enkelt till din förråd av fjärrgas för snabb installation under de kalla, livliga kvällarna.

Du kan starta din Mr. Heater genom att trycka på knappen och sedan vrida den. Tack vare elektrisk tändning i värmaren behöver du inte fumla med tändstickor när händerna redan är kyliga. Mr Heater kan värma utrymmen på 300 kvadratfot och producerar mellan 6 000 och 12 000 BTU värme per timme.

Honeywell 360-graders surroundvärmare

Också en Amazon’s Choice-produkt är Honeywell 360-graders surroundvärmare. Välj mellan en digital eller manuell inställning för denna värmare. Det manuella gränssnittet har en justerbar ratt som du vrider för att ställa in temperaturen samt en annan ratt för värmeinställningarna. Du kan sedan byta från låg till hög värme.

Plasthuset på Honeywell-tältvärmaren värms aldrig upp, inte heller handtaget, så du kan ta tag i och flytta denna värmare medan den är igång om en situation skulle behöva det. Surroundvärmaren har 360 graders tippskydd för att stänga av om den välter på någon sida. Du kan programmera termostaten eller ställa in timern för automatisk avstängning så att värmaren går i några timmar och sedan stängs av av sig själv. Honeywell-värmaren stänger också av sig själv om den börjar bli för varm invändigt.

Med 1 500 watt kommer den 360-graders all-around värmen att hålla dig varm oavsett var i ditt tält eller släpvagn du bestämmer dig för att sova. Plugganslutningarna är lödda, liksom värmeelementanslutningarna i Honeywell. Dessa värmeelementanslutningar har även hylsor gjorda av tuff silikon. Alla kablar är täckta av silikon också.

Amazon Basics 500W keramisk personlig minivärmare

För höstcamping, denna keramiska minivärmare från Grunderna i Amazon är ett bra val. Den kan producera värme upp till 500 watt. Värmaren har tippskydd. Den är också byggd med keramiska spolar som tar sekunder att börja värma upp. Du kan välja mellan färger som vit, neonrosa, mörkblå och svart.

Tips för användning av tältvärmare

Du har precis köpt en av tältvärmarna på listan ovan. Även om dessa är några av de säkraste värmarna som finns, låt inte användarfel minska integriteten och säkerheten hos din värmare. Se till att du följer dessa tips när du använder din tältvärmare.

  Kan side-by-side ha värmare i hytten?

Sov endast med en elektrisk tältvärmare igång

Vi kan verkligen inte nog betona att tältvärmare av propan och butan kommer att släppa ut kolmonoxid, med mer av denna gas som produceras ju längre du kör värmaren. Att öppna ett fönster kan föra in mer syre i ditt tält eller resevagn, men det sista du vill ha är kall luft, eftersom det är därför du använder en tältvärmare i första hand.

För korttidsanvändning dagtid är en gasvärmare bra, men över natten, använd bara en elektrisk värmare. Vet att elvärmare med högre effekt kan vara högre än du förväntar dig. Du kanske vill minska värmarens effekt om du inte kan sova med mycket bakgrundsljud.

Ställ din tältvärmare på plan mark

Även om många tältvärmare har automatiskt avstängningsskydd, är det en funktion du inte vill använda om du inte måste. Därför spelar det roll var du placerar din värmare. Du behöver inte oroa dig för detta när du campar i din husbil eller resesläp, vilket alla plana, jämna underlag kommer att göra. När du slår upp ett tält, välj en plats inte bara för dess avskildhet, utan också för hur jämn marken är.

Håll inte din värmare för nära där du ska sova

Ja, du vill ha optimal värme från din tältvärmare, men det behöver inte vara några centimeter från ansiktet. Om det är så nära, så är värmaren i närheten av din sovsäck eller filtar, som är brandfarliga. Placera värmaren tre fot eller längre bort från dig. Om det är en värmare med hög effekt kommer du att känna dess värme även från det avståndet.

Använd en kolmonoxiddetektor för gastältsvärmare

Du har en kolmonoxiddetektor hemma, men den fungerar inte när du campar. Prova en bärbar detektor som denna från Sensorcon. Den har ett mätområde på upp till 500 ppm och visar kolmonoxidnivåer upp till 1 999 ppm. Du behöver bara vänta 20 sekunder på ett resultat, som har en noggrannhet på plus eller minus 10 procent när det testas under omgivande förhållanden.

Hantera inte tältvärmaren omedelbart efter avstängning

Honeywell-tältvärmaren som vi har granskat kan ha säkert plasthus och handtag, men för att vara försiktig när du stänger av din värmare, låt den svalna en minut eller två. Sedan kan du röra den. Packa inte bort det förrän det har svalnat helt!

Slutgiltiga tankar

Tältvärmare, särskilt elektriska, kan vara säkra att använda vid camping. Som sagt, du vill ha en elektrisk tältvärmare med tippskydd, automatisk avstängning mot överhettning och andra inbyggda säkerhetsfunktioner så att du inte behöver stressa över brandrisker när du försöker njuta av en rolig campingtur .

Relaterat innehåll

För att uppgradera din camping/ryggsäcksupplevelse, kolla in vår rekommenderade ryggsäcksutrustning. Det här är utrustningen som jag använder när jag vill övernatta utomhus. Tänk dock på att dessa artiklar inte nödvändigtvis är av högsta kvalitet. Mitt mål på den här sidan är att rekommendera utrustning som är riktigt bra prissatt samtidigt som den håller en hög kvalitetsstandard. Det här är grejerna jag använder.