Är siden bra för vintern?

Siden har aktats som en symbol för rikedom sedan det först sågs pryda kinesiska kejsare för tusentals år sedan. Än idag anses siden vara en uppskattad lyxvara – så… det kanske är snyggt, men är det faktiskt bra att bära i alla väder? Tänk om det är superkallt ute?

Siden fungerar bra som baslager. Siden anses andas med acceptabla isoleringsegenskaper såväl som positiva fuktabsorberande egenskaper liknande ull.

Siden är fantastiskt! Jag lärde mig mycket om det när jag studerade för den här artikeln. Men är det värt hypen? När kanske du vill välja siden framför ull eller vice versa?

Varför siden är idealiskt för vinter och kallt väder

Så det finns mycket att säga om kallt väder. Uppenbarligen är det primära syftet med kläder för kallt väder att hålla våra kroppar varma. I alla fall, bekvämlighet är också viktigt.

Om komfort är målet, gå för silke

Vinterns kalla torra luft skapar ett antal problem för människokroppen. Spruckna läppar och kliande hud smyger sig på oss när temperaturen sjunker. Och ju torrare luften blir, desto mer sannolikt är det att vi får en zap av statisk elektricitet.

Silke är idealiskt för vintern för att bekämpa farorna med kall torr luft. Som ett baslager skapar siden som bärs direkt mot huden en nästan friktionsfri sköld. Detta första lager av tyg ger en hypoallergen barriär mot kylan och dina andra kläder.

Sidens struktur gör att det glider över huden snarare än att dras över som många andra tyger brukar göra. Att bära ett lager silke rekommenderas starkt för personer som lider av hudåkommor som eksem. Siden är väldigt fint så det känns smidigt på huden och så detta kan fungera riktigt bra som baslager, speciellt mellan kläder tyngre (och repigare) kläder.

jag hittade detta konsumentanalys som listar alla Silks kvaliteter i en fantastisk tabell. I många avseenden silke är i paritet med ull i följande termer:

  • Fuktupptagning
  • Styrka
  • Elasticitet

Dessutom har siden den naturliga förmågan att skapa en balans i hudens fuktnivåer. När det bärs som ett baslager, transporterar silke endast bort den överflödiga fukt som kroppen släpper ut under ansträngning. Den överför sedan vattnet till nästa lager av kläder och håller det borta från huden.

  Behöver du ett underlag för camping?

Att hålla sig varm på vintern kräver att man klär sig ordentligt från topp till tå. Siden är det perfekta första lagret av kläder på grund av dess lösa, fritt flytande känsla.

Är siden varm?

I jämförelse med andra tyger är siden inte gjord för att vara särskilt skrymmande, så generellt kommer du inte att se något som en sidenkappa eller sidenmellanlager.

Sättet som siden säljs på är dock att det ger termiskt skydd i kylan men andas tillräckligt och transporterar bort fukt tillräckligt bra för att vara bra för varma förhållanden.

Ett tygs förmåga att hålla dig varm bestäms i huvudsak av tre primära faktorer:

  • Vikten på tyget som används för att tillverka plagget
  • Andningsförmåga för att reglera kroppstemperaturen
  • Motstånd mot kylande inslag av vind och vatten

Genomsnittlig sidenvikt

Låt oss försöka jämföra siden med andra tyger för att få en uppfattning om dess värme.

Silke Tyg Vikter och användningsområden

Vikt i GSM (gram per kvadratmeter) Beskrivare Typisk Används
24 – 30 ren Halsdukar, blusar och klänningar
45 – 60 medium Slipsar, underkläder och sängkläder
70 – 80 tung Byxor och aftonkläder
90 – 113 tät Brudklänningar
150 tyngsta Brudklänningar och kostymer

Är siden varmare än ull?

I allmänhet kommer utomhusutrustning gjorda av ull att vara varmare än vad du kan hitta i siden.

Tygets vikt

När man jämför siden och ull är den första tydliga skillnaden vi kan se vikten av de två tygerna. Silke är tillverkat av kokongfibrerna från mullbärssilkesmasken.

Vikten på sidentyg mäts traditionellt i momme (mm) där 1 mm är ungefär lika med 4,3 gram per kvadratmeter. Följande diagram illustrerar utbudet av silkestygvikter och deras avsedda användningsområden.

Ull, å andra sidan, är gjord av hårfibrer från en mängd olika däggdjur, vilket ger den ett bredare spektrum av vikter och densiteter. Den extra tjockleken ger en betydande viktskillnad, vilket gör ull till ett mycket tyngre tyg. Ulltyg väger vanligtvis runt 700 gsm vilket gör det idealiskt för tunga yttre lager av kläder.

Ull kan vävas på ett sådant sätt att det också blir extremt fint, och du kommer att se baslager tillverkade på detta sätt, men ull kan vara mycket skrymmande än siden.

  De enklaste knutarna du kan knyta för nästan alla situationer

Bulky är utmärkt för att hålla dig varm. Således kan ull göras för att vara varmare än siden.

Andningsförmåga för att reglera kroppstemperaturen

Definieras av hur väl ett tyg tillåter luft och fukt att passera igenom, tygets andningsförmåga spelar en viktig roll för att reglera kroppstemperaturen. De bästa tygerna är de som tillåter rätt mängd luft att avdunsta svett ordentligt. Detta hindrar huden från att bli fuktig och håller dig varm.

Silke rankas högt på skalan för andningsförmåga och är känt för sin snabba torktid. Att hålla kroppen torr är en nyckelkomponent för ett baslager av kläder. Silks förmåga att snabbt hantera fuktnivåer innebär att även om du svettas, kommer du inte att bli kall och kladdig.

Motstånd mot element

Silke är mindre motståndskraftigt mot hårda vindar och fuktiga förhållanden som finns på snöiga platser. Med tanke på klimatet som mullbärssilkesmaskar lever i, kan vi se att den inte var avsedd för kalla klimat på egen hand. Silke gör sitt bästa mot de yttre elementen när det sitter närmast kroppen.

Ull, å andra sidan, kommer från varmblodiga djur som har små problem med att överleva i tuffa klimat. Tjockleken på ulltyget och dess motståndskraft mot kallare klimat ger ull en fördel framför siden som isolerande lager. Dessutom sticker ull ut bland andra tyger för sina naturliga vattentäta egenskaper, vilket gör den idealisk för de yttre lagren av kläder.

En annan sak att tänka på är att eftersom siden och ull är ekologiska produkter kan de brytas ned. Det är mycket viktigt att förhindra mögel och mögel från att växa på siden (förvara inte i ett slutet utrymme vått) eftersom tyget kommer att förlora sin styrka.

Är siden varmare än bomull?

Liksom ull är bomull en helt naturlig fiber. Den här råkar komma från en växt. Den har styrkan och hållbarheten som ses i siden och ull, men hur håller den oss varma?

När man överväger de tre primära faktorerna vikt, andningsförmåga och motstånd mot väder och vind, kommer bomull till kort där det behövs som mest. Även om den passar någonstans i mitten av viktklassen och har hög andningsförmåga, misslyckas den med att hålla ut elementet vatten.

  Hur man använder en fläkt när man campar

Av de tre tygerna är bomull den sämsta isolatorn i gruppen. Detta beror på att den är extremt bra på att absorbera vatten. Tyg av bomull kan absorbera upp till 30 gånger sin vikt i vatten och ju blötare bomull blir, desto mindre kan den isolera mot kyla. Faktum är att du kan använda en våt bomullshandduk för att kyla av eftersom det kan hjälpa till att utlösa avdunstningskylning. (den där känslan av att du fryser när du kommer ut ur poolen)

Till skillnad från siden transporterar inte bomull bort fukt från kroppen. Om den bärs som ett baslager, kommer bomull kontinuerligt att absorbera vatten i en snabbare takt än den kan torka. Detta resulterar i att kläderna känns fuktiga och snart kommer du att känna dig fuktig och kall.

Om de används tillsammans, skulle den bästa platsen för bomullslager av kläder vara mellan silkeslagret och det yttre ulllagret. Bomullsskiktet skulle kunna absorbera all överskottsfukt som siden försvinner från kroppen. Det skulle också fungera som värmeisolering för att hålla kroppen varm.

Betyder det att bomull är hemskt? Nej, absolut inte. Bomull är billigt och det har sina användningsområden. Kolla in var bomull är vettigt i vår artikel här.

Silk kläder och utrustning för vintern

Siden blir allt mer populärt inom friluftskläder när fler människor lär sig om dess mångsidighet. LL Bean producerar 100 % siden långärmade toppar med rund hals och mellanviktsbyxor. Dessa lätta delar ger komfort som kommer att fungera bra som ett baslager utomhus.

Andra produktlinjer, som Silk Living, tillhandahålla ett brett utbud av fashionabla kläder och utrustning speciellt designade för vandring och campingäventyr i kylan. T-shirts i korta och långa ärmar passar bra till sina leggings. Lägg i huvtröjor, huvuddukar, handskar, boxare och balaclavor.

Kingdom Outdoor Gear ståtar med en av de mer unika användningsområdena för silke när det gäller friluftsliv och äventyr. För cirka 40 $ kommer sovsäcksfodret i 100 % siden med ett inbyggt örngott och reselakan som förvaras i sin egen väska. Blixtlåset i full längd sveper runt alla tre sidorna med flex och stretch av spandex blandat med polyester.

Det som gör sovsäcksfodret bra för resor och utomhus är sidens hypoallergena egenskaper och dess förmåga att stöta bort dammkvalster och vägglöss. Det kommer också att skydda dig från myggor och ohygieniska sovförhållanden. Mångsidigheten hos fodret gör att du kan använda det i en vanlig sovsäck eller helt på egen hand, om vädret tillåter.