Är tältsängar lämpliga för vintercamping?

Turistläger i vinterskog på natten vektorillustration. Människor sitter nära lägerelden och turisttält på snöig äng. Camping och vandring, vinteräventyr, naturlandskap i tecknad stil

Spjälsängar är ett populärt campingtillbehör, både på grund av det ökade ryggstödet de ger för sovande campare och på grund av deras hållbarhet. Att resa med en spjälsäng kan också erbjuda den extra fördelen av mer förvaringsutrymme i tältet och bättre cirkulation under de varmare månaderna. Är barnsängar också ett bra alternativ för vintercamping?

Spjälsängar kan vara ett bra komplement till en vintercamping, förutsatt att de är välisolerade. Eftersom barnsängar ger extra utrymme för luftflöde under din sovande form, kan frirörlig kall luft öka mängden värme som läcker bort från dig under sömnen utan ordentligt skydd.

Vad exakt gör vintercamping annorlunda? När bör en husbil överväga tilläggsisolering? Låt oss ta en närmare titt på varför barnsängar är ett bra sovalternativ och när någon bör justera sin packlista.

Tom mysig armé dekoration för jägare ligger på vit bakgrund. Freehand linje svart bläck handritad logotyp skissartad i konst retro klottrar tecknad grafisk stil penna på papper. Närbild med plats för text

Fördelar med campingsängar

Spjälsängar erbjuder flera fördelar vid camping. Till skillnad från luftmadrasser, a spjälsäng kommer inte att tömmas på natten medan du sover, istället för att ge dig konsekvent stöd. Många campare uppskattar också den extra stabilitet som en plan yta ger deras ryggar när de sover. Med liggunderlag eller till och med luftmadrasser garanteras inte alltid en bekväm yta. Höjden från marken gör också att äventyrare kan sova lättare än att ligga på marken, en viktig faktor för äldre campare.

Spjälsängar är också mycket mer hållbara än luftmadrasser eller liggunderlag, eftersom de är gjorda av metall eller slitstark plast i vissa fall. Beroende på tältsängens märke kan de också vara lättare att transportera och montera. Medan luftmadrasser kräver någon form av pump, kan en spjälsäng bara monteras och demonteras utan större oro för ”uppblåsningstiden”. Detta innebär dock också att det blir betydligt tyngre att resa med en spjälsäng än en luftmadrass.

  CFMoto Side-by-Sides: Är de bra kvalitet?

En annan fördel med tältsängarÖkningen är att det ger extra förvaringsutrymme i ditt tält! Istället för att snubbla över grejer kan den enklare förvaras under spjälsängen och användas senare vid behov. Vissa barnsängar kommer också in våningssäng formationer, vilket gör att fler människor bekvämt kan ockupera samma utrymme. Att sova på en tältsäng förhindrar också att fukt sipprar ner i din sovsäck från marken.

Lägersäng isolerad på vitt med urklippsbana

Vinter camping överväganden

De flesta är överens om att ”camping i kallt väder” börjar vid cirka 30-40°F, även om temperaturtoleransen är olika för varje individ, med vissa är mer bekväma i kallare temperaturer än andra. Som sagt, när din campingplats når temperaturer över natten inom eller under detta intervall, är det dags att lägga till extra försiktighetsåtgärder mot frysning, hypotermi och exponering.

Ledning– när marken leder värme bort från din kropp – är något som händer året runt. Det är en av anledningarna till att vi använder liggunderlag och luftmadrasser, förutom komfort. Under vintern blir värmeförlust genom ledning ett större problem än till exempel på sommaren då lite mindre värme kunde vara välkommet. En upphöjd, vadderad eller isolerad sovplats är en nödvändighet för vintercamping.

Värmeförlust genom konvektion – kall luft som drar bort värme – är ett annat problem på vintern. Det kan bekämpas genom att sova i ett ingår område, till exempel ett tält. Många rekommenderar ytterligare försiktighetsåtgärder mot konvektionsförlust, som att täcka så mycket golvyta som möjligt för att förhindra att kyla strålar upp från marken och att hänga filtar runt insidan av tältet för att minska luftflödet. Eftersom barnsängar har i genomsnitt 10 till 30 cm utrymme mellan golvet och liggytan är det mycket lättare att dra bort värmen eftersom kall luft strömmar mellan din kropp och golvet.

  Varför slår min snöskoter tillbaka?

Av denna anledning är det absolut nödvändigt att barnsängar har den extra isoleringen för camping under vintermånaderna.

liten flicka camping med sovsäck

Typer av isolering att överväga

En form av isolering som kan användas för en campingsäng är något i stil med en Nedan tröstare. Ett undertäcke är en vadderad anordning som används av hängande campare som fästs under hängmattan (eller spjälsängen, så att säga). Detta hindrar luften direkt under sängen från att flöda fritt och håller den och dig varm. Det skapar i huvudsak en ficka med varm luft så att ingen värme går förlorad genom konvektion eller ledning genom sängen.

En mer traditionell form av isolering är användningen av en yllefilt. Ull är en utmärkt isolator och har använts i århundraden för att hålla människor varma. Bred ut en tjock filt eller två ovanpå din säng innan du lägger din sovsäck ovanpå för att minska mängden värme som går förlorad genom ledning.

Liggunderlag behöver inte slängas till förmån för en spjälsäng, långt ifrån! Det finns många typer av liggunderlag som inte bara är avsedda att öka komforten för campare, utan också ge extra isolering. Några av de bästa isolerade liggunderlagen är gjorda med stängd cell skum. Även om dessa skrymmande och robusta mattor är lite mindre bekväma än en mjuk luftmadrass, håller de värmen anmärkningsvärt bra. ”Cellerna” eller luftfickorna i skummet ger det täta liggunderlaget förmågan att hålla värmen mycket längre än andra kuddar.

Reflekterande filtar eller utrymmesfiltar är också ett bra alternativ för campingsängisolering. Designade för att reglera temperaturen för astronauter i rymden, kan dessa blanka filtar också hålla dig varm under din campingresa här på jorden. Det kanske enda problemet med den här formen av isolering, samt liggunderlag för den delen, är att de är kända för att glida, speciellt mot det hala tyget i sovsäckar. Att säkra filten, kudden eller annan isolering med ett rep eller resår löser dock snabbt problemet.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Den sista aspekten av isolering att ta hänsyn till när man sover på en tältsäng på vintern är faktiskt också ett förvaringsproblem. Lager på golvet i tältet kan tjäna till att hålla värmen och förhindra att kylan kommer in i tältet. Förutom att täcka golvet så mycket som möjligt, förvara större föremål under själva sängen för att ytterligare minska luftflödet och drag.