Är RAM ProMaster Vans pålitliga?

Ett av de mest populära chassin att konvertera till en husbil är RAM ProMaster. ProMaster skåpbilar används för många ändamål, och varumärket RAM bygger på ett rykte om att vara robust och tuff. Men är RAM ProMaster-chassit verkligen så pålitligt?

Många människor har överskridit 250 000 miles på sin RAM ProMaster, och ägare rapporterar ofta om god livslängd och tillförlitlighet från sin ProMaster. ProMaster används flitigt och är mycket älskad av ägare, oavsett om de använder sin ProMaster i affärer eller för att campa i bergen.

Så vilken typ av problem kan vi förvänta oss av ProMaster? Hur kan vi öka livslängden på vårt fordon och få bästa möjliga valuta för pengarna? Läs vidare för att lära dig mer om hur pålitlig ProMaster kan vara.

Ram ProMaster – Hur pålitlig är den?

De RAM ProMaster är ett mångsidigt fordon som finns i en rad olika byggalternativ som fyller de flesta behov av en skåpbil. Fylld till brädden med modern teknik som kollisionsvarningssystem, övervakning av döda vinkeln och korsningsdetektering bak, stabilitetskontroll och sidvindshjälp, är ProMaster byggd för att fungera. Du kan köpa ProMaster i en skåpbil, hytt eller utskurna konfigurationer i olika trimnivåer.

Många husbilar byggda på ProMaster är byggda på 3500-fönsterbilen med högt tak 159WB-varianten av detta chassi. Denna biffiga skåpbil kommer med en PentaStar V6-motor, en 21-fots längd och en 159-tums hjulbas. Den sammanlagda bruttovikten är 11 500 pund, och ProMaster kan dra maximalt 5 100 pund. För övrigt, vissa husbilar börjar med 2500 och till och med 1500 chassit, och de är också populära för gör-det-själv husbilskonverteringar.

Hur spännande specifikationerna än är, vi är här för att prata om tillförlitlighet. Tillförlitlighet är delvis en funktion av tur. Ibland slutar du bara med ett dåligt cylinderhuvud, en bumkamaxel eller en defekt generator, vilket kan vara sant med vilket fordon som helst. Men tillförlitlighet är också en funktion av underhåll. Att ta hand om din skåpbil kommer att bidra till att öka dess tillförlitlighet.

Serviceintervallerna för ProMaster överensstämmer med de för liknande fordon. Motorolja och filter bör bytas när det indikeras av oljebytesindikatorn eller var 4 000 mil vid kraftig användning, dammiga förhållanden eller när de används främst vid låga motorvarvtal. Do inte hoppa över detta underhåll eftersom motorsmörjning är avgörande för alla förbränningsmotorer.

  Hur man förvarar vit gas på ett säkert sätt

RAM rekommenderar mer detaljerade underhållsinspektioner med cirka 10 000 mils intervall, med början på 20 000 mil. Mer information om dina specifika modellers rekommenderade serviceintervall finns i din bruksanvisning, som du bör bekanta dig med.

Hur pålitlig är ProMaster i dåligt väder? Många ProMaster-förare har rapporterat det ProMaster kan vara lite petig i förhållanden med låg dragkraft.

Framhjulsdriften fungerar bra i de flesta situationer, men i kuperade områden kan förare stöta på vissa dragproblem i hala förhållanden. De goda nyheterna: förare rapporterade också att uppgradering till korrekta vinterdäck hjälpte dessa problem oerhört. Beroende på din specifika användning kan du överväga att uppgradera de vanliga däcken.

Alla som har upplevt kylan av en nordlig vinter vet att kallt väder kan påverka din motor. Hur hanterar ProMaster kallt väder? Startar den, eller maler och skaver den mot kylan? De flesta förare har rapporterat att ProMaster startar utan problem även i ensiffriga temperaturer och även utan motorvärmare som tillval.

Mellan vägsalt, regn, havssprej, snö och allmän vägsand kan rost vara ett lömskt och ofta ett allvarligt problem för många bilar. Vid ett tillfälle fanns det en uppfattning på bilmarknaden att Chrysler-fordon (Chrysler är moderbolag till RAM) var benägna att få korrosionsproblem. Är detta ett rättvist rykte?

Entydigt, nej. Medan Dodge och RAM-fordon i början av 00-talet hade korrosionsproblem, har ändringar i tillverkningsprocessen löst detta problem. Med rätt skötsel är din ProMaster inte mer känslig för rost än något annat fordon. Om du bor någonstans där vägsalt ofta används, eller det finns andra korrosionsrisker, bör du ofta tvätta ditt fordon och ta hand om eventuella hack eller repor. ProMaster är inte i sig benägen att rosta.


Hittills har vi inte hittat några specifika gremlins som plågar ProMaster-chassit. Men betyder det att den är pålitlig? Men ja. ProMaster är byggd med de finaste moderna tillverkningsteknikerna och materialen. RAM har byggt in några funktioner i ProMaster specifikt för att förbättra tillförlitligheten.

Med regelbundet underhåll och ansvarsfulla körvanor är chansen stor att du kan få ut en lång livslängd på din ProMaster. På populära ProMaster-forum rapporterar många ägare att deras skåpbilar överstiger 250 000 miles. Minst en ägare rapporterade att han körde 475 000 miles i sin ProMaster!

  Finns det bergslejon på Pacific Crest Trail? +Säkerhetstips

Naturligtvis, om du kör din ProMaster en halv miljon miles, kommer du att vara långt utanför garantin. RAM erbjuder en 3-års, 36 000 mils grundgaranti och en 5-årig, 60 000 mils drivlinagaranti.

Andra inlägg av intresse

  • Vad är skillnaden mellan grått vatten och svart vatten i en husbil?
  • Är däckskydd för husbilar värt det?
  • Vad är en växelriktare i en husbil?
  • Ram ProMaster vs. Mercedes-Benz Sprinter: Vilket är rätt för dig?

Hur länge håller RAM ProMaster-överföringar?

ProMaster har drabbats av dålig publicitet från överföringsproblem tidigare, med en återkallelse 2016 på grund av oväntade växlingar som ett anmärkningsvärt exempel. Olika årsmodeller och varianter byggs med olika transmissioner och slitagemönster varierar stort från förare till förare.

Ägare av ProMasters från och med 2017 bör förvänta sig normal livslängd av sin transmission. Se till att följa det rekommenderade serviceschemat och få din växellåda på service när det är lämpligt för att maximera livslängden för denna avgörande komponent.

Hur länge håller bromsarna på en RAM ProMaster?

Att starta och accelerera får mycket uppmärksamhet när vi pratar om bilar, men att stanna är också ganska viktigt. Hur länge kan vi förvänta oss att bromsarna håller på vår ProMaster? Med normala användningsmönster kan man förvänta sig att bromsarna på ProMaster håller cirka 30 000 till 40 000 miles. Om du följer de rekommenderade serviceintervallen kontrollerar du bromsarna för tecken på slitage med början vid 20 000 mils märket.

Kolla in dessa fem saker för att hjälpa dig få en bättre campingupplevelse:

Är framhjulsdrift bättre än bakhjulsdrift?

Oavsett om det är framhjuls- eller bakhjulsdrivet är bättre beror på dina utvärderingskriterier. Framhjulsdrivna fordon är ofta lättare och billigare än bakhjulsdrivna fordon, eftersom drivlinan är mindre. Framhjulsdrivna (FWD) fordon upplever i allmänhet bättre dragkraft eftersom motorns vikt sitter över drivhjulen. Slutligen har FWD-fordon i allmänhet bättre bensinkörning än bakhjulsdrivna (RWD)-fordon.

  Budgetkalkylbladet för den mest fantastiska campingresan

Bakhjulsdrivna fordon överför kraft till bakhjulen med hjälp av en lång drivaxel, som ansluts till en differential. RWD-fordon tenderar att hantera hörn och kurvor bättre än FWD-fordon. Om du behöver bogsera är RWD en betydande fördel då tungvikten i allmänhet sitter över eller nära bakhjulen.

När det gäller ProMaster valde de att bygga fordonet med framhjulsdrift, förmodligen av flera skäl – förbättrad dragkraft, lägre instegshöjd, bättre körsträcka, större lastkapacitet, vilket alla är önskvärda egenskaper för ett fritidsfordon.

Är äldre ProMasters mer pålitliga?

Det är en vanlig refräng nuförtiden att saker inte är gjorda som de brukade vara gjorda. När det gäller ProMaster är detta inte sant. Äldre modeller av ProMaster hade några problem som resulterade i minns och kan ha bidragit till ProMasters rykte om suboptimal tillförlitlighet.

Som sagt, modeller sedan omkring 2017 har visat sig vara allt mer tillförlitliga. Om du handlar efter en ProMaster skåpbil, kommer du förmodligen att vilja handla en nyare modell och undvika 2014-2016 åren.

Tillförlitlighet genomgång

Sammantaget är RAM ProMaster ett bra chassi för en husbil eller att bygga din egen husbil. Den kan dra en hel del vikt, har gott om utrymme och erbjuder många attraktiva, moderna säkerhetsfunktioner. Och husbilarna som är byggda på ProMaster-chassit är omtyckta av köparna. Den enda problematiken för en ProMaster-baserad husbil är den här tidigare frågan om tillförlitlighet.

För att vara rättvis är dock denna fråga välförtjänt. Det har varit några högprofilerade ProMaster-återkallelser under åren för allt från bromsar till sittdynor och transmissioner, men det är svårt att hitta något märke som inte har haft sin del av återkallelser. Och internets bikupa minns gärna rostproblem från årtionden sedan. Dessa disiga minnen av tidigare problem kan fördunkla fordonets moderna rykte.

Ta hand om din ProMaster så tar den hand om dig

Moderna versioner av ProMaster har förbättrad övergripande tillförlitlighet och en solid fläktbas. Så om du letar efter en skåpbil att starta din husbilskonvertering med, kanske du vill överväga RAM ProMaster skåpbil. Om du tar väl hand om din ProMaster och följer de rekommenderade serviceintervallerna är chansen stor att ditt fordon tar hand om dig.