Är superlim ok på fiskelina?

Superlim appliceras vanligtvis på fiskelina för att stärka knutar. Många gör det utan att tänka på det, vilket kan leda till att du undrar om det är rätt sak att göra eller om du bara gör det för att du såg din farfar göra det på sin sista fisketur.

Så, är superlim ok på fiskelina? Ja, det borde vara ok att använda superlim på fiskelinan, och det påverkar inte styrkan på din knut negativt. Om du är orolig för om superlimmet är säkert för miljön bör det inte påverka själva vattnet eller fisken; det är miljösäkert och ska inte skada någonting.

Du bör överväga att experimentera med att använda olika typer av knutar i din linje, vilket kan stärka din linje utan användning av superlim. Det kan också finnas några andra alternativ för dig att använda förutom superlim om du tycker att limet är för kladdigt och klibbigt.

Läs vidare för mer information om hur du använder superlim på din fiskelina!

Påverkar superlim hållfastheten i knuten på linjen?

Den största faktorn när du tänker på superlim är om det har någon effekt på styrkan i din knut, och därmed din linas förmåga att göra sitt jobb – kroka den stora fisken utan att gå sönder!

 • Det bidrar till knutens integritet: Superlim tjänar bara till att stärka styrkan i din knut.
 • Det är som att dubbel eller trippel knyta din linje: Att använda superlim verkar faktiskt bara som att du lägger till fler knutar på din linje. Om du inte vill använda superlim kan du få en liknande effekt genom att lägga till ytterligare knutar.

Superlim kommer definitivt inte att ta bort något från din linjes förmåga att fungera. Det finns ingen risk för att din linje går sönder på grund av limmet. Om något, det ger styrka och kan hjälpa din linje när du rullar in den stora fångsten!

Typer av superlim

Vilka typer av superlim finns det som kan möta dina behov?

 • UV Knot Sense – detta härdar på några sekunder när det utsätts för solljus, så det kan vara ett utmärkt snabbtorkande alternativ. Den förblir också mjuk och smidig så att den inte känns som en sten i slutet av din linje.
 • Zap-A-Gap – Detta lim är populärt bland fiskare eftersom det är mycket mångsidigt.
 • Loctite Gel – Den här gelen är ganska flexibel och kan vara lättare att arbeta med och applicera än andra superlim.
 • Galet lim – Bra gammaldags Crazy Glue kan vara ett bra alternativ. Den kommer med en borstapplikator och kan vara lätt att använda och applicera när du är ute på vattnet.
  Hur man riggar och fiskar en Jerkbait från en kajak (för alla arter)

Det finns några olika typer av lim som passar dina behov. Det viktiga att komma ihåg är att den ska innehålla cyanoakrylat, vilket betyder att den torkar snabbt och starkt. Du kan verkligen inte gå fel med någon av dem på listan ovan!

Vilka knutar behöver superlim?

Vilka typer av knutar ska man limma? Du kan limma vilken knut som helst, men i verkligheten är vissa knutar så starka och säkra att lim inte skulle hjälpa och inte behövs.

Du behöver förmodligen inte limma dessa typer av knutar:

 • Blodknutar – den här knuten används för att sammanfoga två linjer, och det är inte tillrådligt att använda superlim i så fall.
 • Dubbla kirurgknutar – I likhet med ovanstående används den för att foga samman två knutar, och du skulle faktiskt vilja överväga att smörja dessa linjer, inte limma dem.
 • Bimini Twist – den här knuten skapar faktiskt en ögla, och du vill att den här öglan ska smörjas, inte fast.

Det är en bra idé att limma dessa typer av knutar för att ge dem extra stöd:

 • Nagelknut – med den här knuten vill du permanent ansluta en fluglina till en ledare, och lim skulle hjälpa till att stärka denna knut.
 • Albright Knot – denna knut används för att sammanfoga två olika typer av fiskelinor. Eftersom de har olika diameter, skulle lim hjälpa till att stärka denna knut.

Du kommer att vilja undersöka vilka typer av knutar du tänker superlimma. Vissa är bra kandidater för lim, och andra är inte lika bra kandidater. Här är en bok på Amazon som skulle vara en bra utgångspunkt för de olika typerna av fiskeknutar: Fickguiden till fiskeknutar

  Kan du frysa lunchkött för fiske?

Miljöhänsyn kring att använda superlim på fiskelina

Vi har bestämt att det inte kommer att påverka kvaliteten på din knut eller din lina, och därför kanske du inte kan skylla en dag utan framgång fiske på superlim. Men är det säkert för miljön att använda superlim? Kommer det att påverka kvaliteten på vattnet, och kommer det att påverka andra fiskar och marint liv i vattnet?

Det är faktiskt helt säkert att använda superlim inuti ett akvarium för att fixa krossat glas och trasiga akvarieväxter. Inte bara det, efter att ha låtit superlim torka i några minuter kan vatten faktiskt hjälpa till att påskynda torkningsprocessen.

Du kan vara lugn – att använda superlim på din lina kommer inte att skada miljön! Om det är tillräckligt säkert att använda i ett litet akvarium, är det säkert nog att använda i en stor vattenmassa!

Använder yrkesfiskare superlim på fiskelina?

När du är osäker, vänd dig till proffsen. Inget slår erfarenhet trots allt. Det finns en vanlig trend bland yrkesfiskare – de täcker sina knutar med en klick lim. Om proffsen använder superlim för att hjälpa dem, så ska du inte vara rädd för det heller!

Ett alternativ till superlim: Aquaseal

Är du fortfarande inte såld på att använda superlim? Vad mer kan du använda? Prova lite Aquaseal som ett alternativ till superlim. Aquaseal är utmärkt för tätning läckor, så du kanske redan har några i din båt, och det kommer också att fungera för att stärka dina knutar.

Den största nackdelen med att använda Aquaseal är att det tar mycket längre tid att torka än att använda superlim. Superlim bör vara val A, men Aquaseal skulle kunna fungera i ett nafs som backup, och det torkar klart och smidigt!

  Hur man undviker tång vid fiske

Förvaring av ditt superlim

För att få ut det mesta av ditt superlim, förvara inte ditt superlim på båten. Du vill se till att du alltid sätter tillbaka locket ordentligt, det finns inga rester runt tätningen och förvara den på en sval och torr plats borta från sol och värme.

När du har insett hur enkelt och effektivt det är att använda superlim på din fiskelina, kommer du inte att vilja sträcka dig efter den bara för att få den torkad och oanvändbar!

Är inte superlim rörigt?

Har du precis limmat ihop fingrarna? Undrar du hur man får bort det där klibbiga ämnet från händerna? Många av dessa lim kommer med penslar, eller så kan du krama ur flaskan utan att någonsin röra limet, så saker och ting ska inte vara så rörigt som du kanske tror.

Här är ett par videor tillgängliga på YouTube som kan hjälpa dig att visualisera hur du applicerar superlim på din fiskelina.

Även om ovanstående videor på YouTube kan användas som ett verktyg för att hjälpa dig se hur du applicerar superlim på din fiskelina, kan du också rengöra den från händerna i händelse av att du gör en röra. Om tvätt med tvål och vatten inte gör susen för att ta bort limmet, försök att applicera lite nagellackborttagning först och sedan dra bort det.

Är superlim säkert för din fiskelina?

Varsågod och använd superlim med ett klart sinne! Superlim skadar inte fisken, skadar inte den vattenmassa fisken befinner sig i, och kommer bara att tjäna till att stärka din fiskelina. Att använda superlim kan hjälpa till att göra din fiskelina starkare, och kommer bara att hjälpa dig i din strävan efter den största fångsten!