Är snöskotrar svåra att köra?

För första gången ska du köra snöskoter. Kanske fick du släden i present eller så hyrde du en för att åka med dina kompisar. Hur som helst, din enda fordonsupplevelse är att köra bil eller lastbil. Kommer du att ha svårt att köra snöskoter? Är det svårt att köra en?

Som att göra något nytt för första gången kommer det inte att vara lätt att köra skoter, men det är inte heller överdrivet svårt. Utan några växlar att växla mellan och en stoppknapp som du kan använda när som helst när saker och ting blir svåra, när du väl känner till de grundläggande delarna av din snöskoter blir du snabbt bekväm med att använda en.

Låt den här artikeln fungera som snöskoter 101, eller åtminstone en solid introduktion till ämnet. Framöver kommer vi att diskutera snöskoterns delar och hur man kör släde. Vi kommer till och med att dela med oss ​​av några av våra bästa tips för säkra och framgångsrika snöskoterupplevelser framåt. Du kommer inte att vilja missa det!

Delarna av en snöskoter

Innan du någonsin kör snöskoter måste du känna till alla delar av fordonet. Du kan eller kanske inte använder dem alla på dina första åk, men ändå vara medveten om vad som kommer att gynna dig.

Här är ett grundläggande snöskoterdiagram med tillstånd av Polaris Snowmobiles. Diagrammet visar totalt 12 delar av släden, så här är en förklaring av var och en av delarna.

 1. Bakljus: Som i en bil eller lastbil är en snöskoters bakljus till för att lysa upp det som är bakom dig. Snöskotrar brukar ha en baklykta.
 2. Sittplats: Det är här du sitter på din snöskoter. Vissa slädemodeller har förvaring under sätet för att förvara extra utrustning, snacks och drycker.
 3. Styre: Detta är vad du håller för att köra snöskotern, med två styre som standard.
 4. Vindskydd: Vindrutan på din snöskoter skyddar dig från vind, snö och annat väder.
 5. Strålkastare: Strålkastaren är under vindrutan och projicerar ljus framför dig under mörka och snöiga förhållanden.
 6. Huva: Motorhuven på din snöskoter rymmer motorn inuti.
 7. Främre stötfångare: Din snöskoter har också en generös stötfångare för att förhindra skador på släden om du skulle kollidera med någon eller något.
 8. Åka skidor: Två skidor gör att din snöskoter kan åka sömlöst i snön. Skidorna kan slitas ner med tiden, som vi har diskuterat på den här bloggen.
 9. Släpande arm: Den släpande armen är en del av snöskoterns fjädringssystem. Armen fäster mellan vridpunkten och axeln.
 10. Spår: Bakre band roterar kontinuerligt för en mjuk körning. Dagens spår är ofta Kevlar-komposit.
 11. Sätesspärrar: Dessa spärrar håller sätet stängt om ditt säte kan användas för förvaring, vilket säkerställer att sätet inte försöker flyga upp när du närmar dig höga hastigheter.
 12. Snölapp: Även känd som en stänklapp, förhindrar snöluckan att snön kommer in under baksidan av ditt fordon och fastnar i komponenterna där.
  Hur landar luftballonger mjukt?

Det är också värt att ta en närmare titt på din snöskoterinstrumentbräda. Här är ytterligare ett diagram över instrumentbrädan, denna gång från Safe Riders Safety Awareness. Diagrammet visar sex viktiga delar av din instrumentpanel. Låt oss prata mer om var och en av dessa delar nu.

 1. Parkeringsbromslås: Parkeringsbromslåset griper de bakre bromsarna och låser dem på plats.
 2. Bromshandtag: Bromsspaken på ditt styre gör att du kan göra ett snabbt, plötsligt stopp på din snöskoter vid behov.
 3. Styrhandtag: Dessa handtag på båda styret är för din komfort när du kör snöskotern.
 4. Hand/tumvärmare: Det här är ytterligare en funktion som är avsedd att få din resa att hålla längre, eftersom varmarna håller dina händer toasty.
 5. Motorstoppbrytare: En av de viktigaste delarna av din instrumentbräda, den röda knappen, känd som motorstoppsbrytaren, stoppar snöskotern när du trycker på den.
 6. Strypa: För att öka kraften i din snöskoters motor, skulle du slå på gasen på andra sidan av styret.

Hur man kör en snöskoter

Nu när du är bekant med snöskoterns grunder bör du anmäla dig till en instruktionskurs såväl som en säkerhetskurs för att säkerställa att du är trafikduglig. Först då ska du börja köra din snöskoter.

Här är vad du behöver göra för att få igång släden.

Låt skotern värmas upp

Du startar inte din bil en kall vintermorgon, hoppar in direkt och förväntar dig att köra, eller hur? Nej, självklart inte. Istället låter du fordonet värmas upp i flera minuter. Detsamma rekommenderas för din snöskoter. Genom att gå på tomgång på det här sättet ger du alla komponenter i släden, och speciellt motorn, en chans att värmas upp.

När du startar tändningen ställer du snöskotern i neutralläge. Det är bäst om du är på jämn mark istället för en lutning eller nedförsbacke. Håll choken stängd när skotern går på tomgång, försök sedan starta motorn. Det kanske inte slår över omedelbart om det fortfarande är kallt. Genom att vrida gasen kvarts, bör motorn nu vara redo att gå. Se till att du öppnar choken igen innan du lyfter.

Placera dig själv på rätt sätt

Att köra din snöskoter kräver mycket muskler, men det betyder inte att du måste känna dig obekväm direkt. Sitt på din snöskoter på ett sådant sätt att fötterna är på vardera sidan av rälsen. Placera händerna nära gasreglaget men greppa ettdera handtaget.

  Hur man fångar Kokanee-lax utan båt

Lär dig att vända

När du vill göra en sväng på din snöskoter, luta din kropp så att vikten fördelar sig till den sidan av din skoter.

Stigande och fallande kullar

Varje gång du åker upp på din snöskoter löper du en anständig risk att välta och välta. När du kör i en backe, tryck din kroppsvikt bakåt så att den är vänd mot baksidan av ditt säte. Vinkla det ena benet så att ditt knä är närmare sätet och din fot är rakt över sidostången. Denna position gör att du kan ta kontroll med ett ögonblicks varsel om det behövs.

Sedan, när du kommer upp för backen, tryck din kroppsvikt framåt istället för bakåt. Du vill också flytta dina fötter, med dem mer på den uppåtgående delen av dina sidoskenor.

Om du är på en sidbacke, byt kropp så att skenbenet och knäet är nära sidosäcket.

Tips för att köra din snöskoter

Du har grunderna, men vi tänkte avsluta med några fler praktiska tips att tänka på när du kör din snöskoter idag och förhoppningsvis många fler tillfällen i framtiden!

Var inte rädd för gasen

Som nybörjare kan din benägenhet vara att köra långsamt. Detta kan verka försiktigt för dig, men det kan också vara farligt.

Som vi har diskuterat på den här bloggen tidigare, om du kör långsammare på din snöskoter än alla andra i din grupp eller klass, kommer någon säkert att slå dig. Den risken ökar om du åker med ett gäng nybörjare, eftersom de har liten skicklighet och erfarenhet av snöskoter.

Håll dig till en rimlig hastighet och var inte rädd för att accelerera via gasen. Du kommer att behöva göra detta ibland, eftersom det extra trycket på motorkraften kan vara tillräckligt för att ta dig över en backe. I andra fall måste du trycka på gasen för att få ett stort kraftutbrott, och i ytterligare andra scenarier kan du fladdra på gasen för att ge din släde tillräckligt med saft för att navigera ett spår.

Om du kommer på att du går ur kursen, vilket händer som nybörjare, kommer det att gasa hårt när du närmar dig pudret att det blir lättare att komma tillbaka på rätt spår.

Det är läskigt att åka snabbt och kraftfullt när du är en oerfaren skoterförare, men kom ihåg att det är du som har kontrollen. Var säker så kommer du snart att bli bekant med gasreglaget.

  Laglig ålder för att köra vattenskoter i Florida

Se till att du har rätt utrustning

Att bära felaktig utrustning kommer att göra dina händer och kropp kyla snabbare. Du kan bli bedövad, vilket kan göra dig mer benägen att krascha. Även om du inte är säker på om du kommer att gilla snöskoter som hobby, avstå inte från utrustningen. Hyr den om du måste. Välj skoterutrustning specifikt, inte vinterkläder och stövlar. Dessa räcker inte.

Rid i grupper

Som nybörjare ska du absolut inte åka skoter ensam. Du är för hög risk. Du kan gå vilse, välta din snöskoter och stranda dig själv, eller råka ut för en olycka, och det skulle inte finnas någon i närheten som hjälper dig.

Oavsett om du ger dig iväg med en klass eller några vänner, håll dig alltid till folk när du kör din snöskoter. Om du bestämmer dig för att åka med vänner bör de vara på ungefär samma skicklighetsnivå som du, annars kommer de att åka bokstavliga cirklar runt dig.

Förvänta dig inte perfektion

Du kanske har tittat på några YouTube-videor med snöskoteråkare som får det att se enkelt ut, men att köra snöskoter har en inlärningskurva. Av den anledningen kommer du med största sannolikhet inte att vara en mästare på snöskoter första gången du åker släde.

Dämpa dina förväntningar så att de är realistiska. Om du håller fast vid snöskoter, kan du så småningom utöka dina färdigheter och göra coola trick utan ansträngning.

Undvik att försöka visa upp sig

På tal om knep, det är inte dags. Om du inte känner dig stadig på din släde på jämnt underlag, kommer det nästan definitivt att sluta i katastrof att manövrera din snöskoter för ett hopp. Det finns alltid en ny chans för stunts senare.

Lyssna på din instruktör

Din skoterinstruktör har meriter och erfarenhet, två saker du saknar. Även om deras beslut kanske inte är tydliga för dig direkt, lyssna på deras kommandon. De vet vad de gör, och de vill förmedla den kunskapen till dig. Om du är villig att lära dig, kommer du att få mer information.

Slutgiltiga tankar

Snöskotrar är inte svåra att köra, men du måste ägna dig åt att lära dig delarna av snöskotern samt de tekniker som krävs för att briljera. Den här artikeln bör fungera som en bra utgångspunkt. Lycka till och ha kul där ute!