Är Rappelling farligt Plus 16 Säkerhetstips

De som är intresserade av att rappellera eller lära sig tekniken att använda den efter en klättring kanske undrar ”är rappelling farligt?” Kort sagt, rappellering kan vara extremt farligt, om de korrekta försiktighetsåtgärderna inte följs. Det finns sannolikhet för betydande skada eller dödsfall. Men i verkligheten kan nästan alla sporter eller aktiviteter vara farliga. Det finns alltid en sannolikhet att något dåligt händer. Men samtidigt ska man inte låta extrem oro driva på det man gör och inte gör. Många av de bästa rappellingupplevelserna kommer att kräva att du vågar dig på något som kommer att utmana och anstränga dig utöver dina normala förmågor.

Vad jag dock vill köra över är att om du tränar, förbereder och planerar ordentligt kan du undvika de flesta faror som inträffar. I verkligheten inträffar de flesta rappellingincidenter vid rappellering på grund av enkla mänskliga misstag. Genom att veta’hur är rappelling farligt?’ du kan vidta försiktighetsåtgärder för att undvika de flesta farorna. Här är en lista över vanliga rappellingolyckor som kan inträffa tillsammans med säkerhetstips att följa.

När är rappellering farligt

 • Ankaret misslyckas – Det här kan inträffa om du ankrade i ett dött träd, ett litet/löst stenblock eller inte kontrollerade bultankaret för att se om det var säkert. Bultförankringar kan rostas över, lossna eller missbrukas vilket skulle leda till potentiellt fel.
  • Säkerhetstips – Ett ankarfel kan undvikas genom att ankra till minst 3 punkter. Detta ger flera skyddspunkter om ett ankare ger vika. Se också till att ta dig tid att kontrollera att ankare som används är säkert. Exempel på typiska säkra ankare är stora levande träd, säkra bultankare, en fäst utskjutande sten m.m.
 • Bromshand Let’s Go of Rope – En av grunderna i rappelling är att aldrig släppa repet med bromshanden. Ändå är detta ett vanligt misstag som folk gör. Om du råkar släppa taget kommer du att falla okontrollerat ner till basen av klippan. Även att stoppa fallet vid denna punkt av fritt fall kan orsaka extrem skada på dina händer genom att ta tag i ett rep med denna nedstigningshastighet.
  • Säkerhetstips – För att undvika detta enkla misstag, följ bara det grundläggande steget att alltid hålla i repet med din bromshand. När repet glider genom bromshanden kan du behålla total kontroll och bestämmer hur snabb eller långsam nedstigningen kommer att vara. De ha sönder hand kan också stoppa nedstigningen helt om det behövs.
 • Repklipp eller avbrott – Repet skär eller går av under användning. En orsak kan vara om repet inte tas bort efter att det har använts mycket, det är slitet, visar tecken på nöd, fransning etc. En annan är om det förankrade repet går ner över en vass kant. Att gå ner för något där repet skaver och skär mot en yta är ett definitivt nej, nej.
  • Säkerhetstips – Håll en enkel journal med fakta om ditt rep. När köpte du den och användningstider sedan den köptes? Fanns det några betydande fall som påverkade repet eller ovanliga hinder som orsakade extremt slitage på repet? Spendera tid före och efter din rappel för att undersöka repens skick. Ju mer bekant du är med ditt rep och din utrustning desto fler fläckar eller slitage kommer att sticka ut för dig.
  • Säkerhetstips – Se också till att var du än går ner så att linans vikt inte trycker mot några kanter eller vassa ytor. Det är oklokt att gå ner för denna typ av yta. Det är därför ditt rep går genom karbinhakar där det kan glida sömlöst igenom utan att slitas ner på en grov yta eller vass kant.
  • Säkerhetstips – Var inte billig med ditt rappellrep. Om det är slitet och du har haft det över sin tidtabell så borde det vara dags att dra tillbaka repet och skaffa ett nytt.
 • Fallande skräp – Det här kan inträffa om ditt rappellrep glider fram och tillbaka mot klippväggen och så småningom slår ner skräp. Även naturligt slitage på en klippyta eller extrema väderförhållanden kan leda till att skräp faller.
  • Säkerhetstips – För att skydda mot betydande skador måste alla som rappeller bära hjälm. Den kanske inte skyddar från allt men en bra rappellhjälm är gjord för att motstå betydande påverkan från fallande skräp. Detta räddar ditt huvud från potentiella skador. Läs Hur man väljer en bergsklättrings- och rappelleringshjälm för rappellering eller bergsklättring.
 • Ingen autoblockering – Det tog ingen tid att lägga till ett autoblock, även känt som franska Prusik. Om kontrollen tappas med bromshanden finns det inget kvar att skydda mot att falla.
  • Säkerhetstips – Som Lagt till säkerhet, ta dig tid att knyta fast autoblocket för din rappel vilket är extra säkerhet i händelse av ett fall.
  • Säkerhetstips – Andra fördelar med denna knut skulle vara att stoppa i luften för att frigöra händerna för att lösa upp rep, knutar, etc. Denna knut är särskilt användbar under fria rappeller för att hjälpa till med en långsam rappel. Det är också en sista försvarslinje om skräp faller och träffar individen i huvudet mitt i rappellen eftersom det kommer att stoppa nedstigningen helt, även om det är medvetslöst. Bara denna enkla teknik kan hjälpa när det minst förväntas. Om du planerar att göra något, se till att du gör det rätt. Lär dig att knyta Autoblocket.
 • Felaktigt eller Osäker Knutar – Detta kan inträffa om du inte använder knutar som rekommenderas för rappellering eller om du felaktigt knyter de knutar som behövs för specifika tekniker under rappelling.
  • Säkerhetstips – Ta dig tid att träna under ledning av en utbildad klättrings- och rappellingproffs. Lär dig alla knutar du behöver känna och sedan öva, öva, öva. Som allt inom rappellering kommer varje steg du lär dig och tillämpar att stödja dig i en säker rappellering. Att veta hur man knyter och använda rappellknutar kan vara skillnaden i en säker nedstigning. Följande länk är en lista över Rekommenderade Rappelling Knots.
 • Ingen stoppknut – Detta inträffar om ändarna på ditt rappellrep inte har några stoppknutar. Om det är en olycka och du faller fritt nerför dina rep finns det inget som hindrar dig från att slå i marken.
  • Säkerhetstips – En stoppknut är återigen en av dem som behöver känna rappellknutar. Du knyter helt enkelt knuten i slutet av varje ände på repet innan du kastar de lösa ändarna över kanten. Avsikten är att stoppa alla fall som inträffar oväntat, vilket potentiellt skyddar från betydande skada eller dödsfall. Följande länk visar hur man knyter stoppknuten.
 • Solo Rappelling – Genom att rappellera solo sätts ditt liv i fara. Du förlorar 2:annd ett par ögon som kan se över din utrustning, någon som guidar dig under nedstigningen och eventuellt någon som kan söka läkarvård om det värsta inträffar. Titta på filmen 127 timmar och det kan komma att ändra din uppfattning om soloäventyr. Även om du är erfaren kan vad som helst hända. Aldrig, aldrig rappella solo.
  • Säkerhetstips – En kompis för rappelling kan göra stor skillnad. Ett extra par ögon kan se till att allt sitter fast ordentligt, all utrustning är i gott skick, se över ankaren och leda dig ner genom verbal guidning i nedstigningen.
  • Säkerhetstips – En kompis kan också agera för att hjälpa till i en nödsituation. Oavsett om de ger första hjälpen, kontaktar akut hjälp eller ger ytterligare hjälp så att deras partner kan komma ner i säkerhet.
 • Lösa kläder eller hår – Detta inträffar om du har långt hår som inte är tillbakabundet eller om du bär löst sittande kläder. Detta kan verka litet men allt som är löst kan fastna i utrustningen som används. Min fru hade en upplevelse där hon gick till ett läger för alla tjejer där de klättrade på en utomhusklättervägg. En tjej i hennes grupp ramlade plötsligt och hennes hår trasslade in sig och fastnade. Onödigt att säga den enda vägen ner för just den här tjejen var att klippa håret. Även i en kontrollerad miljö som denna kan allt hända.
  • Säkerhetstips – För att skydda dig från att liknande händer, se till att binda upp långt hår och bära kläder som sitter tätt.
 • Rapellrep har fastnat – I en härkomst rappellrepet kan fastna, oavsett om det vrids, fastnar mellan något eller hur många saker som helst
  • Säkerhetstips – För att skydda dig själv knyt ett autoblock, händerna kan frigöras för att lossa eller lösa upp vad som helst. Att ta en kompis kan också hjälpa dig i den här situationen genom att guida dig för att komma ner eller så kan kompisen söka akut hjälp om det behövs.
 • Överanvändning av rep/redskap – Detta inträffar om standardriktlinjer inte följs för att avveckla rappellutrustningen om tecken på nöd är synliga. Detta kan leda till felaktig funktion eller att utrustning går sönder under användning.
  • Säkerhetstips – Undersök alltid och känna till gränserna för din utrustning. Tryck inte på lyckan eller var billig. Gå i pension allt som borde baseras på användning och synligt slitage. Köp ny utrustning för att ersätta den gamla och ge en säker rappel.
 • Utmattning – Efter klättring, vandring till toppen eller en lång dag med rappeller är du fysiskt utmattad. Utmattning kan vara både mental och fysisk och kan vara skadlig i en säker rappel. Om du är utmattad kan det vara mindre kontroll i nedstigningen, särskilt i en fri rappel. Mental utmattning kan vara lika skadlig som enkla steg för att förbereda och utföra rappelen kan missas, som att slutföra knutar korrekt.
  • Säkerhetstips – För att undvika skada från utmattning, var medveten om personliga gränser. Tryck inte mer än nödvändigt. Ta en paus om det behövs. Återfukta ständigt före, under och efter. Ta dig tid att slappna av och förbered dig mentalt innan rappelling, detta ger dig tid att bedöma din kropps behov och förbereda dig ordentligt för en säker rappellering.
  Det bästa stället att hålla fisk när du använder en kajak

Slutsats

Rapellering kan vara extremt farligt men baserat på dessa vanliga incidenter som anges ovan kan de flesta av faran undvikas. Ta dig tid att träna, förbereda och planera ordentligt. Sök stöd och vägledning från utbildade proffs för att hjälpa dig med din inlärning så att de tekniker som behövs för att säkert rappella kan tillämpas. Dessa incidenter är inte banbrytande på något sätt, de är enkla misstag.

Ett av de grundläggande men viktigaste stegen är att alltid dubbelkolla allt. Detta bör vara innan du anländer till din rappellingdestination. Kontrollera och dubbelkolla att du har all utrustning som behövs och att allt är i gott skick. På rappelplatsen kontrollera och dubbelkolla allt när rappellen är uppställd, inklusive ankare och knutar.

Om du vet vad du kan förvänta dig kommer du att ha en bättre uppfattning om hur du undviker problemet. Är rappelling farligt? JA; men huvuddelen av faran kan verkligen undvikas. Bedöm att detta är rätt sport för dig. Träna på lokala klättergym eller hitta en professionell tränare som hjälper dig. När du blir bekväm med denna extrema sport, ställ frågor som kan hjälpa dig att bestämma dig. Rapellering är en blast när den görs på rätt sätt.