Är sovsäckar vattentäta

Orange sovsäck på suddig bakgrund. Campingutrustning

Camping kan vara en så rolig aktivitet, men att campa i regnet kan leda till fuktiga saker. Om ditt tält inte håller allt vatten ute, sover du i en pöl eller skyddar din sovsäck dig?

Ingen sovsäck är helt vattentät – om de lämnas i vatten blir de blöta. Det finns några sovsäckar som har ett vattenavvisande ytterlager och sovsäckarna kan även täckas med en vattentät påse eller beläggning. Med förberedelse kan en sovsäck användas i alla situationer, våta som torra.

Oavsett din situation vill ingen åka på camping med en fuktig sovsäck. Här är några saker du bör veta så att du kan förbereda dig själv och din väska.

Olika typer av sovsäckar

Även om ingen sovsäck du hittar i butiker eller online kommer att vara riktigt vattentät, är inte alla sovsäckar lika skapade. Det finns två huvudtyper av sovsäckar: de av ett vattenavvisande ytterlager och det utan det lagret. Vi kommer att utforska vad var och en av dessa väskor är och vad de betyder för dig.

Vissa sovsäckar har ett vattenavvisande yttre lager. Även om detta kan kallas en mängd olika saker, är vanliga namn du kan höra slängas runt Gore och Pertex. Båda är syntetiska material som har gjorts vattentäta. Du kan ofta hitta dem i regnrockar och skor, inte bara sovsäckar. När vatten träffar detta material, pärlar det upp sig och glider av påsen, vilket förhindrar droppen från att tränga in i påsen. Även om detta förhindrar att din sovsäck blir genomblöt, orsakar det andra problem.

Även om det är skönt att ha ett lager som hindrar vatten från att komma in utifrån, kan detta lager bli ett tveeggat svärd. En viktig egenskap för en sovsäck är andningsförmåga. Detta är viktigt eftersom din kropp släpper ut fukt genom andningen och svetten medan du sover. Normalt kan denna ånga penetrera påsen och komma ut när den träffar det yttre lagret. Men med ett vattenavvisande lager hålls denna fukt kvar i väskan med dig. Fodret i din väska blir kallt och blött och kan inte torka ut. I dessa fall kan det vara bättre att leta efter en väska med bättre andningsförmåga.

  Har terränghjulingar strålkastare?

Den andra typen av sovsäck är en som fokuserar på andningsförmåga. Dessa sovsäckar har inte ett styvt yttre lager som de vattentäta sovsäckarna. Istället använder de ett skallager som täcker fodret samtidigt som det släpper in och ut luft. En svag punkt med denna typ av sovsäck är mängden vatten de kan låta sippra in i sovsäcken. Även om de inte är de bästa för våta situationer, är de en utmärkt typ av väska för de flesta andra typer av camping. Om du vill ha en väska som är specialiserad på att hålla vatten ute, så ska du leta efter en vattentät väska. Vill du istället ha en smidigare väska bör du titta på en med mer andningsförmåga.

Bivackpåsar

Om du är intresserad av flexibilitet kan du vara intresserad av en Bivackväska. Bivvysäckar eller ”bivacksäckar” är ett alternativ till tält som kan användas för att hålla en sovsäck torr. Vad de i huvudsak är är ett lager av vattentätt material som en sovsäck kan placeras i. Väskan kan dras åt för att förhindra att vatten, smuts och insekter kommer in i din sovsäck.

Till skillnad från en vattentät sovsäck är säcken ett separat lager från sovsäcken. Detta ger ökad andningsförmåga och en väg för vatten att fly förbi det vattentäta tyget. Väskan kan användas med ett tält eller istället för ett tält. Detta är ett utmärkt alternativ om du vill ha maximal flexibilitet med din utrustning. Genom att använda en bivackpåse kan du även använda en sovsäck som andas under våta förhållanden. När det är torrt kan du använda sovsäcken som vanligt. När förutsättningarna är de rätta, några campare dike sin sovsäck och bara använda en bivy säck för att täcka.

  Bästa grytor och stekpannor för camping: En komplett guide
Turist lägger sovsäck i säck utanför, närbild

Hur man gör en sovsäck vattentät

Å andra sidan kanske du inte vill köpa en annan enhet och ta den med dig när du campar. Då kanske du undrar om du bara kan vattentäta väskan du redan har. Detta är ett gångbart alternativ, men här är några saker att tänka på innan du springer till butiken.

Är din väska redan vattentät? Om så är fallet, kommer behandling av det yttre lagret med fler kemikalier förmodligen inte att förbättra dess förmåga att stöta bort vatten. Om du istället har mer av en väska som andas som du vill säkra kan det här vara alternativet för dig.

Köp helt enkelt en spray-på vattentätande produkt, såsom Nikwax TX direktspray, följ instruktionerna och voila! Du har en vattentät väska!

Något att tänka på, genom att öka väskans vattentålighet minskar du dess andningsförmåga. Detta kan vara särskilt viktigt om din väska har ett naturligt foder, som dun, som måste hållas så torrt som möjligt. Om du är nöjd med hur din sovsäck känns kan det vara bättre att inte behandla den och bara ta med ett sovsäcksskydd eller en väska nästa gång du ska campa. (Källa)

Hur man packar en sovsäck

När du packar din sovsäck vill du se till att den inte blir blöt innan du använder den. Det finns inget värre än att vara på väg hela dagen bara för att hoppa ner i en fuktig sovsäck. För att hålla din väska torr bör du se till att ryggsäcken du transporterar den i inte har några hål eller öppningar genom vilka vatten kan glida in. Din väska kan stuvas i en bärväska eller i din bivvy-väska om du tar med dig en. Videon nedan förklarar hur du enkelt kan använda en soppåse för att packa din sovsäck så torr som möjligt.

  Är små hus en modefluga?