Är sophantering universell?

Att bli av med matavfall är en av de största utmaningarna varje hushåll ställs inför. Kampen mellan att hitta ett miljövänligt sätt att göra det på som samtidigt är snabbt och effektivt är ständigt närvarande. Lyckligtvis har sophanteringen dykt upp som en bra lösning och går perfekt på den här linjen.

I takt med att sophanteringen långsamt tar över andra hanteringsmetoder, tittar allt fler på dem. Fastän många tror att sophantering är universell och vem som helst kan använda vilken som helst av dem, så är det inte. Vi kommer att gå in på de huvudsakliga skillnaderna mellan typer av sophantering nedan och, förhoppningsvis, hjälpa dig att välja rätt enhet för ditt kök.

Först och främst: Vad är sophantering?

Enkelt uttryckt är sophantering enheter som går under diskbänken. De är vanligtvis eldrivna, och deras Syftet är att samla allt matavfall du slänger i dem. Men förutom att samla in det, så maler sophanteringen också avfallet i små bitar så att det kan gå ner i avloppet snabbt och utan att täppa till det.

Därefter går avfallet vanligtvis i avloppen. Men i vissa fall kan det också gå i septiktankar, beroende på var du bor.

Vilken typ av avfall går till sophantering?

I allmänhet använder människor sophantering för att riva matavfall. Denna typ av avfall står för upp till 20 % av allt hushållsavfall, och allt hamnar vanligtvis på soptippar. Där är den ansvarig för utsläppen av växthusgaser, vilket direkt bidrar till den globala uppvärmningen.

Avfallshantering säkerställer dock att deponier inte fylls med matavfall, eftersom maten går i avloppen. Som sådan, dessa enheter är både bekväma och miljövänliga. Det gör dem till perfekta tillägg för alla hushåll.

Passar någon sophantering din diskbänk?

Om du funderar på att skaffa en sophantering måste du veta det inte alla modeller passar din diskbänk. I verkligheten är det mycket möjligt att den vanliga diskbänken du har nu inte alls är kompatibel med en sophantering.

Generellt, sophanteringen kan ansluta till din diskho på tre olika sätt. Den första är genom gängade plastmuttrar, den andra genom stora slangklämmor och den tredje genom monteringsringen.

Om du är osäker på vilken typ som passar din diskbänk bäst föreslår vi kontakta en rörmokare. De kommer att veta exakt vilken typ av sophantering du behöver för din diskbänk. Ett annat alternativ är att fråga din sophanteringsleverantör om råd. Du kan visa dem bilder på ditt handfat eller beskriva det.

Se även  Hur man slutar lukta i kylskåp när det är avstängt

Kom naturligtvis ihåg att kontrollera om en sophantering faktiskt får plats under din diskbänk. De flesta moderna diskbänksdesigner tillåter en, men om din diskbänk är äldre kanske du behöver en ny med mer utrymme.

Avfallshantering: Typer enligt utfodringsmetod

Det finns två grundläggande typer av sophanteringsenheter på marknaden: kontinuerligt och batch-foderavfall. De skiljer sig åt i hur de fungerar och i pris.

Kontinuerlig foderavfallshantering

Som deras namn antyder, dessa avfallshanteringsenheter maler avfall kontinuerligt. Med andra ord kommer den att fortsätta köras så länge den är påslagen. Dessa kasseringar är särskilt användbara för att tillaga måltider, eftersom du kan slänga allt avfall bit för bit.

Exempel: InSinkErator sophantering (Amazon)

Fördelar

Den viktigaste fördelen med dessa avyttringar är det faktum att de bearbetar små bitar av mat åt gången. På så sätt är risken för att de täpper till minimal. De hjälper dig också att hålla ditt kök och köksbänk rena hela tiden. Slutligen är de det billigare alternativet av de två.

Nackdelar

Dessa avfallshanteringar kan dock också vara farliga. De är alltid igång, så det finns en möjlighet att slumpmässiga föremål kan falla in i kvarnen och orsaka förödelse. Dessutom är risken för skador större vid kontinuerlig avyttring.

En annan nackdel är det dessa enheter använder mer vatten och energi, eftersom de måste stängas av för att sluta fungera. Därför kan dina el- och vattenräkningar bli lite högre om du väljer denna typ.

Batch-feed sopsortering

I motsats till kontinuerliga, fungerar batch-foderavfall på ett annat sätt. Istället för att köra på och på tills du stänger av dem fungerar dessa först när avloppslocket är på plats.

Så du kan skiva maten i köket, långsamt fylla på kasseringen och sedan aktivera den när du är klar. Det fungerar relativt enkelt: du måste bara sätt på avloppslocket på platsoch enheten aktiveras och börjar slipa.

Exempel: GE 3/4 HP 2700 RPM Batch Feed Garbage Disposer

Fördelar

Dessa avyttringar är mycket säkrare. Även om något ramlar in kan du säkert nå in med handen eller tången och ta tag i föremålet. Det finns heller inget sätt att du eller någon i ditt hem kan skadas, eftersom enheten bara fungerar när den är täckt.

Se även  Hur man tar bort etsning från glas: 6 bästa metoderna

Batch-foder avyttringar är också bättre för dina el- och vattenräkningar. De maler avfall två eller tre gånger om dagen, snarare än hela dagen, varje dag, vilket betyder att du inte kommer att spendera lika mycket energi.

Nackdelar

Dessa avyttringar är vanligtvis dyrare än kontinuerliga, och det är inte svårt att se varför. De måste vara tillräckligt starka för att hantera stora mängder avfall på en gång. Därför måste deras motor vara starkare. Dessutom måste de komma med en brusdämpare, eftersom de känns igen på det höga surrande du kan höra när de arbetar.

Slutligen kan också satsvis bortskaffande av foder vara potentiellt farliga. Du måste nämligen vänta tills de fylls för att slå på dem, vilket kan ta hela dagen eller ännu mer. Under den tiden kan bakterier växa fram och bli ett problem. Detta kommer dock inte att vara ett stort problem om du kör det minst en gång om dagen.

Avfallshantering: Storlek och styrka

Sophanteringsmotorer kommer in olika effektmärken, från ⅓ hk till 1 hk. Generellt sett kommer du att få en bättre och starkare slip- och ljudisoleringsstam ju kraftigare motorn är. Men du måste också betala lite mer, eftersom starkare motorer också är dyrare.

Vilken motor du ska skaffa beror också på hur mycket du kommer att använda sopenheten. Om du har en stor familj och lagar mat mycket, kommer en grundläggande ⅓ hk motor förmodligen att vara för svag för dina behov. I sådana fall skulle en starkare motor på 1 hk vara ett bättre val. Men om du bor ensam kommer en ⅓ hk motor att vara mer än tillräckligt.

Självklart, motorns kraft har också inverkan på avfallsstorleken. Ju starkare motor, desto större blir enheten. Därför måste du se till att du har tillräckligt med utrymme för rätt avfallshantering eller skaffa ett handfat som skulle tillgodose ditt önskade avfall bättre.

Fler skillnader mellan sophantering

Förutom utfodringsmetoden, styrkan och storleken skiljer sig sophanteringsenheterna även i:

Strömsladdar

En del avfallshantering kommer utan nätsladd. I sådana fall måste du antingen köpa en eller koppla in ditt förfogande istället.

Se även  De bästa kondensabsorbenterna för Windows

En anti-jamming-funktion

Naturligtvis, oavsett hur dyr och bra din enhet är, är igensättning alltid möjlig. Vissa modeller har dock en anti-jamming-funktion. Den här funktionen upptäcker eventuella tilltäppningar och vänder på malningsbordet så att den fastnade maten lossnar.

Om du vill ha en sophantering med den här funktionen får du betala lite mer. Men du kommer åtminstone att vara säker med att veta att din enhet inte täpps igen slumpmässigt.

Material

Sophanteringen är vanligtvis gjord av stål. Även om detta material är utmärkt, de som är gjorda av rostfritt stål är ofta mer hållbara och mindre benägna att rosta. Men vilket material du än väljer, om du sköter enheten ordentligt, kommer den att hålla länge.

Att välja rätt sophanteringsenhet Checklista

Om du letar efter den perfekta sophanteringen för dig har vi gjort en checklista som du kan följa på resan. Eftersom avyttringar är allt annat än universella bör checklistan hjälpa dig att hålla reda på alla avgörande faktorer du behöver tänka på.

  • Kontrollera din diskbänk och om den är kompatibel med en avfallshantering
  • Titta på hur mycket utrymme du har
  • Kontrollera dina rör eller septiktank för att säkerställa att de kan hantera en enhet
  • Konsultera din budget
  • Välj en utfodringsmetod för avfallshantering
  • Välj storlek och styrka på din enhet
  • Utforska olika märken online och jämför dem
  • Läs recensioner online innan du köper

Följ den här guiden så kommer du definitivt att fatta ett bra beslut för ditt kök och ditt hushåll.

Så, är sophanteringen universell?

Och svaret på vår fråga är rungande Nej. Avfallshantering är allt annat än universellt. De skiljer sig åt i storlekar, material de är gjorda av, styrkan på deras motorer och matningsmetoden de kräver. Dessutom är ingen diskbänk och kök den andra lik, så vilken avfallshanteringsenhet du får beror också på utrymmet och budgeten du kan arbeta med.

Om du följer våra förklaringar och checklista kommer du att kunna välja den bästa sophanteringen för dig. Tänk på alla olikheter och be alltid om hjälp om du behöver det. På så sätt kommer du att kunna fatta ett bra och välgrundat beslut.

Lämna en kommentar