Är Side-by-Sides Street lagligt i Colorado?

Hallå där! Vill du åka sida vid sida i Colorado? Undrar du vad du lagligt kan göra med den på Colorado-vägar? Leta inte längre för vi har dina svar!

Är sida vid sida gata laglig i Colorado? Sida vid sida är i allmänhet inte gatulagligt i Colorado såvida inte vägen har utsetts specifikt för off-Highway Vehicle (OHV) användning. Dessa vägar finns vanligtvis i mindre städer, även om vissa National Forest-vägar också är lagliga att köra sida vid sida eller andra fordon på.

En komplicerad fråga

Hittills har Colorado inte anslutit sig till vansinnet av stater som vill göra sida vid sida gatulagliga. Och av goda skäl. Dessa anordningar är väldigt roliga terräng men väldigt farliga när de körs tillsammans med stora, snabba och tunga bilar och lastbilar på trottoaren.

De utgör också ett hastighetsproblem. Så av dessa och andra skäl har Colorado beslutat att terrängfordon ska förbli mestadels terräng.

Nyckelordet här är mest. I flera år har flera bergssamhällen klagat på att OHV-förbudet skadar deras sommarturismekonomier. Om folk inte fick komma och köra sida vid sida på länsvägar genom bergen, menade de, skulle de vara mindre benägna att komma och besöka deras små städer och spendera pengar.

Vissa län hade till och med legaliserat OHV-användning på sina länsvägar trots statlig lag (dessa inkluderar länen San Juan, San Miguel, Ouray och Hinsdale).

Så redan 2016 ändrade den statliga lagstiftaren lagen för att ge länen befogenhet att besluta om de ska tillåta OHV på sina länsvägar. Detta har gjort det möjligt för små bergssamhällen, som Silverton, att lagligt tillåta OHVs på sina gator och på de omgivande natursköna bergslänsvägarna.

Vad allt detta betyder är att när det kommer till frågan om du kommer att få åka sida vid sida eller annan OHV på gatan i Colorado, måste du göra lite research först.

Hur man vet var man kan åka

Om du är intresserad av att åka sida vid sida på en landsväg i Colorado, är det första du behöver göra att kontrollera med den lokala jurisdiktionen för att se vad de har beslutat att tillåta.

  Olika Zipline-bromsstilar

Oftast kommer dessa att vara platser på landsbygden, med bergsresor eller jordbruksresor i åtanke för att tillåta OHV på vägar. De är särskilt vanliga på National Forest vägar som är ganska mycket i mitten av ingenstans.

Om en väg har utsetts som OHV-vänlig kommer den att ha skyltar som säger att OHV är tillåtna. Utan skyltarna är det nästan säkert att din sida vid sida inte är tillåten på den vägen.

Om du funderar på att åka på en skogsväg, bör du kontrollera med det lokala skogskontoret innan du går. Varje skogsvårdsdistrikt, precis som varje län och stad, kommer att administrera saker och ting på det sätt som är bäst för dem, och det finns ingen enskild regel för vad som utgör en väg som är bra för OHV-användning.

Det finns många vägar som är öppna för sida vid sida inom skogsverkets vägsystem, men du ska veta att det inte är alla vägar. Vissa är avstängda för att de är högtrafikerade eller av andra skäl.

Så kolla framåt och planera därefter. Du kan vanligtvis hitta kartor och annan information om vilka vägar OHV är tillåtna på på deras hemsida.

Kom ihåg att den främsta drivkraften bakom att tillåta sida vid sida på vägarna i första hand var att låta turistnäringen gå framåt. I dessa fantastiska bergsstäder finns det sevärdheter att se och platser att besöka! Och det finns uthyrningsföretag som hjälper dig att göra det rätt.

Några av de högsta bergen i USA är tillgängliga med ATV eller UTV här. Platser som Silverton och Ouray har hyrplatser där du kan hyra en sida vid sida, och inte behöver oroa dig för att dra upp en dit.

Vad du behöver för att åka sida vid sida i Colorado

Säg att du har bestämt dig för att åka sida vid sida i Colorado på vägar som är godkända av OHV. Grymt bra! Men nu måste du göra lite mer forskning.

  Hur stor är tre fjärdedels hektar mark? Med hjälpsamma visuella jämförelser

Colorado gör det inte utfärda registreringsskyltar för motorvägar överhuvudtaget för alla OHV:er utom för motorcyklar, och det är helt beroende av den lokala jurisdiktionen för att bestämma vilken nivå av sida vid sida användning som kommer att tillåtas och vad som kommer att krävas för att köra dem i den staden eller länet.

Colorado gör det inte utfärda motorvägsskyltar överhuvudtaget för alla OHV.

Din sida vid sida behöver inte vara registrerad i traditionell mening, med en registreringsskylt och allt det där, men du behöver köpa ett klistermärke för $25 för att fungera var som helst i staten som inte är privat egendom. Detta gäller oavsett var du befinner dig.

Dessa klistermärken är fyrkantiga (som Colorado) och upphör alltid att gälla den 31 mars efter att du köpt dem. Se till att de placeras på en plats som är lätt att se, som på en plan plastyta.

Det finns ingen rabatt för delårsregistrering, det är alltid $25 för ett klistermärke som är bra i upp till ett år. Den löper alltid ut 31 mars.

Att köra på allmänna vägar blir lite mer komplicerat. Som en del av lagen gav Colorado också beslutet till lokala kommuner om de skulle kräva försäkring för OHV på allmänna vägar eller inte. Kommunerna får också bestämma om körkort krävs eller inte.

Det betyder att du måste kolla med din lokala kommun och bör göra en del av din egen forskning med staden du kommer att besöka.

Ett bra ställe att börja är en webbplats som heter Stay The Trail. Den här webbplatsen skapas av en kombination av statliga myndigheter och har en sammanställd lista över städer och län som har beslutat att tillåta åtkomst till OHV, inklusive UTV. De har också listat vilka krav var och en har (körkort, försäkring, hastighetsgränser etc.). Den listan kan hittas här.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Om du tar med din egen sida vid sida, måste du oroa dig för alla dessa saker. Men om du hyr av en lokal uthyrningsföretag, bör de ha alla sina fordon fullt licensierade, registrerade och försäkrade.

Trafiklagar

När du kör på allmän väg måste du följa alla vanliga trafiklagar och ge efter för fotgängare och cyklar. Om du kör långsammare än övrig trafik, så kommer du naturligtvis att behöva dra över så långt som möjligt åt sidan för att låta människorna passera dig utan att bli galen.

Detta är lagen, men det är också rättvist kassaskåpet och en trevlig sak att göra. Coloradans tar inte snällt emot människor som kör långsamt i bergen…

Som tidigare nämnts är det upp till varje kommun att avgöra om du behöver körkort eller inte. I Colorado är den allmänna regeln när man kör en sida vid sida normalt att du lagligt kan köra en sida vid sida när du är 16 år gammal, eller vid 10 år gammal om du är under direkt uppsikt av en vuxen.

På vägen kommer det att vara samma krav om inte det lokala länet har några särskilda regler upprätthålls. De flesta av dem har fler krav (vem skulle tycka att det är en bra idé för en 10 år gammal att köra på en stadsväg??) så återigen bara kolla med staden du kommer att besöka om deras ålder eller körkortsregler.

Relaterade frågor

Är det möjligt att få en tillfällig försäkring som gäller under hela min resa? Du kan vanligtvis inte få en tillfällig försäkring för en sida vid sida, men detaljerna varierar från en leverantör till en annan. Om du funderar på att åka i en stad som kräver försäkring, kan du titta på att hyra en sida vid sida som redan är försäkrad.

Är OHVs tillåtna på Forest Service-vägar i Colorado? I allmänhet är OHV, inklusive sida vid sida, tillåtna på skogsvårdsvägar. Om de inte är det kommer vägarna att markeras på ett sätt som gör det tydligt.