Är skunkkål ätbar? Är skunkkål säkert att äta?

Du kan hitta skunkkål (även kallad träskkål) i träsk i Nordamerika, Europa och ibland i vattenträdgårdar. Dess distinkta skunky lukt gör den inte aptitlig, men namnet får dig att undra om den är ätbar. Det väcker en mycket viktig fråga: kan man äta skunkkål eller är det en giftig träskväxt som är bättre att lämna ifred?

Är skunkkål ätbar? Skunkkål är en giftig växt, så jag rekommenderar inte att äta den. En liten tugga av skunkkål kan ge en brännande känsla och svullnad i mun/hals och större doser kan vara dödliga för människor och djur. Det finns sätt att på ett säkert sätt förbereda och äta skunkkål, men det är inte värt att riskera de giftiga biverkningarna.

Rå skunkkål är giftig, men det finns en rik historia av att använda skunkkål till mat. Indianer tillagade rötterna i soppor eller grytor för att ta bort toxiner under svältperioder och dra fördel av dess medicinska egenskaper.

Européer var också kända för att göra te av skunkkål. Som du kanske har märkt kan tillagning av skunkkål ta bort gifterna, men det är inte värt att riskera allvarliga skador för mat med lågt näringsvärde.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur indianer tillredde skunkkål för mat/medicinska ändamål och hur de gjorde te av den. Att äta skunkkål är extremt farligt! Så jag rekommenderar inte att testa lyckan, men det är intressant att se hur den förbereddes och användes tidigare.

Kan man äta skunkkål?

Kan man äta skunkkål?

Du kan rent tekniskt äta skunkkål genom att följa traditionella indianska matlagningsmetoder, men det är inte värt risken. Det finns ett brett utbud av allvarliga biverkningar om du inte förbereder det ordentligt. I bästa fall får man magirritation, illamående och diarré. I värsta fall har du en svullnad i mun och svalg som stänger av syretillförseln till din kropp.

  Vad betyder betyg för klass A, AA, AAA och B campingplatser?

Skunkkål anses vara måttligt giftig för människor och djur, men kan vara dödlig. Den innehåller kristallina skärvor av kalciumoxalat som kan orsaka allvarliga hälsoproblem i människokroppen. Jag kommer att diskutera farorna med att äta skunkkål och ge en detaljerad förklaring av symptomen på en överdos nedan.

Som sagt, det finns en rik historia av indianer som samlar in och förbereder skunkkål som mat för svält. Skunkkålsblad är mycket låga i kalorier (2 kalorier per stjälk), så de skulle bara koka rötterna.

De torkade ut rötterna på skunkkålen, skar upp dem och ångade dem tillsammans med andra grönsaker för att göra grytor och soppor. Det fanns väldigt lite näringsvärde, så det användes bara i nödsituationer när ingen annan mat fanns tillgänglig. Bladen skulle sedan användas för att torka ut bär och göra pemmikankakor (liknar beef jerky).

Skunkkål användes också ofta för medicinska ändamål. Det användes för att minska svullnad av skärsår, bota blodinfektioner, lindra smärta, bota svampinfektioner, behandla sår och gjordes till ett te för att behandla hosta och luftvägsinfektioner.

Varning! Skunkkål ska aldrig ätas rå

Rå skunkkål är giftig

Rå skunkkål anses vara måttligt giftig för människor och djur. Roten, bladet och blomman av skunkkål innehåller kristallina skärvor av kalciumoxalat. Dessa skärvor irriterar slemhinnan i mun/hals och orsakar svullnad och en brännande känsla i mun och svalg.

Att äta små mängder rå skunkkål kommer förmodligen inte att döda en vuxen, men stora portioner kan döda! Om du har nyfikna husdjur eller barn bör du försöka ta bort skunkkålen som dyker upp på din tomt och aldrig plantera den i vattenträdgårdar. Insekter älskar doften och nektaren av skunkkål, så det finns fördelar med att plantera den i din trädgård, men du måste vara försiktig.

  Är vatten fortfarande säkert att dricka?

Skunkkål ska aldrig ätas rå, men det finns sätt att koka ut de giftiga kristallskärvorna av kalciumoxalat. Traditionella indiska matlagningsrecept rekommenderar att man kokar rötterna med andra grönsaker och byter vattnet flera gånger. Varje gång du byter vatten filtrerar det bort mer av de giftiga kemikalierna tills det inte finns mycket kvar.

Symtom på att äta rå skunkkål

Skunkkål har ätits tidigare, men det finns ingen bra anledning att ta risken. Att laga det tar bort toxiner, men det har inget som helst näringsvärde. Det är ingen idé att äta bladen, men rötterna kan brytas ner och ge minimalt med kalorier.

Det finns några medicinska fördelar, men det är inte värt risken. En överdos av skunkkål kan orsaka diarré, magirritation, illamående och svullnad i mun/hals. Magproblem är vanligtvis inte dödliga, men svullnad i mun och svalg kan skära av din kropps syretillförsel.

Skörda skunkkål

Indianer skördade bladen av skunkkål tidigt på våren och använde dem som ”indisk vaxpapper”. De lindade in fisk och vilt i löven och torkade dem långsamt över kolen från en eld för att göra pemmikankakor. Bär skulle också torkas för att ätas på vintern. Att tillaga bladen på detta sätt tar inte bort gifterna, så de kasseras efter bearbetning av köttet/fisken.

Skunkkålsrötter är mycket svårare att skörda och förbereda. De skulle behöva mucka i träsket och ösa rötterna ur leran med improviserade spadar. Rötterna tvättades sedan noggrant, torkades och torkades i korgar.

Skunkkål finns vanligtvis i träsk, så det finns en stor chans för mögeltillväxt. De ska vända rötterna varje dag och placera dem i direkt solljus med bra luftflöde. När de torkat skars morötterna i bitar och kokades med andra grönsaker i soppor/grytor.

  Varför blir min ficklampa varm? Ficklampa design för att förhindra överhettning

Göra skunkkålte

Skunk kål te

Skunkkålte användes som medicin av indianer och européer. Det har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper, så det skulle kunna användas för en mängd olika andningsproblem. Teet sägs användas för bronkialinfektioner, behandla hosta och lindra säsongsbetonad astma och allergier.

De skulle göra te genom att skörda och torka roten och skära den i små bitar. Rötterna blötlades sedan i en kopp kokande vatten och drack flera gånger om dagen. Jag har aldrig provat det, men jag har hört att skunkkålte smakar hemskt och använder milda gifter för att utlösa ett immunsvar, så det kan vara farligt.

Det kan ha haft medicinska fördelar tidigare, men mycket säkrare medicinska behandlingar finns tillgängliga idag. Det finns ingen bra anledning att göra skunkkålte när det är så mycket säkrare att ta moderna droger.