Är tältvärmare säkra för tältcamping

Vi känner alla till känslan – du är ute på en familjecamping, ligger vaken i din sovsäck mitt i natten och huttrar. Du har på dig alla lager du har och du är fortfarande kall! Tydligen lönade sig inte de extra pengarna du betalade för den ”varmare” sovsäcken. Du kanske borde ha lagt pengarna på en tältvärmare istället? Vänta.. är tältvärmare ens säkra att använda i ett tält?

Om du vill se om tältvärmare är säkra, har jag en uppdaterad artikel här där jag faktiskt hittade nyheter som visar lite data om vad som faktiskt kan hända.

Det enkla svaret är, ja, en tältvärmare som är speciellt designad för användning inuti ett tält är verkligen säker att använda i ett tält eller liknande trånga utrymmen, förutsatt att du följer tillverkarens specifikationer.

Som sagt, många är oroliga för att tältvärmare är farliga. Det kan till en början verka osäkert att ha en värmekälla inuti ditt brandfarliga tält. Detta är definitivt fallet. När det kommer till säkerheten för tältvärmare så beror allt på vilken modell du köper och hur du använder den.

Faktum är att jag gjorde en hel massa tester för värmare inuti ett tält för att se om de verkligen var säkra eller inte – du kan kolla in min YouTube-video här för mer information:

Är tältvärmare säkra?

Kolla på denna videon på Youtube.

Nu till resten av detta inlägg…

Låt oss ta en titt på hur dessa fiffiga enheter fungerar och avslöja sanningen en gång för alla.

Om du letar efter en bra bärbar värmare som är säker att använda inuti ditt tält, rekommenderar jag starkt att du kollar in Mr Heater Big Buddy. Jag har ägt min enhet i flera år nu och kunde inte vara nöjdare med den.

Mr. Heater F232000 MH9BX Buddy 4 000-9 000-BTU inomhussäker bärbar propanstrålningsvärmare, röd-svart

Det är litet, lätt och värmer lätt upp mitt tält i 8-personers kabinstil. Jag bor i Florida, så jag gör det mesta av min camping under vintermånaderna när myggorna och andra insekter inte är så illa, så den här saken får sin beskärda del av användning under vintermånaderna.

Även om jag inser att våra vintrar här i Florida inte är exakt vad resten av landet skulle kalla kalla, sjunker det rutinmässigt in på 30-talet under vintermånaderna.

Jag kan ärligt säga att jag inte en enda gång har varit kall när jag har använt min Big Buddy!

Om du vill se fler recensioner och kolla in priset på Mr. Heater Big Buddy kan du kolla in det på Amazon.

Så, är tältvärmare säkra för camping

Mr. Heater F232000 MH9BX Buddy 4 000-9 000-BTU inomhussäker bärbar propanstrålningsvärmare, röd-svart

Om du är den typen av dedikerad husbil som inte låter lite snö eller kallt väder hålla dig inomhus, förstår du förmodligen kampen med att slänga och vända i din sovsäck när du huttrar och försöker bli varm. Efter ett högkvalitativt tält och sovsäck är en tältvärmare det näst bästa alternativet för att hålla dig varm på natten.

Men är de säkra att använda?

Alla uppvärmningsanordningar som du kan använda för att värma upp ditt tält utgör någon form av risk. För det mesta kan en dåligt tillverkad eller felaktigt manövrerad tältvärmare vara farlig eftersom den kan orsaka brandrisk eller kvävningsrisk.

Alla värmekällor, om de kommer i kontakt med brandfarliga föremål, kan orsaka brand. Särskilt med tältvärmare som förlitar sig på faktiska lågor för att skapa värme, är denna fara mycket verklig. Även med elektriska tältvärmare kan mängden värme som avges från tältvärmaren göra att en sovsäck eller tältfluga brinner.

En annan akut fara, men med en propanvärmare är inte bara själva branden utan även kvävning. I propandrivna tältvärmare är kolmonoxid och andra farliga gaser en biprodukt av förbränning av bränsle. När du befinner dig i ett slutet utrymme, som ett tält, kan kolmonoxidnivåerna snabbt bli giftiga och orsaka allvarlig sjukdom eller dödsfall.

Hur vet du om en tältvärmare är säker

Även om vetskapen om att en tältvärmare kan orsaka en brand eller släppa ut giftiga gaser lätt kan stänga av tanken på att äga en tältvärmare, det var inte vår avsikt. Snarare är det viktigt att veta vilka farorna med en tältvärmare så att du kan vara säker på att använda den på rätt sätt.

Med detta sagt kan det vara svårt att välja en säker tältvärmare. Innan köpa ett tält värmare, överväg dessa säkerhetstips:

Mr Heater Buddy Heater sitter i mitt tält

1. Förstå skillnaden mellan propan och elektrisk

Generellt sett är tältvärmare beroende av antingen propangas eller elektricitet för att skapa den värme vi längtar efter en kall natt under stjärnorna. Båda typerna av värmare erbjuder olika fördelar och nackdelar som är värda att förstå.

Först till kvarn, propanvärmare låter dig värma upp ditt tält i avsaknad av en elektrisk anslutning, vilket är bra på primitiva campingplatser. Denna mångsidighet har dock ett pris, vilket är en högre risk för bränder och giftiga gaser, även om många moderna tältvärmare har ett antal säkerhetsfunktioner för att bekämpa detta.

Elvärmare, å andra sidan, avger inga giftiga gaser och har lägre risk för brand, men de kan ändå hända. Elvärmare kräver dock i allmänhet någon form av elektrisk anslutning för att köras, vilket kan vara omöjligt att hitta, beroende på var du campar.

2. Köp endast tältsäkra värmare

Detta säkerhetstips är inte förhandlingsbart. Endast värmare som är speciellt utformade för användning inuti ett tält ska någonsin användas i ditt tält. Detta beror på att tältspecifika värmare är designade för användning i ett begränsat utrymme och har ytterligare säkerhetsfunktioner för att förhindra katastrofer.

3. Placera din tältvärmare ordentligt

De flesta moderna tältvärmare och helelektriska värmare skapar faktiskt inte en enorm öppen låga – snarare sprider propanvärmare ofta den brinnande propanen genom keramiska plattor, medan andra faktiskt förlitar sig på den kemiska processen som är involverad i en katalytisk värmeomvandlare för att skapa värme. Men även dessa strålnings- och katalytiska värmare och elektriska värmare kan orsaka brand.

Tältvärmare kan bli riktigt varma, så alla brandfarliga föremål i nära kontakt med dem (tänk extrakläder, sovsäckar och tält) kan fatta eld. Innan du använder den, se till att placera din värmare så att den inte kommer i kontakt med någonting under natten. Du vill också placera den så att du eller någon annan inte kan välta den av misstag.

4. Säkerställ ordentlig ventilation

Om du väljer att använda en propanvärmare måste du se till att ditt tält är ordentligt ventilerat. I ett slutet utrymme kan kolmonoxiden och andra gaser som frigörs av en propanvärmare eller öppen låga snabbt nå toxiska nivåer och orsaka allvarlig sjukdom eller död genom att förhindra korrekt absorption av syre i blodomloppet.

Innan du använder en propantältvärmare, se till att det finns tillräcklig ventilation i ditt tält. Det ska alltid finnas en plats för giftiga gaser att komma ut från tältet, vilket samtidigt låter frisk luft komma in.

Du kan hjälpa till att säkerställa ordentlig ventilation genom att se till att det finns luftflöde under tältgylfen och in i tältkroppen. I vindstilla kan du till och med behöva lämna tältdragkedjan öppen med sex tum eller så för att tillåta lite luftrörelse.

Slutsats

I slutändan är en värmare som är speciellt utformad för användning i ett tält säker för camping när den används i enlighet med tillverkarens instruktioner. Både elektriska och propanvärmare utgör en del av fara, men med korrekt användning och gedigen uppmärksamhet på detaljer och säkerhetsprotokoll kan du effektivt minimera risken med att använda en tältvärmare och dra nytta av dess otaliga fördelar.

  Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta