Är sovsäckar brandfarliga?

Sovsäck och annan campingutrustning utomhus en solig dag

När du campar kan säkerhet vara en stor sak att tänka på! Gör din korvstek roligare och mindre brandfarlig genom att använda flamskyddade sovsäckar.

De flesta sovsäckar är flamskyddade och följer United States Rate of Burn Standard för sovsäckar, som säger att sovsäckar inte kan brinna snabbare än 6 tum per minut. I Kanada gäller samma standard och kallas Standard Test Method for Flammability of Sleeping Bags.

Sovsäckar är inte platsen att gå till under en brand, men de är inte nödvändigtvis en brandrisk heller. Märket på väskan avgör brandfarligheten, så vet vilket tyg du sover i på natten!

Hur sovsäckar brinner

Sovsäckar är flamskyddade, men inte brandsäkra. Det betyder att det inte är osäkert att hålla dem nära eld, men de ska inte heller användas som sköldar mot lågor. Sovsäckar brinner men tar inte eld. Vid långvarig exponering för extrem värme kommer det yttre lagret av en sovsäck att smälta eller brännas, vilket skapar ett stort hål i sovsäcken. Även vid brand brinner sovsäckar långsammare, så alla i sovsäcken kan vara säkra.

Ändå är det fortfarande inte att rekommendera att hålla din sovsäck för nära öppen eld. Sovsäckar är gjorda av olika material, så materialet som sovsäcken är gjord av avgör hur snabbt eller långsamt den brinner. Syntetiska fibrer brinner bättre än dun, men håller också bättre på värmen och kan vara lättare. Ull brinner inte särskilt bra, men kan vara tung och torkar inte snabbt när den är blöt.

För att göra sovsäckar mindre brandfarliga kommer tillverkare vanligtvis att fodra utsidan av sovsäcken med ett flamskyddande material. Att tvätta och torka sovsäcken kommer långsamt att slita bort detta lager, vilket gör sovsäcken mer brandfarlig med tiden. Du bör alltid hålla din sovsäck flera meter bort från öppna lågor och endast tända eld i säkra områden där lågorna är under kontroll.

  Hur mycket kostar ett Kalifornien fiskekort?

Sovsäcksmaterial

Ung husbil i sovsäck som sitter på en klippa vid sjön

Sovsäckar består av tre lager: det yttre lagret, det inre lagret och fyllningen. Det yttre lagret är vanligtvis tillverkat av skyddsmaterial. Det här lagrets huvudsakliga uppgift är att skydda resten av sovsäcken mot vatten, eld, smuts och allt annat du stöter på när du campar! Det yttre lagret ser till att sovsäcken inte tar eld eller brinner för snabbt. Tvätt kan slita av detta lager, så ta väl hand om din sovsäck!

Det innersta lagret är det på insidan. Detta lager fokuserar på komfort och är mjukare och bättre isolerat för att hålla dig bekväm och varm!

Mellan dessa två senare finns fyllningen, som finns för isolering. Fyllningen är fyllning av dun eller syntetfibrer som håller värmen inne och ger sovsäcken fasthet. Dessa luddiga saker kan utsättas för värme eller lågor eftersom det yttre lagret brinner bort, så det görs också flamskyddande. Sovsäckar använder olika typer av dun för att göra sovsäcken varmare, lättare eller mer vattentät.

Tyget som används för att göra sovsäckar förändras från företag till företag, såväl som från design till design. Några av de mest populära tygerna är ull, bomull och syntet. När du ska välja sovsäck, försök att välja en som passar för området du campar i, vilket kan bero på faktorer som klimat och väder.

Lagstiftning angående sovsäckar

Det finns lagstiftning om hur saker som sovsäckar och tält tillverkas för att garantera konsumenternas säkerhet. Det är inte olagligt för ett företag att tillhandahålla sovsäckar som inte brinner, men i USA bör sovsäckar brinna långsammare för konsumentsäkerheten. Olika delstater har olika lagar gällande tillverkning av sovsäckar, men oavsett lag väljer de flesta företag att göra sina produkter flamskyddade. Detta kan göra produkten mer populär och få ett bättre rykte som ett mer pålitligt företag.

  9 nödvändiga flugor för öringflugfiske för nybörjare

I Kanada reglerar Consumer Product Safety Program alla textilprodukter för att säkerställa att de inte utgör en hälsorisk, inklusive sovsäckar.

Brandsäkerhet vid camping

brasa i den mörka nattskogen

Nu när du vet att du inte ska gömma dig i en sovsäck under en brand, hur ska du annars kunna vara säker medan du fortfarande smäder? Lägereldar är jättekul, men bränder kan lätt gå från läckra till farliga, så var försiktig! Elda endast i anvisade områden, till exempel en eldstad. Om du någonsin behöver göra en eldstad, rensa ett stort område och gör en ring av stenar. Strax utanför stencirkeln behöver också röjas.

Torrt väder är en brandrisk, så håll växtmaterial borta från elden under torrperioder. Bränn torra föremål för att undvika överdriven rök och bränn inte avfall som inte är biologiskt nedbrytbart när du campar. Ha alltid en hink med vatten eller en brandsläckare till hands om du eldar.

Om elden är en fetteld, vilket inte borde vara om du campar, använd bakpulver för att släcka den. Se till att elden är släckt när du ska sova eller lämna campingen genom att hälla vatten på den, eftersom glöd fortfarande kan starta en eld. Om du använder något lätt som tändning, håll ett öga på det, eftersom flammande bitar kan flyga upp i luften och sätta eld på något annat.

Även om din sovsäck är flamskyddad, lek inte med elden, bokstavligen i det här fallet. Håll din sovsäck, tält och andra föremål minst tre meter bort, kanske mer beroende på hur stor du gör upp elden. Extrem värme kan smälta en sovsäck, så överhetta den inte. Ha kul på din campingresa och lämna dina bekymmer bakom dig när du njuter av naturen och kopplar ur!

  Kan Tiny Homes användas för kommersiella kontorsutrymmen?