Är Side-by-Sides Street lagligt i Idaho?

Undrar du över att köra din sida vid sida på vägen i Idaho? Här i Idaho har vi många vackra små städer och landsbygdsområden som verkar perfekta för sida vid sida. I dessa områden verkar det som att en resa till butiken på en sida vid sida inte kommer att orsaka någon skada, men du kanske fortfarande undrar om du kan göra det lagligt.

Så, är sida vid sida gata laglig i Idaho? Sida vid sida kan göras gatulagliga i Idaho med modifieringar. Du behöver körkort, registrerad registreringsskylt, OHV-dekal, ansvarsförsäkring, ljuddämpare, gnistfångare och hjälm om du är under 18 år. På natten behöver du även blinkers, strålkastare, bakljus och bromsljus.

Medan du cyklar på skogsvägar eller ATV-spår är kraven för att köra alla ganska avslappnade. Allt detta förändras dock när man har att göra med riktiga vägar. När du väl är på en riktig väg börjar alla normala trafik- och vägregler. Vi kommer att titta på alla dessa i detalj och hjälpa dig att ta reda på hur du får din sida vid sida-gata laglig.

Saker du behöver för att göra din Side-by-Side Street laglig i Idaho

Körkort

När du är på en ATV-spår behöver du bara en vuxens tillsyn för att köra sida vid sida i Idaho. Men på en väg behöver du ett fullständigt, giltigt körkort för att köra.

Den här är ganska okomplicerad, det betyder i princip att du måste vara minst 16 för att köra på vägarna sida vid sida (förlåt, barn). Om jag tittar på lagen skulle jag säga att du också kan köra med tillstånd om din förälder är i fordonet med dig, men jag skulle be en polis för att vara säker.

Registreringsskylt och registrering

Precis som alla andra fordon måste du registrera din sida vid sida innan du kör den på vägen. När du registrerar dig din sida vid sida kommer de att ge dig en registreringsskylt att sätta på fordonet.

Denna skylt är mindre än en vanlig skylt och är speciellt för mindre fordon som en sida vid sida.

  Kajakpaddling när du är gravid? En kajakguide när du bär

Tänk på att för alla sida vid sida som köps efter den 6 juli 2006, måste du ha din sida vid sida titulerad i ditt namn. Utan titeln kommer du inte att kunna registrera din sida vid sida i Idaho.

För alla sida-vid-sida som köps efter den 6 juli 2006, måste du ha din sida vid sida titulerad i ditt namn.

Utöver en vanlig registreringsskylt behöver du en OHV-dekal. Detta är ett litet klistermärke som alla OHV:er måste användas på allmän mark, vägar eller i stort sett var som helst i staten som inte är privat egendom.

Denna lilla klistermärke måste placeras på bakskärmen av en sida vid sida.

OHV-dekalen upphör att gälla den 31 december varje år, oavsett när du köpte den. Dessa kostar $12. Du köper dem från vilken leverantör som helst som säljer dem.

De typer av ställen som säljer dessa klistermärken är vanligtvis återförsäljare av motorsportutrustning eller relaterade företag, eller länsmyndigheter. Det finns platser över hela staten som du kan köpa dem från. Oavsett var du köper klistermärket är kostnaden densamma.

Ansvarsförsäkring

Precis som med vilken bil eller lastbil som helst på vägen måste du ha din sida vid sida försäkrad för att köra den på vägen.

I Idaho är minimiskyddet 25 000 USD för kroppsskada per passagerare och olycka och 12 500 USD för egendomsskada per olycka (vilket är samma sak för vanliga bilar).

Se också till att alltid ha ditt försäkringsbevis i din sida vid sida. Straffet för att köra utan försäkringsbevis är 75 USD i böter för den första överträdelsen, men för varje efterföljande överträdelse är straffet upp till 1000 USD i böter eller upp till 6 månaders fängelse!

Gnistfångare och ljuddämpare

Dessa är ganska självförklarande. Dessa krävs för sida vid sida på allmänna vägar men även på all allmän mark.

Om du tittar på sida vid sida bör du dubbelkolla för att se till att de har dessa funktioner, bara för att vara säker, men vet att nästan alla sida vid sida kommer med dessa.

  Behöver jag vara tyst när jag fiskar? Kommer min röst att skrämma bort fisken?

En hjälm

Du måste bära hjälm om du är under 18 år, oavsett om du kör på allmän väg eller någon annanstans. Om du är över 18, använd en ändå!

Ljus och signalering

När du kör sida vid sida på allmän väg måste du signalera innan du svänger. Under dagsljus kan detta lagligen göras med handsignaler.

Men om du kör efter mörkrets inbrott måste du ha blinkers på din sida vid sida. Du behöver även strålkastare, bakljus och bromsljus för att köra efter mörkrets inbrott.

Detta är förmodligen den mest komplicerade delen av att legalisera din sida vid sida, eftersom inte alla sida vid sida kommer med dessa typer av lampor.

Om du vet att du vill åka på gatan, då är detta något du kan tänka på när du handlar efter din sida vid sida. Det finns några som kommer med alla lampor du behöver för att vara gatulagliga.

Om du kör efter mörkrets inbrott måste du ha blinkers på din sida vid sida

Om du redan har en sida vid sida och vill göra den gatulaglig, men den kom inte med någon av lamporna som jag beskriver, oroa dig inte.

Vet att det fortfarande finns sätt att få det att hända. Vissa ATV/UTV-butiker säljer byggsatser som är byggda för just detta ändamål. De innehåller de lampor som krävs.

De innehåller också ibland delar som ökar din säkerhet, men den säkerheten krävs inte nödvändigtvis enligt lagen. Dessa inkluderar saker som backspeglar, reflekterande klistermärken och andra saker som är en bra idé att ha installerat om du kör på vägen.

Du kan installera dessa saker själv eller betala för konverteringen. Det finns ATV/UTV-butiker som gör ombyggnaden åt dig och kommer att installera vilken säkerhetsutrustning du än väljer att installera.

Begränsningar

Det finns några andra saker att notera om lagarna i den stora delstaten Idaho angående sida vid sida. Den största begränsningen är att sida vid sida inte kan köras på motorvägar. För att citera Idaho State Code:

  Bästa skydden för vattenskotrar tillgängliga på Amazon

”Varje fordon som inte uppfyller federala säkerhetsstandarder för motorfordon ska inte tillåtas att köra på statliga motorvägar, mellanstatliga eller kontrollerade tillfartsvägar.”

Idaho delstatskod 49-501

Orsakerna till detta är ganska uppenbara, eftersom en sida vid sida inte är gjord för en kollision i hög hastighet. Om en sida vid sida skulle bli påkörd av en annan bil, även i lägre hastigheter, skulle det vara en katastrof.

Den andra stora anledningen är att sida vid sida inte kan röra sig i närheten av lika snabbt som de andra bilarna, och skulle vara en stor flaskhals och säkerhetsrisk för hela motorvägen.

Utöver motorvägsreglerna finns här några olika regler som är bra att känna till och som kan gälla för din situation:

  • Det finns en ljudgräns sida vid sida i Idaho. Gränsen är 96 decibel på en halv meters avstånd.
  • Det finns ett undantag från dessa regler för jordbruksbruk och snöröjning. För sida vid sida som uteslutande används för jordbruk eller för snöplogning, behöver du ingen registreringsskylt ELLER den vanliga OHV-dekalen på bakskärmen. Side-by-side som används för något annat ändamål behöver registreras för att få köras på vägen.

Så där har ni det, gott folk. Här i Idaho är det ganska enkelt att göra en gata sida vid sida laglig. De flesta stater har inte friheten att göra detta, så jag ser det som ett privilegium som följer med ansvar. Det är en rättighet som bör värnas.

Var inte dum, var säker och undvik olyckor. Om vi ​​alla gör detta borde vår frihet att åka kvar i många år framöver.

Relaterade frågor:

Behöver sida vid sida testas för utsläpp? I Idaho finns det bara två län som gör utsläppstester. Att få ett utsläppstest är en del av registreringsprocessen i dessa län, så det är en del av registreringsprocessen för en gata som är laglig sida vid sida.

Vad händer om jag inte har titeln till min sida vid sida? En titel krävs för att registrera din sida vid sida i Idaho för alla fordon som köpts efter den 1 juli 2006. Om du har förlorat din titel måste du gå igenom den juridiska processen för att få en ny. Prata med din lokala DMV för att ta reda på hur du kommer igång.