Är pulka säkert under graviditeten?

Graviditeten för med sig en skyddsnivå som kan få dig att ifrågasätta om vissa aktiviteter är säkra för dig och barnet. En sådan aktivitet som är värd att undersöka är pulka.

Kälkning kan göras under graviditeten, men endast under de säkraste förhållandena. Intensiva backar bör undvikas. Vissa försiktighetsåtgärder och utvärderingar måste göras innan du åker pulka som garanterar dig och ditt barns säkerhet.

Du bör alltid kontakta din läkare eller mödravård för att hjälpa dig att avgöra om det skulle vara en bra idé att delta i pulka eller inte.

Fördelar och nackdelar med pulka under graviditeten

Det kan tyckas som att det finns så många begränsningar när man är gravid, speciellt roliga saker som att åka pulka.

Även om pulka inte är den säkraste aktiviteten, kan det göras för dem som är spänningssökande om lämpliga försiktighetsåtgärder följs.

Det finns några fördelar, såväl som en hel del risker som kan hjälpa dig att bestämma dig för om du ska passa upp och åka nedför de snöiga kullarna.

Fördelarna med pulka under graviditeten

När vintern rullar på och snön faller är det många som tycker om att komma ut och leka i snön. Kälkåkning är en favorit bland dem som bor i områden som gynnar det. Faktum är att dina barn kanske till och med tigger om att åka pulka när du läser den här artikeln!

Oavsett om du är gravid ett par veckor eller ett par månader, kanske du undrar om det är värt att ge sig ut och åka pulka.

Att åka pulka när du är gravid kan faktiskt vara ganska bra för dig och ditt barns hälsa; det är om du vidtar rätt försiktighetsåtgärder.

Många misslyckas med att inse hur mycket fysisk/aerob träning är involverad i pulka. Du borde säkert ta det mycket lättare när du är gravid och åka pulka jämfört med när du inte är det. Att gå upp och ner för pulkabackarna samtidigt som du drar släden bakom dig erbjuder en fantastisk möjlighet att hålla sig i form.

Läkare rekommenderar att du håller dig aktiv när du är gravid. Fysisk aktivitet kan hjälpa dig att hålla dig frisk och frisk och kan till och med vara fördelaktigt för ditt barn.

  Varför slår min ATV tillbaka? Hur fixar man det?

Att åka pulka under graviditeten kan uppfylla ditt behov av fysisk aktivitet. Det hjälper dig att hålla muskeltonus som du kan ha haft före graviditeten. Kälkåkning kan också främja positiva känslor och hjälpa dig att bli frisk mentalt.

Utöver det har den aeroba aktiviteten som du uppnår genom pulka potential att förebygga graviditetsdiabetes.

Möjliga risker

Liksom många andra aktiviteter som du gör val på under graviditeten, kommer pulka med många möjliga risker.

Många av de möjliga riskerna förknippade med pulka kan mildras medan andra kan vara utom din kontroll. Med det sagt är det alltid viktigt att du använder sunt förnuft.

Om du bestämmer dig för att åka pulka bör du alltid övervaka din fysiska hälsa. Håll utkik efter tecken som hög puls, yrsel, huvudvärk, sammandragningar, blödning eller läckage av fostervatten, rygg- eller bäckensmärta eller illamående. Alla dessa är tecken på att du bör sluta eller om de inträffar i förväg är de tecken på att du inte bör gå.

Det finns en mängd olika faror på kullen som du också måste vara medveten om. Det finns alltid risk för kollision eller att du ramlar av din släde. Du måste vara medveten om detta och vara smart i det du väljer att göra.

Stora kullar eller kullar med gupp kan innebära att du landar obekvämt vilket kan skada dig/ditt barn.

En fråga om personligt val

Fysisk aktivitet under graviditeten kan faktiskt vara fördelaktigt. Således kan pulka faktiskt vara bra för din hälsa, men bara när det görs på rätt sätt.

Många kvinnor ser på graviditet som något som begränsar, eller snarare, något som hindrar dem från att göra många aktiviteter de normalt skulle kunna göra. För många aktiviteter är detta sant, men det finns fortfarande många fysiska aktiviteter som är säkra att göra så länge som rätt försiktighetsåtgärder vidtas.

Släde är en av dessa aktiviteter som kan vara okej för dig att göra när du är gravid. Med detta sagt är det ALLTID viktigt att du rådgör med din läkare innan du gör fysiska aktiviteter, inklusive pulka.

I slutändan är det upp till dig om du väljer att göra en aktivitet medan du är gravid. Vissa kvinnor känner sig helt bekväma med att åka pulka när de är gravida, medan andra inte kunde tänka sig att åka.

  Dessa skosnören utan knytband är de bästa för löpare

Av den anledningen finns det många blandade svar på denna fråga. Detta beslut är upp till dig och måste tas med dig och barnets hälsa/välbefinnande i åtanke.

Tips för pulka under graviditeten

Som nämnts tidigare är det oerhört viktigt att du använder ditt sunda förnuft och bästa omdöme när du bestämmer dig för om du ska åka pulka eller inte.

Om du bestämmer dig för att åka pulka kan du njuta av din tid i backen om du följer alla dessa tips. Dessa tips kommer att hålla dig din bebis säker och frisk!

Välj din kulle klokt

Se till att välja en kulle som är säker. En säker backe är en som är slät, saknar gupp, inte trångt och inte superbrant. Om backen inte uppfyller alla dessa krav är det bäst att sitta ute.

*Kom alltid ihåg att ju brantare backen är, desto snabbare går du. Hastighet under pulka kan vara farligt, särskilt för någon som är gravid.

Observera andra slädare

Ett bra sätt att säkerställa att en pulkabacke är bra för dig är att observera den andra pulkan. Se och se hur löpningarna ser ut. Blir de andra kälkarna studsade? Går de för fort? Riskerar de att kollidera med varandra?

Dessa observationer hjälper dig att veta vilken pulkaväg som är den säkraste för dig att åka.

Se till att End of the Hill är säkert

En av de många saker som ofta förbises av pulka är slutet på backen. Istället för att bara fokusera på själva backen är det superviktigt att vara uppmärksam på botten.

Se till att slutet av backen ger ett långsamt och stadigt stopp och att det inte stannar i ett farligt område (nära sjöar, gator, rörliga bilar, stenar eller träd).

Släde på färsk och mjuk snö

Om du är gravid och åker pulka vill du vara säker på att om du på något sätt råkar ramla av, att ditt fall blir mjukt och dämpat.

  Behöver du ett tältfotavtryck för backpacking?

Jag skulle starkt avråda från pulka på kullar som är isiga. Dessa kullar tenderar att vara stenhårda och utgöra en allvarlig fara för dig och ditt barn. Ny och mjuk snö är vägen att gå!

Kontrollera med din läkare eller prenatal sjukvård

Som nämnts tidigare är det alltid viktigt att kolla med din läkare om du är osäker på att pulka är en riktig aktivitet för dig att göra.

Varje kvinna och varje graviditet är olika. På grund av karaktären av en specifik graviditet kanske det inte är en bra idé för den personen att åka pulka.

Utöver det ökar risken för pulka kraftigt om en kvinna har en historia av relaterade graviditetstillstånd som havandeskapsförgiftning eller om hon bär på mer än ett barn. En påverkan under pulka skulle vara mycket skadlig.

Av denna anledning är det så viktigt att först rådgöra med din läkare.

Försök inte hopp eller extrem kulleåkning

Att gå av hopp eller nerför extrema backar är väldigt oklokt. Dessa faktorer ökar avsevärt risken för att falla eller för buktrauma och kan vara skadliga för barnet.

Håll dig hydrerad

Som alltid, drick mycket vatten. Detta kommer att hålla både dig och ditt barn friska.

Undvik extrema höjder

Studier har visat att graviditet skapar ett lägre blodtryck än normalt, av denna anledning kan du vara mer mottaglig för yrsel och svimning på grund av att du överanstränger dig i högre höjder.

Alla som är gravida kan intyga att det gör dig andfådd även vid havsnivån. Föreställ dig vad höga höjder kommer att göra med din andning.

För att spela det är säkert, välj inte pulkaområden som överstiger 7 500 till 8 000 fot.

Klä dig varmt

Som alltid, klä dig efter förhållandena. Håll dig och ditt barn varma och bekväma.

Lyssna på din kropp

När du är osäker, lyssna på din kropp. Din kropp kommer alltid att tala om för dig om något är rätt eller fel. Om du upplever några tecken på obehag, smärta eller obehag kan detta vara ett tecken på att du inte ska åka pulka eller att du bör sluta.