Är strumpor nödvändiga med löparskor?

Professionella sprinters föredrar ofta att springa utan strumpor under evenemang. Detta betyder inte att de inte bär dem under träningen. När folk hör detta tror de att det kommer att vara bra för dem att springa utan strumpor. Men traillöpning skiljer sig från sprint eller landsvägslöpning och bör behandlas annorlunda så. För att svara på frågan, bär du strumpor med löparskor?

Att springa med en välsittande strumpa fungerar bäst för de flesta traillöpare. Strumpor skyddar dina fötter från blåsor på grund av intensiv friktion från terränglöpning, men de förhindrar också fuktuppbyggnad som kan orsaka fukt som kan förkorta skornas livslängd. Beroende på området kan långa strumpor krävas.

De flesta typer av löpning har många likheter. Trailrunning är dock lite speciellt. I den här artikeln vill vi diskutera vilken typ av strumpor som löpare bär. Vi vill också diskutera varför du behöver bära dem. Vi vill också svara på några frågor som vi får om att springa utan strumpor på leden. Så fortsätt läsa för allt du behöver veta.

5 skäl till varför du behöver strumpor när du springer

Här är våra fem anledningar till varför du bör bära strumpor när du springer, även på kortare sträckor.

  • Bekvämlighet
  • Förhindra blåsor
  • Undvik hälsoproblem
  • Underhåll dina skor
  • Skydda dina ben

Låt oss nu diskutera dessa skäl på djupet.

Bekvämlighet

Enligt min erfarenhet lägger strumpor ett lager av komfort mellan dina fötter och dina skor. Vissa människor går runt utan strumpor och tycker att det är bekvämare. Även om detta kan vara sant för vissa, är löpning lite annorlunda än att bara gå (eller springa) runt stan. Dina fötter kommer att svettas och det blir friktion mellan foten och skon.

Strumpor är designade för att minska friktionen mellan skon och din fot – och de hjälper till att minska den där klibbiga känslan som du känner när det är extremt fuktigt ute.

Förhindra blåsor

Svettiga fötter betyder mer friktion. Mer friktion betyder fler blåsor. Även om ingen svett är inblandad kan strumpor minska friktionen och rädda dig från blåsor.

  Stinkande tält? 7 tips om hur man rengör ett tält som luktar

Men om du springer utan strumpor på en trail, speciellt i värmen, gör kombinationen av dessa två faktorer det lätt för dig att utveckla blåsor på hälen, ovansidan av fötterna och insidan, precis ovanför fotvalvet.

Dessa blåsor kan inte bara vara smärtsamma, men om du får smuts i skorna med en öppen blåsa kan det bli ganska farligt eftersom din fot kan bli infekterad. Inte bara det, men det kommer att vara ganska smärtsamt, och du kanske inte kan köra det på några dagar efter att du fått blåsan. Blåsor kanske inte låter som en stor grej för dig nu, men det är allt du kommer att tänka på om du får en.

Faktum är att vi skrev ett stort inlägg om blåsor och blåsorprevention och behandling som du kan kolla in här om du är intresserad. Strumpor är en stor del av förebyggande av blåsor.

Undvik hälsoproblem

Som vi nämnde kan en blåsa bli infekterad om smuts kommer in i din sko, men att springa utan strumpor under längre perioder kan orsaka dessa hälsoproblem med dina ben och dina fötter (källa):

  • Ökad chans för fotsvamp
  • Du kan utveckla en svamp under dina tånaglar
  • Ökad risk för inåtväxande tånaglar
  • knystar

Inget av dessa villkor är kul att ha. Inte ens lite.

Underhåll dina skor

Inte bara ger strumpor ett lager av komfort mellan din sko och din fot, men de skapar också ett lager av skydd för skon. Strumpor absorberar svett och utan dem blir det direkt kontakt mellan din blöta fot och dina skor. Våta skor innebär att alla delar av skon kommer att expandera och dra ihop sig när skon blir blöt och sedan torkar.

Stygn och lim och alla delar av skon ansträngs under denna process. När stygnen börjar gå, kommer dina skor att börja försämras i snabb takt.

  Kan du vara muskulös och springa långa distanser?

Skydda dina ben

Slutligen erbjuder strumpor dig skydd mot väder och vind medan du springer. No-show strumpor kommer inte att göra mycket för dig, här. Om du vill ha skydd måste du ha långa strumpor.

Låt oss prata om varför det kan vara en bra idé.

Bästa typen av strumpa för traillöpning

Jag frågade en gemenskap av löpare och den absolut favorit typen av strumpa för löpning var Smartwool.

Jag håller med! Jag uppskattar verkligen Smartwools passform (inte för lös) och den är smidig och friktionsfri, men hållbar.

Det finns en bajillion strumpor där ute, men dessa strumpor på Amazon kan du komma igång med din resa.

Varför bär Trailrunners långa strumpor?

Det fanns en tid när långa strumpor var på modet, men nuförtiden känns det lite ”gammaldags”, och om du bär långa strumpor kanske du känner dig lite självmedveten. Som sagt, det är normalt att bära långa strumpor inom trailrunning community, ibland strax under knäna.

Detta beror till 100 % på spåret du ska springa. Om du springer på en väletablerad grusstig behöver du egentligen inte vara orolig för långa strumpor kontra korta strumpor. Om du däremot ska springa på gräs eller genom någon borste alls, notera det.

Som löpare kommer du att möta långt gräs, buskar, buskar. Om du inte vet vad det betyder, ska jag berätta för dig: buggar. Så att bära långa strumpor skyddar löparens ben från allt det där. Beroende på ditt område betyder det fästingar och andra buggar. Så, kort sagt, långa strumpor hjälper.

Ska du bryta in dina skor utan strumpor?

Hur enkel den här frågan än låter kan den orsaka debatt. Vissa säger att man aldrig ska bryta i sina skor utan strumpor, medan andra säger tvärtom. Du får också några experter som debatterar varandra kring detta ämne. Jag kommer att ge dig några råd baserat på mina erfarenheter.

Du bör bära strumpor när du bryter in dina skor, särskilt trailskor. När du skaffar ett par nya skor är de ännu inte gjutna efter dina fötter. Dessutom är nya skor styvare än ett par begagnade. Denna stelhet och bristen på anpassning till dina fötter kan orsaka blåsor ganska lätt.

  Kan du använda propan i en butan spis?

Dessutom, om du vanligtvis bär tjocka strumpor, vill du att dina skor formar sig efter dina fötter med strumpor på. Om du gör detta kommer du att få en bekvämare upplevelse under hela livslängden för dina traillöparskor.

När ska du springa utan strumpor?

Vissa människor gillar inte strumpor.

Det är egentligen allt som finns. Vissa människors gång, deras skor och deras kropp kombineras alla där de inte gillar känslan av strumpor.

Vissa rapporterar till och med Mer blåsor med strumpor än utan. I slutändan måste du ta reda på vad som fungerar för dig. Jag är definitivt med i strumpklubben, men vill du prova utan strumpor så ska du satsa på det. Testa en kortare löprunda först för att se hur det går – var särskilt uppmärksam på dina fötter och om det finns några skav.

Springer utan strumpor och stinkande fötter

En sak som du kanske inte tänker på när du överväger strumpor kontra inga strumpor är illaluktande fötter. För att vara rättvis kan dina löparskor bli riktigt illaluktande även om du bär strumpor, men utan strumpor kan stanken komma till nästa nivå.

Jag läste precis om en tjej som springer utan strumpor och hennes skostanken börjar bli outhärdlig. Till sig själv och sin man.

Kom bara ihåg att varje gång något stinker av kroppslukt, att det bara beror på bakterier. Det betyder att om du tvättar med en mild tvål (en klick diskmedel borde duga) kan det hjälpa till att lindra stanken.

För övrigt, du kan spraya insidan av dina skor med vinäger efter varje löprunda, eller göra som skridskouthyrningen gör och spraya Lysol eller något annat desinfektionsmedel.