Är promenadkäppar verkligen användbara?

kvinna vandrare går på kustvägen

Käppar eller käppar är ett populärt diskussionsämne i vandringssamhället. Vissa inbitna vandrare svär vid dem, medan andra insisterar på att stolparna bara saktar ner dig. Så hur användbara kan promenadkäppar vara egentligen?

Gångstavar kan hjälpa till att skydda vandrares knän när de kör nerför branta sluttningar, förbättra deras styrka och uthållighet när de går uppför och ge extra balans i ojämn terräng eller när de korsar vatten. På kortare promenader med liten packvikt kan promenadkäppar vara onödigt och krångligt.

I grund och botten är vandringsstavar mest användbara på längre vandringar med avancerad terräng, eller för personer vars hälsa kräver extra fysiskt stöd. Som en ivrig vandrare älskar jag absolut balansen och kraftfördelningen jag får av att använda mina vandringsstavar, särskilt på vintern och på branta vandringar. I grund och botten är allt en fråga om preferenser, men här är några fler detaljer som kan hjälpa dig att avgöra vad som fungerar bäst för dig.

Fördelar med promenadkäppar

Grupp vandrare med ryggsäckar och pinnar som vandrar på ett berg i solnedgången – Fyra vänner gör en utflykt i naturen

Gåkäppar är inte strikt nödvändiga för alla vandrare, men de tillhandahåller dussintals av dem förmåner.

Knäskydd

Om du någonsin har vandrat till toppen av ett berg – vilket är helt värt att se – vet du att den bästa och sämsta delen av återresan är nedstigningen. Det är skönt att äntligen gå nedför istället för att kämpa i uppförsbacke, men branta stigar kan vara knepiga att navigera utan upprepade, smärtsamma stötar på knän och vrister. Tyngdkraften drar dig naturligt nerför bergssidan, så det är otroligt användbart att ha vandringsstavar för att kontrollera hastigheten och effekten av din nedstigning.

Uppförsbacke uthållighet

När du klättrar uppför en brant backe eller bergsstig kan dina ben bli så trötta att du känner dig förvirrad! Det är svårt att hålla sig motiverad när varje lår- och vadmuskel skakar av spänning. Under tiden gör dina armar ingenting, förutom att du kanske bär en väska. Gåkäppar låter dig knacka in i de oanvända musklerna i dina armar, dra dig upp med alla fyra lemmar och låter dig omfördela din vikt och totala energi.

  Att välja rätt rapellrep

Förbättrad hållning

Gångstavar har visat sig förbättra rygg- och axelhållningen för många vandrare, eftersom att hålla i stavarna hjälper dig att balansera och titta uppåt, snarare än att hålla sig böjd under tyngden av din packning. Med en korrigerad hållning upplever vandrare ofta att det är lättare att andas djupt och regelbundet, vilket gör promenaden mer behaglig och hållbar. Detta stärker också musklerna som stödjer ryggraden, vilket i sin tur kommer att bidra till att minska ryggsmärtor.

Brända kalorier

När käppar är inblandade, engagera hela din kropp i aktiviteten. Det är nästan lika nyttigt som att simma! Med dina armar och ben som arbetar tillsammans för att hjälpa dig ta dig över stigen, kommer du att tränas och tonas från topp till tå.

Ytterligare skydd

Om du stöter på giftmurgröna eller brännässla kan du använda dina käppar för att hålla växterna ur vägen när du passerar. Du kan också använda en käpp för att testa hur djup en flod eller bäck är om du behöver korsa en. Gåkäppar kan också komma väl till pass om du stöter på ett vilt djur. De kommer inte riktigt att stoppa en attackerande björn, men de kan hjälpa till att avvärja mindre varelser. Det är som att ha en förlängning av armen som inte kan skadas!

Blodcirkulation

Om du är något som jag kan dina händer bli ganska svullna och domna när du går med dem vid din sida. Att ta tag i käpparna och röra händer och armar i regelbundna svängande rörelser kommer att förbättra din totala blodcirkulation avsevärt, vilket hjälper dig att undvika domningar eller yrsel.

Nackdelar med promenadkäppar

Stark kvinna backpacker vandring i vinter berg på hög höjd

Så användbara som promenadkäppar kan vara, det finns en handfull av dem nackdelar som kan göra eller bryta dina personliga preferenser:

  Mitt favoritrecept genom tiderna för att laga Kokanee-lax

Arbetskrävande

Käppar kan vara begränsande i vissa situationer, speciellt om du är van vid att vara ganska kvick på stigen. I områden där du måste klättra för hand eller använda rephjälpmedel kan det vara svårt att lista ut vad du ska göra med dina vandringsstavar eller var du ska förvara dem. De är också i vägen om du gillar att bryta och ta snacks eller ta bilder, eftersom det inte är idealiskt att ha dem dinglande från dina handleder.

Extra vikt

Om du redan har en tung ryggsäck eller annan utrustning, kanske den extra vikten av en vandringsstav inte är värt det för dig. Vissa människor föredrar en käpp för att hantera vikten, men andra tycker att de bara tröttnar snabbare. Att använda din energi snabbare än du förväntar dig förringar definitivt den övergripande njutningen av att gå.

Dyr

För vandrare på en budget kan bra vandringsstavar tyckas vara svåra att motivera ekonomiskt. Välgjorda set kostar allt från $ 50 till $ 200. Naturligtvis, om du föredrar att använda dem och gör mycket promenader, är det värt priset att investera i hållbara sådana. Men om du precis har börjat och inte vill använda tunna, billiga pinnar, kan kostnaden vara frustrerande eller skrämmande.

Hur och när man använder promenadkäppar

framgångsrik kvinna vandrare åtnjuter utsikten vandring på bergstoppen

Allt handlar om att använda vandringsstavar på rätt sätt mått och timing. De flesta tillverkare av vandringsstavar har rekommenderat mått för hur höga stavarna ska vara baserat på din längd. Jag föredrar mina i armbågshöjd, men vissa gillar att ha dem i armhålshöjd eller till och med axelhöjd. Stångens längd matchar vandringens längd: om du bara ska på en dagsutflykt är korta, lätta stavar perfekta; om du ska ut på en lång, intensiv vandring eller flerdagars ryggsäckstur, kommer en medelstor eller lång stång att vara mer användbar.

  Hur mycket bränsle använder en luftballong?

För att använda käpparna, justera dem till rätt höjd för din kroppstyp och dra sedan handlederna genom remmarna. Gör försiktigt en ”O”-form med tummen och pekfingret runt handtaget och vila handen i ett löst grepp. Remmarna hjälper till att fördela din vikt och hindrar dig från att anstränga händerna med ett stramare grepp, speciellt vid längre promenader. Plantera stolparna en i taget framför dig, för varje steg och i samordning med hur du skulle använda dina fötter. Om du använder en enda käpp. du kommer förmodligen att föredra det i din dominerande hand för att styra din kropp uppför backen.

De idealiska situationerna för att använda vandringsstavar är de i svår eller ovanlig terräng. Till exempel använde jag nyligen mina pinnar för att vandra en 3 mil lång snöig led. Eftersom det var under de sena vintermånaderna hade snön börjat smälta på vissa ställen och hade frusit igen upprepade gånger på andra. Detta gjorde stigen både lerig och isig, vilket innebar att var jag än satte mina fötter riskerade jag att halka. Det var flera gånger då jag kunde rädda mig från att kasta mig ner i snön genom att bara förankra mina stavar och återfå balansen. För vintervandring rekommenderar jag starkt att du använder stavar med basfästen med brett grepp.

Vandrare på alla möjliga forum kommer att rave om de livsförändrande fördelarna med att använda käppar, medan andra insisterar på att det inte gör någon skillnad. Det bästa sättet att bestämma vad du personligen föredrar är att prova dem på några korta turer genom olika terränger. Du kommer antingen att bli kär i dem, som jag gjorde, eller upptäcka att du är gladare att vandra med minimal utrustning. Hur som helst, du går, så livet är bra.

Gillar du att använda promenadkäppar?
Ja!!! 74 %
Nej 18 %
Jag har aldrig använt en käpp förut 7 %
Svaren på en onlineundersökning gick på en rundvandring online forum.