Är polyester ett bra underlag?

När du hör ordet ”polyester” är det vanligtvis inte i det mest positiva ljuset. Vanligtvis hånar folk polyester eftersom det är ett syntetiskt tyg. Vandrare, backpackers och nationalparkentusiaster vet dock att polyesterkläder har mycket att erbjuda. Är polyester ett bra baslager, eller bara ett annat billigt tyg att strunta i? Denna korta artikel har svaret!

Vad är ett baslager?

man springer på en stig i polyester

Baslager är precis vad de låter som. De är det tunnaste och mest bekväma plagget du kommer att bära när du backpackar. Ditt baslager ska skydda dig från överhettning under intensiva delar av vandringen och hålla dig varm när det ännu inte är tillräckligt kallt för en jacka. Ännu viktigare, ditt basskikt bör hålla dig torr. Svett och vatten gör dig obekväm och kan förstöra en promenad utan dess like. Basskiktet du väljer ska vara andningsbart, torrt och bekvämt.

Bästa materialet för baslager

Merinoull

Inget slår merinoull. Tillverkat av hår av merinofår, kan detta tyg komma i en mängd olika konfigurationer, inklusive baslager. Smart ull gör otroligt bekväma baslager som andas. Ull håller dig också väldigt torr. Den enda nackdelen? Äkta merinoull är dyrt. Väldigt dyr.

Polyester

Polyester är en syntetfiber tillverkad av polyeten. Den är lätt, hydrofob och väldigt billig att tillverka. Du kan hitta polyester i nästan alla typer av kläder, men det används oftast i sport- och prestationskläder.

Polyesterbasskikt fungerar lika bra som merinoull, men till en bråkdel av kostnaden. Valet av polyester är inte svårt för de flesta; ull är bara inte så prisvärt. Polyester erbjuder i stort sett allt som merinoull erbjuder (även om det är lite mindre bekvämt).

  Grundläggande om ryggsäck: vilken storlek på packningen för en 5-dagarsresa?

Vad gör polyester till ett bra baslager?

Fukttransporterande

Oavsett om det är svett, regn eller obekvämt att falla i en bäck när du försöker ta ett foto för Instagram, är vatten bara din vän när det är i dig, inte på dig. Om dina kläder blir blöta bör de torka snabbt. Detta gäller särskilt när det är kallt – det sista du behöver när det är 22 grader är blött!

Polyester har fantastiska fukttransporterande egenskaper. Med ett rejäl polyesterbasskikt håller du dig torr hela dagen – och torkar snabbt när du kommer i kontakt med vatten.

andningsförmåga

Detta är en av anledningarna till att polyester är så populärt inom sportkläder. Även om den är motståndskraftig mot fukt, är den fortfarande ganska andningsbar. Om du letar efter ett tyg som känns luftigt är det här. Bomull å andra sidan kan vara väldigt kvavt. Det är bra om du behöver hålla dig varm, men krångligt annars.

Luktbeständighet

Eftersom polyester transporterar bort svett och andas mycket, uppstår inte lukter så lätt. Jämför det med bomull, som stinker efter några tunga användningar, så förstår du varför polyester är ett så bra val för underkläder!

lättviktig

Slutligen är polyester lätt. Du kan stoppa in den i din ryggsäck i små utrymmen, så att du kan ta med dig fler kläder på din ryggsäckstur. Du kan packa 5 eller 6 polyesterskjortor med samma utrymme som behövs för 3 bomullsskjortor. Om du ska på en flerdagars ryggsäcksresa behöver du allt utrymme i ryggsäcken. Så lämna bomullen hemma och håll dig till merinoull och polyester!

person backpacking på en bergsstig

Slutsats

Polyester är billigt, men det betyder inte att det inte är värt att använda. Till underkläder är de bästa materialen polyester och merinoull! Oavsett vilket material du väljer, se till att undvika bomullsunderkläder. Polyester är en idealisk kombination av andningsförmåga, fukt- och luktkontroll och prisvärdhet! Tack för att du läste!

  Allt om Cincinnati Union Terminal: historia, foton och mer