Är parasailing som en berg-och dalbana?

Du är i början av att planera en familjesemester. En aktivitet du hela tiden får rekommenderad är parasailing, men du är helt enkelt inte säker. Du letar efter en rolig utflykt, inte hjärtklappande spänning. Är att åka parasailing verkligen som att åka berg-och dalbana?

Nej, parasailing och att åka berg-och dalbana är två helt olika upplevelser. De flesta parasailingturer är avkopplande sådana där ryttarna känner sig tillräckligt lugna för att ta bilder och förundras över sevärdheterna. Så är det inte när man åker berg-och dalbana!

Är du nyfiken på varifrån jämförelserna med parasailing och berg- och dalbana kommer? I det här inlägget kommer vi att berätta. Vi kommer också att ge mer information om hur parasailing verkligen är, inklusive dina topphastigheter och höjd. Du kommer inte att vilja missa det!

Hur känns parasailing?

Även om du är lättad över att höra att parasailing och att åka berg-och dalbana är olika, har du fortfarande dina tvivel om parasailing. Hur känns det att lyftas upp i luften över havet?

Låt oss berätta!

Sätta på din utrustning

Innan något händer kommer du att träffa båtföraren, även känd som kaptenen. Det kommer att vara de som leder din dag med parasailing, eftersom din bogserlina kommer att fästas vid deras båt. Efter introduktionerna kommer kaptenen att gå igenom reglerna för parasailing, inklusive en översikt över vad du kan förvänta dig så att det inte finns några överraskningar när du väl är uppe i luften.

Din kapten bör också ge information om hur man hanterar en nödsituation om en sådan skulle uppstå. Detta är inte allvarligt troligt, men det är alltid bättre att vara säker än ledsen!

Du får också din utrustning för parasailing, inklusive en hjälm och flytväst.

Att vara fastspänd

Vid det här laget kommer det att börja kännas verkligt att du ska parasailing eftersom du kommer att vara fastspänd. Du har ditt val av riggar när du parasailar, antingen en gondol eller sele. Båda typerna av riggar ger väldigt olika upplevelser, så välj med omsorg.

Med en gondoluppställning sätter du dig ner. Om du letar efter en mer avkopplande, lågintensiv parasailingtur, fråga då båtoperatören om en gondol (eller beställ gondolsittplatser när du gör din parasailingbokning). Selen installationen kräver att du hänger, vilket kan vara skrämmande för många människor.

Om du kommer ihåg vår artikel om säkerhetsstatistik för parasailing, är det mindre troligt att du får en skada eller incident när du använder en gondoluppställning jämfört med en sele. Under en 30-årsperiod drabbades 520 personer av parasailing skador när de var i en sele jämfört med två personer skadade från en gondol.

  De bästa campingsängarna och varför du borde äga en

Stigande

Nu när du och dina medpassagerare (förutsatt att du inte åker ensam) är fastspända, kommer din kapten att återvända till sin plats i båten. När båten börjar röra sig kommer vinden från rörelsen att fånga din fallskärm, vilket gör att du kan stiga upp.

Med tanke på att parasailing är helt beroende av naturen, till skillnad från en berg-och dalbana, är starten visserligen olika varje gång. Som sagt, det är inte så oförutsägbart att du behöver oroa dig.

Du kanske känner lite bävan under ditt första parasailingäventyr när du väl börjar gå högre upp i luften. Det finns trots allt ingen återvändo nu. Denna känsla av nervositet är helt naturlig och försvinner vanligtvis när du inser att det inte är så illa att vara på maxhöjd.

Hur får man höjd? Båten kommer att fortsätta köra iväg, vilket skapar mer avstånd mellan dig och kaptenen. Din höjd ökar ju längre avståndet gör.

Flygande

Du kommer att vara medveten om den maximala höjden du kommer att nå i förväg, åtminstone ungefär där. Kaptenen vet hur man kör sin båt för att hjälpa dig och dina passagerare att nå den höjden.

När du kommer dit kommer nu det roliga, när du kan sväva och glida genom luften! Du är i full mast nu, så ta vara på ögonblicket genom att ta några bilder. Mer så, försök bara njuta av det så mycket du kan, eftersom det inte varar för evigt. Om din resa bara är 30 minuter, kommer du att spendera cirka 20 minuter i luften, kanske lite mer.

Nedåtgående

Det som går upp måste ner, och det gäller dig också när du parasailar. På samma sätt som du steg upp är hur du går ner till land, men omvänt. Med andra ord, istället för att förlänga avståndet mellan dig och båtföraren, stannar de nu och minskar det avståndet.

Detta kommer naturligtvis att få dig ner, men det är väldigt gradvis. Du känner aldrig att du rycks ut ur luften, och inte heller att du åker nerför en stor kulle som du skulle göra i en berg-och dalbana. Det finns ingen känsla av att magen tappar heller. Det hela är väldigt lugnt.

Avslutar

När du når land kommer du att lossas från din parasailingrigg och ta av din utrustning och lämna tillbaka den till båtoperatören. Då är du fri att gå hem och berätta för alla om vilken spännande dag du haft!

Varför liknas parasailing vid att åka berg-och dalbana?

Du vet bättre nu än att beskriva parasailing som att åka en stor berg-och dalbana. Men om de två inte är lika, varför jämförs de med varandra så ofta? Så vitt vi kan säga är det förmodligen av följande skäl.

  Hur mycket bränsle använder en luftballong?

Du är hårt fastspänd

Både parasailing och att åka berg-och dalbana innebär att du stiger upp till en viss höjd (vi kommer att prata om detta mer i nästa avsnitt). För din säkerhet måste du då vara fastspänd i sätet – eller, i fallet med en parasailingsele – bara fastspänd i punkt.

Långsam uppstigning

När du åker berg- och dalbana är stigningen uppför liftbacken alltid långsam. Detta bygger upp förväntan på vad som finns på andra sidan den kullen. Parasailing har också en långsam stigning, men det är inte för att skapa spänning. Snarare måste båtföraren ta avstånd från dig, och detta tar ett ögonblick eller flera.

Parasailing kan ha några fall, vändningar och svängar

Den sista anledningen till att vissa människor kan jämföra parasailing med att åka berg-och dalbana är att den förra kan ha lite spänning också om det är vad du vill. Båtföraren kan doppa dig lågt så att du rör vid vattnet eller så kan du svänga och vrida lite i luften.

Tänk på att detta inte är standardparasailingupplevelsen. Du måste fråga kaptenen om dessa saker specifikt, annars händer de inte.

Hur högt går du när du parasailar?

Låt oss prata lite mer om din maxhöjd för parasailing. De Federal Aviation Administration eller FAA har fastställt reglerna om hur högt du får flyga, vilket inte är mer än 800 fot. Den genomsnittliga höjden är mer som 500 fot.

Okej, men tänk om du inte gillar höjder? Jo, en bloggare på Future Expat skrev om hennes parasailing-tur, och inlägget är verkligen värt att läsa. Den bloggaren erkänner att hon är livrädd för höjder, i och med att hon inte ens kan gå upp i en rulltrappa utan att ta tag i räcket. Ändå hade hon en blast när hon paraseglade och var inte alls rädd.

Kommer detta att vara fallet för alla? Inte nödvändigtvis. Om du har en allvarlig höjdrädsla kan du alltid be kaptenen att hålla din höjd låg till vattnet. Du kanske också vill ompröva parasailing.

Hur snabbt går du när du parasailar?

Är parasailing snabbt, speciellt när du är uppe i luften? Det kan vara så, men återigen, allt beror på vad du ber om från kaptenen. Den genomsnittliga parasailinghastigheten är 15 miles per timme. Du har säkert kört i den hastigheten i din bil förut. Du går inte särskilt fort alls. Istället är tempot kontrollerat och lugnt.

Vissa parasailingturer fördubblar den hastigheten, men du bör aldrig åka snabbare än 30 MPH. Även om det tempot är snabbare känns det inte som att du rusar genom himlen okontrollerat.

  Bågskyttesläpp vs. fingrar: Vad är det mest exakta?

Att resa i 30 MPH är som en sköldpaddas fart när du åker berg-och dalbana. För att sätta det i perspektiv, här är några av världens mest älskade berg- och dalbanor av trä och stål samt deras topphastigheter:

 • Odjuret på Kings Island, Ohio – 64,8 MPH
 • American Eagle på Six Flags Great America, Illinois – 66 MPH
 • The Boss at Six Flags St. Louis, Missouri – 66,3 MPH
 • The Voyage at Holiday World & Splashin’ Safari, Indiana – 67,4 MPH
 • Outlaw Run i Silver Dollar City, Missouri – 68 MPH
 • Colossos – Kampf der Giganten i Heide Park, Tyskland – 68 MPH
 • El Toro på Six Flags Great Adventure, New Jersey – 70 MPH
 • Skogsbrand i Kolmarden Wildlife Park, Sverige – 70,2 MPH
 • Goliath vid Six Flags Great America, Illinois – 72 MPH
 • Blixtstång i Dollywood, Tennessee – 73 MPH
 • Leviathan i Canada’s Wonderland, Kanada – 92 MPH
 • Millennium Force vid Cedar Point, Ohio – 93 MPH
 • Fury 325 i Carowinds, North Carolina – 93 MPH
 • Steel Dragon 2000 på Nagashima Spa Land, Japan – 95 MPH
 • Ring Racer på Nurburgring, Tyskland – 99,4 MPH
 • Superman: Escape from Krypton vid Six Flags Magic Mountain, Kalifornien – 100 MPH
 • Red Force vid Ferrari Land, Spanien – 112 MPH
 • Do-Dodonpa vid Fuji-Q Highland, Japan – 112 MPH
 • Top Thrill Dragster på Cedar Point, Ohio – 120 MPH
 • Kingda Ka på Six Flags Great Adventure, New Jersey – 128 MPH
 • Formula Rossa på Ferrari World Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten – 149 MPH

Varsågod. Även den långsammaste dalbanan på den listan, trä-och dalbanan känd som The Beast at Kings Island, är ungefär dubbelt så hög som din toppfart när du paraseglar.

Slutgiltiga tankar

Parasailing klumpas ofta in som att åka en berg-och dalbana. I verkligheten kunde de två inte vara mer åtskilda. Du tenderar att stiga mer när du paraseglar än när du åker berg-och dalbana, men det är avkopplande istället för hjärtpumpande. Du går också mycket långsammare så att du kan njuta av skönheten runt dig på din unika utsiktsplats.

Vi hoppas att den här artikeln hjälpte till att lindra några av dina rädslor för parasailing så att du känner dig mer bekväm med att boka en resa!

Relaterat innehåll

Du försöker planera ett roligt utomhusäventyr med en partner eller till och med hela familjen. En kompis till dig rekommenderade parasailing, men är det inte mer läskigt än det är spännande? Kan parasailing vara roligt och vad behöver du för att göra upplevelsen bättre?