Är siden starkare än ull?

Ska du bära siden eller ull? Vilket är starkare? Vilket är mer hållbart?

Siden är starkare än ull när det gäller kraften det skulle ta för att bryta materialet. Ull är inte riktigt lika stark, men den ger en högre uppsugningsförmåga och en större förmåga att reglera kroppstemperaturen i antingen varmt eller kallt väder. Båda materialen har mycket att erbjuda när de används som underlag.

En mikroskopisk närbild av ett tvärsnitt av enkla flätade tvinnade mattfibrer på en vit bakgrund – 3D-rendering

Det finns absolut fördelar med både siden och ull. Inte bara är de båda mycket hållbara, men de är också naturliga material som tenderar att vara biologiskt nedbrytbara. Det gör dem till idealiska alternativ för dem som vill bo bekvämt, köpa hållbara klädesplagg och se till att de inte lägger sig i papperskorgen.

Styrka i form av kläder kan betyda många saker. Hållbarhet mot väder och vind skiljer sig mycket från hållbarhet mot rivning. När du är på väg ut på en vandring eller campingtur vill du naturligtvis se till att de klädesplagg du använder kommer att kunna stå emot väder och vind men samtidigt hålla dig så bekväm som möjligt.

I resten av den här artikeln får du lära dig om hur silke och ull jämförs med avseende på styrka, hur länge dessa tyger håller och hur absorberande du kan förvänta dig att de ska vara.

Silk Strength vs. Ull styrka

Styrkan hos siden anses vanligtvis vara högre än hållfastheten hos ullenligt den här studien från ScienceDirect. Att titta på den naturliga användningen av dessa material kan hjälpa till att visa varför detta är sant.

Det siden som oftast används för att skapa tyg kommer från en varelse känd som en silkesmask, vilket är en silkesfjärils larvstadium. När dessa larver är redo att flytta in i nästa segment av sitt liv, använder de sitt silke för att väva en kokong runt sig. I insekternas värld, denna sidenkokong måste vara otroligt stark för att hålla rovdjur ute. Genom att väva av dessa kokonger kan vi få trådar som kan återvävas till tyger för kläder. Den klädseln klarar av att bära på silkestrådens styrka så länge den behandlas väl.

  Varför är Yeti-kylare så dyra?

Å andra sidan, ull tjänar syftet att skydda får och andra ullbärande djur från väder och vind. Det är inte ett material som vanligtvis är avsett att hålla rovdjur borta. På grund av det kanske ull inte har samma styrka som siden men det ger mer flexibilitet när det gäller att uthärda vädret.

På den mest grundläggande nivån överväger jag materialets styrka i termer av hur det klarar sig i olika vädermönster samt hur mycket kraft det krävs för att förvränga eller bryta tyget.

Siden är svårare att bryta. Det är mindre sannolikt att det sträcker sig eller går sönder, men det kan vara känsligare för solljus och fukt. Vanligtvis fungerar siden hyfsat bra under milda förhållanden. Ull ger inte riktigt samma nivå av hållbarhet. Om det sträcks för mycket eller utsätts för för mycket vikt, kan tyget skeva och kämpa för att återgå till sitt naturliga tillstånd. Däremot erbjuder ull en bättre möjlighet att hålla sig bekväm i en mängd olika väderförhållanden.

Båda dessa material kräver en högre nivå av vård än många av de andra alternativen där ute. I alla fall, ull och siden kan båda vara väl värda mödan och kan ge dig många års komfort. Nyckeln är helt enkelt att veta hur man tar hand om dessa material och under vilka omständigheter man ska använda dem.

Du kan använda siden eller ull som underlag. Ofta är baslager tillägg till din outfit som hjälper till att hålla dig bekväm i olika väderförhållandens. Lär dig mer om hur baslager fungerar och hur du får ut det mesta av dem i vår artikel om ämnet här.

Håller siden länge?

När siden sköts noggrant kan det hålla i många år.

I huvudsak, när det är välskött, siden är otroligt starkt och hållbart. Nyckeln är att undvika de förhållanden som kan försvaga siden som material. Detta kan inkludera saker som hårt solljus, fukt eller till och med hungriga insekter. Dessutom, som för de flesta organiska material, kan siden mögel, vilket kan äventyra tygets styrka över tiden. Om du kan skydda dina sidenkläder mot dessa problem bör du kunna lita på att det siden håller ganska länge.

  Är vandringsstrumpor verkligen nödvändiga? Eller är de en bluff?

Detsamma gäller för ull, dvs ett mycket pålitligt material så länge det sköts väl. Se till att du lär dig hur du tar hand om dina ull- eller sidenföremål, lär dig vad du behöver undvika och lär dig när du ska söka hjälp av en professionell städare, och du ska inte behöva byta ut dina ull- eller sidenföremål för ofta .

Rötnar siden och ull?

Både siden och ull kan ruttna om de tillbringar för mycket tid under fel förhållanden. Eftersom de är naturliga material kan de skadas av små organismer som gillar att äta dem. Medan syntetiska material anses vara mer mögelbeständiga, kan mögel växa på vad som helst bara för att dina kläder kan absorbera Övrig organiska material.

Som sagt, olika rötor kan hållas borta genom att ta väl hand om dina föremål och se till att de inte utsätts för för mycket solljus (UV-strålar), fukt eller andra tuffa förhållanden.

I själva verket, enligt Vintage 101 bloggkan många silkeskläder till och med hålla i årtionden innan de ger efter för de problem som kan bryta ner tyget.

När det kommer till siden, torrröta är ett av de största problemen som finns. Ofta uppstår det när dina kläder utsätts för för mycket vatten. Fukt, på grund av antingen fuktiga kläder eller en fuktig miljö, kan skapa större chanser att dina sidenkläder ruttnar med tiden. När det händer bryts silkets styrka ner och det blir så småningom oanvändbart.

Ungefär som siden kan ull också ge efter för torrröta. Dessutom, båda materialen anses vara läckra för malar. Därför vill du se till att du har malavskräckande medel på plats för att hålla djuren borta från dina kläder.

  Täcker min bilförsäkring min resesläp

Den goda nyheten är att till skillnad från många andra typer av kläder är båda dessa naturliga material biologiskt nedbrytbara. Så även om du kanske blir upprörd över att förlora dina favoritplagg, kan du lugna dig genom att veta att de kommer inte att öka miljöförstöringen.

Vilket är mer absorberande? Siden eller ull?

Kort sagt, ull anses vara mycket mer absorberande än siden.

Även om siden är ett lämpligt val när du vet att du kommer att vara i lätt regn eller svettas lätt, det kommer sannolikt att tränga igenom mycket snabbare än ull. På grund av det kan siden vara ett fantastiskt val som baslager för lättare vandringar i varmare väder. När du har tid mellan dina aktiviteter för att låta siden torka ut, är du säker på att vara fast i de flesta fall. Utöver de svetttransporterande egenskaperna är siden också ett bra material för att hålla sig sval.

Om du är någon som föredrar siden som baslager, kanske du undrar om det faktiskt kan fungera bra som baslager under de kallare månaderna. I vår artikel om ämnet kommer du att lära dig allt om vilka fördelar silke kan ge i alla väder. Ta en titt på det här.

Å andra sidan är ull ett bättre val för tuffare vandringar och blötare dagar. Materialet kan absorbera upp till en tredjedel av sin egen vikt utan att vattnet ligger mot din hud vilket bidrar till avdunstningskylning. Dessutom kan ull hjälpa till att reglera din kroppstemperatur. Många kanske föredrar ull under kallare förhållanden, men det kan också fungera bra för att hålla dig sval under varmare förhållanden. Se bara till att du väljer rätt sorts ull, helst tillsammans med lättare klädalternativ.

Ett av de bästa ullvalen där ute när det gäller baslager och andra klädesplagg för utomhusbruk är merinoull. Denna ull fungerar bra i lättare, tunnare klädval. Det kommer inte att tynga dig och det är ett lämpligt baslager året runt.