Är snöskotrar farligare än motorcyklar?

Om du gillar att åka fort på sommaren på en motorcykel, och ditt behov av snabbhet gör att du letar efter en vintermotsvarighet, är snöskoter rätt väg att gå, men vilken är farligare?

Överlag tenderar motorcyklar att vara farligare än snöskotrar. Medan skadefrekvensen är ungefär densamma för båda maskinerna är dödsfrekvensen tre gånger högre för motorcyklar.

Det som är galet är det snöskotrar täcker mycket mer mark än motorcyklar! Sammantaget har USA en hel del 137 000 miles av skyltade spår som antingen är utsedda som skoterleder eller flerbruksleder. Hela Interstate Highway System, som jämförelse, gör anspråk på ynka 48 000 miles. Läs vidare för att ta reda på varför motorcyklar är det fortfarande farligare.

Varför är motorcyklar farligare än snöskotrar?

Det finns ett par huvudorsaker till varför motorcyklar är farligare än snöskotrar. Låt oss dyka ner i dem.

Fler motorcyklar än snöskotrar

I USA finns det uppskattningsvis två miljoner skoterförare. I den norra delen av delstater såväl som i de flesta bergsstater i väst finns det tiotusentals mil med preparerade spår för snöskoter. De två toppstaterna, Wisconsin och Minnesota har sammanlagt 45 000 miles av skoterleder. Med andra ord, om du red 50 mil om dagen under vintern, skulle det ta dig mer än nio år att cykla varje mil!

Även om det finns fler skoterleder än vägar, är en av huvudorsakerna till att motorcyklar tenderar att vara farligare att det finns helt enkelt fler av dem. USA har ca 1,1 miljoner registrerade snöskotrar och om 8,3 miljoner registrerade motorcyklar. Lägg till det faktum att motorcyklar vanligtvis delar vägarna med alla varianter av andra fordon, så har du den andra anledningen till att de är mer dödliga.

Motorcyklar måste dela vägen

Enligt National Safety Council inträffar 61 % av dödsfallen på motorcyklar i stadsområden och involverar andra fordon. På en motorcykel finns det bara fler saker som ligger utanför din kontroll. Av den anledningen har min egen erfarenhet av att köra motorcyklar mestadels varit på tomma motorvägar. Jag har aldrig riktigt velat åka på trafikerade vägar.

  Behöver du vattentäta ett helt nytt tält

Snöskotrar, å andra sidan, körs nästan uteslutande på landsbygden eller i avlägsna vildmarksområden bort från trafik. Låt oss inse det, om det finns tillräckligt med snö på huvudvägarna för att åka skoter, så kommer det inte att finnas någon annan trafik! Så i de flesta fall är de största farorna brist på erfarenhet, träd och andra hinder, vilda djur och laviner i de höga bergen.

Tips för säkrare snöskoter

Så motorcyklar är farligare av ett fåtal faktorer – men snöskoter har fortfarande många risker.

Faktum är att statistiskt sett finns det sex säkerhetsfaktorer att tänka på när du åker snöskoter:

  1. Ryttare skicklighet
  2. Ridning on-trail vs. off-trail
  3. Fart
  4. Dag vs natt
  5. Alkoholkonsumtion
  6. Bär en hjälm

Att göra fel val på någon av dessa faktorer ökar avsevärt risken för skada eller dödsfall.

Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att övervinna vissa av dessa risker, så låt oss prata om dem.

Bli certifierad

Att veta hur man åker, känna sig bekväm med att använda maskinen och hålla sig inom din skicklighetsnivå är några av de viktigaste sakerna du kan göra för att vara säker på att åka snöskoter. De flesta stater där snöskoter är populärt erbjuder snöskotersäkerhetsprogram samt säkerhetscertifiering för barn och vuxna.

Vissa stater kräver certifiering för att åka på statliga stigar. Det bästa du kan göra är att kontakta din stat för att se vad reglerna är och vilka säkerhetskurser som erbjuds. International Snowmobile Manufacturers Association har även säkerhetsinformation och videor gratis på deras hemsida.

Håll dig på leden

Skoterleder är vanligtvis platta och ganska breda och utgör få tekniska utmaningar. Att våga sig utanför spår kan inte bara skada miljön genom att skapa erosion och skada unga träd, utan kan också vara mycket farligt.

Off-track du kan stöta på djup snö som kan få dig att fastna (detta har hänt mig, och det är inte roligt att brottas med en 600-kilos best i midjedjup snö), branta sluttningar, stubbar och andra osynliga föremål, träd, och i det höga landet – laviner.

Snöskotrar är mycket bra på att sätta igång laviner på grund av sin vikt, hastighet och ljud. I det höga landet har ryttare också varit kända för att åka på vad de trodde var en platt ås, bara för att finna att det var en taklist av vindblåst snö som bryter av och får dem att ramla till ett osäkert öde.

  Finns det bergslejon på Pacific Crest Trail? +Säkerhetstips

För din egen skull och för din omgivning, håll dig på stigen.

Sakta upp det

Även på underhållna stigar går den största faran för fort. Snöskotrar kan färdas så snabbt som 80 mph. Även en mycket erfaren ryttare kan hamna i problem snabbt vid dessa hastigheter. På landsbygden – där de flesta leder är – kan det finnas djur eller andra spåranvändare precis runt hörnet. Det är väldigt viktigt att ge sig själv tid att reagera. Sakta ner.

Rid i ljuset

Många skoteråkare gillar att åka på natten, och det kan lägga till ett lager av äventyr och nöje, men den säkraste tiden att åka på är under dagsljuset, även om de brukar vara ganska korta på vintern. Ändå har du en mycket bättre chans att se hinder och vilda djur. Dessutom är vissa djur som rådjur ofta i rörelse på natten.

Alkoholkonsumtion

Det här är uppenbart. Leden kan råka gå precis vid ditt favoritvattenhål, men det är bäst att undvika av alla de skäl som vi alltid har känt till om alkohol och att använda tunga maskiner. Vara smart.

Lägg din hjärna i en hink – Bär hjälm

Även om du följer alla säkerhetsriktlinjerna vet du fortfarande aldrig vad som kommer att hända, så att bära skyddsutrustning och hjälm är sättet att göra nära samtal just det – nära samtal. Den extra utrustningen kommer att kosta dig extra pengar, men det är alltid värt det.

Hur mycket kostar det att komma in på snöskoter?

Medan vi pratar om kostnaden för hjälmar och säkerhetsutrustning, kanske du undrar hur mycket det kostar. Nåväl, jag ska dyka ner i kostnaden för själva snöskotern samt utrustningen inklusive säkerhetsutrustningen.

  Campinggasflaskor (pris, hur länge de håller, jämförelser)

Instegsryttare

Om du funderar på att köpa en snöskoter, du kan förvänta dig att betala cirka $8 000 för en nybörjarsläde. Att utrusta dig med kläder, du kan spendera så mycket som ytterligare $2 000-$3 000men förmodligen minst 1 000 dollar om du inte redan har något av det du behöver. Här är en kort sammanfattning av den utrustning du kan behöva:

Artikel Kostnadsintervall
Skoterkostym (eller byxor och jacka) $300-$800
Stövlar $200-$400
Hjälm $150-$400
Andra redskap (handskar, balaclavor, skyddsutrustning) $300-$500
Nybörjarsnöskoter (släde) ~$8000

Tyvärr blir kostnaderna högre härifrån. Det är bara redskapet.

Andra kostnader inkluderar avgifter för användning av spår och registreringar, gas/underhåll för din maskin, och om du inte kan åka från din bakgård, eller om du vill resa för att kolla in nya stigar, du behöver en släpvagn och ett fordon som är kraftfullt nog att dra det, eventuellt uppför branta bergspass.

Denna kostnad minskar avsevärt om du får använda redskap. När jag tittade på Craigslist en minut upptäckte jag att du kan köpa en äldre snöskoter för mindre än $3000. Precis som begagnade bilar bör du göra din due diligence och få besiktningar och priset kommer att variera med märke, skick och ålder på snöskotern.

Att ta sig förbi kostnadsbarriären för inträde

Det kan tyckas vara en ganska hög ribba om du vill komma in i sporten. Det bästa sättet att komma igång är att åka med en vän eller familjemedlem och testa vattnet (det fluffiga, frusna vattnet alltså). Om du blir kär i spänningen i det kan du titta på vad det kommer att kosta dig att delta.

Det viktigaste, speciellt om du bor i de kallare delarna av landet, är att ha en vintersport, oavsett om det är skoter, skidåkning, snowboard eller snöskor. Att komma ut för att göra något roligt är ett måste.

Om din enda sport är att skotta och halka på isen och förbanna, kommer du att hata vintern. Tricket till vinter är att ha kul med det och älska det! Det dröjer inte länge innan du börjar frukta de längre dagarna och kanske till och med fälla en tår när snön smälter bort på våren.