Är tält vattentäta? Vi upptäckte!

Är inte alla tält vattentäta? Det är en mycket viktig fråga som det inte finns något enkelt svar på. Det verkar som att tälttillverkare är medvetet vaga när de pratar om tätskikt. De pratar om DWR-beläggningar och vattentäta betyg, men de åker skridskor när det regnar eller skiner, tälten är verkligen vattentäta. Är tält vattentäta?

Nej, de flesta tält är vattentäta och faktiskt inte vattentäta. Det genomsnittliga tältet (1000-2000 mm betyg) klarar ditt typiska skyfall men kan läcka vid kraftigt regn/vind. Du måste spendera mycket pengar för att köpa ett tält med ett HH-värde på 3 000 mm som anses vattentätt under de flesta förhållanden.

Jag säger inte att du ska köpa ett dyrt tält. Du vill förmodligen inte ens ha ett helt vattentätt tält. De flesta människor kan köpa med ett billigt tält och för 20 USD av sömtätningsmedel och vattentätande spray. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du ser till att dina tält är vattentäta.

Är tält vattentäta? Vattentät vs vattentät

Är inte alla tält vattentäta? Jag hatar att bryta din bubbla, men de flesta tält är inte riktigt vattentäta. De är faktiskt vattentåliga, vilket innebär att de saktar ner vatteninträngningen. Ett tält stoppar regnvattnet ett tag, men förhindrar helt att regn kommer in i ditt tält.

Tält kommer vanligtvis från fabrik med en vattenavvisande beläggning. Det är allt de allra flesta människor behöver och en enda droppe vatten som kommer in i ditt tält kommer inte att döda dig. Det är förmodligen mindre vatten än morgonkondensen.

Du kan förbättra vattentätningen av dina tält med produkter som t.ex KIWI läger torr Och Nikwax tält och utrustning (min favorit). Spraya det bara på utsidan av ett rent tält och låt det torka. Du kanske också vill kontrollera alla dina tältsömmar Seam Grip vattentätt tätningsmedel eftersom det är där de flesta läckorna sker. Det är egentligen bara ett lim som går över tältsömmarna och fyller alla luckor.

Vattentätningsprodukter gör inte ditt tält helt vattentätt, men det är faktiskt bra. Fortsätt läsa för att ta reda på varför du förmodligen inte vill ha ett vattentätt tält.

Varför vill jag inte ha ett vattentätt tält?

Ett helt vattentätt tält skulle vara obehagligt varmt på sommaren och ett recept på kondens. Alla sömmar skulle behöva tätas, fönster skulle vara täppta och det skulle inte finnas något naturligt luftflöde. Du skulle sluta med en ogudaktig mängd kondens. Jag skulle inte vilja sova i den saken.

  Hur tänder jag en brasa med blöt ved?

Jag är säker på att det finns ett fåtal tillverkare som gör helt vattentäta tält, men det genomsnittliga tältet av konsumentklass kommer bara att vara vattentåligt. Alla tält från någon av de exklusiva tälttillverkarna erbjuder mer än tillräckligt med vattentätning för den genomsnittliga personen.

Åk med ett tält från ett etablerat varumärke som Marmot, Kelty, Big Agnes, Black Diamond, Mountain Hardware etc. En Walmart för $20 är tillräckligt bra 99% av tiden, men den håller inte i ett skyfall.

Vattenavvisande: Vattentålig ger en lägre nivå av skydd mot vatten, men det är allt de flesta behöver. Det kommer att hålla det mesta av vattnet ute, men så småningom kommer det att släppa in vatten. Kort sagt, om det blir en översvämning blir du blöt. Det finns inget sätt att hålla 100 % vatten borta från ett tält.

Applicera vattentäta beläggningar hemma

De flesta tält har en tunn vattentät beläggning (DWR) på utsidan av tälttyget. Det är oftast någon form av polyuretan- eller silikonfogmassa som appliceras över hela tältytan. Dessa beläggningar kan verkligen öka vattentätheten i dina tält, men de kommer att slitas ut så småningom.

Jag rekommenderar att du spraya ditt tält med en vattentät beläggning i början av varje campingsäsong. Det finns många olika märken tillgängliga, men KIWI läger torr säljs i de flesta campingbutiker (förmodligen Walmart). Sätt bara upp ditt tält i trädgården, spraya på det med ett tunt lager och låt det torka. Du bör också applicera den på din ryggsäck, sovsäck, regnrockar, etc.

Du kanske vill kontrollera alla dina sömmar efter 3-4 års måttlig användning. Borsta på Gear Aid sömgrepp att täta alla dina sömmar och sömmar som kunde ha lossnat under åren.

Köp en tältduk

Rainfly’s ger extra skydd mot väder och vind utan att kompromissa med ditt tälts ventilation. Det är bara en presenning som går över ditt tält för att tömma vattnet. Tält med dukduk har vanligtvis ett avskärmat tak för att förbättra ventilationen, men du kan lägga en duk över varje tält.

De översta 50% av tältet är mestadels ett nätmaterial så du skulle ha problem utan tältduken. Du kanske inte ens inser att ditt tält redan har en. De är ganska strömlinjeformade för tillfället. Om det finns en avtagbar tygbit över ditt tält så har du ett utetält.

  Kan du använda en vanlig ryggsäck för vandring?

Rainfly’s låter dig maximera ventilationen i bra väder utan att påverka tätskiktet negativt i ett skyfall. Den extra ventilationen hjälper också till med kondens i ditt tält.

För de flesta är vattentät bättre än vattentät

Väldigt få människor borde gå med ett helt vattentätt tält. De är mycket dyra och mycket obekväma under den typiska sommarcampingresan. Min idé om en rolig familjecampingresa inkluderar inte svettande kulor hela natten eftersom det inte finns något luftflöde.

De allra flesta borde välja det billigaste tältet som är tillräckligt stort för hela familjen. Ett billigt tält är allt du behöver om du inte planerar att göra camping till en aktivitet varje vecka. Jag köpte ett Ozark Trail-tält för 25 $ för några år sedan för att sätta upp på en utomhuskonsert och det går fortfarande bra. Jag tar med mina bra tält på ryggsäcksresor, men ett billigt tält

Kontrollera dina vattentäta betyg

Du kan ta reda på hur vattentätt ditt tält är genom att kontrollera vattentätheten. Ett tälts vattentäthet mäts i millimeter. Vattentäthetsområdet är vanligtvis mellan 1 000 mm och 10 000 mm. En högre räckvidd innebär att ditt tält bättre ska kunna hålla vatten ute. Det förutsätter att du fortsätter att täta sömmarna och applicera vattentätande sprayer regelbundet.

Alla tält är inte vattentäta. Det är så stor skillnad i kvalitet mellan ett tält och ett annat att det är omöjligt att betygsätta dem. Billigare tält har sällan mer än ett baslack applicerat som en del av tillverkningsprocessen. De lämnar sömmarna vidöppna och du kommer sannolikt att hantera fukt i kraftiga stormar.

Det finns ingen branschstandard, men de flesta tält faller inom en av tre kategorier. Vattentåliga tyger, ett tätt stickat tyg som avvisar vatten. Då har du tält med en applicerad DWR (Durable Water Repellent) beläggning över vattenavvisande tyg (de flesta tälten finns här). Vattentäta tält lägger till ett tredje lager av skydd genom att använda kraftigare tyg med tätade sömmar och mindre ventilation.

Så vad är ett bra hydrostatiskt tryck? Sikta på ett tält med en vattentäthet på 2000mm (vanligast) till 3000mm. Tält med en diameter på 2000mm ska klara kraftiga regn, men de kan ha problem med hård vind. Ett 3000 mm tält klarar vad livet än kastar på det. Några av dessa tält är designade för att hantera orkanregn/vind.

  Hur man använder en batteridriven tältvärmare

Hur vet jag om mina tält är vattentäta?

Att ta reda på om ditt tält är vattentätt är lättare sagt än gjort. Du måste inspektera väggar, golv, sömmar och alla små stygn. Varje liten spricka och hål gör att regn kommer in i ditt tält. Som tur är kan du oftast lappa och reparera problemområden.

Ställ ditt tält på en torr plats för att inspektera det för läckor. Jag gillar att använda en slang för att simulera regn och leta efter läckor.

Börja med att inspektera sidorna av ditt tält nära dörröppningen. Dörröppningar och fönster är de vanliga problemområdena. Det är där du har många sömmar som dras när du drar upp och drar upp tältflikar. Alla små revor ska sys upp och lappas med sömförseglare (min favorit).

Gå till ditt golv och kontrollera särskilt om det finns punkteringar. Överdimensionerade markdukar (tältfotspår) orsakar de allra flesta problem i tältgolv. En markduk som hänger utanför omkretsen av ett tält leder vatten under tältet och skapar pölar. Håll ditt fotavtryck 2-3 tum innanför tältets yttre kanter.

Det här är svårare än det ser ut, men du måste titta på alla sömmar i tältet. Låt dig inte ens luras! Spendera några dollar på sömförseglare (Gear Aid Seam Grip är utmärkt) och applicera den på varje söm i ditt tält. Det bör inte ta dig mer än 20-30 minuter att göra klart både insidan och utsidan av ditt tält.

Gå med ett badkarsgolv

Försök att hitta ett tält som har ett vattentätt ”badkar”-golv. Ett badkarsgolv har sidor som löper flera centimeter längs väggen i ditt tält. Det är i princip en skål så att vattnet inte kan komma till det första lagret av sömmar där golvet fäster mot tältväggarna.

Se också till att det inte finns några sömmar på tältgolvet. Det spelar ingen roll hur bra vattentätningen av ditt tält är, vattnet kommer så småningom att leta sig igenom dina sömmar.