Är sammansatta bågar svåra att dra tillbaka?

Om du precis börjat med bågskytte kan du känna dig överväldigad av valen i bågar du har. Ska du gå med en långbåge, en recurve eller en förening? En av de största faktorerna att tänka på är svårigheter att dra i snöret, för om du inte kan dra tillbaka snöret kan du inte skjuta något.

Sammansatta bågar är till en början lika svåra att dra tillbaka som andra bågar; men du behöver bara dra mot bågens fulla vikt i några ögonblick, vilket gör det lättare att hålla i under längre perioder. Detta beror på den inställda vikten på pilbågen du skjuter.

Men det är inte så enkelt som det kan låta. En sammansatt båge är mycket mer komplicerad än andra, mer traditionella typer av bågar.

Om du försöker imponera på dina vänner på bågskyttebanan genom att välja en sammansatt båge med mycket pund, är det troligt att du snabbt kommer att drabbas av en skada och åtminstone en dålig träffsäkerhet.

För att vara säker på att du inte blir seriens åtlöje, läs vidare för att förstå vad som gör att draget på en sammansatt båge är annorlunda.

Dra tillbaka strängen av en sammansatt båge

Tidigare nämnde jag poundage. Detta beror på att dragvikten eller mängden kraft som krävs för att dra tillbaka snöret på en båge vanligtvis mäts i pund.

Låt dig dock inte luras av detta. Pounds på en båge är inte nödvändigtvis lika med de 25-kilos hantlar du lyfter i gymmet. Du måste testa en personligen för att vara säker på att du väljer rätt vikt för dig.

Den sammansatta bågen är en moderniserad version av Robin Hoods valda vapen, med hjälp av en remskiva system som hjälper bågskytten att dra tillbaka bågens sträng.

  Kokanee Lax vs Sockeye Lax: Vad är skillnaden?

Detta remskivasystem involverar vanligtvis en eller flera ovala kammar, runt vilka strängen färdas och skapar mer spänning som kommer att omvandlas till den energi som krävs för att driva pilen framåt.

Denna ovala form är också vad som tillåter låt gå i slutet av draget, vilket gör det lättare för bågskytten att stå och fokusera medan han justerar sitt sikte för att träffa sitt mål.

Den sammansatta bågens moderniserade system gör det också lätt att veta när du har dragit tillbaka snöret till sin fulla utsträckning. Remskivorna kommer att stoppa snöret vid en viss längd, vilket kommer att bli mycket uppenbart för bågskytten när han har träffat den.

Hur är dragvikten för en sammansatt båge jämfört med andra?

Vi har pratat om remskivan på en sammansatt båge. Men gör det verkligen det lättare för bågskytten att dra i snöret jämfört med andra typer av bågar?

Återigen, det beror på. Även om dragningen inte nödvändigtvis är enklare initialt, gör släppningen från den sammansatta bågens kammar en längre användning av bågen enklare.

Till exempel kan du köpa en 50-pund recurve-båge och en 50-punds-båge. Det kommer att kosta dig samma mängd omedelbar ansträngning att dra i snöret, men klimax ansträngning sker vid olika tidpunkter.

Med recurve eller långbåge är ansträngningens klimax vid maximal dragkraft, när bågskytten förbereder sig för att släppa pilen mot sitt mål.

Men med en sammansatt båge inträffar ansträngningens klimax i mitten av draget, och när bågskytten har dragit snöret helt tillbaka kan han uppleva mycket mindre dragvikt. Om han har en ledighet på 75 %, håller han nu bara 12,5 pund.

Är en sammansatt båge den bästa bågen för nybörjare?

Liksom de andra bågfrågorna vi har ställt, beror svaret på om en sammansatt båge är den bästa bågen för nybörjare mycket. Bågskyttefanatiker har gett olika svar, men det finns i huvudsak två tankeläger.

  Genomsnittlig vikt för husbilar i klass C

Eftersom de är beroende av enbart bågskytten för att skapa spänning på strängen, kräver recurvebågar och långbågar en större mängd styrka för att hålla vid sin maximala draglängd.

Så om du letar efter en aktivitet för att tona musklerna i dina armar och övre delen av ryggen och inte bryr dig så mycket om exaktheten i dina skott, är det bäst att börja med en recurve eller långbåge.

Om du ska bedömas av dig själv eller andra för noggrannhet är en sammansatt båge förmodligen det bästa valet. Din noggrannhet kommer nästan garanterat att vara större på grund av den lindrade påfrestningen som annars skulle distrahera dig från att kunna skicka din pil i bullseye.

Den sammansatta bågen är också ett bättre val för nybörjaren som letar efter mycket kraft bakom sina skott.

Traditionella bågar som långbåge och recurvebåge förlorar ofta mycket energi mellan att strängen släpps och pilen avfyras. En sammansatt båges energidistribution tenderar att vara mycket effektivare och når så högt som 87 till 89 procent i avancerade bågar.

Det betyder att nybörjare kommer att kunna oroa sig mindre för att skapa tillräckligt med kraft för pilen att nå sin destination och mer om sitt mål.

Hur man väljer den bästa vikten för din sammansatta båge

Att välja rätt vikt för din sammansatta båge kan vara svårt. Som nämnts översätts inte vikten riktigt till normala vikter, och musklerna som används för att dra tillbaka snöret är ofta mycket mer underutvecklade än de som används i andra tyngdlyftningsaktiviteter.

Lyckligtvis finns det några användbara tips som hjälper dig att avgöra när du kanske drar tillbaka för mycket i vikt, och många av dem har att göra med form.

  Vandring vs vandring (är det verkligen en skillnad?)

Det finns mycket som går till rätt form för en bågskytt, men en av de viktigaste är armarnas placering.

Många erfarna bågskyttar råder det dina armar ska vara i samma höjd som din näsa när du drar tillbaka snöret.

Om du inte kan hålla bågen rak och hålla armarna på den här höjden, drar du sannolikt mer vikt än du kommer att klara av. Att dra ner mot fötterna och sikta högre är ett tecken på att dragvikten är för tung.

Ett uppenbart tecken på obalans mellan bågskyttens styrka och dragvikt är att armarna skakar. Även om en bågskytt kan dra tillbaka snöret med bibehållen form, om han börjar skaka när han försöker behålla full draglängd, är det troligen för många pund för honom.

Bortsett från form kan vikter också bedömas efter noggrannhet. Tätt placerade grupper av pilar på målet betyder vanligtvis att bågskytten är bekväm med tyngden av sin båge och kan fokusera längre på målet.

Sporadiska, osammansatta skott kan vara ett tecken på att bågskytten behöver gå ner cirka 10 pund.

Shootingtime.com ger också en bra referens för genomsnittliga dragvikter beroende på ålder:

  • Mindre barn (45-65 lbs) = 10-20 lbs
  • Barn (65-95 lbs) = 20-35 lbs
  • Kvinnor och pojkar (95-125 lbs) = 35-45 lbs
  • Större kvinnor och pojkar (125-145 lbs) = 45-55 lbs
  • Män (145-175 lbs) = 55-65 lbs
  • Muskulösa män = 60-70 lbs
  • Muskulösa barbarer = 70-100 lbs

Kom dock ihåg att detta bara är medelvärden och att du bör testa bågens vikt för att vara säker på att den är rätt för dig innan du köper den.