Är pepparspray detsamma som björnspray?

När du förbereder dig för din nästa övernattning eller flerdagars ryggsäckstur, är det viktigaste att tänka på hur du hanterar ett björnmöte på ett säkert sätt. Att spendera tid i björnlandet är ett bra sätt att komma bort från civilisationen, njuta av lugn och ro och till och med njuta av att se en majestätisk björn på långt håll. Men det är stor skillnad mellan en fridfull björn i fjärran och en laddande björn precis framför dig!

Det är ingen hemlighet björnspray är det bästa sättet fly säkert a potentiellt dödlig möte med en björn. Eftersom björnspray är dyrt och många redan äger pepparspray, undrar vissa människor om de kan använda pepparspray med samma effektivitet. Tyvärr är pepparspray och björnspray inte exakt samma sak, och man ska alltid ha med sig björnspray – inget annat – i björnlandet!

oleoresin capsicum (pepparspray) är det effektivt på björnar?

Är björnspray och pepparspray samma sak?

Både pepparspray och björnspray fungerar med samma grundläggande metod och ingredienser. Pepparspray är dock designad för självförsvar mot människor, medan björnspray är designad för användning mot mycket större, vilda djur. Om du inte hade något annat på dig, kan pepparspray ha en effekt på en björn. Det bör du dock inte villfarelse att björnspray och pepparspray är utbytbara.

Läs också: Björnspray på människor

Vad är pepparspray?

Pepparspray görs genom att lägga en koncentrerad lösning av peppar och vatten i en liten sprayburk. När den används har den en räckvidd på cirka 10 meter. Pepparlösningen varar cirka 45 minuter, vilket gör det nästan omöjligt för den som sprayades att göra något annat än att grimasera av smärta och tvätta ansiktet.

Lika effektivt som det är är pepparspray designad är inte dödliga för människor. Det kan orsaka andningsproblem hos personer med redan existerande tillstånd, men är i allmänhet inte tillräckligt skadligt för att orsaka verkliga problem för någon. De flesta konsumentpepparsprayer är designade för att vara lätta, diskreta och effektiva på nära medelhög räckvidd. Det är mycket användbart i situationer där du behöver avvärja ett mänskligt hot, men inte bra för björnar.

  Backpacking: vad är de "tio väsentliga"?

Vilka paprika används för pepparspray?

Cayenne innehåller alla kapsaicin och relaterade capsaicinoider som används för att avskräcka björnar

Huvudingrediensen som används för att göra björnspray och pepparspray är cayennepepparn. Det är rikt på capsaicin, kemikalien som gör kryddig mat, ja, kryddig. Capsaicin och relaterade capsaicinoider är det som ger vår favoritmat sin hetta, och de ger pepparspray sitt bett.

Tillverkningsprocessen oleoresin paprika (det mer tekniska namnet för pepparspray) går ut på att mala paprikorna till ett extremt fint pulver och sedan extrahera capsaicinet innan den slutliga lösningen görs under tryck. Det kan vara svårt att sätta fingret på den exakta ingredienslistan, men cayennepeppar eller annan paprika som är väldigt het och billigt framställd är alltid ingrediens nummer ett.

Vad är björnspray?

Grizzlybjörn med unge i en flod

björnspray använder samma ingredienser i en annan förpackning. Björnsprayer liknar burkar med hushållsrengöringsmedel, med ett klämmunstycke på toppen. Du kan vanligtvis hitta björnspray i storlekar mellan 6 och 8 uns; detta ger dig 10-12 sekunders spraytid. Det är också effektivt från cirka 30 fot bort, precis tillräckligt för att ge dig utrymme att överleva och komma undan. Dessa björnavskräckande sprayer är kända för att vara allt från 90 till 100 % effektiva mot olika typer av björnar.

Skillnaden mellan pepparspray och björnspray

Svartbjörn i skogen

Även om de har mycket gemensamt är björn och pepparspray inte exakt samma sak. Anledningen till detta är naturligtvis att de har en annan avsedd användning. Låt oss ta en närmare titt på hur björnspray skiljer sig från pepparspray:

Capsaicinnivåer

Även om det är svårt att veta den exakta mängden capsaicin i en burk öl eller pepparspray, är det i allmänhet sant att björnspray är mycket starkare än pepparspray. Stoppa a laddningsbjörn är helt annorlunda än att avvärja en väldigt dum eller aggressiv person! Björnsprayer använder starkare koncentrationer av peppar som är tillräckligt för att distrahera och irritera en björn tillräckligt länge för att användaren ska kunna backa i fred.

  Är ultralätt backpacking värt det?

Sprutavstånd/tryck

Pepparspray är trycksatt, men inte kraftfull. De flesta pepparsprayer har en volym på strax under ett uns och kan effektivt spraya upp till 10 fot. Bear spray, å andra sidan, har mer än sex gånger så mycket spray och är mycket mer trycksatt. Det effektiva avståndet är cirka 9 meter, ibland mer. Om vi ​​skulle jämföra det med skjutvapen är pepparspray en effektiv men liten pistol; björnspray är mer som ett hagelgevär.

Vad är värre: Bear Spray eller Pepper Spray?

Varken björnspray eller pepparspray är dödlig i de flesta fall. Om du använder björnspray på en människa blir det inte snyggt, men i de flesta fall går det bra. Björnspray är generellt sett en mycket sämre upplevelse, på grund av den ökade volymen, koncentrationen och trycket som följer med. Att bli träffad med pepparspray på konsumentnivå är dåligt, men björnspray är som att bli träffad tio gånger med pepparspray.

Använd aldrig björnspray på en människa; det är för intensivt och kan lägga människor på sjukhus. Det är bäst att använda varje typ av självförsvarsspray i de scenarier de är avsedda för. Björnspray och pepparspray är inte samma sak och bör inte användas omväxlande! Pepparspray är inte tillräckligt stark för björnar; björnspray är för stark för människor.

Bear Spray vs Pepper Spray: Vad bör du ta med när du backpackar?

Lugn flod i en skog i björnland

Om du är på väg till björnland på din nästa nationalpark eller flerdagars ryggsäckstur, björnspray ska sitta på höften hela tiden. Pepparsprayer har sin plats, men den platsen är inte bakskogen.

Även om det alltid är en bra idé att ha björnspray till hands, finns det faktiskt väldigt få scenarier där det är nödvändigt. Såvida inte björnen laddar, bör du inte känna att du behöver spraya den. Många björnar är nyfikna eller nervösa, och deras första reaktion är inte alltid att komma till dig. De flesta att stöta på björnar när du backpackar eller vandrar är helt säkra och du behöver aldrig använda sprayen. Du bör dock alltid ha björnspray till hands – du behöver bara inte hålla fingret på avtryckaren hela tiden!

  Basic Weight Backpacking: Vad det är och vad du bör sikta på

Slutsats: peppar- och björnsprayer

Även om det kan vara frestande att ta fram din vanliga självförsvarsspray istället för att släppa $60 på ett björnspecifikt avskräckande medel, kommer det inte att vara alls lika effektivt. Om du är på väg till björnlandet, var välutrustad och håll utkik, men var inte rädd! Möten med björn är vanligtvis neutrala, så du kommer förmodligen aldrig att använda sprayen. Allt som allt hoppas vi att du känner dig bättre förberedd för din nästa ryggsäcksresa, och vi är glada att du stannade kvar till slutet av artikeln!