Är sovsäckskompression dåligt?

Om du lämnar din sovsäck hoptryckt när du förvarar den, förlorar den sin förmåga att hålla dig varm? Komprimerar det inte att sova på en sovsäck? Är sovsäckskompression så dålig?

Isoleringsegenskaperna hos en sovsäck (loft) går ofta förlorade med tiden, även om det inte är bekräftat om lagring av dem komprimerad är boven eller om det helt enkelt är naturlig nedbrytning. Många sovsäcksägare rapporterar om en förlust av loft över tiden om de förvaras komprimerad.

Jag ville gå till botten med den här frågan eftersom det är ett av de mystiska talesätten som du kommer att höra från erfarna campare men vi gör det inte eftersom det är en total smärta att lägga på eller rulla ut din sovsäck i slutet av en lång resa.

Är det verkligen så illa att komprimera sin sovsäck?

Låt oss prata om anledningen till att folk överhuvudtaget pratar om sovsäckskompression.

Eftersom isolering i en sovsäck fungerar genom att fånga luft i mellanrummen mellan fibrerna (dessa luckor kallas loft), en komprimerad sovsäck gör att loftet kollapsar och därmed förlorar sina isoleringsegenskaper. och håller dig inte lika varm.

Till exempel när du sover i en sovsäck är du det komprimera botten av sovsäcken, kollapsar loftet som finns i botten av sovsäcken. Det är därför som ett liggunderlag ofta är nödvändigt för att fånga värmen på undersidan eftersom botten av sovsäcken inte gör ett bra jobb med att behålla värmen (eftersom du komprimerar den medan du är i den).

En sidoanteckning: av denna anledning väljer vissa människor att använda ett campingtäcke. Ett campingtäcke är inte mycket mer än en filt förutom att det har en speciell fotlåda för att hålla dina fötter varma. Utgångspunkten för ett campingtäcke är att eftersom du ändå komprimerar botten av din sovsäck, är det ingen idé att ha det! Ett campingtäcke kräver ett bra liggunderlag med bra isolering för att hålla sig varm under kalla nätter.

  Vad man ska göra med kort hår när man campar

Du kan se ett exempel på ett ”övertäcke” (designat speciellt för hängmattor) här på REI.

Hur som helst, tillbaka till sovsäckskompression.

Är det dåligt att förvara sin sovsäck i en kompressionssäck?

Svaret på om det är dåligt att förvara din sovsäck komprimerad är förmodligen.

Tanken är den om du lämnar din sovsäck hoptryckt i förvaring under långa perioder så att loftet aldrig studsar tillbaka, och därmed förlorar din väska sin förmåga att hålla dig varm över tiden.

Tyvärr för världen har ingen gjort ett 20-årigt experiment med en sovsäck som förvaras komprimerad och samma modell av sovsäck som hängs upp okomprimerad. Det är möjligt att loftet försämras med tiden i båda fallen, men det är svårt att veta hur mycket kompression som spelar in i det.

TL;DR Det är möjligt att din väska tappar sitt loft med tiden oavsett vad du gör.

Om jag var tvungen att välja sida skulle jag säga att mängden isolering du förlorar om du lämnar din väska komprimerad är minimal i jämförelse med de skador din väska kan få av att förvaras på en fuktig plats.

När det gäller

Om du bor i ett varmt klimat som inte blir under 32 grader Fahrenheit, detta är inget att oroa sig för mycket över. De väskor som är mest utsatta för skador är väskor som är högpresterande och klassade för extrema temperaturer.

Om du campar i 40-50 graders väder, kommer din väska att hålla tillräckligt med värme för denna typ av camping i flera år. Om du vill ha några tips om hur du kan bo bekvämt att campa i 40 graders väder, kolla in vårt inlägg här. Vi har även ett annat inlägg om vad speciellt du behöver göra för att campa i 30 graders väder.

  Hur man diskar under camping: Alla metoder övervägs

Bästa sättet att förvara en sovsäck

Särskilt dun är ett känsligt material. Om du tvättar din väska med tvättmedel kan du ta bort dunet från dess kemikalier som hjälper till att öka dess loft. Om du blöter din dunpåse förlorar du alla dess isoleringsegenskaper.

Den absolut optimala förvaringen för en sovsäck lämnas okomprimerad på en galge på en torr och sval plats.

Vissa människor undrar över att förvara sina tält och annan campingutrustning i ett skjul – jag frågade om detta till en grupp campare och rapporterade mina fynd i det här inlägget.

Att fråga folket om deras väska tappar sitt loft med tiden

Jag ville svara på den här frågan bättre än vad som finns där ute och så jag bestämde mig för att fråga en grupp campare om deras sovsäck verkligen har lidit av kompression från förstahandserfarenhet. Det jag lärde mig var överraskande:

  • Flera rapporterade att deras komprimerade sovsäck tappade sitt loft efter år av förvaring: Av någon anledning såg många människor att deras sovsäck förlorade sin isoleringsförmåga med tiden.
  • Vissa rapporterade att deras syntetiska väskor inte förlorar samma upphöjda förmåga som andra rapporterade: Dun (fjädrar) är en av de mest effektiva isoleringarna i en sovsäck på grund av duns fantastiska egenskaper. Vissa sa dock att deras syntetiska påsar inte tappade sitt loft på samma sätt som nedpåsar tappar sitt loft.
  • Vissa rapporterade att de har förvarat sin väska komprimerad i flera år och aldrig haft några problem: Särskilt en person sa att de lagrade sina sovsäck i 35 år komprimerad och det fungerade fortfarande bra. Detta kommer sannolikt att vara mest människors erfarenhet, särskilt om du inte campar i extrema kalla temperaturer.
  Vad är en klass C-camping?

Jag bör nämna att en person nämnde att dun höll sig varm längre än syntetiskt. Jag tycker att det är bra att veta det det är en blandad påse (Inget illa menat). Vi vet inte säkert om kompression verkligen gör så stor skillnad för en väskas isolering.

En berättelse som var särskilt intressant var en person som rapporterade att de använde en dunsovsäck som hade vakuumkomprimerats i en plåtburk i ett stridsflygplan i flera år, och sedan använde samma påse i flera år efter det. Den extrema kompressionen i ett vakuum verkade inte påverka väskans förmåga att lufta.

Ytterligare ett argument att andra faktorer kan leda till att loftet bajsar ut med tiden.

Vilken påse är mest motståndskraftig mot kompression?

En intressant sak jag lärde mig under denna forskning handlade om Wiggys påsar. Wiggys väskor är faktiskt konstruerade för att behålla loftet med hjälp av ett speciellt material utvecklat av deras varumärke som heter Lamilite.

Jag hörde bara om Wiggys från en av camparna som jag hade frågat om sovsäckskompression. De sa att deras Wiggys-väska förblev opåverkad av kompression och fortfarande fungerade utmärkt.

En del av det kan bero på påståendena på webbplatsen om att fånga strålningsvärme snarare än konvektion. Vi behöver alla en bra sida vid sida studie för att ta reda på dessa påståenden.

Jag har inte personligen provat en Wiggys-väska, full avslöjande, men jag hoppas att någon gång testa dessa teorier.