En vacker dag kan förvandlas till ett obevekligt åskväder på några minuter. Det spelar ingen roll vad vädermannen säger, dåligt väder kan snabbt hända. Vad händer om du campar i ett tält? Är tält säkra i ett åskväder?
Tält drar inte nödvändigtvis till sig blixtar, men det betyder inte att de är säkra i ett åskväder. Trots att du är skyddad från regnet tält ger inget extra skydd mot blixtnedslag. Även om risken är låg har du fortfarande en chans att bli träffad av blixten. Det finns sätt att minimera risken, men du bör ändå försöka planera dina campingresor utifrån vädret.
Är det säkert att tälta i åskväder?
Det råder debatt om huruvida det är säkert att campa i ett tält under ett åskväder. Den ena sidan säger att du alltid ska söka skydd i en bil eller byggnad och den andra säger att det mesta av risken kan minimeras genom att välja rätt campingplats. Ibland kan man inte undgå dåligt väder.
Även om jag inte skulle rekommendera camping i dåligt väder, kan du uppleva ett åskväder någon gång. Att campa i dåligt väder handlar om att förstå och minimera risker. Det är mer riskfyllt att slå läger under ett åskväder än en klar natt, men det betyder inte att du bör avboka din resa vid första tecken på regn.
Några av mina favoritkvällar ägnades åt att lyssna på regnet ösa ner på taket av mitt tält. Människor använder till och med ljudet av regn på tält som vitt brus för att hjälpa dem att sova.
Risken att bli träffad av blixten under en campingtur är extremt liten. Chanserna att vinna på lotteriet är mycket högre än att bli träffad av blixten när du sover i ett tält. Självklart är det säkrare att skydda inomhus under en storm, men risken är liten. Varje år krossas fler människor (främst barn) i fåtöljer än som dör av blixtnedslag.
Människor verkar öka risken genom att uttrycka ogrundad rädsla. Du kan minimera risken genom att välja rätt campingplats (läs mer nedan) och gå in i blixtläge när nedslagen närmar sig.
Gå djupt in i skogen under ett åskväder

Jag är uppfostrad med tanken att man aldrig ska stå under ett träd under ett åskväder, men det är bara delvis sant. Du kanske inte står under ett enda träd eller i kanten av en skog eller slår upp ett tält, men att gå djupt in i en tjock skog är helt säkert.
Om du går djupt in i en skog är din chans att bli träffad av blixten exakt densamma som någon annanstans (högst osannolikt). Blixten träffar vanligtvis det högsta föremålet den kan hitta, men baldakinen fungerar som en gigantisk plan yta.
Slå inte läger under det högsta trädet i skogen, men var som helst är bra. Se bara till att titta upp i baldakinen för att se efter döda eller lösa grenar (känd som änkmakare). Grenar faller mycket snabbare under en storm och du vill inte vara på den mottagande sidan av en fallande gren.
Gör de blixtsäkra tält?

Ett vanligt tält ger inget skydd mot blixtnedslag och skulle med största sannolikhet fatta eld vid ett direktnedslag. Så du skulle ha 2 problem att ta itu med. Tack och lov, när tekniken går framåt, kommer vi sannolikt att se blixtbeständiga tält inom en snar framtid.
Det finns ett fåtal företag som försöker designa blixtbeständiga tält, men inget av dem har gått i produktion hittills. De arbetar genom att använda specialiserade vinklar för att rikta blixten runt tältet och ner i marken. Aluminiumstolparna är designade för att hantera direkta slag såväl som markkontaktslag.
Vem vet hur mycket dessa tält kommer att kosta, men jag är säker på att de kommer att vara dyra. Det måste finnas en anledning till att de inte har gått i produktion de senaste 5-10 åren. Det finns helt klart en efterfrågan på det, så den enda andra anledningen bör vara kostnad.
Försök alltid hitta skydd
Försök alltid hitta skydd om det ser ut som att en stor storm är på väg. Det är inte alltid möjligt i inlandet, men på de flesta campingplatser bör man kunna hitta boende i byggnad/bil.
Leta efter stora slutna byggnader med VVS och ledningar. När den är korrekt kopplad skickar en byggnad elektricitet runt omkretsen och ner i marken. Byggnadens storlek spelar egentligen ingen roll så länge den är helt inhägnad. Paviljonger, bodar, skyddsrum etc. med öppna sidor är inte säkra under en storm.
Du kan också söka skydd i din bil om det inte finns något sätt att ta sig till en byggnad. En bilram i metall är utformad för att skydda dig från elektriska stötar. Undvik kontakt med bildörrarna och ratten då de kommer i kontakt med metallramen.
Som ett sista scenario kan du resa djupare in i skogen bort från de högsta träden. Det här är inte det bästa stället att gå till, men det är bättre än i ett tält på ett öppet fält. Det är mycket bättre att vara bland kortare träd än ett enda högt.
Ta förnuftiga risker
Att lära sig när man ska ta förnuftiga risker är nyckeln till alla utomhusaktiviteter. Även om jag inte skulle rekommendera att leta efter stormar för din nästa campingresa, är de ibland oundvikliga. Om du tältar mycket kommer du någon gång att behöva ta itu med dåligt väder.
Avboka inte din resa vid första tecken på dåligt väder. Du kan fortfarande ha en rolig resa om du vet hur du hanterar och minskar risker. Att hantera vädret handlar om att förstå/minimera risker och veta hur man hanterar dem.
Att veta hur man hanterar stormigt väder är värdefull kunskap. Att vara uppmärksam på din tältplacering, vattentäta och förstärka dina rep/pinnar är 99,9% av striden. De återstående 0,1% beror på otur.
Dra åt dina killrep och använd rätt insatser

Stormigt väder ger vanligtvis höga vindar och kraftiga regn. Var noga med att dra åt dina killrep och använd stadiga tältpinnar. Tältpinnar är billiga, så nöj dig inte med de tunna stålpinnar som följer med ditt tält.
Jag rekommenderar starkt att plocka upp ett set MSR Groundhog tältstänger (bilden ovan). De är lätta, kompakta och håller verkligen under fruktansvärda förhållanden. Titta på hur insatserna roterar i bilden ovan. Designen fungerar som en skruv som borrar genom smutsen. De är överlägset de bästa allround-stolparna för nästan alla markförhållanden.
Kör ner dina insatser i marken i en 45-graders vinkel i varje hörn av tältet. Använd ditt tälts rep vid var och en av fästpunkterna, se till att använda spännarna för att förstärka fästet. Ditt tält levererades troligen med fyrlinjesträckare/justerare, som du kan köpa köp dem på Amazon billig.
Vad är dina tältstänger gjorda av?
De allra flesta tält kommer nuförtiden med kolfiberstänger. Kolfiber är starkt och väldigt lätt, men det har en stor fördel under åskväder. Till skillnad från stål och aluminium (leder inte elektricitet bra) leder inte kolfiber elektricitet.
Ärligt talat kommer dina tältstänger inte att spela så stor roll. Köp inte ett nytt tält bara för att dina stolpar är av stål. Att lära sig att välja rätt camping ger dig mycket bättre chanser att överleva än att byta pol.
Att välja campingplats innan ett åskväder
Du har säkert hört att man inte ska stå under ett träd under ett åskväder. Det är både bra och dåliga råd, beroende på var träden finns. Du vill inte slå läger under ett enda träd, utan under en grupp träd.
Blixten tenderar att träffa det högsta föremålet i närheten. Det är förmodligen ditt tält om du har slagit läger på ett öppet fält. Istället för att stå på ett vidöppet fält, leta efter ett tak av löv. Försök bara undvika att stå nära det största/högsta trädet i området.
Några platser att undvika vid åskväder
- Öppna utrymmen: Slå aldrig läger på ett öppet fält under en storm. Ditt tält är förmodligen det högsta föremålet på fältet och utsätter dig för ett direkt blixtnedslag.
- Ensamma träd och höga föremål: Blixten kommer vanligtvis att träffa det högsta objektet i närheten eftersom det är den enklaste vägen till marken. Det kommer vanligtvis att vara ett träd, torn, verktygsstolpe, etc. i ett stort öppet fält. Du kan lätt bli träffad av blixten om du är nära de höga föremålen.
- Öppna byggnader (paviljonger, baldakiner, etc.): Jag pratar mest om byggnader som inte har jordning av elledningar och VVS. Sök inte skydd under stora öppna sidopaviljonger, skärmtak och skjul.
- Stora höjder ovanför kapellet: Gör allt för att komma under trädgränsen när du vandrar/campar på hög höjd. Släng din utrustning om du måste. Försök bara komma under trädgränsen så att du inte utsätts för dödliga direkta attacker. Förbli i en hukande position, nära marken när blixten närmar sig och det inte finns något sätt att söka skydd. Du vill ha så lite kontakt med marken som möjligt, så lägg dig inte ner i en storm.
- Vatten: Detta är ytterligare en som förmodligen verkar uppenbar. Vatten lockar blixtar, så håll undan om det finns risk för åskväder.
Är tält säkra i ett åskväder?
Under en storm är ditt tält tyvärr inte säkert från blixtnedslag. Eftersom tält inte är blixtbeständiga kan de inte skydda dig från elektricitet. Det bästa är att söka skydd eller vänta på att blixten närmar sig och hamnar i blixtens position. Jag kommer att diskutera blixtens position i nästa avsnitt.
Vad ska jag göra om jag blir instängd i ett tält under ett åskväder?
Ibland kan man inte hitta skydd under ett åskväder. Förhoppningsvis kommer du att slå läger någonstans där du inte kommer att utsättas för blixtnedslag. Tyvärr är det för sent att byta campingplats när en storm kommer. Vad ska jag göra om jag blir instängd i ett tält under ett åskväder?
Se och lyssna efter blixtnedslag och var uppmärksam på åskans klapp. Notera tiden mellan åska och blixt. Ljus är snabbare än ljud, så du ser en fördröjning mellan blixten och åskan. Längre förseningar betyder att blixten är längre bort. Höga, snabba nedslag gör att blixten är nära och du bör söka skydd eller komma in i blixtläge.
Det finns inte mycket du kan göra när du sitter fast i ett tält. Målet är att minimera skadorna från potentiella strejker och undvika direkta strejker. Så snart blixten närmar sig, gå till mitten av tältet och huka dig ner (blixtläge).
Du vill att din kropp ska vidröra marken så lite som möjligt. Sätt dig i mitten av ditt tält om du inte kan sitta på huk (lägg dig aldrig ner). Följande korta 2 minuters video visar hur du tar dig in i blixtpositionen och ger några andra bra tips. Jag rekommenderar starkt att kolla upp det snart.