Är Side-by-Sides Street lagligt i Kalifornien?

Om du bor i Kalifornien och undrar om du kan få din nya sida vid sida-gata laglig eller inte, då har du kommit till rätt ställe! Det är definitivt frestande att köra ditt nya fordon vart du än går, men du måste först veta om du lagligt kan göra det.

Så, är sida vid sida gata laglig i Kalifornien? Side-by-Sides är inte gatulagliga i Kalifornien. På grund av den höga befolkningstätheten och det trånga vägsystemet är det inte lagligt eller säkert att använda UTV på allmänna vägar. Det finns inget sätt att göra sida vid sida laglig för gatuanvändning under dessa förhållanden.

Om du är intresserad av att lära dig detaljerna bakom varför Kalifornien sida vid sida inte kan bli gatulaglig, läs vidare.

Varför kan jag inte åka min UTV på California Streets?

Tänk på hur Kalifornien ser ut. Det har massor av enorma städer som är förbundna med stora motorvägar och livliga, trånga gator. I flera delar av staten händer det mycket, både på och utanför vägen.

Kalifornien är en av de folkrikaste delstaterna i USA och den har den fjärde högsta befolkningen per kvadratkilometer i landet. De har också några av de största städerna, inklusive Los Angeles, som har en befolkning på mer än 4 miljoner människor.

Så med allt detta i åtanke är det förståeligt varför sida vid sida inte är tillåtet att bli gatulaglig i Kalifornien. Detta kan tyckas vara lite irriterande. Men det är allt för att hålla dig och andra förare säkra på vägarna.

Faktum är att ju fler som kör på vägarna, desto farligare blir körförhållandena. Detta gör Kalifornien till en av de farligaste platserna att köra bil.

Men i många delar av Kalifornien finns det små jordbrukssamhällen, där det finns glesa mängder människor. Om du funderar på att licensiera en UTV i Kalifornien är chansen stor att du bor i ett mer lantligt område.

UTV:er och ATV:er är några av de enda fordonen enligt kalifornisk lag som inte kan bli gatulagliga fordon. Under inga omständigheter får de köras lagligt på Kaliforniens vägar.

  "Mush" i hundspann: vad det betyder och var det kom ifrån

I andra stater där sida vid sida kan bli gatulaglig, finns det vanligtvis en hel del mindre människor runt omkring. Men även i dessa mindre stater finns det fortfarande flera regler, gränser och krav för licensierad UTV.

Var dock inte alltför besvärad av detta. Även om du inte kan köra din sida vid sida på officiella vägar, kan du fortfarande njuta av dem på anvisade områden. De strikta lagarna innebär att du inte behöver gå igenom en komplicerad process för att utrusta din sida vid sida med säkerhetsutrustning och korrekt vägtester.

Kaliforniens bestämmelser för terrängfordon

I delstaten Kalifornien anses sida vid sida vara ”Off-Highway Vehicles” eller OHV. Dessa fordon inkluderar motorcyklar, motordrivna cyklar, terrängcyklar, dynvagnar, terrängfordon, jeepar och snöskotrar.

Några av reglerna för dessa terrängfordon inkluderar att skaffa en officiell titel och registrering för fordonet.

Om du köpte din sida vid sida från en återförsäljare i Kalifornien, kommer återförsäljaren att ta ut avgifter från dig och ge dig DMV-dokumenten som registrerar sida vid sida under ditt namn.

Men om du har tagit in din sida vid sida från en annan stat, måste du lämna in några saker.

För att få din sida vid sida erkänd av delstaten Kalifornien måste du skicka in:

 • En ansökan om titel och registrering.
 • En verifiering av fordonsformulär
 • Bevis på ägande (såsom ett ursprungsintyg, en originalkopia av fabriksfakturan, utländska ägandedokument eller försäljningsfakturor)
 • OHV avgifter

Det tråkiga faktum är att i Kalifornien måste du få en titel och registrering för din sida vid sida, precis som du skulle behöva för alla andra stater för att göra fordonsgatan laglig.

Din sida vid sida kommer dock fortfarande inte att tillåtas på allmänna vägar. Reglerna gäller även om du reser från andra länder och inte känner till lagarna. Du måste alltid vara säker på att din sida vid sida är laglig innan du tar ut den offentligt. I Kalifornien kommer detta aldrig att bli okej.

  Arizona Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Utanför motorvägsfordon på Arizona Strip:

Även om du kanske tycker att dessa lagar sida vid sida är obekväma, finns det ett specifikt område nära Kalifornien där du kommer att kunna köra din UTV på allmänna vägar. Denna plats kallas Arizona-remsan. Arizona gränsar till Kalifornien och många fler landsbygdsområden i Kalifornien ligger inom några timmar från delstatslinjen.

Om du är nära Arizona eller är villig att köra, kan detta vara din upplevelse närmast en gatulaglig UTV. Genom att korsa delstatsgränsen kan du få en ny upplevelse av att åka på vägen och sedan komma tillbaka hem till Kalifornien.

Lagar i delstaten Arizona skiljer sig mycket från Kaliforniens UTV-lagar. I Arizona är det ganska enkelt att skaffa en gatulaglig UTV.

Några av kraven för att kunna köra Arizona-remsan är följande:

 • OHV måste visa en aktuell California Red eller Green dekal om den används inom Arizona.
 • Ingen kan använda OHV på offentlig mark utan ett giltigt statligt operatörslicens eller elevtillstånd, där så krävs enligt statliga eller federala lagar.
 • Operatörer 16-17 år måste bära hjälm.
 • Alla operatörer måste bära ögonskydd.
 • Inga passagerare är tillåtna om inte OHV:er är utformade för att transportera mer än en person.
 • Alla OHV måste ha en backspegel.
 • OHV måste vara registrerad med en metallskylt bifogad om den används på läns-/statsvägar.
 • Får endast resa på BLM, vissa USFS-vägar, eller utsedda stigar eller områden för speciell användning i terräng.

Obs: Om du ska köra bil i Arizona kommer alla Arizona State regler och bestämmelser att gälla. Se till att du känner till deras lagar så att du inte bryter mot dem.

Gröna kontra röda klistermärken

Gröna och röda klistermärken från Kalifornien krävs för att köra på Arizona-remsan.

Ett grönt klistermärke: Dessa utfärdas för alla Kalifornien OHV som har en årsmodell från 2002 och tidigare. Detta inkluderar de som tidigare fått ett rött klistermärke och fordon som överensstämmer med 2003 och nyare utsläppsstandarder. Dessa gröna klistermärken ges ut för användning året runt.

  Har snöskotrar titlar?

Ett rött klistermärke: Röda klistermärken utfärdas för 2003 års modell och nyare OHV som inte är certifierade enligt Kaliforniens OHV-emissionsstandarder. Om OHV har en 3 eller C i den åttonde positionen av VIN-numret, kommer ditt fordon att få en röd dekal. Röda klistermärken är endast för säsongsbetonad användning.


I Kalifornien kan andra OHV:er bli gatulagliga. Dessa är fordon som motorcyklar, som ofta ses på vägen. ATV:er och UTV:er är dock undantaget för att OHV:er ska kunna bli gatulagliga.

Du kommer inte att kunna åka din UTV i Kalifornien på vägen. Naturligtvis kan du fortfarande åka UTV på privat egendom när du har ägarens tillstånd. Det finns också flera spår avsedda för UTV-användning i Kalifornien.

Men om du vill använda din UTV på vägen kan du alltid bege dig mot Arizona, där du kommer att ha mycket bättre tur med det. Deras regler är mycket mildare.

Relaterade frågor:

Är sida vid sida gata laglig i Florida? En UTV är inte automatiskt gatulaglig vid köp i Florida. Det kan dock bli gatulagligt genom vissa justeringar. Det kommer att behöva läggas till vissa tillbehör och godkännande från avdelningen för motorfordon. Men du kan mycket väl få en gatulaglig UTV i Florida.

Är ATV:ar är lagliga i alla stater? ATV:er är inte gatulagliga i alla stater. I Kalifornien, till exempel, kan en ATV inte göras gatulaglig och är inte tillåten på vägar. Men i Arizona är det ganska enkelt att göra din ATV-gata laglig. I de flesta stater måste du gå igenom en process för att göra din ATV-gata laglig.

Är sida vid sida gata laglig i Ohio? Sida vid sida är gatulagliga i Ohio efter att de klarat den nödvändiga inspektionen för att få titel och registrering. Det kan behövas ändringar för att göra den sida vid sida gatan laglig. Valet avgörs i slutändan av lokala myndigheter i det område där den sida vid sida skulle användas.